Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Salg av varer ansett som hobby-inntekt, AAP og opplysningsplikt.


Gjest 42c0e...e69

Anbefalte innlegg

Gjest 42c0e...e69

Case: 

Total salg (omsetning) på tolv måneder overstiger ikke KR 25 000. Det er heller liten eller ingen gevinst ved selve salget, altså tilnærmet null overskudd. Det baseres på å lage en unik gjenstand som ikke er å anse som en serieproduksjon. Dette kan være person tilpasset eller som gave til tredjepart. 

Et salg kan være KR 250, mens et annet KR 3 500. Det er heller ingen form for reklame eller oppfordring fra kjøper om at det ønskes mer-salg. 

Se for dere en smed som lager sine egne kniver og slirer til disse, smeden lager dem av lidenskap og selger kun noen få for å kunne bedrive hobbyen. 

Har følgende spørsmål:

  • Kan man selge det man lager selv i små kvantum type håndarbeid eller trearbeider uten å komne i konflikt med regelverket for selvstendig næringsdrivende?
  • Hvordan stiller NAV og AAP reglene seg til dette?
  • Har man lov å ha hobbyer selv om man er tilknyttet NAV og AAP ordningen? 
  • Hvor går skillet? 

 

Ønsker kun seriøse svar med kilde eller link til relevant lovverk eller forskrift. 

-Takk

Anonymous poster hash: 42c0e...e69

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dubious skrev (1 time siden):

Anonymitet.

Vanskelig å si at det visste jeg ikke , når NAV har det skriftilig at en har spurt, og fått svar. 

Når hjalp det å si at "det visste jeg ikke" når man har begått et lovbrudd? Er det ikke greit å få det skikkelig avklart? Å støtte seg til hva en random sier på et forum er i alle fall ikke lurt.

Det generelle svaret jeg har sett er at når hobbyen blir til næring, gir overskudd, må man begynne å se på ting. Det er åpent for tolkning, derfor bør man 100% avklare dette først som sist.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Du finner mye om når hobby går over til næringsvirksomhet i linken (du kan fortsette med hobbyvirksomheten din siden det ikke er i noe stort omfang).
https://enkeltpersonforetak.no/starte-egen-bedrift/hobby-eller-naeringsvirksomhet


Du skal føre opp alt på meldekortet til NAV, enten du har fortjeneste av det eller ei, og enten det er hobby eller næringsvirksomhet. 


Spørsmål 1: Har du vært i arbeid de siste 14 dagene?

Du skal svare "ja" hvis du har vært i jobb.

Med «jobb» mener vi aktivitet som normalt ville ha vært betalt, som for eksempel

  • arbeid i vanlige arbeidsforhold (du er ansatt hos en arbeidsgiver og får lønn)
  • arbeid i eget foretak (uansett om du har registrert foretaket som ENK, ANS, AS, NUF eller en annen type foretak)
  • gratisarbeid (for andre) når arbeidet vanligvis er betalt
  • timer du får betalt for, også når du ikke jobber alle timene (for eksempel ved akkordarbeid)
  • provisjonssalg, telefonsalg og liknende
  • frilansarbeid
  • lønnede verv
  • hobbypreget arbeid, «homeparties» og liknende
     

    Hvis du har vært i jobb i meldeperioden, må du oppgi alle timene du har jobbet. Én time i arbeid skal føres som en time på meldekortet. Dette gjelder alle dager i uken, også lørdag og søndag, og uansett når på døgnet du jobber.

    Hvis du ikke jobber nøyaktig hele eller halve timer, runder du av til nærmeste halve time. Er det like langt til begge halvtimer runder du av nedover, ikke oppover.



    Hvis du er i aktivitet i eget foretak, selvstendig næringsvirksomhet, hobbyvirksomhet eller liknende, skal du føre alle timene med aktivitet på meldekortet.Det har ingen betydning om arbeidet du gjør fører til at du eller foretaket tjener penger eller ikke. Gratisarbeid og arbeid i foretaket som går med underskudd skal også føres på meldekortet.

Det har ingen betydning om du jobber i eller utenfor normal arbeidstid. Det har heller ingen betydning hvordan du tar penger ut av foretaket. AAP blir redusert når du jobber, uavhengig av om du får betalt for arbeidet, og hvordan du skatte- og privatrettslig klassifiserer overføring av verdier.

https://www.nav.no/no/person/arbeid/dagpenger-ved-arbeidsloshet-og-permittering/meldekort-hvordan-gjor-du-det/slik-fyller-du-ut-meldekortet-arbeidsavklaringspenger


Håper du fant svar på det du lurer på 🙂 

Lenke til kommentar
5 hours ago, Gufi said:

Hvis du er i aktivitet i eget foretak, selvstendig næringsvirksomhet, hobbyvirksomhet eller liknende, skal du føre alle timene med aktivitet på meldekortet.

Hobbyvirksomhet ? - Dette må vel være hentet ut av det blå? Hvis hobby er å lese norsk litteratur, skal man da føre opp: Lesing av Henrik Ibsen: Peg Gynt - 12 timer, Lesing av Knut Hamsund: Victoria - 4 timer, stokking av kortstokk og legging av kabal  - 4 timer, gå tur i parken og mate endene - 4 timer ??!.

Det som står man skal melde er vel dette: "hobbypreget arbeid, «homeparties» og liknende".

Meldeplikten inntrer når hobby har karakter av "arbeid".  

Skatteetaten stiller ellers en del krav for at hobbyvirksomhet skal bli godkjent som næringsvirksomhet og med andre ord som arbeid. Noe av grunnen til det er at hvis hobby/arbeid går med underskudd så kan man kreve reduksjon i beskatning og motsatt, så skal man beskattes. Det er jo sånn sett ikke slik at man kan kreve, helt på egen hånd å få godkjent hobbyvirksomhet som "arbeid". Hobbyen må ha et visst omfang og være egnet til å gi lønnsomhet på sikt.

https://www.altinn.no/starte-og-drive/starte/for-oppstart/arbeidstaker-eller-naringsdrivende2/

Det er i utgangspunktet skatt på "arbeid" og når man "arbeider" så må man skatte.

Man kan for eksempel neppe føre opp: Underskudd ved min siste reise til Kanariøyene - 23.000,-

Man skal selvfølgelig ikke føre opp den tiden man bruker på sine hobbyer, når disse ikke har karakter av å være "arbeid".

Det vil vel i praksis også være et spørsmål om hva slags "økonomisk avtrykk" man legger etter seg. Hvis det nå fyker hundretusener inn og ut av bankkonto, så går det vel ikke så bra å forklare at nei, nei, jeg vet ikke helt hvor disse pengene kommer fra, eller hvor de blir av.

Endret av arne22
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest 42c0e...e69 skrev (På 19.7.2023 den 13.30):
  • Har man lov å ha hobbyer selv om man er tilknyttet NAV og AAP ordningen? 

I forhold til helse og AAP, og å være aktiv med noe:

Hobbyen må ikke være så omfattende at NAV blir i tvil om du egentlig kunne jobbet, tenker jeg uten å være jurist. § 11-5 første ledd – Nedsatt arbeidsevne med minst halvparten Regelverket er strengt og det er ikke noen automatikk i å få innvilget AAP ut perioden. Dvs. å tone den litt ned, ikke reklamere om hva du får til på en god dag. Som ofte kan skje hvis man er en positiv person.

Jeg hadde spurt fastlegen, som kjenner systemet og din helse om veien videre - før jeg snakket med NAV. Og bedt fastlegen/behandler sende uttalelse til NAV når de ber om dokumentasjon, om at du har en hobby som er viktig for deg å drive med og som er positiv for helsen, noe nesten all aktivitet er. Passivitet fører utelukkende til dårligere helse. Kanskje du  kunne få hobbyen din inn i aktivitetsplanen til NAV? Bare et forslag.

Les her for å lære mer om NAV-systemet. Men vær forberedt på at det står mye negativt.

https://aap-aksjonen.no/

https://www.facebook.com/groups/aapaksjonen

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Dubious skrev (17 timer siden):

 Formildende omstendigheter er forhold som stiller en straffbar handling i et mildere lys og derfor skal tas i betraktning ved utmålingen av straffen. 

Minst 36 uriktig dømt til fengsel for trygdesvindel

Det hjalp mye for de.

det konstateres at det er sterkt klanderverdig ikke å være klar over at man ikke kunne reise til utlandet uten å gi beskjed til Nav, og samtidig motta ytelsen, heter det i gjennomgåelsen.

Endret av ^fmj
Lenke til kommentar
43 minutes ago, Subara said:

Hobbyen må ikke være så omfattende at NAV blir i tvil om du egentlig kunne jobbet,

Ja, det dreier seg vel om utøvelse av skjønn. Samtidig så er det vel også slik at skjønnet må utøves på saklig "grunnlag", for eksempel "det man vet", ikke "det man tror".

Lenke til kommentar
arne22 skrev (18 minutter siden):

Ja, det dreier seg vel om utøvelse av skjønn. Samtidig så er det vel også slik at skjønnet må utøves på saklig "grunnlag", for eksempel "det man vet", ikke "det man tror".

Ja, enig. Arbeidsevnen måles.

Og at en hobby kan brukes til å måle den på linje med arbeidstreningen til NAV. Selv om det da ikke blir en rapport utstedt fra dem.

Jeg har hørt om tilfeller som gjør at man kan miste tilliten til NAV, som igjen går utover kommunikasjonen med dem. Det kommer an på saksbehandleren i NAV og lignende, om man får innvilget en ytelse eller ikke.

Ofte handler det om å forstå systemet og å gjøre ting på rette måten. Og forhåpentligvis begynner NAV å bli litt mindre firkantet?

Endret av Subara
Lenke til kommentar
Dubious skrev (18 timer siden):

 Formildende omstendigheter er forhold som stiller en straffbar handling i et mildere lys og derfor skal tas i betraktning ved utmålingen av straffen. 

Rettsvillfarelse veies opp mot ansvaret man har for å sette seg inn i relevante lover og regler. I praksis skal det mye mer enn bare "øøøøh, det visste jeg ikke" til for å komme noen vei. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...