Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Molboaktige videre renteøkninger nå.


Anbefalte innlegg

  • 2 uker senere...
Videoannonse
Annonse

Nå følger nok sentralbanksjefen ekstra godt med på utviklingen i havneområdene i Odessa, der russiske missiler og iranskimporterte droner på terroristisk vis er sendt dit for å ødelegge mest mulig av det som var utskipningsklart førsteklasses ukrainsk matkorn til verden.  Enorme mengder korn har allerede gått tapt, man ser bilder av svartsvidde kornlagre i hamneområdene.  Hva fører så dette til?  Jo, prisoppgang på korn, og man hører fortvilte utsagn om at det blir vanskelig for land i de fattigere områdene av verden å få råd til import av korn, (eksempelvis en baker i Libanon fryktet at han nå rett og slett måtte legge ned den lille bakeribedriften sin, så man jo tv-reportasje om forleden). 

Og hva kan det føre til slik som i Norge?  Jo, vi er også avhengig av import av matkorn.  Her får man et glimrende eksempel på molboismen i deler av begrunnelsen for å heve rentene til bl.a. boliglånskundene i Norge.  Når sentralbanken erfarer prisoppgang på slik som kornprodukter, så blir dette nærmest automatisk til at "nå må styringsrentene opp", grunnet "økt inflasjon", man kjenner igjen hakket i plata.  Frykter Norges Bank at forbruket av f.eks. brød skal øke for mye fremover etter en eventuell ny prisoppgang på disse matproduktene da?, de vil jo helst ha ned det generelle forbruket i Norge.  Det må jo være en litt tilbakestående tankegang at når priser (på importerte varer i dette tilfellet) øker, så setter N. B. opp rentene for å få ned forbruket !, og mener tydeligvis at de også skal få ned prisene.  Man trenger vel ikke være økonomiutdannet for å fatte at økte priser ikke akkurat øker forbruket, generelt sett... ( Forklar gjerne, den som måtte være enig i disse begrunnelsene fra Norges Bank).  

Renteøkningene fører til mye (unødvendig) elendighet i store deler av befolkningen også i Norge nå, man leste  forleden f.eks.  om en enslig mor med to tenåringsbarn, hun hadde en vanlig godt avlønnet jobb, men pga. rentestigningene måtte hun nå for første gang i livet sitt oppsøke en matutdelingsstasjon for å greie boutgiftene/rentenivået. 

Men N. B. sin linje fører iallfall til rekordoverskudd i bankene, så det er vel populært i visse kretser.  Og i august er det ventet /fryktet nye  renteøkninger, N. B. mener vel at elendigheten ikke har spredd seg tilstrekkelig her i landet.  Men bare vent til høsten 2023...

Lenke til kommentar
4 hours ago, Skeptikus said:

Renteøkningene fører til mye (unødvendig) elendighet i store deler av befolkningen også i Norge nå

Rentenivået er fortsatt lavt.  Har man tatt opp lån med flytende rente uten å kunne håndtere en rente på 4-5%, har man kun seg selv å takke. 

Problemet er istedet inflasjonen, herunder særlig verdien av den norske kronen.  Verdien er kronen er halvert de siste 15 år, hvor det største fallet har kommet de siste par år med rekordlav rente og pengegaver til alle som ikke jobbet eller ikke hadde lov å jobbe.  At denne pengetrykkingen ville få konsekvenser var ikke vanskelig å forutse.  

Når man så i tillegg fører en politikk der straffer investering i arbeidsplasser og har lavere rente enn de fleste andre lande, skremmer det bort kapitalen. 

Eneste der kan gjøres på kort sikt er å øke rentene mer enn nabolandene, for politikkerne får man ikke skiftet ut på dagen. 

Får man fikset problemet med kroneverdien, fikses også automatisk problemet med inflasjonen på de aller fleste varer vi trenger og dermed blir også kjøpekraften bedre - så alle problemer løses om verdien er kronen øker, så det er klart det man bør fokusere på. 

Så hjelper det selvfølgelig heller ikke at vi må ta inn tusenvis av flyktninge fra Ukraina og huse de et sted for det setter naturligvis et enormt press på leiemarkedet, men de fleste har forhåbentlig forståelse for det.  Når krigen en dag slutter vil det nok gå den andre veien.  

Endret av tigerdyr
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Folk flest misforstår grunnen til økte priser. Det er pga pengetrykking som kraftig vanner ut valutaens kjøpekraft. På ett år under pandemien økte man pengemengden med 20-30 % for å "døyve smerten". Nå får man bakrusen og den kan vare i mange år. For eksempel Norske Kroner, eller hvilken som helst valuta for den del, har ingen reell verdi bak seg. Ingenting. Den eneste verdien er tillit og at folk godtar det som betalingsmiddel. Praktisk talt sifre på en skjerm. Samme er "bankinnskudd", sifre på en skjerm.

