Gå til innhold

La oss diskutere dagligvareprisene


Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Anbefalte innlegg

1 minute ago, Slettet-Lk8eL7iw said:

Lenge siden en grandiosa kostet 30 kroner her i strøket hvertfall. Mener å huske sist jeg sjekket ( i november 2022) at den kostet 59,90 hos Extra. Da snakker vi den standard dølle grandiosaen som uansett smaker papp

Det var bare et eksempel. Det var vel ca 30 kroner en grandis kosta da jeg syntes det ble vel dyre pappesker å tygge på og kutta helt ut, sikkert over 20 år siden. Kassalappen de glupeste av oss plukker med seg har lite eller ingenting med hvor mye Reitan eller Hagen sitter og håver inn. Det sentrale her er kassalappen og det som står på den.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Milhouse85 skrev (På 20.1.2023 den 22.55):

I media er det ofte "supersparere" som profilerer, som dykker ned i 40/50% hylla og kjøper datovarer. Men det er ikke for alle. Tilbudsjegermani er heller ikke for alle. 

Jeg bruker endel penger på mat. Fordi det gir meg mer glede å bruke av overskuddet på gode, hyggelige og noenlunde sunne måltider enn mye annet rart.

Det første jeg sjekker i butikken er «går ut på dato»-hylla. Avhengig av hva jeg finner der så planlegger jeg middag de nærmeste dagene rundt det. Hvis jeg kan ha en biff på tirsdag til halv pris som er akkurat like god som en fersk biff så spiser jeg gjerne det, og så kan jeg spise noe enklere på lørdag.

Ofte har de en kurv med utgående varer - produktserier som de ikke skal føre lengre eller sesong-spesifikke produkter (grillsaus i september, julesild i januar) som har lang levetid, men som det er upraktisk å holde på lager fram til neste omsetningstopp.

Både det økonomiske ved å få en vare billigere, men også «elegansen» i at dette er varer som kan måtte kastes men som jeg kan gjøre om til folkemat ved å være litt smidig i ukeplanen tiltaler meg veldig.

Forøvrig prøver jeg å lage mat med stort innslag av «basisråvarer». Dvs et lite kjernesett av råvarer som kan brukes til å lage et stort utvalg mat. Jeg har kummin og oregano heller enn «taco-krydder», og smør og estragon heller enn toro-saus-pakker. Tilbud forekommer, men jevnt over er påslaget når leverandør skal blande tørket krydder og smør til krydder-smør temmelig horribel. Og du ender opp med et produkt som har smal anvendelse og som lett blir gammel i kjøleskapet.

Mine største «synder» er brød (jeg kjøper brød som blir tørt eller muggent og kastes/gis til hunden). For fint brød/loff har jeg god rutine på å bruke rester i mat, men grovt brød er vanskeligere å bruke. Jeg forstår at jeg burde ha en rutine med å fryse oppskjært grovbrød og hente ut skiver ved behov.

Dessuten ferske grønnsaker. Jeg kjøper inn basert på en intensjon om å spise mye grønt og så går det stadig mindre enn hva jeg håper. Slapp løk og kål er greit å bruke til noe. Slappe gulrøtter er vanskeligere.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Slettet-Lk8eL7iw skrev (På 19.1.2023 den 22.11):

Folk klarte seg gjennom inflasjonen på 70-80 tallet, da var den mye høyere en den er i dag, men jeg tror også at dagligvarekjedene øker prisene unødvendig mye for tiden. 

Det har vært prishopp på varer nå i januar, og de vil gå opp 1 februar. Så igjen til sommeren. 

Jeg kan være enig i at 0% rente var som å leve i en boble, men jeg mener dagligvarekjedene utnytter situasjonen vi er i til å skru prisene enda mer opp en nødvendig.

Ikke not tvil om det. De har større overskudd enn noensinne, og tar ut større utbytte enn noen gang. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://e24.no/naeringsliv/i/0QL7Ro/dagligvareutfordrer-sliter-importvernet-gjoer-det-umulig-for-oss
 

Hvis utenlandsk produsert lasagne inneholder mer enn 20% storfekjøtt så legges 129,- per kg i toll på hele produktet. Hvis man er Norgesgruppen så kan man fint skreddersy produktet for Norske regler, men hvis man er en liten utenlandsk nykommer så har man for lite volum til det, og i praksis blir det vanskelig å komme seg inn.

-k

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Mange eksempler på monopol i Norge. Vinmonopolet og Norsk Tipping er to av dem. Riktignok har vi Norsk Rikstoto, men de har monopol på hestespill igjen.

