Gå til innhold
Presidentvalget i USA 2024 ×

Vanlige folk har ikke råd til bolig i Oslo


Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Anbefalte innlegg

 

BadCat skrev (Akkurat nå):

Det er ikke bare-bare å få bygd boliger heller. Den papirmølla som følger med er en lang prosess.

Man må ligge "ahead of the curve" ikke langt bak som i Norge.

Og da må man begynne nå med politikk som virker. Ikke antyde at sykepleierne må bosette seg nord for Dombås. Oslo trenger sykepleiere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Boligproblematikken gjelder ikke kun Oslo. Det er mange steder det ikke går å etablere seg nå fordi det som var av boligmasse er kjøpt opp for å brukes til feriehus eller utleie. De som er dumme nok til å søke mot Oslo får bla opp penger, de bør ikke få noe særbehandling.

Studentboliger derimot. Der bør noen komme på banen.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar

Heimstaden har nærmere 4000 utleieleiligheter i Oslo og de sliter med å tilfredsstille lånebetingelsene på milliardgjelda si. Det er spekulasjoner om at de må selge og da blir det nok et markant fall i prisene. Dette er stort sett små leiligheter som de har satset på for å komme under minstefradraget for eiendomsskatt.

Jeg tipper sykepleierindeksen(råd til 1 av 100 nå) kommer til å se annerledes ut om ett år.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
BadCat skrev (18 timer siden):

Boligproblematikken gjelder ikke kun Oslo. Det er mange steder det ikke går å etablere seg nå fordi det som var av boligmasse er kjøpt opp for å brukes til feriehus eller utleie. De som er dumme nok til å søke mot Oslo får bla opp penger, de bør ikke få noe særbehandling.

Det handler ikke om å være dum. Det handler om at Oslo er en by med 700.000 mennesker, mange av dem syke, eldre og pleietrengende som det stadig blir flere av. Disse mennesker trenger hjelp av sykepleiere, helsefagarbeidere, portører og andre omsorgspersoner, og da må byen ha plass til disse arbeiderne. Ikke bare rikfolk og arvinger. 

 

Endret av VifteKopp
  • Liker 4
Lenke til kommentar

En sykepleier i Norge tjente i 2022 gjennomsnittlig 49 730 kroner i måneden. Kilde med flere detaljer om tillegg for spesialisering, geografisk etc. Blant annet finnes det en omvendt distrikts-satsing ved at Oslo-sykepleierne får et eget Oslo-tillegg, noe jeg ikke tar med i regnestykket under.

Bankenes låneforskrift setter grensene for hvor mye man kan låne. I grove trekk kan man ta opp 5 ganger inntekta i lån, samt at det er krav om 15% egenkapital. Da er det bare å regne ut: 49730 * 12 * 5 = 85% av boligverdien, altså må 100% av boligverdien ikke overstige 3,51 millioner. Finn.no akkurat nå, med sykepleiernes 2022-lønn (de har vel gått opp litt i år?)

Screenshot2023-08-26at16-40-34BoligtilsalgsiOsloFINNEiendom.png.f0ffaa46a55439cc90b82e787ea31bd1.png

Screenshot2023-08-26at16-48-28BoligtilsalgsiOsloFINNEiendom.png.3f9ab81b06303c1f5c809aef1a477984.png= 13,3% av treffene og 12,3% av annonsene

Screenshot2023-08-26at16-41-24BoligtilsalgsiOsloFINNEiendom.png.8d7e2429d76584525223d772135847dc.png= 4,9% av treffene og 6,8% av annonsene

Dette forutsetter riktignok at man bare ser på boliger innenfor Oslo-grensa, ikke kjøper sammen med noen, og har et minimum av egenkapital, har gjennomsnittslønn for sykepleiere i 2022, uten Oslo-tillegget. Det er jo ikke nødvendigvis sånn at man _må_ eie, må eie alene, må bo innenfor Oslo-grensa eller må kjøpe med en gang egenkapitalen når minimumskravet.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Quote

Sykepleierindeksen måler hvor stor andel av de omsatte boligene en singel sykepleier får finansiering til å kjøpe. Dersom sykepleieren kan kjøpe en høy andel av boligene i en by, er boligprisene i byen lave. Boligmarkedet anses som utilgjengelig dersom sykepleieren ikke kan kjøpe noen av boligene i en by. Indeksen er utarbeidet for noen utvalgte byer i Norge over tid. Sykepleieryrket er egnet fordi inntekten representerer en typisk god norsk inntekt, og er i liten grad konjunkturavhengig.

