Gå til innhold

Larver i maten, er det greit?


Anbefalte innlegg

Atib Azzad skrev (3 timer siden):

Det stemmer, men det er også verdt å merke seg at 76% av soyaproduksjonen handler om dyrefór, altså som en forlengelse av kjøtt-industrien. Kjøtt er en av de minst ressursvennlige måter å fremstille næring på, det kreves mer energi enn man høster.
Det er sikkert positivt å finne mer ressurseffektive måter å fremstille protein, noe insekter åpenbart ér, samtidig som jeg ikke helt ser vitsen med å utnytte en ny dyregruppe, hvis man kan oppnå det samme med et plantebasert kosthold.

Ideelt sett burde ein gå tilbake til den slags husdyrhald som ein hadde før i tida, då menneskemat vart brukt til menneskemat og ingen hadde råd til å gje kraftfôr til dyra. Men i så fall må ein også finne tilbake til dei gamle husdyrrasane. F.eks. vil dagens NRF-kyr svelte ihel dersom ein ikkje også gjev kraftfôr. Så spørst det om dette er gjennomførbart.

Mennesket kan ikkje ete gras, difor treng ein husdyr til å omdanne gras til mat. Husdyra bidreg også til å hindre attgroing og å halde vedlike kulturlandskapet. Mange raudlista artar lever i kulturlandskapet. Samstundes er dagens intensive jordbruk ein trussel mot artsmangfaldet på grunn av einsarta produksjonar på store flater samt bruk av sprøytemidlar.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Sauer er ålreite dyr.

De er i praksis selvgående gressklippere, som finner næring i fjellsiden der ingen slåmaskin kommer til, eller grønnsakshage kunne vært anlagt.

Sau nyttiggjør norsk terreng. De lager ull, fårepølse, Lano, fårikål og kebab.

Vi bør nyansere synet på at kjøtt=CO2-utslipp, og at tofu per definisjon er klimanøytralt fordi det smaker vont og er vegansk.

  • Liker 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm

Jeg ser ikke problemet med å tilsette insektmel i brødprodukter om det er med på å lette klimaavtrykket.

Vi spiser allerede mye mat tilsatt de rareste ingredienser, uten at vi tenker over det.

Har dere sett hvor lik skjeggkre og reker er?

Å blande inn grønsaksfare og insektsmel i kjøttdeig kunne vært en greie?

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

Sauer er ålreite dyr.

De er i praksis selvgående gressklippere, som finner næring i fjellsiden der ingen slåmaskin kommer til, eller grønnsakshage kunne vært anlagt.

Sau nyttiggjør norsk terreng. De lager ull, fårepølse, Lano, fårikål og kebab.

Vi bør nyansere synet på at kjøtt=CO2-utslipp, og at tofu per definisjon er klimanøytralt fordi det smaker vont og er vegansk.

Husker ikke hvor jeg leste det, men har ikke Norge såpass med sau på frys at vi ikke blir kvitt det?

Lenke til kommentar
3 minutes ago, torbjornen said:

Ideelt sett burde ein gå tilbake til den slags husdyrhald som ein hadde før i tida, då menneskemat vart brukt til menneskemat og ingen hadde råd til å gje kraftfôr til dyra. Men i så fall må ein også finne tilbake til dei gamle husdyrrasane. F.eks. vil dagens NRF-kyr svelte ihel dersom ein ikkje også gjev kraftfôr. Så spørst det om dette er gjennomførbart.

Mennesket kan ikkje ete gras, difor treng ein husdyr til å omdanne gras til mat. Husdyra bidreg også til å hindre attgroing og å halde vedlike kulturlandskapet. Mange raudlista artar lever i kulturlandskapet. Samstundes er dagens intensive jordbruk ein trussel mot artsmangfaldet på grunn av einsarta produksjonar på store flater samt bruk av sprøytemidlar.