Lenke til kommentar
Slettet-Lk8eL7iw skrev (24 minutter siden):

Rema 1000 vil merke varer som krymper - Spent på å se pakka

https://www.nettavisen.no/okonomi/rema-1000-vil-merke-varer-som-krymper-spent-pa-a-se-pakka/s/5-95-866590

Bra at noen prøver å gå foran, men det er fortsatt ikke godt nok. Forklaringene de har er tynnere en et hårstrå.

Jeg kunne tenke meg merking av varer som er tilsatt vann og potetmel for å øke vekta, som så krymper på stekepanna.

-k

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Lk8eL7iw

Eller hva med tilstanden på baconpakkene her i landet? Ren Svindel. Finnes ikke store pakker med bacon i Norge. Hva er grunnen til det? 

Lenke til kommentar
Dubious skrev (1 time siden):

Vi har mer enn nok med kjøtt i Norge, lagrene er fulle, men prisene skal de presse opp..
Trodde det var ulovlig med monopol i Norge. 

https://www.nettavisen.no/norsk-debatt/nortura-har-2-300-tonn-kjott-pa-lager-men-vil-likevel-sette-opp-prisen-for-folk/o/5-95-722978
 

Planøkonomi i møte med marked gir interessante effekter. Som at Norge en stund subsidierte produksjon av Jarlsberg til det Amerikanske markedet. At vi har hatt store fryselagre av sau eller reinsdyr som man ikke tør å selge til Norske forbrukere. Eller berg av egg som man velger å destruere.

-k

  • Liker 4
Lenke til kommentar

De store runde julesyltene til FirstPrice var grisebillige nå til jul. 27 kroner for en hel sylte på kiwi. Gilde sine har vel pleid å koste godt over hundre kroner sånn historisk sett. Fjordland hadde også noen knalltilbud på julemiddager til godt og vel 75% avslag. Angående datovarer så er vel dette bare en greie for å slippe å bli solgt utgåtte produkter til full pris men ikke nødvendigvis fordi de blir dårlige etter datostemplingen. Åpnet nettopp en Folkets ovnsbakt leverpostei med siste forbruksdato 23/11 i fjor og den var akkurat like god som om den var kjøpt i går. Tror mange forbrukere har mye å hente på ikke å ta de datoene så veldig alvorlig. Ser ut som at enkelte kjeder er flinkere til å justere på hyllepriser i løpet av en periode enn andre kjeder. Rart hvordan noen varer kan komme på tilbud men aldri f.eks melk som selges til full pris hele året. Egg er jo også en basisvare, men er ofte på tilbud. Har Norge for mye egg på lager? Var det så at sukkeravgiften er borte vekk nå? Sjokoladeplater har ihvertfall vært solgt til lavpris lenge nå. 

Lenke til kommentar
7 hours ago, knutinh said:

Jeg bruker endel penger på mat. Fordi det gir meg mer glede å bruke av overskuddet på gode, hyggelige og noenlunde sunne måltider enn mye annet rart.

Det første jeg sjekker i butikken er «går ut på dato»-hylla. Avhengig av hva jeg finner der så planlegger jeg middag de nærmeste dagene rundt det. Hvis jeg kan ha en biff på tirsdag til halv pris som er akkurat like god som en fersk biff så spiser jeg gjerne det, og så kan jeg spise noe enklere på lørdag.

Ofte har de en kurv med utgående varer - produktserier som de ikke skal føre lengre eller sesong-spesifikke produkter (grillsaus i september, julesild i januar) som har lang levetid, men som det er upraktisk å holde på lager fram til neste omsetningstopp.

Både det økonomiske ved å få en vare billigere, men også «elegansen» i at dette er varer som kan måtte kastes men som jeg kan gjøre om til folkemat ved å være litt smidig i ukeplanen tiltaler meg veldig.

Forøvrig prøver jeg å lage mat med stort innslag av «basisråvarer». Dvs et lite kjernesett av råvarer som kan brukes til å lage et stort utvalg mat. Jeg har kummin og oregano heller enn «taco-krydder», og smør og estragon heller enn toro-saus-pakker. Tilbud forekommer, men jevnt over er påslaget når leverandør skal blande tørket krydder og smør til krydder-smør temmelig horribel. Og du ender opp med et produkt som har smal anvendelse og som lett blir gammel i kjøleskapet.

Mine største «synder» er brød (jeg kjøper brød som blir tørt eller muggent og kastes/gis til hunden). For fint brød/loff har jeg god rutine på å bruke rester i mat, men grovt brød er vanskeligere å bruke. Jeg forstår at jeg burde ha en rutine med å fryse oppskjært grovbrød og hente ut skiver ved behov.

Dessuten ferske grønnsaker. Jeg kjøper inn basert på en intensjon om å spise mye grønt og så går det stadig mindre enn hva jeg håper. Slapp løk og kål er greit å bruke til noe. Slappe gulrøtter er vanskeligere.

