Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Majoritetseier bedriver "underslag"


Kaplan

Anbefalte innlegg

Jeg snakker mye med en slektning "oppi dalom" om bedriften han jobber i (og er medeier i). Han bor i en bygd, hvor hjørnesteinsbedriften er en produksjonsbedrift som i alle år har levert sterkt. Den ble startet på 50/60-tallet en gang av en familie, og bedriften bærer familiens navn, som vi her kan kalle Hansen. Bedriften ledes i dag ev tredje generasjon Hansen, og flere nøkkelroller i bedriften bekles av familiemedlemmer. Under finanskrisen i 2008/09 gikk bedriften på en stygg smell. Et par feilslåtte investeringer i bedriftens produksjonsanlegg i Baltikum et sted gjorde at det var like før konkurs.

De reddet seg, og en av måtene de gjorde det på var at ansatte kunne skyte inn penger i bedriften gjennom en form for lån som kunne konverteres til aksjer. Jeg kjenner ikke helt detaljene, men denne løsningen gjorde at rundt 100 ansatte i dag eier en nokså betydelig andel av aksjene i Hansen AS, som er hovedselskapet i bedriften. Driften er i dag stabil, med et lite overskudd hvert år. Det som derimot går som en superkule med veldig gode overskudd hvert eneste år, er Hansen Eiendom AS (heleid av fam Hansen). De eier bygningene med produksjon, kontorbyggene og også bedriftens biler (lastebiler og noen varebiler). Hansen AS leier dette hos Hansen Eiendom AS, og nå mumles det i gangene om at leieprisene har økt ganske kraftig hvert eneste år, og at dette styres slik at overskuddet fra Hansen AS i stedet tappes ut til Hansen Eiendom AS, for å holde dette i familien og slippe å betale ut utbytte til de ansattes aksjer.

Jeg har sagt til min slektning at dette høres ut som en form for underslag som antagelig er ulovlig, men han er en sindig fyr som nok idoliserer familien Hansen ganske mye, og ikke vil lage noe bråk.

Min fremstilling her er noe forenklet og jeg har forsøkt å anonymisere dette så mye som mulig, men spørsmålene er jo:

1. Er dette ulovlig?

2. Hvordan kan man finne ut av det, og hva kan gjøres her?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det skal godt gjøres at det du beskriver er underslag, men det kan være i strid med aksjelovens regler om transaksjoner med nærstående. Det man kan gjøre er å engasjere advokat og få en vurdering av om leieavtalene er i tråd med aksjeloven § 3-8. 

For å skaffe nok informasjon kan det gjennomføres gransking på selskapets regning. Det kan man få til gjennom at det kreves ekstraordinær generalforsamling hvor forslag om gransking behandles, eller at gransking foreslås på ordinær generalforsamling. Ekstraordinær GF skal avholdes om minst 10 % av aksjonærene krever det. Gransking skal vurderes av tingretten dersom minst 10 % av aksjonærene på GF stemmer for det (og minst én av dem så tar kravet til retten). 

Endret av Herr Brun
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...