Kilde: https://eiendomnorge.no/aktuelt/blogg/sykepleierindeksen-2022

Så, altså, når vi snakker om sykepleiere så er det fordi yrket brukes i en indeks for å beskrive boligmarkedet i utvalgte byer. At sykepleierne kan bo i en nabokommune eller bo sammen med en partner blir nok en feiltolkning. Det er selvsagt ting man kan diskutere utover dette, hvorfor det er ønskelig at akkurat sykepleier eller andre yrkesgrupper ikke bør ha for lang vei til jobben. Men indeksen er først og fremst en beskrivelse av situasjon og trender i boligmarkedet, som påvirker alle. Spesielt alle med lav lønn når boligprisene øker raskt.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Feynman skrev (4 timer siden):

Det er selvsagt ting man kan diskutere utover dette, hvorfor det er ønskelig at akkurat sykepleier eller andre yrkesgrupper ikke bør ha for lang vei til jobben. 


Tja, det finnes (til dels) enkle løsninger på de fleste problemer.
Man kan plassere sykehus og sykehjem utenfor storbyene for eksempel.

Det må åpenbart fremdeles være akutt-tilbud i nærhet til byene, men for folk som tilbringer måneder eller år på eldresenter, sykehjem eller sykehus, så har de generelt sett liten glede av sentral lokalisjon uansett.

Det samme kan sies om mange andre yrkesgrupper.
Nå har Staten allerede flyttet mye ut, til for eksempel Mo i Rana, Brønnøysund osv. men det er altså fullt mulig å flytte arbeidsplassene i mange tilfeller.

Ta for eksempel Ila fengsel. Det ligger riktignok noe utenfor byen, men for de som soner der så spiller det ingen rolle at det er kort vei til Holmenkollen.
Man kunne like gjerne plassert et av landets største fengsler midt i Hedmark. Faktisk kunne man samlet all fengseldrift for innsatte i Norge som soner over en viss lengde på en større anstalt i et eller annet grisgrendt strøk, så hadde man spart mye penger, og flyttet arbeidsplassene ut av byene.

Hva med Oslo Universitetssykeshus, med 24 000 ansatte.
Svært mange av de som behandles der, kunne like gjerne vært behandlet på et sykehus midt i skogen utenfor Hønefoss, og man kunne flyttet titusenvis av arbeidsplasser ut av byen.

Og igjen, en viss drift må åpenbart opprettholdes også i Oslo, men trenger man utføre alle mulige operasjoner, strålebehandling, pallativt og alt annet, på sykehus som ligger nesten midt i Oslo?

Mennesker fra halve Norge reiser til Oslo Universitetssykehus for diverse behandling, på avdelinger som ligger svært sentralt i Oslo, som Rikshospitalet, Ullevål osv. De kunne jo like gjerne reist et annet sted for denne behandling.

Man har over mange år ført en villet politikk hvor arbeidsplasser er bygget sentralt i Oslo, uten at det er plass til alle arbeidstakerne, og da ender man opp i en situasjon hvor boligprisene blir uansvarlig høye på grunn av høy etterspørsel.

Legg til at stadig flere ønsker å flytte til storbyene, særlig Oslo, og særlig unge, så blir det enda verre, men det går åpenbart an å flytte mange av arbeidsplassene ut av Oslo, dersom man ønsker.

Så er kanskje spørsmålet hvorvidt det faktisk er ønskelig?
Vil sykepleiere heller betale en formue for bolig, og være i Oslo, eventuelt pendle langt for å få billigere bolig, eller hadde mange heller foretrukket å bo fem minutter unna jobben på sykehuset, dersom sykehuset lå et stykke fra Oslo, og usentralt.

Endret av 0laf
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Sykehuset må selvsagt ligge sentralt, det er så mange som bruker det eller jobber der. Tenk også beredskap, sykdom og skade oppstår oftere i byen. Tenk på logistikken etter en terroraksjon eller industriulykke, der det er umulig å frakte alle pasientene til et sykehus flere mil unna i tide til å redde alle. Tusenvis av pasienter og ansatte må reise langt om en så diger arbeidsplass flyttes til bygda.

