Gå til innhold

Larver i maten, er det greit?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
:utakt skrev (13 minutter siden):

Jeg spiser allerede pølser (du vil helst ikke vite hvordan man lager det!), så en larve fra eller til... Så lenge den er død, OK. 

Noen som husker tv-programmet "Fear Factor", der deltakerne måtte spise en klase levende meitemark og sånt? Det er et stykke forbi grensen for hva jeg hadde klart! 

Stekte gresshopper er snadder.

Ormer, marker og klisne ting er jeg litt skeptisk til i sin opprinnelige form. Så lenge det er hygienisk og kostholdsmessig forsvarlig og brukt som tilsetning i annen mat ser jeg ikke problemet.

-k

Lenke til kommentar
:utakt skrev (32 minutter siden):

Jeg spiser allerede pølser (du vil helst ikke vite hvordan man lager det!), så en larve fra eller til... Så lenge den er død, OK. 

Noen som husker tv-programmet "Fear Factor", der deltakerne måtte spise en klase levende meitemark og sånt? Det er et stykke forbi grensen for hva jeg hadde klart! 

Jeg elsker poelser. 

Jeg tror at det ligger i en poelsemakers utdannelse aa fikse, at han maa,  paa en vennelig og hyggelig maate, snakke med deg, om hva poelsene inneholder, uten aa fortelle deg en dritt.

Har spurt to poelsemakere, der han ene, roepet liitt, en stund etterpaa, der han sa til en kompis av meg, og tror du ikke, fredagsettermiddag og saa sto det faen meg, tre geiter, paa kjoela.

Ei venninne av meg, har jobbet mye med hest. Hun har et rabattkort, hos et stort slakteri?

Ble mye poelse her naa, men kanskje vi kan fikse poelser med insekter i ogsaa? Trene syken, til aa kaste bort fordommene.

Jeg elsker jo maarrpoelse, bare gud og poelsemakeren, vet hva den inneholder.

Endret av Karltorbj
Lenke til kommentar
Bäcker skrev (28 minutter siden):

Er det verre å spise insekter enn reker?

Godt spoersmaal.

Kanskje det finnes insekter, ormer, som smaker som kjoettdeig, ferdig opphakka og er fulle av umettet fett og er kjempesunne?

Kanskje de kan gi oss matolje, saa faar regnskogene vaares, litt fred?

Endret av Karltorbj
Lenke til kommentar
11 hours ago, Melizzen said:

Hvorfor er det ingen som diskuterer at det fra 2023 er lov å tilsette larver i maten vår?

...

9 hours ago, process said:

https://no.m.wikipedia.org/wiki/Karmin et av mange eksempler på at du trolig allerede spiser insekter. 

Ja, karmin, eller E-120. Det som gjør at de fleste jordbærsyltetøyene i butikken er røde. Det billigste syltetøyet er ikke veldig rødt, og det dyreste rørte, trenger ikke fargestoffer men det meste i mellom der er tilsatt karmin fra lus. 

Det er heller ikke sikkert du ønsker å vite om castoreum, eller "aroma" som det kan stå på jogurten og vaniljeisen...
 

6 hours ago, Nepa said:

Tilsetningen av lus som fargestoff er ikke helt problemfri. Det kan utløse allergisk reaksjon hos dem som er allergiske mot skalldyr. 

Forsøker selv å kutte i karmin av denne årsaken. Opplever, enten det er rasjonelt eller ikke, en svak astmatisk reaksjon på noen produkter. Kan jo like gjerne være nocebo-effekt, men når det finnes like godt jordbærsyltetøy eller godteri uten E-120, velger jeg det i stedet.  

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er i alle fall uendelig mykje betre at melbiller blir tilsatt brødet med vilje enn at det er eit uheldig biprodukt slik som i dag.

Som med all anna mat så kjem det veldig ann på korleis tilberedinga går føre seg.
Etter min meining så har ein ikkje rett til å klage over at insekt og edderkoppar blir brukt til mat når ein gledeleg setter til livs reker og krabbe som insekt frå havet.

