Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

Vi må da justere tallene litt. Innkjøp gjøres typisk i hustander, og det går 2.12 personer per husstand, så vi kan korrigere for dette. Videre kan vi være litt rause med rema og anta en 25% markedsandel. En mer korrekt kalkulasjon (men med masse feilkilder ettersom jeg ikke orker finne de faktiske tallene) er da en daglig kost per hustand 26 kr. Anta to handleturer per uke og vi får nesten hundrelappen i fortjeneste per tur. 

Endret av ps5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Likevel små beløp for noe nyttig i forhold til hva folk er villige til å bruke på varer og tjenester de ikke benytter. Også hvorfor strømmetjenester forsøker å selge årsabonnemant for da vet de at de får betalt de 9 månedene i året mellom sesongene i den serien kunden følger.

Å få folk til å betale i bøtter og spann for noe de ikke bruker må være av tidenes beste forretningsmodeller. Et ekstra trinn klikk/trinn i avbestillingsprosessen kan være nok til at kunden ikke orker å spare den tusenlappen.

Det kan fort koste 55 kr for ei avis og det er ingen garanti for at den blir lest i løpet av dagen eller kommende dager. Amedia har begynt med noe nytt nå. papiravis 2 ganger i uka og lik pris. "Det er mye klikk og lim-innhold på nettsidene og de folkene som aldri har rørt en pc/nettbrett i hele sitt liv har muligheten." Hvem faen orker å betale for "Sjekk skattelistene" ,"Går flyet ditt?" og annet tull.

Poenget mitt er at det er mange pengesluk som er langt mer problematiske enn profitten til dagligvarebaronene.

image.png.4a490fa24ffa4a98de439d8ef8d82060.png

Dette er hva aviser er redusert til i 2023. Autogenererte faste poster basert på datamining eller generisk klikk og lim-stoff med misvisende overskrifter. Nå må folk få nok vett til å si opp abonnementet en gang for alle.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
8 minutes ago, BadCat said:

Å få folk til å betale i bøtter og spann for noe de ikke bruker må være av tidenes beste forretningsmodeller. Et ekstra trinn klikk/trinn i avbestillingsprosessen kan være nok til at kunden ikke orker å spare den tusenlappen.

Off topic, men hbo max har jo her den "beste" lockin-mekanismen der du får 50% avslag ("for life") med mindre du ikke betaler en enkelt måned hvor prisen blir 100%. Og ja, de fanget meg med denne :D

  • Liker 2
Lenke til kommentar
9 minutes ago, ps5 said:

Off topic, men hbo max har jo her den "beste" lockin-mekanismen der du får 50% avslag ("for life") med mindre du ikke betaler en enkelt måned hvor prisen blir 100%. Og ja, de fanget meg med denne :D

Det var senest i dag innslag på TV om at dagligvarehandelen bruker pristriks for å beholde kundene. Hvis de kan få deg til å handle et sted når det er billig vil de få deg til å handle der senere når det ikke er fult så billig.

Endret av BadCat
Lenke til kommentar
BadCat skrev (50 minutter siden):

Å få folk til å betale i bøtter og spann for noe de ikke bruker må være av tidenes beste forretningsmodeller.


Nja, tror nok heller å ta ågerpriser for noe alle faktisk trenger, og så sitte igjen med 5.6 mrd. i overskudd, er en bedre forretningsmodell?

Tror nok også at det for livsnødvendige varer som alle trenger, er langt mer interessant å se på marginene, enn for strømmetjenester, som ingen egentlig trenger.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Noe trenger man, man går tullet i hodet hvis man skal stirre inn i veggen, men man trenger ikke mer enn man noen gang vil ha tid til å bruke. Det samme med mat, man trenger mat, men ikke så mye at man blir feit og spiser på seg livstilssykdomer.

Lenke til kommentar
Subara skrev (4 timer siden):

Hvor lenge steker du brødet når det bare koster en krone i strøm?

Det var et kjapt fingeren i været anslag fordi jeg ikke gadd å finregne på det. Men siden du spør så vil jeg anslå at ovn-delen av komfyren bruker 3 kW i ca 5 minutter for oppvarming, deretter 30 sekunder hvert 3,5 minutt i de neste 35 minuttene for å holde temperaturen ved like. Brødet steker jeg i 40 minutter fra kald ovn. Totalt 3 kW * 15 minutter / 60 = 0,75 kWh. Strømprisen varierer en hel del, men hvis den er for eksempel 1 krone så blir det 75 øre + nettleie + mva, så røffly en krone. Men nå varierer jo som sagt strømprisen så om jeg betaler 50 øre den ene dagen og 150 øre den andre, så blir det vel rundt 1 krone pr gang i snitt, og jeg steker som sagt 2 brød i slengen så da blir det vel egentlig 50 øre per brød i strømutgifter. Sånn veldig røfflig. Andre ovner kan selvsagt ha annet forbruk.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (9 timer siden):

