Gå til innhold

Krigen mellom Israel og Hamas


Melding lagt til av Uderzo,

Vennligst ikke post politiske memes, det har kun en negativ effekt på diskursen, gjentagelser kan føre til advarsler.

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/rl2xq0/sykehuseksplosjonen-i-gaza-vanskelig-aa-se-at-israel-hadde-tjent-paa-dette

Sykehuseksplosjonen i Gaza: − Vanskelig å se at Israel hadde tjent på dette

"Beskyldningene hagler om hvem som står bak sykehus-angrepet i Gaza tirsdag kveld. Lite samsvarer med at angrepet kommer fra Israel, sier Sigbjørn Halsne ved Forsvarets høgskole."




VG på sin side er nå mer forsiktige, og forsøker å henvende seg til eksperter.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Opsat500 skrev (26 minutter siden):

Der er helt sykt. Dagbladet er verst, snart på samme nivå som fakenews kontoene på twitter.

Leser man det med liten skrift så står det at video kommer fra X. Dagbladet publiserer ukritisk video fra verdens største propaganda og fakenews sammensurium.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Fra VG

Sitat

Rundt 300 demontranter ble arrestert av Capitol-politiet i Washington D.C etter demonstrasjoner mot krigen i Israel/Palestina, skriver ABC.

De fleste ble arrestert for å ha demonstrert inne i Capitol-bygningen.

Demonstrasjonen var ifølge kanalen arrangert av en venstreorientert jødisk gruppe, Jewish Voice for Peace.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (18 minutter siden):



Jeg dro ikke umiddelbart kjensel på navnet, men Qasem Soleimani var da sansyneligvis den iranske generalen som bistod Hezbollah, og antagelig ble drept av Mossad.

Trump drepte ham. Qassem Soleimani var mannen som ble drept med amerikanske dronefly i januar 2020 på hans ordre. Og hans død var det som fikk Khamenei til å søke en eventuell konflikt med Israel, ved å tro at Trump gjort det på vegne av Netanyahu. Netanyahu nektet for å være innblandet - helt til forrige uke. Da kom Trump med et patologisk hatangrep mot hans venn som var "blitt svak" i hans øyne, og deretter påsto at israeleren var involvert i attentatet, som forresten var folkerettslig omstridt. 

Soleimani dyrkes som en helt fremfor en martyr fordi han var en meget populær og intelligent mann med folketrekk og sterke sosiale evner, at til og med Khamenei, hans venn, følte seg utilstrekkelig mot. Statuer av ham var derfor vanlig, selv om dette skaper konflikter med andre. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, JK22 said:

Soleimani dyrkes som en helt fremfor en martyr fordi han var en meget populær og intelligent mann med folketrekk og sterke sosiale evner, at til og med Khamenei, hans venn, følte seg utilstrekkelig mot. 

Rørerende beskrivelse av den iskalde psykopaten og massemorderen Qasem Soleimani, Iransk general og leder av qudz (forces) som sto bak endeløs terror både i Iran og rundt om i verden, direkte og via proxy. Han er ikke savnet nå som Israel antagelig må ta et oppgjør med Iran.

https://www.ncr-iran.org/en/news/terrorism-a-fundamentalism/who-was-the-vicious-criminal-qassem-soleimani/

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (3 timer siden):

Rørerende beskrivelse av den iskalde psykopaten og massemorderen Qasem Soleimani, Iransk general og leder av qudz (forces) som sto bak endeløs terror både i Iran og rundt om i verden, direkte og via proxy. Han er ikke savnet nå som Israel antagelig må ta et oppgjør med Iran.

https://www.ncr-iran.org/en/news/terrorism-a-fundamentalism/who-was-the-vicious-criminal-qassem-soleimani/

Denne artikkelen er sterkt partisk om en mann som var svært farlig som en intelligent og langsiktig terrorist med imponerende lederegenskaper og evne for å føre sammen motvillige parter - han var "Kingmaker of Iraq" og hadde blitt Iraks redningsmann da ISIS var i ferd med å overløpe Irak. MEK, som han sloss mot, var en hensynsløs terroristorganisasjon i seg selv. Da begravelsen fant sted, var det oppdaget at han var regimets meste populære mann - som aldri siden var overgått, da folket i Iran i senere tid utviklet hat mot Khamenei og hans regime. 

Hans intelligens var det som gjort Soleimani meget farlig, ved å ha en finfølelse for å sanse stemningsendring - og han ville ikke ha bifalt Hamas`s selvdestruktive strategi under 7. oktober hvor militære objekter skulle vektlegges fremfor masseslakteri og gisseltaking. Hans pragmatiske natur var hans største fordel, og det som skremte israelerne mer enn noe annet. Han var en helt i Syria og Irak for å ha kjempet mot al-Qaida inspirerte terroristbevegelser og levd opp til ordtaket om at en terrorist kan best bekjempe andre terrorister. 

Og han er så langt den eneste utlendingen i historien som hadde klart å manipulere Putin. DET er veldig respektverdig. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
8 hours ago, Brother Ursus said:

Man må også nesten bestemme seg for hvorvidt Palestina er et land eller ei, og når det ble et land. For avhengig av definisjon så er det ikke fritt frem å angripe et annet lands militære heller.

Det er vel strengt tatt Israel som må bestemme seg. Enten trekke seg helt tilbake eller annektere og gi palestinerne fulle borgerrettigheter. Altså en eller to stater.

Så lenge de velger status quo, er det okkupasjon (FNs, ICJs og Norges syn) og apartheid (Human Rights Watch, Amnesty og B'tselem).

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Ekspertkommentator skrev (1 time siden):

I USA sparkes helsepersonnel som viser åpent jødehat eller støtte til terroristene i Hamas. Ikke veldig kontroversielt.