Det bør ligge ved en jernbanestasjon, så det blir lettere å reise dit for mange mennesker. Bygg gjerne en ny jernbanestasjon spesifikt for området der sykehuset ligger, slik som Nationaltheatret har. Rikshospitalet Stasjon.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

For å kunne opprettholde samfunnskritiske andelen jobber (Sykehus, Infrastruktur, logistikk, etc etc) i spesielt Oslo/Viken området i fremtiden tror jeg nok regulering av priser på boliger er eneste løsning. Enten det eller at kommunene kjøper opp en haug av boliger som blir utleieboliger forbeholdt de i samfunnskritiske jobber. 

 

Lenke til kommentar
10 hours ago, 0laf said:

 

Sykehusene f.eks trenger ikke å ligge sentrals. Men god del a bruken er at de er daglig tilgjengelig, og en god del pasienter er fort innom et par ganger i uka, og mange tar faktisk valget å flytte etter sykehuset for bedre tjenestetilbud. 
Sykehuset har rett og slett mange viktige funksjoner som gjør at tilgangen må være sentral. At kommunen, fylket og sykehusadministrasjonen ikke klarer å planlegge stor nok tomter til at de slipper å bygge et til er et planleggingsproblem.

Skulle vi hatt en nytt "sentralsykehus" i østlandet burde man f.eks legge det til Gardermoen, oppgradere kollektiven for å komme seg dit, og kanskje se om det går an å legge noe ala et undergrunns eller jernbanenett til alle drabantbyene rundt Oslogryta.
Sykehuset må ikke ligge sentralt, men det må være mulig å dra ditt uten noen reel form for logistikk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (11 timer siden):


Man har over mange år ført en villet politikk hvor arbeidsplasser er bygget sentralt i Oslo, uten at det er plass til alle arbeidstakerne, og da ender man opp i en situasjon hvor boligprisene blir uansvarlig høye på grunn av høy etterspørsel.

Nei, den villete politikken har i årevis vært å flytte arbeidsplasser ut fra Oslo, men dette har selvsagt ikke ledet til desentraliseringen politikerne har ønsket fordi folk flest vil bo sentralt. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

Sitat

 

Henriette bor i landets tredje dyreste bolig­marked: Sliter med å få oppfylt bolig­drømmen

Henriette Wiik studerer i Tromsø til å bli sykepleier. Lønna som ferdigutdannet gir henne kun tilgang til 17 prosent av boligmarkedet.

 

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/unge-sliter-med-a-komme-inn-pa-boligmarkedet-i-tromso-1.16529391

Disse 17% gjelder kun single sykepleiere med minimal egenkapital. Husk at mange av boligene som ligger ute til salgs er familieboliger som passer to voksne med x antall barn. Det er ikke naturlig at single skal kjøpe store familieboliger ment for to voksne. Noen av boligene som selges har også utleieenhet, som da vil addere på inntekta til sykepleieren, men det tas altså ikke med i beregningen som NRK viser til. Jeg synes det stinker politisk propaganda av dette gjentakende maset om sykepleierindeks.

Liten sjekk på finn nå:

I Oslo er det 1165 boligannonser 2602 boligannonser nå, men hele 1502 av de har 70 kvadratmeter eller mer, som må sies å være mye for en singel person. Det vil si at kun 1100 boligannonser er under 70 kvadratmeter. Søker jeg på maks 69 kvadrat så er det 1122 annonser, derav 437 med 2 eller flere soverom. Med andre ord er det 1122-437= 685 annonser som passer for single etter min definisjon (<70 kvadrat og <2 soverom). Derav 275-43=232 som er priset under 3,51 millioner (ref. regnestykket lengre opp her). Med andre ord har single sykepleiere med landsgjennomsnittlig sykepleierlønn anno 2022 råd til 232 av 685 boliger i Oslo, eller 33,9% av disse boligene som egner seg for single etter min definisjon.

Dersom vi justerer grensa ned fra 70 til 50 kvadrat så har single sykepleiere råd til 209 av de 486 boligene (<50 kvadrat, <2 soverom), eller hele 43%.

