Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Parkett vs Laminat og Varme i gulv vs Varmepumpe


Anbefalte innlegg

Hei,
jeg totalrenoverer et lite, gammelt 2-etasjes hus. En stor og omfattende jobb utført primært av profesjonelle.
Kjøkken og Stue + Gang blir slått sammen. Totalt utgjør dette ca 50kvm som snart skal gulvlegges.
Jeg skal i tillegg ha en ny god vedovn  i stua, og har relativt god tilgang til  ved.

Hva tenker dere jeg bør gå for? Parkett eller Laminat? Varme i gulv eller Varmepumpe?

Jeg er fryktelig usikker på hva som vil være lurest rent økonomisk, og hva som gir best varme..


Mine tanker:
Jeg føler at gulvvarmet er litt luksus... men samtidig vil jo Varmpumpe støye litt. Parkett er ganske dyrt.. mens Laminat virker litt "kaldt" og kanskje livølst.

 

Endret av Seig2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Et vesentlig moment her er hvor godt du tenker å isolere boligen. Gulvvarme gir den absolutt beste komforten, men er mindre økonomisk, så dersom varmebehovet er lite ville jeg nok gått for dette. Dersom boligen er dårlig isolert, ville jeg gått for en varmepumpe av god kvalitet. Laminat har blitt mye bedre med årene, og tåler gulvvarme bedre enn parkett. Og med gulvvarme unngår du uansett den kalde følelsen. 

Et annet moment er at varmepumpen også kan brukes til kjøling på sommeren. Sånn sett gir den kanskje best totalkomfort. 

Endret av ITtraktor
Lenke til kommentar

Vurderer varmepunpe ja.
Eneste minus er at det er litt synlig i stua.. og gir litt støy. Selvsagt behagelig med gulvvarme, men ikke et must for meg..
Kjenner uansett litt på det at når det først skal legges nytt gulv, så er det en god anledning for å legge gulvvarme med det samme...

Endret av Seig2
Lenke til kommentar
Seig2 skrev (2 minutter siden):

Vurderer det. Eneste minus er at det er litt synlig i stua.. og gir litt støy. Selvsagt behagelig med gulvvarme, men ikke et must for meg..
Kjenner uansett litt på det at når det først skal legges nytt gulv, så er det en god anledning for å legge gulvvarme med det samme...

Nye moderne varmepumper støyer ikke så mye. Tenker du på utedelen?

Lenke til kommentar

Gulvvarme er "treg" varme, så i oppholdsrom kan det fort bli upraktisk. F.eks nå i februar kan det være kaldt så gulvvarmen kjører på med mye effekt, men så står sola opp og skinner inn, selv om temperaturen stiger til 26 grader og termostaten har koblet ut så er gulvmassen varm og fortsetter å avgi varme. Samme om kettermiddagen, sola går ned og temperaturen synker og selv om termostaten slår inn går det en del tid før gulvet gir nevneverdig varme. Dette er jo avhengig av hvor mye vindusflater man har, en kjellerleilighet blir mindre påvirket.

 

Ellers er det også slik at laminat leder varme ganske bra og vil lett kjennes kjølig på føttene, mens parkett isolerer bedre og kan kjennes ganske varmt selv når man er barbent.

 

Selv ville jeg valgt parkett og luft/luft varmepumpe med vedovn som backup, det har jeg jo også gjort, både av økonomiske og energimessige grunner. Og så får man bonusen med kjøling på varme dager.

Lenke til kommentar

Jeg hadde valgt vannbasert gulvvarme med luft/vann eller væske/vann varmepumpe. Gjerne også en vedovn med vannkappe. En utfordring med en luft/vann løsning er å beholde varme i badegulv samtidig som en vil kjøle oppholdsrom. Da er det kanskje greit å ha en liten luft/luft varmepumpe i tillegg.   Med en væske/vann løsning kan en la varmepumpen ta seg av varmtvann og badegulv, mens en kan kjøre kaldt vann fra borehullet (via en varmeveksler) i en konvektor for kjøling.. 

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

Litt info som kan være relevant:
Kan nevne at jeg bor alene i huset, uten familie/barn. Er mye på farten, så bruker ikke alltid huset like mye. Huset kan muligens bli brukt til utleie i fremdtiden (airbnb eller fast utleie).. men kan ikke si noe med sikkerhet.

Er opptatt av at det ikke skal koste meg altfor mye i strøm årlig.. men også at det ikke blir for stor investering, hverken gulv, vedovn, og andre varmeløsninger.
Huset er gammelt.. tømmerkasse-delen trolig fra 1800-tallet. I stue/kjøkken er det kun 2 meter opp til taket. Fra Stua skal det gå trapp opp til 2.etg, slik at det blir en liten 1x1m åpning i taket fra stua til stue/hems i 2.etg. I stua blir det store fastramme glass i tillegg til dør ut til veranda.
Ellers har huset tidligere vert i dårlig stand, men bli nå totalrestaurert av dyktige fagfolk. Det  blir godt isolert. Huset er lite, med grunnflate ca 11m x 8m. Stedet er utsatt for mye vind. Det ligger rett ved et stor vann med strandlinje.

