Gå til innhold

Politisk streik mot høye strømpriser


Anbefalte innlegg

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser
Fellesforbundets avdeling på Raufoss skal streike mot strømprisene. Leder Bjørn Sigurd Svingen ber flere bli med
https://frifagbevegelse.no/nyheter/na-blir-det-politisk-streik-mot-hoye-strompriser-6.158.933497.0305ca5d69?

Skal vi redde industrien i landet må vi sette hardt mot hardt. Støtt opp om aksjonen

Norsk kraft skal styres fra Norge. Ikke av EU!
https://www.facebook.com/NeitilEU/videos/1092865164860136 

Støtt ankesaken om ACER. Saken er anket til Høyesterett
https://neitileu.no/kampanjer/acer-soksmalet  

ACER-anken til Høyesterett levert
https://neitileu.no/aktuelt/na-er-acer-anken-til-hoyesterett-levert

Endret av Medlem
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Ja nå er magasinene velfylte og eksporten går så det griner.

Likevel er strømprisene for norske kunder i sør-norge ustabile og høye

Lenke til kommentar

Er interessant å si at man skal redde industrien når man i samme åndedrag vil slå beina under på rundt 80% av grunnene til hvorfor vi har industrien (rundt 80% går til handel i Europa, og for å drive handel må vi ha handelsavtaler. Å snakke om at vi skal få til noe med enkelthet som er bedre kontres lett med å vise til UK, som er av de få landene som har en faktisk resesjon nå). 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Selvfølgelig skal vi ha avtaler. Ved oppsigelse av EØS vil de gamle handelsavtalene gjelde. Norge klarte seg bra før 94. 

Høyresiden med støtte fra Ap prøver seg på at vi ikke skal ha noen avtale. Selvfølgelig skal vi ha en avtale som stopper makten til EU ved grensa. Bare tull dette at den eneste avtalen er EØS-avtalen

Norsk kraft skal styres fra Norge. Ikke av EU!
https://www.facebook.com/NeitilEU/videos/1092865164860136 

Endret av Medlem
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Medlem skrev (26 minutter siden):

Selvfølgelig skal vi ha avtaler. Ved oppsigelse av EØS vil de gamle handelsavtalene gjelde. Norge klarte seg bra før 94. 

Nasjonalistene forstår visst ikke at verden har endret seg siden 1994, og at grunnen til at vi gikk vekk fra den gamle handelsavtalen var at den ikke lenger gjorde nytten i en verden som har endret seg med stadig behov for tettere samarbeid og handel. Selv sveitserne tar inn store mengder EU-lover og direktiver for å få noe tilbake, men har en dårligere avtale enn oss med mindre tollfrihet som for oss ville betydd tap av flere titalls tusen arbeidsplaser innen tjenestesektoren og færre samarbeid som nordmenn nyter godt av.

Det er ikke uten grunn at et samlet næringsliv, samfunnsøkonomene og et stort flertall på stortinget advarer mot å si opp eøs-avtalen og begynne som gateselgere på verdensmarkedet. Og at et flertall i befolkningen er godt fornøyde med avtalen og ønsker å fortsette vårt tette, nære samarbeid med EU.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Eg er einig i nest siste innlegg.

Det politikarane kunne ha gjort var å jobbe for atomkraft. Kraftkablane til Europa har tent oss godt, og ein har stort sett vore bortskjemt med låge straumprisar i fleire tiår. Men så la tyskarane ned atomkrafta og gjorde seg avhengig av fossil gass frå Russland. Atomkraft kan produsere straum når det ikkje regnar, når det ikkje bles eller når sola ikkje skin. Det er stor motstand mot vindkraft og øydeleggjing av norsk natur, og vindkraft vil uansett aldri kunne gje den krafta som må til for å få til eit grønt skifte i framtida.

Endret av torbjornen
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det er forresten litt spesielt at straumprisen i NO3 (Midt-Norge) er på rundt ei krone/kWh sjølv etter den flaumen vi hadde i Sogn og Fjordane/på Vestlandet no sundag. Det skulle dermed vere rikeleg med elvekraft, men eksporten ut av NO3 (og NO5) går nok for fullt i alle retningar.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 minutes ago, torbjornen said:

Det er forresten litt spesielt at straumprisen i NO3 (Midt-Norge) er på rundt ei krone/kWh sjølv etter den flaumen vi hadde på Vestlandet på sundag. Det skulle dermed vere rikeleg med elvekraft, men eksporten ut av NO3 (og NO5) går nok for fullt i alle retningar.

Er det noe videre med elvekraftverk på vestlandet da? Jeg skulle tro at disse først og fremst ligger i flatere deler av landet. Høyfjellsmagasinene som vestladet har en god del av kommer nedbøren som snø nå.

Uansett så ligger det i naturen til uregulert kraft at hvis produksjonen er stor går prisene til null siden marginalproduksjonskostnaden er i praksis null. Når det ikke skjer så er det kanskje ikke så stor mengde uregulerbar kraft likevel? Det ser forøvrig ut til at vi importerte en del mer kraft enn det vi eksporterte siste døgn. 

Lenke til kommentar
1 hour ago, Medlem said:

Selvfølgelig skal vi ha avtaler. Ved oppsigelse av EØS vil de gamle handelsavtalene gjelde.

Hvis Norge trekker seg fra EØS-avtalen, så havner vi automatisk i kategorien "Land som ikke har en handelsavtale med EU". Det er ingen "gamle handelsavtaler" som vil gjelde - vi kommer i en helt ny situasjon.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Eksportkapasiteten er nå så god at det gjør det enkelt å eksportere alt overskuddet.

Det blir da ofte et underskudd på kraftbørsen Nordpool.  Alle som vet hvordan en børs fungerer ved mer etterspørsel enn tilbud vet at dette vil gi en rask prisøkning på handelsvaren, om dette er aksjer eller dagens kraftpris.    I tillegg opereres det med handler tilsvarende det man finner på vanlig aksje-børs, dvs avanserte finansielle instrument som "futures",  å selge "short" og selge til fast pris til enkelte kunder  (30 øre/KWh i 10 år til tyske jernbanen f.eks. (DB)).  Sånn klarer Statkraft innimellom å tape 4 milliarder på eksport...

Når vi vet at EU's samlede årlige underskudd er 33x det lille Norge kan eksportere så gir det seg selv at vi får svært høye priser.  (500TWh underskudd / 15TWh norsk eksport).   

Det positive argumentet for sammenkobling med EU's elektrisitetsmarked har hele tiden vært jevnere priser - men ingen politiker har sagt ærlig at det betyr jevnt høyere priser.

 

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
Rune_says skrev (17 minutter siden):

Eksportkapasiteten er nå så god at det gjør det enkelt å eksportere alt overskuddet.

Vi eksporterer overskuddet fra de nordligste fylkene, og importerer i sør hvor vi tidvis har strømunderskudd. Det gir oss lavere og mer stabile strømpriser over tid enn vi ellers ville hatt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
nebrewfoz skrev (1 time siden):

vi kommer i en helt ny situasjon

Sveits klarer seg fint med en handelsavtale. Bare å håpe på at Høyesterett dømmer i favør av Nei til EU i ACER-saken. Første skrittet for å avvikle hele EØS-avtalen :)

Ellers kan vi selvfølgelig ikke fortsette å operere med et marked som ikke fungerer. I den alternative virkeligheten til Støre er det Putin som har skylda. Strømkrisen startet lenge før noen krig. Vi selger billig ren strøm ut av landet mens vi importerer dyr 'møkkete' dyr strøm til ublu priser. Ikke at jeg er noen kremmer, men....

 

Endret av Medlem
  • Liker 1
Lenke til kommentar

I sommar var vel dei tre prisområda i Sør-Norge i periodar dyrast i Europa. Årsaka var at det var lite vatn i magasina, og at regionen importerte straum.

Skulle ein ha stengt av kraftkablane til utlandet ville ein i staden måtte byggje ut store mengder magasinbasert vasskraft for å sikre stabilitet i kraftforsyninga. Ein ville også få problem med å forsyne Sør-Norge med straum frå Nord-Norge fordi ein er avhengig av det svenske kraftnettet for å forsyne Sør-Norge med straum frå dei to nordlegaste prisområda. I sommar var det eigentleg desse prisområda som stod for eksporten, straumen gjekk frå nord, delvis gjennom Sverige, via Sør-Norge og ut i Europa. Samstundes rann magasina over, og ein hadde straumprisar ned mot 0, noko som gjorde at elvekraftverka måtte produsere med tap.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
GP950mAh skrev (1 time siden):

Vi eksporterer overskuddet fra de nordligste fylkene, og importerer i sør hvor vi tidvis har strømunderskudd. Det gir oss lavere og mer stabile strømpriser over tid enn vi ellers ville hatt.

Du snakker om det innenlandske og nordiske samarbeidet som fungerer ganske OK.  Dette fungerte ganske godt før utenlandskablene og prissetting via EU/ACER slo til i 2018.  Forut for dette var gjennomsnittsprisen pr KWh ca 30 øre.   

Prisene gjorde et hopp  i 2018/19 til 48 øre og 2020 som et litt atypisk 20 øre før det i 2021 var  opp til 72 øre.  Og i 2022 har du kanskje fått med deg en snittpris på ca 2 kr?

Ta en kikk på tabellen litt ned på siden: https://www.statnett.no/om-statnett/nyheter-og-pressemeldinger/nyhetsarkiv-2023/2022--nok-et-eksepsjonelt-kraftar/

2022 og 2018 er nesten identiske med tanke på produksjon og forbruk innenlands, men prisene har altså gått dramatisk opp.

Vindkraftproduksjonen har i samme periode økt fra 4TWh til 14TWh, men har altså ingen positiv effekt på prisen.

 

Endret av Rune_says
Lenke til kommentar
17 minutes ago, Medlem said:

Sveits klarer seg fint med en handelsavtale.

Ja, men dette er ikke en 'gammel handelsavtale', slik du forsøkte å bløffe med her tidligere.

Og det er ingen automatikk i at EU vil inngå en lignende handelsavtale med Norge. Det er vel ikke en gang sikkert at en slik Sveits-avtale er til fordel for Norge, og det er heller ikke gitt at EU vil inngå en avtale på Norges premisser. Mye er usikkert her.

Med resultatet av Brexit-forhandlingene friskt i minne, er det ikke gitt at et mindre tett forhold til EU vil være til fordel for Norge. Det vil i hvert fall kunne få svært ulike utslag for ulike sektorer, noen til det positive, andre til det negative.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
27 minutes ago, Medlem said:

Sveits klarer seg fint med en handelsavtale. 

Sveits har ikke en handelsavtale. De har mer enn 100.

Norge klarer ikke en gang å forhandle fram en enkel industriavtale om nysatsningen på grønn industri som ikke omfattes i EØS. Hvorfor er ikke fokuset deres på det, slik at dere faktisk kan vise at Norge får til å forhandlet fram avtaler, som alternativ til EØS?

Akkurat nå virker det utrolig naivt at vi skal klare å forhandle mer enn 100 avtaler når vi ikke klarer en gang bare 1.

https://www.dn.no/politikk/norge-og-eu-i-klinsj-om-gronn-industriavtale-krangler-om-olje-og-arktis/2-1-1359942

Endret av shockorshot
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...