Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Mannen med ljåen skrev (8 minutter siden):

Leste du artikkelen? Hundre norske matretter ble vurdert. Ikke kvaliteten på ingrediensene. Dommeren likte vel ikke norsk bondekost som rakfisk, sursild, gamalost og smalahove.

Det kan jeg forstå.

Ja, jeg har lest artikkelen og jeg har også sett nærmere på originalkilden:

TasteAtlas Awards: World’s Best Cuisines - TasteAtlas Awards 2022

Problemet er at norsk landbrukspolitikk synes designet ut fra ett behov, å bevere det norske landbruket slik det har vært, koste hva det koste vil. Forbrukerinteressen og norsk matkultur tas det ikke hensyn til. Faktum er at svært mye av det norsk landbruk produserer er kvalitetsmessig elendig. Storfekjøttet er basert på NRF kviga som først og fremst produserer mye melk, melk som det er overproduksjon av og som bl.a. benyttes til å produsere verdens dårligste og dyreste ost. Norsk spekeskinke er en katastrofe, det er omtrent som å spise et saltet trekkpapir. En annen artikkel langs samme baner illustrerer problemet;

Debatt: Norge – den siste sovjetstaten - VG

Hvorfor skal det være 121 kroner pr. kg. toll på spekeskinke?

Tolltariffen

Har dette noe med matsikkerhet å gjøre? Eller er det for å gjøre det dyrt for nordmenn å innse at norsk spekeskinke er et drittprodukt sammenlignet med dens italienske og spanske opphav.

Det er en grunn til at norsk matkultur ligger på sotteseng, og det er fordi vi tvinges til å måtte nøye oss med et lite og dårlig utvalg der alternative er så kostbare at de kun kan nytes av folk med feit lommebok. Selv i de større byene er det snart ikke mulig å få kjøpt norsk tradisjonsmat som kjøttkaker med ertrestuing, fårikål eller potteball. Først kom spagettien på 60 - tallet, så kom pizzaen på 70 - tallet, så kom kinamaten, så kom ulike tyrkiske varianter som kebab og det der, og nå spiser alle sushi. Dette forteller meg at norsk matkultur er ytterst svak og lite motstandsdyktig, og årsaken til det er den norske landbrukspolitikken de siste 60 årene. 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ser gjennom tilbudsavisa til Extra og finner dette. Hvis 400 gram karbonadedeig til 78,30 av et billigmerke er ansett som et tilbud, vil jeg virkelig ikke vite hvor mye det koster til vanlig. Er vi faktisk oppe i 100 kroner pakka for enkelte kjøttdeig-relaterte produkter allerede?

2666.jpg

Lenke til kommentar
Kjøleskap skrev (1 minutt siden):

Ser gjennom tilbudsavisa til Extra og finner dette. Hvis 400 gram karbonadedeig til 78,30 av et billigmerke er ansett som et tilbud, vil jeg virkelig ikke vite hvor mye det koster til vanlig. Er vi faktisk oppe i 100 kroner pakka for enkelte kjøttdeig-relaterte produkter allerede?

2666.jpg

Galskap. Og kjedene tjener stadig mer penger. Påtide regjeringen setter krav til kritiske varer og marginer. Riv ruskende gale at rema1000 skal øke prisene sine etter rekordår

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (53 minutter siden):

Galskap. Og kjedene tjener stadig mer penger. Påtide regjeringen setter krav til kritiske varer og marginer. Riv ruskende gale at rema1000 skal øke prisene sine etter rekordår

Jeg tror du skal vente til regnskapene til kjedene kommer, i hvert fall for noen av kjedene har 2022 vært et dårlig år. Svenskehandelen begynte for fullt, og det merkes.

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (1 minutt siden):

Jeg tror du skal vente til regnskapene til kjedene kommer, i hvert fall for noen av kjedene har 2022 vært et dårlig år. Svenskehandelen begynte for fullt, og det merkes.

Det var bra for rema1000 og forventer gode resultat for resten.  Svenskehandelen hadde en pre covid og

  • Liker 1
Lenke til kommentar
del_diablo skrev (48 minutter siden):

Er litt uenig i overdrivelsen som syr sammen kommentaren, men jeg har kun en replikk:
Ved å spise sushi har vi gått i full sirkel tilbake til en rett som ligger ganske nært hva tradisjonsmat var.  Det går en slags ironi i det.