Problematikken ligger altså mye i å underkommunisere hvilke boliger single personer trenger og klarer med én sykepleierlønn. Hva er NRK og Eiendom Norge sitt motiv for å underkommunisere dette?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Har du tatt med hva de faktisk selges for da, inkludert totalpris med omkostninger eller bare prisantydningen de ligger ute for på Finn? Førstegangskjøpere er veldig sjeldent i markedet for boliger på 70kvm, men boliger på 35kvm til 55kvm med ett soverom. Disse har veldig stor pågang og går svært ofte mange hundre tusen kroner over prisantydning etter knallharde budrunder. Jeg solgte selv en 50kvm med behov for nytt bad i mai for 450k over prisantydning, og en kompis omtrent det samme nå tidligere i august. Så kan man også legge til omkostninger og fellesgjeld, som gjerne blir 100k det også.

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg brukte totalpriser, altså inklusive felleskostnader og omkostninger, ikke prisantydning.

Hva de faktisk selges for vet man jo ikke, men i de tilfeller prisantydningen er basert på takst (godkjent taksør) så skal prisantydningen per definisjon være et gjennomsnitt av hva man kan forvente å få for boligen i praksis. Noen selges under og noen selges over. Dersom det er hardt press på leiligheter i størrelseorden 35-55 kvadrat så skal det være hensyntatt i taksten. Taksten skal være et mest mulig presist anslag av reell markedsverdi.

Nå skal det sies at mange av prisantydningene ikke er basert på takst, men på en ufaglært vurdering fra megler. Der må man regne med større feilmargin på anslagene. Meglere har ofte forhøyet omkostning for beløp som overstiger prisantydning og da gjelder det å underestimere prisantydningen sånn at man får mye over prisantydningen. Rent taktikkeri.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (9 timer siden):

Sykehuset må selvsagt ligge sentralt, det er så mange som bruker det eller jobber der. Tenk også beredskap, sykdom og skade oppstår oftere i byen.


Og igjen, for n'te gang, et tilbud for akuttmedisin må åpenbart ligge sentralt.

Trenger man dog å ha forskning, undervisning, planlagte operasjoner, rehabilitering, kreftbehandling, dialyse og en hel haug med annet lokalisert midt i Oslo sentrum?

Hadde det vært lokalisert et annet sted, så hadde åpenbart de som jobbet der også bodd et annet sted, langt billigere, som jo var poenget.

Det er jo faktisk hundretusenvis av mennesker over hele Østlandet som i dag reiser til Oslo sentrum fordi de har behandling eller planlagt operasjon på Ullevål, Rikshospitalet eller lignende, men du mener altså at det er helt nødvendig at disse reiser til Oslo sentrum, og at de absolutt ikke like gjerne kunne reist et annet sted?

Og for tiende gang nå, akuttmedisin må man åpenbart ha i byene, det jeg opprinnelig skrev var jo nettopp dette, ikke at man skulle frakte folk med akutt behov, i ambulanse til Hedmark.

Lenke til kommentar

Skjønner poenget ditt @0laf, men husk at persontransporten til og fra sykehus domineres av pasienter, ikke ansatte. Det vil si at en distriktslokalisering vil øke transportbehovet i stedet for å minke det. Selv om alle ansatte bor nært sykehuset (noe som i seg selv er utopisk ettersom mange har familier etc og må velge bosted med kompromiss). En distriktslokalisering vil dermed øke transportbehovet dramatisk. Sykehus må finnes der folk bor - også for planlagt behandling.

Vi bør heller spørre oss hvilke sykehustilbud som må ha kort utrykningstid og hvilke som kan dekke større områder. Siden størrelse på enhetene betyr noe for effektiviteten bør vi også vurdere hvilke av tilbudene som kan dekke større områder, som uten nevneverdig merkostnader kan samlokaliseres med de tilbudene som må ha kort utrykningstid. Videre bør vi se på samlokalisering med f.eks eldrehjem for å ytterligere fjerne ineffektiviteter som transport mellom sykehus og storforbrukere av helsetjenester. Jeg er enig i at sykehus bør integreres i transportknutepunkter eller omvendt.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (21 timer siden):

En sykepleier i Norge tjente i 2022 gjennomsnittlig 49 730 kroner i måneden. Kilde med flere detaljer om tillegg for spesialisering, geografisk etc. Blant annet finnes det en omvendt distrikts-satsing ved at Oslo-sykepleierne får et eget Oslo-tillegg, noe jeg ikke tar med i regnestykket under.