Ja, det ville vært mer ideelt.
Kommentaren min var til soyaproduksjon, fordi det er lett å assosiere soya med plantebasert mat, derfor er det greit å peke på at mesteparten dyrkes som dyrefór.
Monokultur er en trussel, enten den manifesteres av korn, erter, palmer, gran, asfalt, eller gummi.
Det ligger et enormt potensial i fremtidens bonderi; Hvordan kan man dyrke uten å utarme jorda, hvordan kan man holde husdyr på en mer bærekraftig og etisk måte? Tenk om SP tok sin rolle som bondeparti på alvor, åpnet for nytenktning, eksperimentering og forskning for fremtidens landbruk, om man fant noen brukbare løsninger kunne det vært til nytte for hele kloden.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

Mannen med ljåen skrev (34 minutter siden):

Les en gang til.

Naturlige variasjoner kan forårsake varierende gjennomsnittstemperaturer.

Det er ikke naturlige variasjoner som undertrykker arbeiderklassen.

 

Mulig det er halvliteren som kicker inn for hardt her, men jeg skjønner ikke hva du prøver å si.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gaea skrev (35 minutter siden):

Sirisssjokolade er veldig digg.

Kjempeflott vi har et alternativ, for snart kommer den myggen, som bestoever kakaotreet, til aa doe ut, sier de som har greie paa det.

Frukten kan kanskje bestoeves, kunstig, men da blir det ikke billig.

Endret av Karltorbj
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
shockorshot skrev (2 minutter siden):

Er det noen som har fått til det enda? Sist gang jeg sjekket var det ikke mulig i stor skala (pga den ekstremt tynne gangen inn som bare myggen er liten nok for).

Takk for veldig god informasjon.

Cashewnoetten, er ogsaa ute aa kjoerer.

Billen ( tror jeg? ) som bestoever den frukten, er ogsaa i ferd med aa doe ut.

Det er mangen godsaker, vi er i ferd med aa miste.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Karltorbj skrev (18 timer siden):

Kaldpresset rapsolje, trodde jeg var saa sunt, at du kan drikke den rett fra flaska hvis du vil.

Det er ikke palmeolje, du mener?. 

Det er noen konspirasjonsteorier knyttet til rapsolje.

Til trådstarter, kanskje ikke hente nyhetene dine hos Epoch Times Norge.

Endret av ^fmj
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
^fmj skrev (38 minutter siden):

At det er LIVSFARLIG.

De er blant annet veldig opptatt av den inneholder erukasyre.

Leste om det.

Det var hvist froene, foer i tiden det.

Naa har de gjennom klassisk foredling, redusert innholdet, av denne fettsyren, til et trygt og lavt nivaa.

Det er vel dette "konspirasjonsteoriene", setter spoersmaal ved?

 

 

 

 

Endret av Karltorbj
Lenke til kommentar
Karltorbj skrev (1 time siden):

Leste om det.

Det var hvist froene, foer i tiden det.

Naa har de gjennom klassisk foredling, redusert innholdet, av denne fettsyren, til et trygt og lavt nivaa.

Det er vel dette "konspirasjonsteoriene", setter spoersmaal ved?

Innholdet av transfett, "vaskingen" av oljen.

Lenke til kommentar
torbjornen skrev (På 10.2.2023 den 18.42):

Ideelt sett burde ein gå tilbake til den slags husdyrhald som ein hadde før i tida, då menneskemat vart brukt til menneskemat og ingen hadde råd til å gje kraftfôr til dyra. Men i så fall må ein også finne tilbake til dei gamle husdyrrasane. F.eks. vil dagens NRF-kyr svelte ihel dersom ein ikkje også gjev kraftfôr. Så spørst det om dette er gjennomførbart.

Mennesket kan ikkje ete gras, difor treng ein husdyr til å omdanne gras til mat. Husdyra bidreg også til å hindre attgroing og å halde vedlike kulturlandskapet. Mange raudlista artar lever i kulturlandskapet. Samstundes er dagens intensive jordbruk ein trussel mot artsmangfaldet på grunn av einsarta produksjonar på store flater samt bruk av sprøytemidlar.

Produksjonen av kalorier per kvadratmeter i gress-produserende regioner er antageligvis langt lavere enn i regioner som dyrker soya og andre grønnsaker som egner seg for direkte menneskekonsum. I alle fall om man regner med tapet i å omdanne gresset til kjøtt.
 

Så kanskje er det like greit at vi spiser soya dyrket nært ekvator? Så kan vi la engene gro delvis til her nord. Dyrke litt potet og kålrot, jage en og annen sau eller rein på fjellet for å beite litt vill vegetasjon.

-k

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...