Jeg har rimelig god innsikt i norsk matkultur og hvilke tradisjoner vi har. For det første: "sushi" har i utgangspunktet ikke noe med rå fisk å gjøre. Sushi er betegnelsen på kokt ris som er tilsatt eddik og andre indegredienser. Men ofte ligger det rå fisk oppå denne "neven" med sammenpresset ris.

Og jeg kjenner ikke en eneste norsk tradisjonell oppskrift der fisken spises uten å ha vært varmebehandlet.

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (4 timer siden):

Og takk til den norske bonden:

Norsk mat kåret til verst i verden | ABC Nyheter

Det er en misvisende artikkel - som også har blitt diskutert i en annen tråd her på forumet.

På en liste over den beste (!) maten i verden, kom Norge på 95-plass. Det er 197 land i verden, så mange har ikke engang fått plass på listen. Så sånn sett, er det 102 land som ligger under oss. Selv om slike lister blir alt for lite konkret og alt for subjektiv for min smak.

Men - som mye annet - så tolker jo media ting som de selv vil. Så siden vi ligger nederst på en liste, er det altså jumboplass og "verst i verden" plutselig. Bare fjas. Vi har veldig gode råvarer og høy kvalitet på maten vår, sammenliknet med andre land. 

Windfarmer skrev (1 time siden):

Og jeg kjenner ikke en eneste norsk tradisjonell oppskrift der fisken spises uten å ha vært varmebehandlet.

Rakfisk, kaldrøkt fisk, gravet fisk... og mer til? 

Dubious skrev (2 timer siden):

200 kroner for basisprodukt, og 100 kroner for ferdig produkt (Per kg)

Lønner seg ikke å lage mat fra bunnen.

Det ferdige produktet er utvannet med stivelse, soya og diverse annet. Så jo, det lønner seg. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Milhouse85 skrev (7 minutter siden):

Det er en misvisende artikkel - som også har blitt diskutert i en annen tråd her på forumet.

På en liste over den beste (!) maten i verden, kom Norge på 95-plass. Det er 197 land i verden, så mange har ikke engang fått plass på listen. Så sånn sett, er det 102 land som ligger under oss. Selv om slike lister blir alt for lite konkret og alt for subjektiv for min smak.

Men - som mye annet - så tolker jo media ting som de selv vil. Så siden vi ligger nederst på en liste, er det altså jumboplass og "verst i verden" plutselig. Bare fjas. Vi har veldig gode råvarer og høy kvalitet på maten vår, sammenliknet med andre land. 

Rakfisk, kaldrøkt fisk, gravet fisk... og mer til? 

Det ferdige produktet er utvannet med stivelse, soya og diverse annet. Så jo, det lønner seg. 

 "Vi har veldig gode råvarer og høy kvalitet på maten vår, sammenliknet med andre land."

Har du noen som helst bevis for denne påstanden, eller bare gjentar du det maset som landbruksorganisasjonene, Nationen og Senterpartiet har mast om i flere tiår. Er matforgiftning eller usunn mat et større problem i EU enn i Norge? Dette er jo bare noe nasjonalistisk vrøvl, vi har nesten ingen gode råvarer i Norge som har markert seg i den gastronomiske verdensarven, jeg kommer tilbake til et par unntak.

Så neste punkt; du har rett i at rakfisk, gravet fisk og kaldrøkt fisk ikke har vært gjenstand for "varmebehandling," men du hopper over det helt sentrale. De preserveringsmetodene du nevner er ment for å lagre fisken over lang tid, på samme måte som at en spekeskinke som ikke har vært varmebehandlet fortsatt kan spises etter tre år.

Men der er ingen tradisjon i Norge for å spise rå fisk som bare er hentet rett fra havet uten noe form for preserveringsteknikk. For øvrig glemte du den sannsynligvis eldste og viktigste formen for preserveringsteknikk i Norge, og nå kommer unntakene. Tørrfisk er gjennom historien kanskje Norges viktigste bidrag til verdens matkulturarv, den kan og bør kun produseres fra Lofoten og områdene der omkring, lenger sør heter det klippfisk, men er egentlig et helt annet produkt, da den er saltet før den tørkes.   

I den oversikten jeg limte inn er ikke en gang tørrfisk nevnt, men tørrfisk fra Lofoten har i deler av verden nesten samme status som Jamon Iberico Bellota;

Jamón de Guijuelo (skivet ibéricoskinke)

Men det hjelper jo faen så lite når Senterpartiet markedsfører Norvegia som en kvalitetsost.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, Windfarmer said:

 

Vis du strekker varmebehandling til å inkludere tørking og røking, så er det nå fortsatt en del retter igjen.
Lutefisken er heller ikke varmebehandlet. 
Gravet fisk er heller ikke varmebehandlet.
Og mer.

Sushi er en moderne rett hvor man bruker nedfrysing for å sterilisere fisken for parasitter, bundet opp til en tradisjonell måte å lagre fisk med eddikimpregnert ris som midlertidig konversasjon. 
Så for den Norske gane blir verken ris, eddik, pepperrot eller tilnærmet rå fisk spesielt eksotisk... derav den store ironien. Det mest eksotiske i retten blir ironisk nok risen, og ikke fisken.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Risen er heller ikke spesielt eksotisk, selv om den kommer langveisfra.

Noe jeg fant på nettet:

Risengrynet ble importert til Norge allerede på 1300-tallet, og det ble sett på som et statussymbol å kunne servere sine gjester risengrynsgrøt på julaften. Først på 1800-tallet ble risengrynsgrøt gjort til midtpunkt på julaften blant arbeiderklassen.

Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (14 minutter siden):

 "Vi har veldig gode råvarer og høy kvalitet på maten vår, sammenliknet med andre land."

Har du noen som helst bevis for denne påstanden, eller bare gjentar du det maset som landbruksorganisasjonene, Nationen og Senterpartiet har mast om i flere tiår. Er matforgiftning eller usunn mat et større problem i EU enn i Norge? Dette er jo bare noe nasjonalistisk vrøvl, vi har nesten ingen gode råvarer i Norge som har markert seg i den gastronomiske verdensarven, jeg kommer tilbake til et par unntak.

Så neste punkt; du har rett i at rakfisk, gravet fisk og kaldrøkt fisk ikke har vært gjenstand for "varmebehandling," men du hopper over det helt sentrale. De preserveringsmetodene du nevner er ment for å lagre fisken over lang tid, på samme måte som at en spekeskinke som ikke har vært varmebehandlet fortsatt kan spises etter tre år.

Men der er ingen tradisjon i Norge for å spise rå fisk som bare er hentet rett fra havet uten noe form for preserveringsteknikk. For øvrig glemte du den sannsynligvis eldste og viktigste formen for preserveringsteknikk i Norge, og nå kommer unntakene. Tørrfisk er gjennom historien kanskje Norges viktigste bidrag til verdens matkulturarv, den kan og bør kun produseres fra Lofoten og områdene der omkring, lenger sør heter det klippfisk, men er egentlig et helt annet produkt, da den er saltet før den tørkes.   

I den oversikten jeg limte inn er ikke en gang tørrfisk nevnt, men tørrfisk fra Lofoten har i deler av verden nesten samme status som Jamon Iberico Bellota;

Jamón de Guijuelo (skivet ibéricoskinke)

Men det hjelper jo faen så lite når Senterpartiet markedsfører Norvegia som en kvalitetsost.

 

Så sur du er da. 😜 

Tja, mitt "bevis" må vel være en kokkeutdannelse på fire år samt 10 års yrkeserfaring som kokk. Norge har et helt unikt klima, sammenliknet med mange andre land. Vi er et land med mye vær, fjell, frisk luft og kald sjø. Så derfor ligger mye til rette for å dyrke frem noe av verdens beste råvarer. Der har vi også gjort det godt i mange internasjonale konkurranser. Er ikke så lenge siden Norge vant en pris for verdens beste ost. Tørrfisk er som du sier en delikatesse (selv om Island har bedre tørrfisk enn oss ;p). Bruken av antibiotika er også meget lav, samt at vi har et strengt regulert dyrevelferd sammenliknet med ganske mange andre land. Dette gir utslag i form av høyere kvalitet på kjøtt og meieriprodukter. For å nevne noe. (Selv om det er Japan som kanskje er verdens beste når det gjelder meieriprodukter). 

"Påstanden" min er også egenerfart. Jeg har reist MYE rundt i verden, og veldig få land kan måle seg med like muligheter som Norge. Vi har ikke det tropisk varmt klima som rundt Middelhavet vel å merke. Så det er ikke SÅ mye å juble over. Det vi har, er lite - men til gjengjeld av svært høy kvalitet. Sammenliknet med ganske mange andre land jeg har besøkt. 

Og det er helt uten snev av nasjonalromantikk. Alle land markedsfører egen mat som "noe helt spesielt", noe som er god politikk. Ta bare melk. "Alle" land har angivelig verdens beste melk. 😜 Noe man blir "lært opp til" å tro på.

Smaken er som baken.

Til sist... du skrev varmebehandling. Ikke konserveringsmetoder. 

Smil litt a. :) 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...