Her er link til eiendom Norge

https://eiendomnorge.no/aktuelt/blogg/sykepleierindeksen-2022

Når jeg ser på finn.no så får jeg 32 leiligheter av 3000 som rimer med de 1% det snakkes om.

Men istedetfor å diskutere akkurat om det er 1% eller 10% avhengig av hvordan man regner det ut, så bør man heller se på utviklingen. Gitt samme metodikk så ser man hvor mye verre det er blitt de siste 10 årene.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (17 minutter siden):

Skjønner poenget ditt @0laf, men husk at persontransporten til og fra sykehus domineres av pasienter, ikke ansatte.


Oslo Universitetssykehus har altså 24 000 ansatte, så det er jo noen.
I tillegg er altså mange av pasientene fra andre steder enn Oslo, i og med at sykehuset dekker hele Østlandet, og i enkelte tilfeller hele landet.

En hel del planlagte operasjoner utføres på for eksempel Ullevål, men det er jo ingenting i veien for at de kunne vært utført andre steder.

For ordens skyld, så har en del andre land gjort lignende.

Er du for eksempel på harrytur i Sverige, og blir akutt syk i Strømstad, så blir du fraktet til Norra Älvsborgs Länssjukhus, over en time unna.
Sykehuset ligger i nærhet til flere byer, deriblant Trollhättan og Vänersborg, men er lokalisert "midt i skauen".
Svenskene har lagt ned alle lokalsykehusene i byene rundt, men det finnes ambulansetjeneste, inkludert helikopter dersom det er akutt.

Man har kommet til at dette er billigere, og mer hensiktsmessig, enn å ha sykehus midt i byene rundtomkring.
Trenger man å utvide, så er det mil etter mil med skog å ta av.

Det sagt, så har man begynt med lignende i Norge. Nye Kalnes sykehus som dekker store deler av Viken, ligger også "midt i skauen", dog med nærhet til motorveien og flere byer.

Hva er det som er så spesielt med Oslo, at de må ha alle mulige medisinske tilbud midt i sentrum? Er osloborgere ikke i stand til å flytte seg utenfor bygrensen for å få utført en operasjon eller få behandling for sykdom?

Nå hevder ikke jeg at dette er den eneste og rette løsningen, men dersom man ønsker billigere boliger for sykepleiere, så er nettopp det å flytte arbeidsplassene til sykepleierne ut av Oslo sentrum en relativt enkel løsning, i forhold til mye annet.

Hvorvidt sykepleiere ønsker å bo utenfor Oslo, tar ikke jeg stilling til, men dersom de aller helst vil bo midt i Oslo sentrum, så får de vel rett og slett bare godta at boligprisene er skyhøye, å slutte å klage.

Endret av 0laf
  • Liker 1
Lenke til kommentar
uname -i skrev (6 minutter siden):

Når jeg ser på finn.no så får jeg 32 leiligheter av 3000 som rimer med de 1% det snakkes om.

Hvilke kriterier bruker du i søket da?

uname -i skrev (6 minutter siden):

Men istedetfor å diskutere akkurat om det er 1% eller 10% avhengig av hvordan man regner det ut, så bør man heller se på utviklingen. Gitt samme metodikk så ser man hvor mye verre det er blitt de siste 10 årene.

Tja, jeg ser det er omtrent uendret på landsbasis, med noen byer som det har blitt enklere for sykepleiere og andre der det har blitt vanskeligere. Men nå handler jo denne tråden spesifikt om Oslo, der sykepleierne har et eget Oslo-tillegg som jeg ser ikke er tatt med i beregningen og der utviklingen har vært dårligst for sykepleierne. Jeg synes det blir litt vel negativt fokus å bare se bort fra alle de byene med positiv utvikling for sykepleierne.

BB6.png(large).png.305c628a8d5ab476bea22ea8e94a37b5.pngBB7.png(large).png.f817d594bef932f10f9c6b19d1cf6e28.png

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...