Gå til innhold

Konflikt på Balkan


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
:utakt skrev (11 timer siden):

Den siste tiden har det vært noen rapporter om uro i Kosovo. Nå meldes det at Serbia flytter styrker mot grensen. 

Jeg liker ikke utviklingen. Skal det ta skikkelig fyr i den konflikten igjen? 

Er det noen som følger med på dette? 

 

 

Den serbiske hæren - som merkelig nok kalt seg "kov" (KoV = Kopnena vojska Srbije) i har ikke divisjoner, bare brigader - det er i virkeligheten fire brigader og en artilleribrigade med til sammen 13,000 soldater oppstilt i selvstendige bataljoner fordelt i motoriserte (hjul), mekaniske (belt) og assistanse (artilleri, luftvern, ingeniør, logistikk). Den brigaden som er nærmest Nordvest-Kosovo, er 2nd. brigade med en stridsvognbataljon, to mekaniske bataljoner, to infanteribataljoner, to artilleribataljoner og en luftvernbataljon i tillegg til en kommandobataljon og to assistansebataljon. En bataljon er vanligvis på minst 300 soldater. Da mener det at 2nd. brigade har omtrent 3,000 soldater, sannsynlig noe færre. 

Men; i sosiale medier kom det fram at det ikke er 2nd. brigade som vekket amerikanernes bekymringene, det har kommet ut at 4th. brigade i Vranje-regionen mot grensen til Nord-Makedonia har blitt satt i beredskap , og da kan det også mene 3rd. brigade i Nis nordøst for Kosovo. Da betyr det at tre firedeler av den serbiske hæren kan ha blitt satt i beredskap mot Kosovo med angivelig 9,000 soldater og 300-350 panserkjøretøyer samt 100 til 200 artilleristykker fra mortre til flerrørsbatteri. Dette er nytt; for tidligere var det gjennom 2rd. brigade vendt mot Nordvest-Kosovo serberne hadde manifestert sin misnøye gjennom militære virkemidler fordi den serbiske enklaven er akkurat i nordvest. 

KFOR-styrkene består av lette pansrede styrker på 4,500 soldater fordelt i tre kommandogrupper, som ikke er i stand til å slåss med regulære militære styrker på egenhånd fordi de er lite annet enn et observasjonskorps med motoriserte enheter uten artilleri eller stridsvogn, og innsatsreserven består av ungarske tropper - som kan bli rammet av ordrenekt fordi Orban kunne nekte å adlyde NATO-ordrer. Da er det ikke rart at en britisk innsatsenhet har nylig blitt overført dit. Det eneste som kan hjelpe KFOR er flystyrker i Italia, og trolig tror serberne at de kan motarbeide dette med nylige leverte HQ-22 (S-300 kloner fra Kina) SAM batterier som kan treffe mål opptil 150 km vekk. 

Men KSF-styrkene - bedre kjent som FSK (Forca e Sigurisë së Kosovës) - er ikke lenge svak, Erdogan har startet en massiv militærsassistanse med levering av MRAP kjøretøyer, panserbiler, artilleri og droner. 5 TB-2 hadde blitt levert til Kosovo i våren 2023, og det var en TB-2 som avslørte Vucics involvering i angrepet på kosoviske politi da hans allierte Milan Radoičić ble "tatt i fersken" og identifisert. Serberne har ikke mange Pantsir SAM mot disse droneflyene, og har heller intet forsvar mot nyutviklede selvmordsdroner underveis fra Tyrkia. Om Erdogan skulle ønske det, kan han overføre stridsvogner og stormpanservogner til Kosovo, som har 10,000 soldater og 5,000 i reserve. 

Tyrkia vil definitivt gripe inn sammen med Albania, som kan åpne en luftbro inn til Kosovo for tyrkiske transportfly med mye våpen. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det vestlige presset på Serbia virker mer massivt enn ventet, Milan Radoičić som innrømt å ha ledet gruppen som angrep politipatruljen i Banjska, skal ha blitt arrestert 3. oktober av det serbiske politiet. Det hendt bare timet etter Kurti-regjeringen offentliggjorde beslaglagte dokumenter som avslørt at Radoičić var i en fordekt operasjon hvor han hadde inngått en konspirasjon for å føre NATO bak lyset og åpne opp for en serbisk invasjon med oppstilte styrker som hadde i smug blitt forberedt uten at dette var tidsnok oppdaget.

Denne planen falt fra hverandre da en ukjent observatør varslet politiet om to mystiske lastebiler, slik at spesialtrente opptøypolitistyrker (etter amerikansk modell) kom meget raskt fram til åstedet etter patruljen var overfalt, og tvunget angriperne inn i klosteret som umiddelbart ble lagt under beleiring. Gjennom sinnrik ledelse kunne kosovoalbanerne avslutte dette mens KFOR-styrkene var satt i høyeste beredskap.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Romania har varslet at de vil sende forsterkninger til KFOR i Kosovo, og for serberne er dette alvorlig, da de har grense med nabolandet i øst. 

Amerikanerne ment å ha sett tegn på en serbisk tilbaketrekking fra de fremskutte basene mot grensen, men også at det er ennå for tidlig. Mye tyder forresten på at de hadde ikke vært forberedt på en kamuflert og rask deployering av de serbiske styrkene og dermed oppdaget dem så snart oppmerksomheten vendes mot grensen mellom Kosovo og Serbia. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...