Simen1 Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Subara skrev (20 minutter siden): Prisen på olivenolje har steget med 50% på et år i følge EU. Ser vi litt lengre sikt så ser det ennå styggere ut. De to årene 2019-2020 lå olivenolje-indeksen stabilt rundt 2,5 euro per kg . Nå er den på rundt 9. I samme periode har euroen blitt ca 18% dyrere i forhold til krona. Dvs at dagens pris er rundt 4,25 ganger høyere enn det stabile nivået rundt 2019-2020. Er det noen her som husker konkret pris på en olivenolje de kjøpte for noen år siden og nå nylig? 1 Lenke til kommentar
Subara Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Husker at jeg reagerte når prisen var gått opp til ca. 70 kr. Kanskje den var nede i 40-50 kr? Olivenolje til steking i plastflaske koster 108,50 kr i dag. https://oda.com/no/search/products/?q=olivenolje Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Jeg mener å huske at billigste sort kostet 29,90 kr/l en gang. Det er verre å huske når. Kanskje 2019. Lenke til kommentar
daruu Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august 2 pakk first price makrell i tomat som tidligere kostet 10-12kr på den lokale butikken koster nå 28,90kr... 1 Lenke til kommentar
Subara Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Kan godt være billigste sort olivenolje kostet 29,90 for ikke så lenge tilbake. Dagens pris er sjokkerende. At det ikke bare er svak krone som spiller inn gjør det litt mer forståelig, selv om dumt. Restaurantbransjen sliter nok. Lenke til kommentar
Dubious Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Simen1 skrev (9 timer siden): Eldorado pasta linguine: 2022: Tilbudspris 10 kr 2024: Tilbudspris 18 kr Det er 80% prisøkning på 2 år. Ennå en av de ørten anekdotene som til sammen danner det totale prisbildet. Fjordland Risgrøt var ofte på tilbud til 10 kroner, nå er de på tilbud til 20 kroner, og fullprisen er høl i huet, 35 kroner på Meny. Husker ikke hva de koster på Extra etc., men det er opp mot 30 kroner, om ikke over. Lenke til kommentar
Subara Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august Norgesgruppa tente 2,1 milliardar i fyrste halvår Sitat Norgesgruppa som eig kjedene Meny, Spar, Kiwi og Joker, tente 2,1 milliardar kroner i fyrste halvår i år. Det er ein solid auke frå fyrste halvår året før, då resultatet enda på 1,6 milliardar kroner, skriv Dagens Næringsliv. Norgesgruppa hadde 43,6 prosent av daglegvaremarknaden i fjor, ein liten oppgang frå året før. (NTB) 1 Lenke til kommentar
Jarmo Skrevet 28. august Del Skrevet 28. august (endret) Subara skrev (1 time siden): Norgesgruppa tente 2,1 milliardar i fyrste halvår Resultatmarginenkom på 3 prosent. Salg for 10 million fikk de 300.000,- Tåler ikke engang en 60% deltidsansatt uten å gå på minus. Endret 28. august av Jarmo 1 Lenke til kommentar
Subara Skrevet 29. august Del Skrevet 29. august Jarmo skrev (12 timer siden): Resultatmarginenkom på 3 prosent. Salg for 10 million fikk de 300.000,- Tåler ikke engang en 60% deltidsansatt uten å gå på minus. 3 prosent hørtes mye mindre ut enn 2,1 millliarder 🙂 Lenke til kommentar
Jarmo Skrevet 29. august Del Skrevet 29. august Subara skrev (1 time siden): 3 prosent hørtes mye mindre ut enn 2,1 millliarder 🙂 2,1 milliarder er før skatt . 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 2. september Del Skrevet 2. september Prisen på laks i butikken dokumentert: https://dinside.dagbladet.no/okonomi/spinnville-laksepriser-firedoblet-prisen/81866183 Hvis prisen hadde fulgt KPI burde den økt fra 38,90 i 2010 til 56,81 kr i juli 2024. 1 Lenke til kommentar
scuderia Skrevet 2. september Del Skrevet 2. september Prisen på egg har hatt en deilig reise de siste månedene.. fra 29,- før sommeren til 45,- i dag for 12 stk. 50% økning .. Lenke til kommentar
Cascada81 Skrevet 2. september Del Skrevet 2. september Jarmo skrev (På 21.8.2024 den 12:14 PM): I dag har REMA 1000 over 600 butikker i Norge, som eies og drives av over 600 engasjerte Kjøpmenn. Som Kjøpmann i REMA 1000 blir du eier og driver av din egen butikk, og kan høste fruktene av egen suksess. Tenker ikke Rema spesifikt, men kjøpmenn med franchiseavtaler binder seg for fem år om gangen (https://www.nettavisen.no/okonomi/refser-kjopmanns-kontrakter-hos-kiwi-coop-og-rema-1000-svekker-konkurransen-i-dagligvare-markedet/s/5-95-1981240), betaler franchiseavgift og er bundet til å kjøpe varer og tjenester til drift av kjedekontoret. Ofte er det kjedenes egne eiendomsselskaper som eier butikklokalet som kjøpmannen leier. Overskuddet er i praksis en bonus for å greie å drive med en gitt driftsmargin med en gitt omsetning. Jeg mener ikke Rema gjør noe ulovlig eller direkte galt, men kjøpmenn med franchise er ikke en gavepakke til kjøpmennene, da kjøpmennene tar betydelig personlig risiko og legger ned svært mye arbeid, noe som tilfører kapital og omsetning til systemet samt avlaster risikoen for kjeden. For Remas del bidrar også kjøpmennene til selskapets vertikale integrering, da de står for omsetningen av Reitans deleide Bama, samt for andre egeneide varemerker produsert og distribuert gjennom Rema-systemet. På samme måte som McDonalds tjener mye av pengene på eiendom til egne franchisetakere, skor Remas eiere seg også på synergiene ved vertikaldrift og tjenester til kjøpmenn, og ikke bare direkteprofitt fra butikkene. Taperne er kundene, som betaler overpris for varer, men til dels også ansatte, som er blant de med de laveste lønningene og verste arbeidstidene av alle her til lands. 