Men hva skjer med den arabiske sykepleieren på Ålesund sykehus som postet sin feiring av massakrene av jøder 7 Oktober 2023, håpet på at Hamas greide å utrydde alle jødene og viste frem sin "Hamas" tatovering i full arbeidsuniform på jobb? Hardcore fan of terroristene i Hamas og selvbekreftet jødehater ansvarlig for ve og vel også av jødiske pasienter? Eller er dette ansett som talefrihet i Norge og dermed ikke rammes av norske lover eller etiske regler innen helsevesenet?
 
Det beste er at denne personen blir omplassert til et sykehus på Gaza snarest mulig. Mads Gilbert har kontaktene.

Fra document.no og sykepleieren sin egen IG,

image.thumb.png.f3207ccd0bb26ba76938c929f6de10f2.png

 

Fra Daily Mail.

image.thumb.png.88ea59d768ea518b1607857e8f989c36.png

 

Fra NY Post,

image.thumb.png.6b56b3bc47c0985602c75b9e56611d9d.png

 

Men hva har dette med tråden å gjøre? Kan du ikke heller lage en ny tråd for denne problemstillingen?

 

Jeg mister litt hjerneceller hver gang du poster et off-topic innlegg og refererer til document.no 

Endret av Psykake
  • Liker 9
Lenke til kommentar

Ny dag. De største overskriftene i Israel på morgenkvisten er som følger:

En leder fra den militære vingen i terrorgruppa PRC skal være drept på Gazastripen, etter at IDF har intensivert bombingen igjen.

IDF says senior terror leader killed as it steps up airstrikes in Gaza
https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/idf-says-it-killed-head-of-military-wing-of-gazas-popular-resistance-committees/

Kidnappingsofrenes familier går hardt ut mot USA og Israels avgjørelse om å tillate mat, vann og medisiner inn til sivilbefolkningen på Gazastripen via Egypt. Biden annonserte i går en hjelpepakke på 100 millioner dollar til Gaza og Vestbredden.

Families of hostages slam government decision to allow aid to Gaza via Egypt
https://www.timesofisrael.com/families-of-hostages-slam-government-decision-to-allow-aid-to-gaza-via-egypt/

Israel har angrepet mål sør i Libanon, etter angrep fra Hizbollah i går. En observasjonspost skal være tatt ut.

IDF strikes Hezbollah targets as sun rises on day 13
https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/2023-10-19/live-updates-769105?page=2

Fem palestinere skal være drept av IDF på Vestbredden. Det er foreløpig uklart hva som har skjedd, men videoer i sosiale medier viser døde i gatene. EDIT: En 21 år gammel palestiner ble skutt og drept av en sivil israeler ifølge Haaretz, og etter dette skal fire palestinere ha blitt drept av IDF.

5 Palestinians reportedly killed in clashes with Israeli army in West Bank, dozens arrested
https://www.haaretz.com/israel-news/2023-10-19/ty-article-live/escalation-on-israels-northern-border-continues-overnight-after-snap-biden-visit/0000018b-456d-d614-abcf-ed7fca660000#249425569

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
0laf skrev (12 timer siden):

Uavhengig av hva FN måtte mene, så kan ikke jeg forstå at Gaza oppfyller kravene i Haag-konvensjonen til å være okkupert.

Vel, striden er nettopp det at alle FN-grener og nesten alle verdens nasjoner har en annen juridisk forståelse av det enn den Israel (og du) har, og mener altså at Gaza er okkupert, og at palestinerne dermed har en folkerettslig rett til å yte (legitim) motstand.

Så kan man være uenig i hvordan internasjonal lov er blitt utformet og hvordan FN og verden tolker den, men dette blir man nesten nødt til å forholde seg til, blant annet fordi for eksempel hele Europas offisielle posisjon er på linje med FN. For min del handler det ikke om å være enig eller uenig i jussen (det er jeg ikke kvalifisert til), men om å legge til grunn hva som er de juridiske vurderingene som benyttes i utforming av politikk.

Uansett, takk for at du ikke lar følelser og usakligheter ta overhånd i diskusjon om folkeretten, eller tror at forsvar av internasjonal lov er et forsvar av Hamas, forsvar av brudd på folkeretten, ulovlige stridsmidler eller lignende. Der mener jeg noen her kanskje har litt å lære.

Igjen vil jeg oppfordre mange til å lese denne artikkelen hos Forsvarets Forum, som gir svar på en del spørsmål.
https://www.forsvaretsforum.no/israel-palestina-utenriks/eksperter-palestinerne-har-rett-til-a-yte-vaepnet-motstand/208191

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, Snikpellik said:

Vel, striden er nettopp det at alle FN-grener og nesten alle verdens nasjoner har en annen juridisk forståelse av det enn den Israel (og du) har, og mener altså at Gaza er okkupert, og at palestinerne dermed har en folkerettslig rett til å yte (legitim) motstand.

Som det har blitt påpekt mange ganger, så drar FN resolusjonene Vestbredden og Gaza over en kam og handler ofte om mye mer enn om Gaza er okkupert. Ingen har henvist til en resolusjon som bare omhandler Gaza. 

Du svarte heller ikke på hva som menes med at Hamas har en folkerettslig rett til å yte mostand. Siden det er ingen ekte okkupasjon av Gaza, så er det heller ikke mange legitime militære mål som de kan angripe.

Det er også verdt å påpeke at hvis Hamas har rett til å angripe Israel fordi de "okkuperer" Gaza, så kan Israel like så godt gjennomføre en ekte okkupasjon av Gaza. Det er også trolig hva som vil skje etter at denne krigen er ferdig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...