Det einaste "kravet" eg sett til larver og insekt som mat er at ein ved tilberedinga tek omsyn og fjerner dei delane som ikkje er god mat. Når ein rensker reker så fjerner ein skallet, hodet og tarmen slik at det er berre kjøttet igjen, slik ønsker eg også at mine insekter skal være tilberedt. Det er ikkje farleg å ete insekt med bein, hode og vinger, men det har ein ubehageleg konsistens og gir også veldig lite enæringsmessig, så då vil eg helst ha det renska vekk.

 

Det einaste eg stiller spørsmålsteikn ved er dersom larver og insekt skal brukast som tilsettingsmiddel med lite merking. Treng ein meir protein i brød og liknande så kan ein like greit bruke plantebasert protein som soya, som vel er mykje billegare og meir miljøvenleg enn å dyrka fram insekt til mat?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, torbjornen said:

Kvar skal desse larvane komme frå? Dersom dei skal produserast frå avfall i Kina vil det vel koste nokre kufisar i klimagassutslepp å frakte dei til Europa og Norge?

Å spise insekter som er produsert i kina, innebærer akseptanse av kinesisk standard for bruk av sprøytemidler, mathygiene og "food safety". Jeg for min del vil styre unna.
 

General
"insects might carry biological and chemical contaminants as well as physical hazards that can be detrimental to the health of consumers. These food safety hazards are associated with direct or indirect (via animal feed) consumption of insects

Biological hazards
Insects can be vectors for various micro-organisms that are detrimental to human and animal health, especially under poorly controlled hygienic conditions.

Bacteria
Several bacterial species have been associated with both farm-reared and wild-caught edible insects. 

Viruses
So far, the risks associated with contracting foodborne viruses, such as hepatitis A and E and norovirus, through the consumption of edible insects, are low, but care must be taken not to introduce the viruses in insect-production units through substrates."

https://www.farmersweekly.co.za/opinion/by-invitation/the-possible-dangers-of-eating-insects/

https://newrealities.medium.com/is-eating-insects-safe-the-hidden-dangers-of-insect-consumption-5b86daa65ea3


https://chinadialogue.net/en/pollution/5153-the-damaging-truth-about-chinese-fertiliser-and-pesticide-use/

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
9 hours ago, torbjornen said:

Kvar skal desse larvane komme frå? Dersom dei skal produserast frå avfall i Kina vil det vel koste nokre kufisar i klimagassutslepp å frakte dei til Europa og Norge?

Det produseres allerede larver i Norge, og jeg ser ingen grunn til at det må komme fra Kina.

 

9 hours ago, torbjornen said:

Dersom ein verkeleg ynskjer å bidra til å løyse klimakrisa burde ein byrje i den andre enden med å få butikkane til å redusere svinn ved at dei må setje fram varene til kraftig nedsett pris før dei evt. kastar dei. I Norge er ein i gang med å lage ei matkastelov.

Situasjonen er så  prekær og mangehodet at vi godt kan begynne i flere ender!image.thumb.png.c307f4e6c4120edd75d7d6b85b633de0.png

Dette viser at kun 15% av det totale matsvinnet skjer i butikken. 55% av matsvinnet kommer fra husholdninger. Greit å vite i hvilke ledd svinnet oppstår og hvor du kan oppnå størst effekt.

 

10 hours ago, torbjornen said:

Å kaste varene for deretter å lage larvar av dei for å tilsetje i maten blir for dumt, og eg stiller meg også tvilande til både klimaavtrykket og det hygieniske. Vedtaket frå EU bidreg berre til å auke fortenesta til matbaronane under dekke av miljøomsyn.

Jeg tror faktisk larveproduksjon er mye mer delikat og hygienisk enn kjøtt. Grisehus og fjøs er ikke akkurat delikate.

Fra et rent klimakrise-standpunkt trenger vi ikke en gang å koble matsvinn og avfall til insektsproduksjon. Du kan mate larvene med importert kraftfór, og allikevel få ut mer protein per tonn soya enn storfe.