1 1 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 2. september Del Skrevet 2. september scuderia skrev (1 time siden): Prisen på egg har hatt en deilig reise de siste månedene.. fra 29,- før sommeren til 45,- i dag for 12 stk. 50% økning .. Jeg tror den påståtte egg-krisen var konstruert, kun for å skape en scene hvor høyere egg-priser skal aksepteres i befolkningen som "naturlig pga egg-krisen". Det samme gjelder potet-krisen, der det gikk skremselspropaganda om at poteter skulle koste 100 kr/kg i høst. Da kunne de sette opp prisene fra i vinter med 50-100% og folk vil tro de slapp billig unna det. 2 Lenke til kommentar
Nedward Skrevet 2. september Del Skrevet 2. september Målpris for egg er ca. 25,50 pr. kg nå. I butikken koster en 18pk hos coop 54 kr pr. kg. I 2019-2020 var det 19,50. Tør noen gjette hva kilosprisen i butikken var da? Butikkprisen har utvilsomt økt mer enn kostprisen, selv om man tar hensyn til økt pris på frakt og emballasje. Og hva angår marginene til Norgesgruppen, så er ikke det nødvendigvis hele bildet. Se heller på egenkapitalsavkastningen. Den er betydelig mer enn 3%. Nærmere 10%. 4 Lenke til kommentar
Simen1 Skrevet 6. september Del Skrevet 6. september Simen1 skrev (På 2.9.2024 den 10:23 PM): Jeg tror den påståtte egg-krisen var konstruert, kun for å skape en scene hvor høyere egg-priser skal aksepteres i befolkningen som "naturlig pga egg-krisen". Det samme gjelder potet-krisen, der det gikk skremselspropaganda om at poteter skulle koste 100 kr/kg i høst. Da kunne de sette opp prisene fra i vinter med 50-100% og folk vil tro de slapp billig unna det. Jeg må sitere meg selv, siden det påstås av vi har en ny matkrise på trappene: Cottage Cheese-krisa. Lenke til kommentar
Abigor Skrevet 24. september Del Skrevet 24. september Hvor ofte endrer prisene i matbutikken seg? Flere ganger om dagen? Eller daglig? Har aldri helt forstått det. Og endrer prisene seg på søndag for de som kan ha søndagsåpent? 1 Lenke til kommentar
Abigor Skrevet 24. september Del Skrevet 24. september Det er alt for mye hemmelighold i matvarebransjen. Avtaler og priser skal holdes hemmelig. De som sammenligner priser blir kastet ut av butikkene. En digital fremtid er uungåelig. Er det ikke på sin plass at prisene enkelt deles åpent på nett for alle? Hva om myndighetene påla full åpenhet i avtalene til produsentene? Hva hadde konsekvensen vært av å fjerne alt hemmelighetskremmeriet? 2 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 25. september Del Skrevet 25. september (endret) Abigor skrev (12 timer siden): Det er alt for mye hemmelighold i matvarebransjen. Avtaler og priser skal holdes hemmelig. De som sammenligner priser blir kastet ut av butikkene. En digital fremtid er uungåelig. Er det ikke på sin plass at prisene enkelt deles åpent på nett for alle? Hva om myndighetene påla full åpenhet i avtalene til produsentene? Hva hadde konsekvensen vært av å fjerne alt hemmelighetskremmeriet? Tanken må vel være at dersom du skal være billigst og ikke vet hva konkurrenten tar for en vare, så tvinges man til å selge varen til absolutt billigste penge. På en annen side hadde det jo vært spennende å se hva som hadde skjedd dersom kjedenes innkjøpspris og utsalgspris til enhver tid lå tilgjengelig. Per nå så hevder vel konkuransetilsynet at åpenheten (prisjegere og intensiv sjekking av konkurrentens priser) fører til dyrere varer og prissamarbeid . Endret 25. september av Baranladion 2 Lenke til kommentar
Dubious Skrevet 25. september Del Skrevet 25. september Sammenligning i avisene viser jo at det er ofte snakk om ører i prisforskjell. Dette er tydelig tegn på at de setter samme pris som konkurrent, minus noen ører. De varene som kommer ut billigere er som regel på tilbud. Problemet er nok at de sjekker prisene hver dag, og kanskje time for time. Alle bransjer justerer prisene sine etter markedet, men det gjøres ikke hver dag. Er vel bare drivstoff som er verre enn matvarebutikker, men der har de jo store tavler som viser prisen, så de stasjonene som ligger nær hverandre kan jo bare se ut vinduet. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå