Gå til innhold

Bør tips være vanlig i norge?


Deechon

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
sedsberg skrev (33 minutter siden):

Ja man kan fint hoppe over tips i Norge.... hvis man vil risikere at de pisser i kaffen din neste gang. Jeg spiser aldri på utesteder av denne grunn.

Det er nok ikke så vanlig å tipse i Norge som du tror. Jeg har jobbet i restaurantbransjen, og det hørte med til unntaket at gjester tipset. Selv ikke etter store grupper som ikke tipset eller tipset lite ble servitørene sinte eller oppgitte, så å frykte servitøren skal pisse i kaffen din er å kaste bort frykt.

Det var et større irritasjonsmoment hvis femten gjester på samme bord ville betale hver for seg, enn om ingen av de tipset.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-fsaSP0zV
Dubious skrev (9 timer siden):

De betaler fortsatt med kontanter i USA.

Min far tipset ofte når vi spiste ute, når det ble betalt med kontanter. 
Jeg har også tipset med kontanter, men aldri med kort. 

USA har endret seg, jeg har ikke brukt kontanter i det hele tatt i USA de siste 5 årene, kun kredittkort. Det er lagt til rette for tipsing likevel, som jeg beskrev i min tidligere post.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-fsaSP0zV
Runar skrev (9 timer siden):

Det er nok ikke så vanlig å tipse i Norge som du tror. Jeg har jobbet i restaurantbransjen, og det hørte med til unntaket at gjester tipset.

I Norge runder jeg som regel av oppover til nærmeste 100-lapp, eller legger på en til.

Lenke til kommentar
Runar skrev (10 timer siden):

Det er nok ikke så vanlig å tipse i Norge som du tror. Jeg har jobbet i restaurantbransjen, og det hørte med til unntaket at gjester tipset.

Dette er litt på sidelinjen, men eg trur at ein del restauranter/barer øydelegg litt for seg sjølv når kortterminalen ber om totalsum kvar gong uavhengig av kva ein har kjøpt. Mange får nok som ein ryggmargsrefleks å berre slå inn kjøpssummen utan å gi tips. For mitt klare inntrykk er at det er langt vanlegare å tipse etter eit restaurantmåltid enn det er å betale tips for å kjøpe seg ein halvliter i baren.

Slettet-fsaSP0zV skrev (1 time siden):

USA har endret seg, jeg har ikke brukt kontanter i det hele tatt i USA de siste 5 årene, kun kredittkort. Det er lagt til rette for tipsing likevel, som jeg beskrev i min tidligere post.

Mange stadar er tipsen basert på at ein skriv tips og totalsum på kvitteringa samt ein signatur, og at det er denne summen som blir belasta kredittkortet ditt. Dette er faktisk ein av dei tinga som er veldig lettvint i USA, mange stadar drar du berre kredittkortet og signerer utan å bruke PIN-kode. Eg er noko usikker på kor sikkert det er, for det må vel være mykje enklare å forfalske ein signatur enn det er å gjette ei PIN-kode, men det er i alle fall veldig lettvint som turist som omtrent berre brukar kredittkortet på ferie at du nesten heile tida slepp å prøve å huske kva som var PIN-koda på kredittkortet.

Lenke til kommentar
Runar skrev (20 timer siden):

Det ligger sperrer inne som beskytter mot slike feil, så med mindre koden din er farlig lik totalbeløpet vil det ikke gå gjennom.

Tenker vel så mykje på at i PIN-feltet kjem 1234 opp som ****. I Beløp-feltet kjem 1234 opp som 1234. Dumt om sidemannen skulle vera av den mindre heiderlege typen.

The Avatar skrev (59 minutter siden):

For mitt klare inntrykk er at det er langt vanlegare å tipse etter eit restaurantmåltid enn det er å betale tips for å kjøpe seg ein halvliter i baren.

Syns det er småfrekt når det blir bedt om tips i baren. Når eg sjølv har gått ifrå godt lag, gjennom heile lokalet, og gjerne stått i kø i tillegg, er det lite "service" igjen utover det som er heilt naudsynt for å utveksla vare mot pengar.

Endret av MKap
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dessverre standard at en må taste beløp på utesteder (barer og nattklubber) i baren, selv om du nesten må kjempe deg frem til disken og få øyekontakt for en halvliter. I alle fall standard i Oslo og Lillestrøm de siste årene jeg har vært ute.

På spisesteder synes jeg rett og slett det er litt ubehagelig å måtte legge til tips som en slags forventning, gjerne med servitøren stående der, og man føler man blir dømt om man legger til ingenting eller lite. Er det sånn det skal være?

Endret av KalleKlovn
Lenke til kommentar
KalleKlovn skrev (17 minutter siden):

På spisesteder synes jeg rett og slett det er litt ubehagelig å måtte legge til tips som en slags forventning, gjerne med servitøren stående der, og man føler man blir dømt om man legger til ingenting eller lite. Er det sånn det skal være?

Einig. På dette området er det mogleg det er eg som er litt spesiell, men i den grad eg tipser så ønsker eg å tipse så diskré som mogleg. Eg tipsar ikkje for å flekse at eg har råd til å betale tips, eg tipsar fordi eg vil gi ei ekstra påskjønning til den tilsette som har gitt meg ei finn oppleving.
Det er også av same grunn at eg ynskjer å sjølv ha kontrollen på kvar tipsen min går. Tipsar eg ein tilsett som har gitt meg noko ekstra, så er det denne personen eg vil skal ha pengane, ikkje alle tilsette på deling eller enda verre som ekstra betaling til bedrifta.

Eg tenkjer også at så lenge tips systemet ikkje er lagt opp til at eg kan tipse kokken utan å tipse servitøren, så gjer dette heile tipsordning mindre akseptabel. For det går faktisk ann å ha ei fantastisk restaurantoppleving fordi ho på kjøkkenet laga fantastisk mat sjølv om han som bar tallerkenen frå kjøkkenet og fram til bordet mitt var både sur og utriveleg. I "gamle dagar" så kunne ein be om at servitøren henta kokken slik at du kunne gi kokken kontantar som tips direkte, du kan sikkert gjere det i dag også men det er langt færre som går med kontantar og det er vel nesten litt useriøst av ein kokk å skulle gå ut av den reine kjøkkensona for å handtere fysiske pengar som ikkje akkurat er reine. Eg reknar med at kokken uansett ville vaska hendene etterpå, men likevel.

Skal kokken få eventuell tips gjennom ei internt fastsatt tipsfordelingsbrøk, så er det for meg heilt openbart at tipsen i realiteten er reine lønnsmidlar som skulle vært utbetalt av arbeidsgjevar på ein ryddig og forutsigbar måte.
Om kokken og servitøren skal få halve tipsen kvar, eller om servitøren skal ha 70% og kokken 30% må det vel være opp til meg som tipsar å få bestemme?
For det kan vel ikkje være rett at det eg heilt frivillig betalar inn som tips skal være noko som dei tilsette skal slåss om på bakrommet etter stengetid? I så tilfelle burde eg ta det moralske standpunktet at eg ikkje kan betale tips om det medfører ein fare for at min tips kan føre til eit dårleg arbeidsmiljø på arbeidsplassen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...