Gå til innhold

"Avisen" Krydseren 1878-


xlarge

Anbefalte innlegg

Jeg tror denne avisen kom ut hver lørdag, ihvertfall har jeg to lørdagseksemplarer fra hhv. 26. mars 1892 og 9. april 1892, begge 14. årgang. Jeg er særlig facinert av de flotte silhuetter av den tids kjente personer "Nedover Karl Johan" og lurer på hvem silhuett-tegneren PIRUM var? Min morfar har forsøkt å føye til navn på disse.

Skuespill og omtale av skuespill står sentralt og jeg lurer på om stykket om / med Bjørnson, Lie og Ibsen er laget av redaktøren. Hvem var han?

Det hadde også vært fint å vite hvor lenge avisen utkom (14. årgang betyr at den startet i 1878). Var redaktøren også eier?

IMG_2406.jpg

 

IMG_2411.jpg

Endret av xlarge
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Grunnleggeren Jacob Breda Bull kan ha vært eier, eller redaktøren H.H. Schmidt, eller senere redaktører. Bladet kalles Krydseren 2, siden den første Krydseren ble gitt ut en del tidligere. Bladet ble senere til den mer politisk orienterte Korsaren. 

Virker veldig som Gustav Lærum var silhuett-illustratøren, da han stod for nettopp slike tegninger rundt 1890. Men det kan også ha vært Andreas Bloch, som var tegner for både Krydseren og Korsaren. 

https://nbl.snl.no/Gustav_Lærum

https://digitaltmuseum.no/0210411396957/silhouetter-pa-karl-johan-tusjtegning

  • Liker 1
Lenke til kommentar
xlarge skrev (14 timer siden):

Signaturen "gg" på skuespillet, er det mulig å finne ut hvem det er?

Hvor finner du den signaturen? Jeg klarer ikke å finne den.

B.B. betyr antagelig Bjørnstjerne Bjørnson, siden det skal være en samtale mellom Bjørnson og Lie. Og hver replikk er en referanse til en bok. F.eks. ved å søke på Arnljot Gælningen, ser en at det er en Arnljot Gellines vei. Og at Arnljot Gelline er en svensk legendarisk figur fra vikingtiden, kjent fra Snorres Olav den Helliges saga og fra en episk diktsyklus av Bjørnson, utgitt i 1870. Hovedpersonen Arnljot Gelline er en bifigur i Snorres Olav den Helliges saga. 

Vingersjø - Jonas Lies sønn har uttalt at Selskabeligheden gikk høit på gårdene rundt Vingersjø i de dager. "Det var gyldne Tider på Kongsvinger". 

Skandsen ved Lier har sikkert med Bjørnson å gjøre, men hvis noen klarer å finne ut hva de andre kommentarene betyr, vil det være interessant. "Høyt på skansen i morgnen står, Erling Skjalgsson fra Sole"?¨Marcus Thrane brukte ordet rothugger om å være radikal, og da har vi enda et begrep fra 1800-tallet som brukes i det lille skuespillet.

Har selv en del sjeldne papirer, som gamle gratulasjonstelegrammer til slektninger. Som fortjener å tas vare på, men i grunnen er det usikkert hva som faktisk vil skje med disse papirene.

https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Arnljot_Gellines_vei_(Oslo)

Lenke til kommentar

Takk igjen, Nepa.

Meget interessant stoff. Jeg lurer på om jeg skal spørre Riksarkivet om de har disse nummerene. Hvis ikke så donerer jeg dem gjerne. Legger ved et annet bilde som viser signaturen gg. Den signaturen var også på side 2 av skuespillet.

Jeg må også si at det er spennende å se hva de var opptatt av i de bedre kretser i Kristiania den gang.

IMG_2407.jpg

Endret av xlarge
  • Liker 1
Lenke til kommentar
xlarge skrev (3 timer siden):

Legger ved et annet bilde som viser signaturen gg.

Ja, der er den. I mine søk har det ikke dukket opp noen som kan passe til signaturen gg. Tenker det kan finnes en bok om vittighetsbladene hvor det står mer. Medarbeiderne gjorde til dels også en innsats for å være anonyme. 

Sitat

Redaksjonen gjorde seg stor flid for å holde seg anonyme. Møtene ble holdt i hemmelighet i bakrommet på L’Orsas Kafé i Prinsens gate 14 eller et skjenkested i Store Strandgate i det historiske området Vaterland, nå Fred Olsens gate like ved Jernbanetorget. L’Orsas Kafé var en av byens finere kafeer hvor diktere, kunstnere og forfatteren møttes. Ibsen var fast gjest. 21. mars 1863 trykket Vikingen et fiktivt møtereferat om at de sto i fare for å avsløre seg etter å ha trykket grove stortingsreferater:

«P: Man kan tydelig mærke, at der er en Udlænding med i Redaktionen. De røber Dem ved den Hensynsløshed, hvormed De angriber vor Nationalitet og dens hellige Institutioner: Fædriften, Poesifabrikationen, Skyttestævnene og Missionen i Zululandet (!). Nei, man maa ikke sable Alt; man maa af og til rose.

 https://www.dagsavisen.no/nyheter/2022/08/21/vittighetsbladet-som-sparket-mot-hoy-og-lav/

 

En bemerkning der om nasjonalt sinnelag og nasjonalitetens hellige institusjoner. Her står det at ideen til navnet Korsaren kom fra det danske bladet Corsaren. https://www.idunn.no/doi/10.18261/issn.1894-3195-2018-04-05

Etter krigen har karikaturtegninger av politikere blitt en del av de større avisene. Likevel mangler vi nok noen satiriske dikt om aktuelle hendelser. Og gjerne av noen som er mer uavhengige enn dagens satirikere. Diktet "Genierne" harselerer over at kunstnere blir mer verdsatt etter å ha avgått ved døden. Dette ser vi fremdeles i dag. 

Lenke til kommentar

Takk igjen, Nepa.

Denne og en relativt stor boksamling fra samtiden til min morfar 1947-1929 med det meste av våre kjente diktere og oppdagelsesreiser forteller meg at han var genuint interessert i kultur og historie. Interessant å plusse på info om Korsaren til hans levnets-beskrivelse.

Lenke til kommentar

Det virker som det var et bevisst valg å være interessert i historie og passende kultur. Har en avskrift av en festtale, der det står at det ble tilrådd å ikke lese ukeblader. Selvbeherskelse ble oppmuntret. Og dermed kunne de frambringe en hær av personer som siterte Snorre og Ibsen titt og ofte.

https://en.wiktionary.org/wiki/corsaro#Italian

"Den absolutte fornuft avgikk ved døden i aftes kl. 11". https://ordtak.myiglo.com/henrik-ibsen-sitater/

"I morgen er det mandag, herre!" betyr at herren vil til å arbeide, og tjeneren forsøker å si at det er søndag/hviledag. På en litt fordekt måte. 

https://www.nasjonalmuseet.no/en/collection/object/NG.K_H.B.03321

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...