Endret av Seig2
Lenke til kommentar
Seig2 skrev (7 timer siden):

Nei, på innedelen. Det er vel litt lyd? 

Ja, støyen varierer mellom merker og modeller. Men det er ikke så enkelt å lese seg opp på hvilke som støyer mye og lite, fordi det er situasjonsavhengig. Pumpene har ofte flere innstillinger, der innstillinga effektiv gir mest støy, mens innstillinga stillegående gir minst effektivitet. I tillegg avhenger det av hvor hardt pumpa jobber. Er det veldig kaldt ute eller man valgte en billig pumpe med noe mindre avgitt varmeeffekt så må den jobbe desto hardere og mer støyende.

Mitt forslag er å kjøpe en litt kraftigere varmepumpe enn du hadde tenkt og være bevisst på å sette den å effektiv når dere ikke er hjemme og når det uansett er støy i huset (matlaging, tv etc) og sette den på stillegående når dere skal være stille (lese bøker etc) eller sove. Prøv også å finne en plassering der dere plages minst mulig av vindsuset fra varmepumpa.

Lenke til kommentar

Angående parkett vs laminat så ville jeg gått for laminat pga pris. Parkett koster ofte det mangedobbelte. Laminat er mer slitesterkt.

Gulvvarme er også mer sketchy enn varmepumpe pga brannfare. Dekker man til gulvet andre steder enn der termosensoren er risikerer man at det blir veldig varmt og potensielt tar fyr.

Lenke til kommentar
21 hours ago, trikola said:

Det spiller også en rolle hva slags gulv: er det rør støpt inn i betong så er gulvvarmen nokså treg på godt og vondt. Er hos meg ingen problem å kutte varmetilførsel i én time med dyr strøm når strømprisen i timen etter er lavere.

Tregheten, eller magasineringseffekten vi stort sett være en fordel. Spesielt hvis man har vannbasert gulvvarme og flere gulvområder med separate termostater. Da kan man for eksempel kjøre opp temperaturen på badegulvet om natten når strømprisen er lav. Så kan man sirkulere vannet inn i stuekretsen på dagtid, uten at varmepumpen går.

Endret av J-Å
Lenke til kommentar

Jeg bor i enebolig fra 2020, har hatt vannbåren varme varmet av elkolbe(ren strøm). Nå montert luft/vann varmepumpe. 

Det lønner seg ikke. 

Basert på ditt bruksmønster har jeg en veldig klar anbefaling. 

Parkett med varmefolie under, den bruker du om du vil, når du er hjemme. Gulvvarme er veldig godt, og parkett er mye varmere enn laminat. Prisforskjellen er helt ubetydelig. 

Viktigst er å montere en luft/luft varmepumpe. Den kan holde en grei grunntemperatur som du uansett ønsker, om du er hjemme eller ei. 

Lenke til kommentar

hm... ja..

Men vil det ikke være mer enn bra nok med bare varmepumpe, og parkett (men uten varmefolie)?
Huset er blitt godt isolert nå, og med varmepumpe+parkettgulv så skulle vel det kunne gi litt varme til gulvet også?

Selvsagt har jeg en gylden muligheten nå til å legge varme i gulv.. men det blir jo en ekstra investering+økt fremtidig kostnad/strømforbruk. Men kan være enig i at gulvvarme er godt, selv om jeg kanskje ser på det som litt "luksus".

Med mitt  bruksmønster kan jeg jo heller styre varmepumpen via app, og heller booste den opp litt rett før jeg kommer hjem.

Lenke til kommentar
6 hours ago, OJ Doe said:

Jeg bor i enebolig fra 2020, har hatt vannbåren varme varmet av elkolbe(ren strøm). Nå montert luft/vann varmepumpe. 

Det lønner seg ikke. 

Hva som lønner seg er veldig avhenging av hvor langsiktig man ser på det. En skikkelig vannbasert løsning vil jo øke verdien på boligen betydelig. Det er også muligheter for Enova-støtte. 

Jeg hadde ihvertfall lagt vannrør i gulvet når det først er oppe. Det koster ikke allverden. 

Når huset blir godt isolert vil ikke nattsenking lønne seg noe særlig. Vårt hus er riktignok et murhus, og vi har som sagt  litt magasineringsmuligheter,  men her er det faktisk ofte motsatt, altså at det lønner seg å varme opp om natten, når strømmen er billig. Med ca 0 grader utetemperatur faller innetemperaturen med 2-3 grader i døgnet, når vi reiser bort og slår av varmen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...