Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Vokteren skrev (På 9.11.2024 den 11.12):

Når påslagene er opptil 300 % er det ingen som skal fortelle meg at matvaregigantene har små marginer.
Når eierne i tillegg stikker av til Sveits for å slippe skatt, er det på høy tid at konkurransetilsynet begynner å gjøre jobben sin.

Bama var da fryktelig lite interessert i å bidra til å opplyse leserne. Det kan da knapt kalles konkurransesensitivt når de kontrollerer 70 prosent av markedet. Det er kanskje vanskelig å gjøre noe med dagligvarestrukturen, men dette må da være et område hvor noe faktisk kan gjøres. Det er jo åpenbart  at de misbruker sin markedsposisjon, ikke minst fordi importbutikker (aka "innvandrerbutikker") i hovedstadsområdet selger frukt og grønnsaker langt billigere enn Bama, selv med mindre distribusjonsnett og trolig høyere innkjøpspriser enn Bama.

Et helt konkret eksempel på at det ikke kommer forbrukerne til gode, er prisdifferensieringen dagligvaren har for frukt og grønnsaker. For øvrige grossistvarer er listepris stort sett lik over hele landet. For frukt og grønt, hvor konkurransen er vesentlig hardere i Oslo-området, holdes prisene ut til forbruker langt lavere i Oslo enn eksempelvis Nord-Norge.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Vi skal ikke selge drikkevannet, vi skal ta del i EUs drikkevannsamarbeid.

Dette vil sikre oss lave priser og stabil drikkevannforsyning. Når vi har vannmangel er vi helt avhengig av å kunne importere drikkevann fra Tyskland. Selv om grunnen til vannmangelen er at vi har eksportert for mye. Selv om Tyskland har lagt ned alle vannverkene sine og satser på import av russisk drikkevann rett før sanksjonene. 

Prisen skal bestemmes av drikkevannbørsen og markedet. Den skal svinge i takt med været i Danmark, slik at vi kan oppleve lave priser når det regner i Danmark. 

Dette fungerer utmerket med strømmen, hva kan gå galt?

Og hvis prisene likevel går i været skal dere vite at det er positivt. Vann er luksus og nordmenn er vant til å ha et kvalmende overforbruk. Nordmenn bruker vann som fulle sjømenn. Om folk får incentiver til å bruke mindre vann er positivt for miljøet.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
36 minutes ago, Theo343 said:

Norge har vel nå belsuttet at de skal selge milliarder av kubikk av drikkevannet vårt til EU for en rimelig penge. Så da blir det nok rådyrt med drikkevann til maten fremover 

Frisk påstand! Kilde?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det siste jeg så var denne artikkelen om flaskevann, tilsvarende Imsdal og Voss.

Sitat

Kommune skulle eksportere kildevann til Shanghai – avbryter avtale etter NRK-artikkel

https://www.nrk.no/rogaland/folldal-kommune-skulle-eksportere-kildevann-til-shanghai-_-avbryter-avtale-etter-nrk-artikkel-1.17098446

Håper politikere tenker seg om to ganger før de gjør som med strømmen.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
32 minutes ago, Theo343 said:

Ja jeg har postet kilden her tidligere. Ingen reagerte.

Var det du som postet den saken om at noen skal selge vann fra egen kilde til England (altså veldig mye ikke EU)?

I så fall, hvordan er det forskjellig fra det Voss, Imsdal og flere har drevet med i lang tid?

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Fra nettet: 

Sitat

Fra Ringnes sitt minste anlegg i Koppang tappes Imsdal rett fra kilden og opp i flaskene.

Her var vel ikke snakk om å fylle flaskene i Norge, men eksportere containere. Antar literprisen og arbeidsplassene er mindre fordelaktig for Norge da, samt at antall liter kan gå opp.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

På landsbasis regner det i gjennomsnitt 1400 mm nedbør hvert år. Ganger vi det med 385207 kvadratkilometer får vi volumet: 539 289 800 000 000 liter vann. Deler vi på innbyggertallet 5 571 634 får vi "bare" 96 792 036 liter per person, eller drøyt 265 184 liter per person per døgn. "Et opympisk svømmebasseng" som tabloidene kaller det. Hver dag, til hver nordmann.

Hvis verdens befolkning på 8188 millioner mennesker drikker 3 liter hver hver dag så drikker de bare tilsvarende 2% av Norges nedbør. Så, fortell meg hvordan salg av vann skal få et potensiale for å endre prisen på vann i Norge?

Endret av Simen1
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (1 minutt siden):

På landsbasis regner det i gjennomsnitt 1400 mm nedbør hvert år. Ganger vi det med 385207 kvadratkilometer får vi volumet: 539 289 800 000 000 liter vann. Deler vi på innbyggertallet 5 571 634 får vi "bare" 96 792 036 liter per person, eller drøyt 265 184 liter per person per døgn.

Hvis verdens befolkning på 8188 millioner mennesker drikker 3 liter hver hver dag så konsumerer de bare tilsvarende 2% av Norges nedbør. Så, fortell meg hvordan salg av vann skal få et potensiale for å endre prisen på vann i Norge?

Jeg er helt enig, her må vi se om vi kan lage butikk av det hvis vi likevel skal eksportere vann, og samtidig sikre at rettighetene blir værende på norske hender, gjerne sulteforede kommuner. Tror det skulle være mer enn nok til regulert eksport uten at man trenger å rasjonere.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Folk bruker mer enn 3 liter vann per dag. Matlaging, hygiene, industri, landbruk osv.

Hvem skal betale for en diger trakt som dekker hele Norge for å samle opp alt regnet som faller i hele Norge? Økning i vann- og avløpsavgiftene? Hva ble konsekvensene for vannkraftverk, natur og industri i Norge?

Tallene dine er kraftig satt på spissen. I praksis må vannet gå via vannverk, og noen må betale for å bygge dem. Vannverk er dyre, det var nylig en skandale i Oslo.

Om strømeksporten lærte oss noe, er det at vi kommer til å eksportere mer enn bare overskuddet, og få samme priser som i land hvor det er vannmangel.

Jeg er altså ikke imot eksport av Imsdal og Voss etc. Men vil ikke eksportere for mye. Jeg vil ikke forplikte Norge til å forsyne utlandet med innlagt vann hvis vi selv opplever mangel og økte priser.

Endret av Mannen med ljåen
Lenke til kommentar
Vokteren skrev (På 9.11.2024 den 11:12 AM):

Når påslagene er opptil 300 % er det ingen som skal fortelle meg at matvaregigantene har små marginer.
Når eierne i tillegg stikker av til Sveits for å slippe skatt, er det på høy tid at konkurransetilsynet begynner å gjøre jobben sin.

Om agurken har 300% påslag er det greit at grandiosaen blir litt billigere. 
Spleiselag og omfordeling ;)

Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (9 timer siden):

Folk bruker mer enn 3 liter vann per dag. Matlaging, hygiene, industri, landbruk osv.

Flaskevann? Var det ikke flaskevann det var snakk om?

Hvorfor skulle Norge ha en diger trakt som samler opp alt vannet? For det første ser du at hele verdens drikkevannforbruk bare er i størrelseorden 2% av norges nedbør, for det andre skjønner de fleste at mange andre land dekker sine egne behov med langt mindre kostabar frakt, så et market på 8188 millioner mennesker, eller 2% av norges vann, er selvsagt skyhøyt over enhver realisme. Frakt kan fort bli den dyreste biten og når alle våre nærmeste land allerede har god tilgang på vann (og potensielt kan konkurrere mot oss i leveranser til importland) så trenger du ikke frykte noe i nærheten av 2% av norges nedbør. Og uansett så trengs det ikke noen diger trakt til å stå over naturens egen trakt, fjell og daler som samler vannet i elver.

Hvem som skal finansiere det? Imsdal, Voss m.fl. Helt selv, uten offentlige subsidier. Vannkildene til eksport må ikke gå ut over vannkildene til det norske folk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Du burde lese hele innlegget. Jeg skiller jo mellom eksport av flaskevann og større skala for innlagt vann i andre land. Jeg påpeker også at tallene dine er satt på spissen ved å forklare hvor urealistiske de er i praksis. Uten en kunstig trakt risikerer du at ikke alt vannet kan telles med, noe vil havne i vegetasjon, regntønner, havet osv.

Vannverkene har ikke samme kapasitet som alt regn som faller i Norge, det er poenget. Å samle opp alt regnet er urealistisk.

En ny konkurrent til Voss, hvis markedet finnes, kan gi inntekter og arbeidsplasser. Men da håper jeg de fyller flaskene i Norge, og ikke tar så mye vann at det blir vannmangel. 

Ja, det finnes flaskevann-fabrikker som bruker så mye vann at lokalbefolkningen ikke får noe. Etter strømeksportskandalen håper jeg alle har lært. Selvsagt sier de at det ikke vil påvirke prisen i Norge. Inntil prisen stiger og myndighetene må innføre vannstøtte.

Vi kan eksportere i den grad det er lønnsomt. Ikke tegne internasjonale avtaler om å være Europas grønne dam.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...