Det var et kjapt fingeren i været anslag fordi jeg ikke gadd å finregne på det. Men siden du spør så vil jeg anslå at ovn-delen av komfyren bruker 3 kW i ca 5 minutter for oppvarming, deretter 30 sekunder hvert 3,5 minutt i de neste 35 minuttene for å holde temperaturen ved like. Brødet steker jeg i 40 minutter fra kald ovn. Totalt 3 kW * 15 minutter / 60 = 0,75 kWh. Strømprisen varierer en hel del, men hvis den er for eksempel 1 krone så blir det 75 øre + nettleie + mva, så røffly en krone. Men nå varierer jo som sagt strømprisen så om jeg betaler 50 øre den ene dagen og 150 øre den andre, så blir det vel rundt 1 krone pr gang i snitt, og jeg steker som sagt 2 brød i slengen så da blir det vel egentlig 50 øre per brød i strømutgifter. Sånn veldig røfflig. Andre ovner kan selvsagt ha annet forbruk.

Da er det bare å gå i gang med å bake brød. I hvert fall hvis strømstøtten fortsetter. Jeg har hatt en forestilling om at det ikke lønner seg å bake brødet selv på grunn av prisen på stekingen.

Og at det er billigere å bruke kokeplatene enn stekeovnen. Men strøm og elektro er ikke mitt område 🙂 Akkurat nå er strømmen rimelig, men rundt juletider blir kanskje saken en annen.

På OBS har de ofte billigere brød hvis man kjøper fler av gangen. Kjøp to, og du får 50 % på det ene brødet. Har inntrykk av at tilbudet var enda bedre før, 2 for 1? og at kundene ble trukket til butikken pga. prisen på brødet.

Lenke til kommentar

Advarer om grillkjøttet hos Rema 1000, Kiwi og Extra: – Vi er utrolig lettlurte

Sitat

Innsprøytet med vann

Lillebø tror mange ikke er klar over at en del av kjøttet man legger på grillen er innsprøytet med vann. På flere av pakkene Nettavisen sjekket står det “tilsatt vann”.

I de 14 produktene Nettavisen undersøkte var det helt ned til 76 prosent kjøttinnhold.

Sitat

– Det å sprøyte vann inn i kjøttet gjør det lettere å få saltlaken til å trekke inn. Men blir jo ikke et bedre stykke kjøtt av det, mener Eirik Lillebø.

Som géle eller gummi

Tvert i mot blir kjøttet dårligere, mener Lillebø.

– Det gjør noe med strukturen, det blir enten geléaktig eller som litt hard gummi.

Han er ikke i tvil om hvorfor produsentene bruker vann.

– Det å ta betalt for vann er jo god butikk, klart de tjener på å sprøyte inn vann, sier Lillebø.

– Jeg er ikke noe glad i å kjøpe vann, det kan du få gratis i springen. Jeg kjøper ikke kjøttet, jeg tar meg heller et glass vann fra springen og drikker ved siden av, sier han.

 

Endret av Subara
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
16 hours ago, Subara said:

Hvor lenge steker du brødet når det bare koster en krone i strøm?

har det noe å si om det koster 1kr, eller 4kr i strøm? Er seriøst dette som gjør at økonomien går under? Nordmenn er de dummeste sparerene i verden, som går bananas om diesel prisen er 18.90 i stedet for 19.90. Vi snakker kø og oppslag. Sikker på at de ikke tenker så mye på sånt når de knekker nedpå en øl. 

Brød og sånt rent karbopiss vil eg uansett ikke ha for mye av i magen min. 1 skive max per dag, resten er råvarer fra lokale slakteren, og det morsomme er at det er ikke så mye dyrere enn dritet du får på rema. Synes mat er noe en ikke bør spare på, og heller la vær å fyre så mye om helgene. 

Lenke til kommentar
37 minutes ago, Subara said:

haha, grillkjøt i butikken, er som et overpriset gaming headset eller stol. Finnes det ikke noen lokale slaktere der folk bor? Prisen her er nesten lik, og kvaliteten kan ikke sammenlignes. Er veldig glad for disse lokale bøndene som driver å selger til oss private. 
Rema og co kan egentlig bare ete sin egen drit. 
 

Lenke til kommentar
itgrevelin skrev (1 minutt siden):

haha, grillkjøt i butikken, er som et overpriset gaming headset eller stol. Finnes det ikke noen lokale slaktere der folk bor? Prisen her er nesten lik, og kvaliteten kan ikke sammenlignes. Er veldig glad for disse lokale bøndene som driver å selger til oss private. 
Rema og co kan egentlig bare ete sin egen drit.

Jeg vet bare om en lokal slakter et stykke fra der jeg bor som er veldig dyr. Man får også kjøpt rent kjøtt på innvandrerbutikker i Oslo. De er heller ikke spesielt billige.

Lenke til kommentar
Subara skrev (9 timer siden):

Da er det bare å gå i gang med å bake brød. I hvert fall hvis strømstøtten fortsetter. Jeg har hatt en forestilling om at det ikke lønner seg å bake brødet selv på grunn av prisen på stekingen.

Og at det er billigere å bruke kokeplatene enn stekeovnen. Men strøm og elektro er ikke mitt område 🙂 Akkurat nå er strømmen rimelig, men rundt juletider blir kanskje saken en annen.

På OBS har de ofte billigere brød hvis man kjøper fler av gangen. Kjøp to, og du får 50 % på det ene brødet. Har inntrykk av at tilbudet var enda bedre før, 2 for 1? og at kundene ble trukket til butikken pga. prisen på brødet.

Det inntrykket stammer kanskje fra intervjuer med bakeri-eiere på TV? De klagde ganske høylytt i vinter og fjor høst. De har ikke strømstøtte.

Det er fortsatt lønnsomt å bake selv rundt juletider. F.eks hvis strømprisen (spot) topper på 5 kr/kWh en dag, så krisemaksimerer avisene ved å legge på nettleie og mva, men unnlater å trekke fra strømstøtten. Krisemaksimering selger klikk og aviser mye bedre enn realisme. Trekker man fra 90% strømstøtte på det over 70 øre spotpris, før man legger på nettleie og mva så ender man på ca 1,79 kr/kWh. Dvs. ca 67 øre per brød. Med andre ord har det mye mer å si for sluttprisen hvilket mel man kjøper og hvorvidt man kjøper det på tilbud eller ei. Rundt jul er ofte hvetemel på tilbud til 13 kr for 2 kg. Jeg bruker 50% hvetemel i mine brød og resten grovere meltyper. Jeg bruker ofte 45% Regal grovbakst (10 kr/kg på tilbud) og 5% havregryn (20 kr/kg på tilbud) og passer på å kjøpe stort når det er på tilbud. Med de prisene jeg betalte for melet jeg hamstret sist så koster melblandingen min ca 3,8 kroner per brød. Coop sin tørrgjær koster 18 kr for en 5-pakk som varer til 10 brød, altså 1,8 kr per brød. Salt koster kanskje 10 øre pr brød og en spiseskje solsikkeolje koster ca 60 øre per brød.

Så med litt finregning kommer jeg fram til ca 4,8 kr per brød med en strømpris på 5 kr/kWh og 4,5 kr per brød med en strømpris på 50 øre. Det er faktisk halvparten av det fingeren i været anslaget jeg kom med først. :)

Jeg må bare legge til at strømmen også varmer opp huset så den gjør nytte for seg to ganger.

Det butikkbrødet jeg liker best koster 40 kr normalt og er ofte på tilbud til 25 kr. Med et forbruk på 1 brød per dag så sparer jeg altså drøyt 20 kroner per dag (i forhold til tilbudspris), som blir hele 7300 kr per år om jeg hadde vært konsekvent året rundt.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (42 minutter siden):

Det inntrykket stammer kanskje fra intervjuer med bakeri-eiere på TV? De klagde ganske høylytt i vinter og fjor høst. De har ikke strømstøtte.

Det er fortsatt lønnsomt å bake selv rundt juletider. F.eks hvis strømprisen (spot) topper på 5 kr/kWh en dag, så krisemaksimerer avisene ved å legge på nettleie og mva, men unnlater å trekke fra strømstøtten. Krisemaksimering selger klikk og aviser mye bedre enn realisme. Trekker man fra 90% strømstøtte på det over 70 øre spotpris, før man legger på nettleie og mva så ender man på ca 1,79 kr/kWh. Dvs. ca 67 øre per brød. Med andre ord har det mye mer å si for sluttprisen hvilket mel man kjøper og hvorvidt man kjøper det på tilbud eller ei. Rundt jul er ofte hvetemel på tilbud til 13 kr for 2 kg. Jeg bruker 50% hvetemel i mine brød og resten grovere meltyper. Jeg bruker ofte 45% Regal grovbakst (10 kr/kg på tilbud) og 5% havregryn (20 kr/kg på tilbud) og passer på å kjøpe stort når det er på tilbud. Med de prisene jeg betalte for melet jeg hamstret sist så koster melblandingen min ca 3,8 kroner per brød. Coop sin tørrgjær koster 18 kr for en 5-pakk som varer til 10 brød, altså 1,8 kr per brød. Salt koster kanskje 10 øre pr brød og en spiseskje solsikkeolje koster ca 60 øre per brød.

Så med litt finregning kommer jeg fram til ca 4,8 kr per brød med en strømpris på 5 kr/kWh og 4,5 kr per brød med en strømpris på 50 øre. Det er faktisk halvparten av det fingeren i været anslaget jeg kom med først. :)

Jeg må bare legge til at strømmen også varmer opp huset så den gjør nytte for seg to ganger.

Det butikkbrødet jeg liker best koster 40 kr normalt og er ofte på tilbud til 25 kr. Med et forbruk på 1 brød per dag så sparer jeg altså drøyt 20 kroner per dag (i forhold til tilbudspris), som blir hele 7300 kr per år om jeg hadde vært konsekvent året rundt.

Det var ikke dårlig! Bare å begynne å bake.

Hvis man kjøper vanlig mel, ikke glutenfritt eller speltmel og er måteholden med frø og nøtter blir dette rimelig. Det er ofte fristende å ha i litt ekstra når man baker selv.

Muskeltrening med sleiv og elting, eller eltefritt brød. Ikke bruke brødbakermaskin eller kjøkkenmaskin for å få det enda billigere.

Lenke til kommentar

Ja, hvetemel har dobbelt så høy glykemisk indeks som raffinert sukker og blir derfor blodsukker også dobbelt så raskt. Nå spiser jo ikke de fleste raffinert hvetemel, men lager brød av det og har på pålegg og begrenser mengden etc, så da går glykemisk last noe ned, men for blodsukkeret er ikke dette noe bra øvelse for de fleste.

Lenke til kommentar
Subara skrev (1 time siden):

Hvis man kjøper vanlig mel, ikke glutenfritt eller speltmel og er måteholden med frø og nøtter blir dette rimelig. Det er ofte fristende å ha i litt ekstra når man baker selv.

Det synes jeg man skulle unne seg. Foretrekker man frø og nøtter må man fort ut med 50+ kroner for et kjøpebrød, så da blir besparelsen ennå større.

Apropos prioriteringer. Jeg unner meg god espresso-kaffe hjemme (framfor f.eks pulverkaffe) fordi det bare koster et par kroner mer enn pulverkaffen og smaker veldig mye bedre. Men på kafé er ofte prisforskjellen på traktekaffe og en god espressobasert kaffevariant 40-ish kroner, så da nøyer jeg meg noen ganger med traktekaffe. Sagt på en annen måte: Bytter jeg ut espresso med traktekaffe én gang på kafé, så finansierer jeg 20 oppgraderinger fra pulverkaffe til espresso hjemme og 20-dobler dermed antall kaffenytelser. Ikke at jeg alltid velger fornuft framfor følelser, men jeg velger i hvert fall bevist om jeg skal gå for følelse eller fornuft.

Subara skrev (1 time siden):

Muskeltrening med sleiv og elting, eller eltefritt brød. Ikke bruke brødbakermaskin eller kjøkkenmaskin for å få det enda billigere.

Jeg elter med vanlig kjøkkenmaskin. Tipper det koster meg forsvinnende lite. 100 watt * 6 for blanding + 6 minutter mellom forheving og etterheving = 0,02 kWh.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
vidor skrev (14 minutter siden):

Ja, hvetemel har dobbelt så høy glykemisk indeks som raffinert sukker og blir derfor blodsukker også dobbelt så raskt. Nå spiser jo ikke de fleste raffinert hvetemel, men lager brød av det og har på pålegg og begrenser mengden etc, så da går glykemisk last noe ned, men for blodsukkeret er ikke dette noe bra øvelse for de fleste.

Smak og behag. Det er bare et kompromiss jeg har kommet fram til passer for meg og mine. Jeg har prøvd å øke grovheten men det går ut over hevinga og luftigheta. Da spiser familien mindre brød og desto mer honnikorn, cornflakes osv. ikke bra det heller. Si i fra hvis noen har tips til hvordan man oppnår kombinasjonen grovt og luftig.

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (9 timer siden):

Smak og behag. Det er bare et kompromiss jeg har kommet fram til passer for meg og mine. Jeg har prøvd å øke grovheten men det går ut over hevinga og luftigheta. Da spiser familien mindre brød og desto mer honnikorn, cornflakes osv. ikke bra det heller. Si i fra hvis noen har tips til hvordan man oppnår kombinasjonen grovt og luftig.

Ta en tur innom lokale øl-bryggersjappa og kjøp en liten hvit pose med enten askorbinsyre eller (alfa)-amylase. Er en "dough-enhancer". Fikk sinnsyk luft i banh mi baguettene mine etter at jeg tilsatte det. Skal VELDIG lite til per brød. Jeg brukte 1g til 6 baguetter og 5-600 g tørrvare.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...