Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Si opp jobb. - Hva skjer med barnebidraget?


Gjest b1ded...9ac

Anbefalte innlegg

Gjest b1ded...9ac

Hva skjer med barnebidraget om man sier opp jobben og går ned i lønn? Hva sier loven om dette? Vil man måtte fortsette å betale høyt barnebidrag og har det noen betydning om du slutter selv eller om du blir sagt opp? 

Anonymous poster hash: b1ded...9ac

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest b1ded...9ac

Rundskriv til barnelova kap. 8 og 9: forskrift om fastsetjing og endring av fostringstilskot - Lovdata

§ 4 sjette ledd andre og tredje punktum – Lavere inntekt enn inntektsevnen: Når NAV Forvaltning skal fastsette beregningsgrunnlaget, er det personinntekt og kapitalinntekt som skal legges til grunn. Dette gjelder både for den bidragspliktige, bidragsmottakeren og for barn som har egen inntekt over en viss størrelse (se nedenfor under forskriften § 5). For bidragsmottakere skal det i tillegg tas med utvidet barnetrygd, ekstra småbarnstillegg, kontantstøtte for bidragsbarnet og fordelen av særfradrag for enslige forsørgere. Se nærmere om dette nedenfor under § 4 femte ledd.

Anonymous poster hash: b1ded...9ac

Lenke til kommentar
Gjest b1ded...9ac skrev (19 timer siden):

§ 4 sjette ledd andre og tredje punktum – Lavere inntekt enn inntektsevnen: Når NAV Forvaltning skal fastsette beregningsgrunnlaget, er det personinntekt og kapitalinntekt som skal legges til grunn

Du har vel kanskje ikke klippet og limt det mest vesentlige for spørsmålet?

"§ 4 sjette ledd andre og tredje punktum – Lavere inntekt enn inntektsevnen

Inntekten skal fastsettes etter skjønn dersom en forelder er uten inntekt, eller inntekten er vesentlig lavere enn det vedkommende ut fra utdanning og evner burde kunne oppnå, uten at det gis en rimelig grunn til dette."

Men du har jo i realiteten svart deg selv ved å henvise til dette rundskrivet. Det opplyses blant annet at inntekten må være vesentlig lavere enn inntektsevnen før den fastsettes skjønnsmessig, samt en del om hvordan dette skal vurderes.

Endret av X10anT
Lenke til kommentar

Det forskrifta seier er at dersom foreldra ikkje sjølv blir einige så skal NAV fastsette kva barnebidraget skal være.

Det avgjerande spørsmålet om den som betalar bidrag seier opp jobben er då; kvifor?
Om ein sluttar å jobbe for å prøve å sleppe unna barnebidrag så vil det ikkje skje noko, barnebidraget blir oppretthald på bakgrunn av at vedkommande har muligheit til å ta seg jobb og skaffe seg høg nok inntekt til å betale bidraget. Då vil ein enten bli tvunget ut i jobb igjen, eller så vil ein ende opp i ein situasjon der ein kvalifiserer til sosialhjelp med eit betalingskrav over seg som gjer at alt du seinare skulle få av ekstra inntekt går med til å betale ned betalingskravet.

Det finnes likevel også heilt legitime grunnar til å seie opp jobben, til dømes at ein ikkje har helse til å jobbe i yrket eller fordi ein skal flytte, og ikkje minst om arbeidsplassen går konkurs eller liknande så er det ei god unnskyldning. I slike tilfeller vil barnebidraget også bli redusert til eit nivå som passar betre med den reelle inntekta.

Lenke til kommentar

Et avtalt eller fastsatt bidrag løper videre til det blir endret. Så ingenting skjer med bidraget bare fordi man sier opp jobben. 

Hvis man krever endring, så er det slik at man ikke kan få bidraget endret med mindre nytt bidrag er 12 % eller mer forskjellig fra gammelt bidrag. Så den som vil ha bidraget satt ned må kunne vise til en endring som er stor nok til det. 

Hvis endringen er stor nok, så er hovedregelen at begge foreldres faktiske inntekter skal brukes i beregningen. Hvis den ene forelderen ikke legger frem dokumentasjon, eller holder tilbake relevante opplysninger, eller har ingen / lav inntekt uten rimelig grunn, kan inntekten fastsettes etter skjønn. Det er ikke "lav inntekt" hvis inntekten er minst 80 % av det man kan forventes å oppnå. 

Så hvis du går ned 20 % i inntekt, så trenger du vanligvis ikke bekymre deg, med mindre utgangspunktet ditt fra før av var lavere enn du burde kunne tjene. 

Helse, skifte av arbeid/yrke, videreutdanning o.l. er som regel rimelige grunner. Poenget med regelen er primært å ramme den som går ned i inntekt for å unngå bidrag

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...