Banker kan trykke opp ubegrensede mengder valuta så lenge kunde eller bedrift stiller noe sikkerhet og en viss grad av betjeningsevne. De store bedrifter og hushaier bruker såkalte obligasjonslån som går over 1-2 år. Her betaler man kun rente, ingen avdrag overhodet. Når lånet løper ut må man refinansiere til markedets rente der og da og kan gå på en smell dersom renten har blitt vesentlig høyere. Man ser jo nå at de store hushaiene er nødt til å øke leieprisen hvis de ikke skal gå konken.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis ikke Norge følger opp verdens mer seriøse lands rentehevinger, så forsvinner alle investeringer og sparepenger dit og krona faller som en stein sammen med økonomien.

Norge må beskytte arbeidsplasser eller privateiendommer. Heldigvis velger de arbeidsplasser.

Folk som vet at renta var på 17% på slutten av 80-tallet og 10% tidlig 2000, som tar opp gigantiske lån og tror at ikke staten ofrer dem nårsomhelst, må nesten lære leksa igjen. Tar du opp gigalån til lav rente og ikke tåler mye renteheving, så får du en lekse fra norske politikere.

Arbeiderpartiet satte ned rentefradraget på slutten av 90-tallet, som var nærmere 100% til 28% over natta. Nesten som om de ønsket at masse folk skulle gå konkurs. Hadde de satt det ned 10% i året, så hadde langt færre til ingen gått konkurs.

Siden WEF har sagt at de skal eie alt og vi skal eie ingenting, så er det mest naturlige for lydriket Norge å sette opp renta når andre gjør det.

Det som overrasker meg er at Norge ikke er svært raskt ute med å følge opp med økt rente, fremfor å henge tilbake litt. Antagelig ønsker de at nordmenn skal tro at de fortsatt ikke bare jobber for utenlandske interesser.

Aldri stol på staten - de driter i deg og det spiller liten rolle hvem som sitter ved roret.

Men, de to siste massekonkurser i Norge rundt privateiendom, den på 80-90-tallet og den som kommer nå er begge administrert av Ap.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
tigerdyr skrev (19 timer siden):

et enormt press på leiemarkedet,

Man hørte på nyhetene i dag at pga. formuesskatten (ekstra høy på utleieboliger/sekundærboliger), så vurderer flere av eierne av den slags nå å selge eiendommen i stedet for å leie ut.  Så leieprisene har vel noe også med den skatten å gjøre da, tydeligvis.  SV, regjeringens "gisseltakere"..,  er forresten veldig begeistra for økt formuesskatt, men regjeringen er vel lydhøre overfor dem også i saker som dette.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Skeptikus skrev (3 timer siden):

Man hørte på nyhetene i dag at pga. formuesskatten (ekstra høy på utleieboliger/sekundærboliger), så vurderer flere av eierne av den slags nå å selge eiendommen i stedet for å leie ut.  


Jeg tror, men vet ikke, at dersom man har en del eiendom for utleie, så er det ikke spesielt vanskelig å flytte eierskapet utenlands for å slippe formueskatten?

"Own nothing, control everything" - John D. Rockefeller

Et sitat man burde legge på minne, dersom man kommer i den posisjonen at formueskatten er problematisk

Lenke til kommentar

Stadig flere peker på den skandaløse oljeskattepakken som en stor medvirkende arsåk til inflasjonen.

Skatteletten til oljenæringen har skylden for høye renter
https://www.dn.no/innlegg/erna-solberg/olje-og-gass/inflasjon/skatteletten-til-oljenaringen-har-skylden-for-hoye-renter/2-1-1491094

Dette ble det også advart om før Høyre, Venstre og Krf innførte den, med støtte fra Frp, Sp og delvis Ap. Erna Solberg har i ettertid innrømmet at det var feil å gi oljenæringa enorme skatteletter.

Det ble også advart i fjor om at oljeskattepakken bidrar sterkt til å øke inflasjonen:
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/WjPWPr/oljeskattepakken-kan-presse-opp-renten-og-prisveksten

Sitat

– Oljeskattepakken bidrar selvfølgelig til økt inflasjon. Økt aktivitet på sokkelen er med å bidra til inflasjon og oljeskattepakken er inflasjonsdrivende, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til VG.

Sitat

Sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, er enig i at oljeskattepakken bidrar til høyere aktivitet i norsk økonomi som igjen gir inflasjon og sterkere rentepress.

Samtidig er det en rekke andre forhold som bidrar til det, presiserer han.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
56 minutes ago, trikola said:

Tja, det koster å holde seg egen minivaluta - særlig i krisetider.

Norsk Krone er ikke en minivaluta, snarere tvert imot, den er en G10 valutta sammen med USD, New Zealand dollar, Euro, Yen, Svenske Kroner, Australsk dollar, Kanadisk dollar, pund, og Sveitsisk franc.

Men den er en av de mindre valuttaene blant G10, så du har rett i det at den er ikke den mest attraktive i krisetider. Spesielt ikke hvis de andre valuttaene har høyere rente.

Endret av shockorshot
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
On 7/27/2023 at 12:00 PM, shockorshot said:

Men den er en av de mindre valuttaene blant G10,

Den er vel soleklart minst handlet av alle valutaer som er G10. Lite likvid. Mao, lett å manipulere kurser med spoofing og falske ordrer. Investmentbankene styrer showet og bestemmer hva kronen skal være verdt. 

Lenke til kommentar
14 minutes ago, kremt said:

Den er vel soleklart minst handlet av alle valutaer som er G10. Lite likvid. Mao, lett å manipulere kurser med spoofing og falske ordrer. Investmentbankene styrer showet og bestemmer hva kronen skal være verdt. 

Den er uten tvil den minst handlede av G10 i år. Det å derfor kalle den lite likvid er et såpass skivebom at jeg mangler litt ord. Den er en G10 valuta, dvs. blant de topp 10 mest handlede valutaene i verden. Den er en av de mest likvide valutaene i hele verden.

Det er ikke lett å manipulere kurser med spoofing og falske ordrer, på generelt basis. Når det kommer til den norske kronen vil jeg si det er så og si umulig så lenge vi har oljepenger som skal omsettes. Det er ingen kabal av investeringsbanker som styrer showet.

Endret av shockorshot
  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Er det et ulogisk argument å si som så at hvis det er slik at Norges Bank er bekymret for økt prisstigning, men samtidig bekymret (i høyeste grad) for at forbruket er for høyt, så skulle man jo tro at prisstigning på visse varer og tjenester i seg selv sørger for lavere forbruk, noe den banken da kunne være fornøyd med og se an utviklingen av,  uten i tillegg nærmest automatisk å pøse på med økte renter,  som går ut over det å ha råd til å bo ofte.  Man trenger jo ikke å drive som før der mange skiftet ut fullt brukbare 2 år gamle mobiler bare for å ha aller siste modell osv., ren toskeskap selvfølgelig.    En rel. høy  prisøkning på f.eks.  denslags, javel, da er det jo bare å unnlate å være med på det rotteracet om å ha nyeste modell, men når renta øker i tillegg til annen prisstigning, så er jo det en langt alvorligere sak i og med at familiers  bolig da kan bli vanskelig å beholde for kanskje hundretusener av vanlige boligeiere etter hvert.  Og etter økte renter settes gjerne leieprisene opp også.

Lavere priser fører vel nødvendigvis gjerne til økt forbruk.  Så hvorfor er da N. B. såvidt "besatt"/ opptatt av det urealistiske målet om bare 2% prisstigning/inflasjon?  Dette var noe som var oppnåelig før "Putin-krigen", men nå kan folk (og bedrifter/næringsliv) bli helt ruinert av stadige renteøkninger fra N.B. sin side bare fordi banken kjører på, uten noe særlig til sideblikk til konsekvensene for folk flest og samfunnet forøvrig.   F.eks. bilsalget har gått dramatisk ned og ansatte permitteres.  Nå inngår  nemlig også billån i summen som lånegiver (bank) må se på av totallån, dette med 5 ganger inntekt osv.  Og tvangssalg øker drastisk, men mange har selvfølgelig vært ufornuftige.  (Det er jo bare å se på et program som "Luksusfellen" det..  (Men ille at "vår" bank ettergir lån, bare for at de er på tv, slabbedaskene som har sløst og vært ufornuftige, får jo bare bite i det sure eplet og skikkelig føle konsekvensene, uten "vårt" bidrag).

Lenke til kommentar
Skeptikus skrev (13 minutter siden):

Er det et ulogisk argument å si som så at hvis det er slik at Norges Bank er bekymret for økt prisstigning, men samtidig bekymret (i høyeste grad) for at forbruket er for høyt, så skulle man jo tro at prisstigning på visse varer og tjenester i seg selv sørger for lavere forbruk, noe den banken da kunne være fornøyd med og se an utviklingen av,  uten i tillegg nærmest automatisk å pøse på med økte renter,  som går ut over det å ha råd til å bo ofte.

Norges Bank har et inflasjonsmål, ikke et forbruksmål. Så de er ikke nødvendigvis noe opptatt av forbruket nei.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Nimrad skrev (59 minutter siden):

Norges Bank har et inflasjonsmål, ikke et forbruksmål. Så de er ikke nødvendigvis noe opptatt av forbruket nei.

Utfra de pressekonferansene som denne sentralbanksjefen har holdt, så har det vært fremholdt (faktisk) at vårt forbruk nå i de senere måneder  fortsatt har vært for høyt, og at dette i sin tur "fører til for sterkt press i økonomien", som det gjerne heter fra det hold,  så derfor renteøkninger, ble det uttalt (dette i en periode hvor f.eks. igangsettelser av nye boligkomplekser er på et lavmål pga. renta).  Jeg har fulgt disse pressekonferansene hennes direkte og mener å ha  fått med meg "alt".  Har du?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...