Jeg skjønner skepsisen, og at det virker noe dystopisk at eliten bestemmer at vi skal spise mer larvepasta. Men det betyr ikke at det er bærekraftig å holde på sånn som i dag.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Innsekter er det reptiler lever av, ikke noedet er meningenat menneskerskalspise, selv om noen lutfattigemenneskersom manglerskikkeligmat i fattige land spiserdet.. Innsekter inneholder dessuten parasitter og er farlige for mennesker å konsumere.  "Ja, men I noen land spiser de jo Innsekter " er nok en innvendig man får høre.  Ja, land i den tredje verden hvor man mangler mat, det stemmer det, ikke fordi det er sunt,  for det er det ikke. Og land hvor det spises innsekter er også typisk land hvor epidemier oftere herjer.

Innsekter-ellers takk,  men nei takk. 

Endret av Morromann
Rettet opp i noe som kanskje ble misforstått
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, The Avatar said:

Det einaste eg stiller spørsmålsteikn ved er dersom larver og insekt skal brukast som tilsettingsmiddel med lite merking. Treng ein meir protein i brød og liknande så kan ein like greit bruke plantebasert protein som soya, som vel er mykje billegare og meir miljøvenleg enn å dyrka fram insekt til mat?

Soyaproduksjon er en av de største driverne for avskoging og må reduseres kraftig i fremtiden.

Det er også grenser for hvor mye protein og greier du kan stappe inn i et brød før det mister kvalitetene som gjør at brød er digg.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 minutes ago, Morromann said:

Innsekter er det reptiler lever av, ikke mennesker. Innsekter inneholder dessuten parasitter og er farlige for mennesker å konsumere.  "Ja, men I noen land spiser de jo Innsekter " er nok en innvendig man får høre.  Ja, land i den tredje verden hvor man mangler mat, det stemmer det, ikke fordi det er sunt,  for det er det ikke. Og land hvor det spises innsekter er også typisk land hvor epidemier oftere herjer.

Innsekter-ellers takk,  men nei takk. 

Du kan ikke bare finne på ting. 😂 Ingenting av det du sier er relevant for saken, med mindre du snakker om å spise rå insekter.

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
kote skrev (1 minutt siden):

Du kan ikke bare finne på ting. 😂 Ingenting av det du sier er relevant for saken, med mindre du snakker om å spise rå insekter.

 

Poenget mitt er at innsekter ikke er menneskemat, uansett om man spiser det i "ren" form eller noen kyniske matvarekjeder har "gjemt " det inn i annen mat. 

Lenke til kommentar
Morromann skrev (1 minutt siden):

Poenget mitt er at innsekter ikke er menneskemat, uansett om man spiser det i "ren" form eller noen kyniske matvarekjeder har "gjemt " det inn i annen mat. 

Hva gjør noe til "menneskemat"? Hvis du spør farfaren min så var nok hverken spaghetti, pizza eller taco menneskemat. Men her er vi, og det går helt fint.

Råvarer som ikke utgjør noen smitterisiko, som ikke er spesielt usunne er vel generelt å regne som "potensiell menneskemat". Hvis noen ikke liker smaken eller tanken på å putte det i munnen så forstår jeg at de ønsker å unngå det (selv så er jeg skeptisk til å spise hund) men jeg tenker at det løses best med tydelig merking og forbrukermakt.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Just now, Morromann said:

Poenget mitt er at innsekter ikke er menneskemat, uansett om man spiser det i "ren" form eller noen kyniske matvarekjeder har "gjemt " det inn i annen mat. 

Det var ETT av poengene dine. Og det er direkte feil, fordi mennesker spiser insekter i store kvanta. Eller mener du at folk i den "tredje verden" ikke er mennesker?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
knutinh skrev (Akkurat nå):

Hva gjør noe til "menneskemat"? Hvis du spør farfaren min så var nok hverken spaghetti, pizza eller taco menneskemat. Men her er vi, og det går helt fint.

-k

Kjøtt, brød og meieriprodukter har alltid vært menneskemat, men innsekter i noen som helst form har aldri vært det. Alt det du nevner er bare mat som kommer fra naturlige næringskilder for mennesker. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...