-k

Legger du ikke ditt brød i en brødpose? De gjennomsiktige posene som selges på rull. Mitt brød varer gjerne en hel uke på denne måten og tørker aldri ut. 

Lenke til kommentar
Gjest Baardsen skrev (18 minutter siden):

Legger du ikke ditt brød i en brødpose? De gjennomsiktige posene som selges på rull. Mitt brød varer gjerne en hel uke på denne måten og tørker aldri ut. 

Brød i pose mugner. Brød i papir blir tørt. For meg.

Loff og fint brød er fint til toast eller brødterninger eller som lokk på suppe eller arme riddere når det er blitt tørt.

Grovt brød med mye korn er langt vanskeligere å gjøre noe av nær det ikke er ferskt lengre. Grovt bakerbrød har rett nok lengre levetid men koster da også der etter.

Løsningen er nok å fryse inn ferdige skiver. Kanskje jeg blir flinkere til det når barna flytter ut.

-k

Lenke til kommentar
Gjest Baardsen skrev (10 minutter siden):

Fjordland hadde også noen knalltilbud på julemiddager til godt og vel 75% avslag.

Nå er det lenge til neste jul. Men ja, det er en mulighet ved nyttårstider til å kjøpe billig kalkun og pinnekjøtt for flere måneder framover. Pinnekjøtt er noe lettere å lagre, siden det kan være i et kjølig kjellerrom. Rå eller stekt kalkun krever stor fryseboks. Billig riskrem krever også fryseplass, dersom den skal konsumeres om flere måneder. 

De andre høytidene produserer mye billig marsipan og snop, som en kanskje tåler mindre av når en blir godt voksen. (faren for diabetes øker). 

 

Lenke til kommentar
Salvesen. skrev (21 minutter siden):

Folk må bli bedre på kjøpe kilopris. Søker en på feks kylling på meny.no så varierer kilopris med enorme summer. Kjøp den laveste, med minst svinn(bein). 

Jeg vet ikke angående kylling, men for frossen fisk og for bacon så er det slik at de billigste produktene ofte er sprøytet full av saltvann eller potetmel og vann for å få en lav kilopris.

Hel kylling har ofte en helt grei kilopris og er mye mer spennende å sette på bordet og fortære enn de (lett tørre) kyllingbrystene.

-k

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
Nepa skrev (1 minutt siden):

Nå er det lenge til neste jul. Men ja, det er en mulighet ved nyttårstider til å kjøpe billig kalkun og pinnekjøtt for flere måneder framover. Pinnekjøtt er noe lettere å lagre, siden det kan være i et kjølig kjellerrom.

Pinnekjøtt taper seg når fettet blir harskt. I boden min som pleier å ligge på 8-10 grader store deler av året så har pinnekjøtt tapt seg til sommeren og er ikke spesielt godt jula etter.

-k

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Baardsen skrev (37 minutter siden):

Angående datovarer så er vel dette bare en greie for å slippe å bli solgt utgåtte produkter til full pris men ikke nødvendigvis fordi de blir dårlige etter datostemplingen. 

«Best før» og «siste forbruksdato» er to forskjellige ting. Best før betyr at du kan se, lukte og spise hvis det ser greit ut.

Siste forbruksdato betyr at det kan være smittestoffer i maten som du ikke nødvendigvis lukter eller smaker, som gjør deg syk.

Merk at noen bakterier produserer toksiner som ikke brytes ned av oppvarming. Dvs du kan gjennomkoke produktet så alt levende er dødt, men giften finnes fremdeles. Noen varer kan ha mugg (ost) som ikke gjør deg akutt syk, men som akkumulert bidrar til kreftrisiko.

 

Jeg kjøper alltid skalldyr så ferskt som mulig. Samme med hvit fisk. Jeg kjøper aldri fugl, og sjelden svin på siste forbruksdag. Jeg kjøper ofte storfe eller sau som går ut, og venter gjerne en uke eller to før jeg spiser det. Kun en eneste gang har jeg hatt skjemt storfe (den luktet ullsokk også etter at jeg hadde stekt den. Den gikk i søpla).

Jeg kan kjøpe italiensk salat som går ut på dato.

Jeg spiser gjerne syltetøy, yoghurt, øl, krydder,  som er langt over best før.

-k

Endret av knutinh
  • Liker 1
Lenke til kommentar
knutinh skrev (9 minutter siden):

Jeg vet ikke angående kylling, men for frossen fisk og for bacon så er det slik at de billigste produktene ofte er sprøytet full av saltvann eller potetmel og vann for å få en lav kilopris.

Hel kylling har ofte en helt grei kilopris og er mye mer spennende å sette på bordet og fortære enn de (lett tørre) kyllingbrystene.

-k

Joda, men dette sjekker en jo greit med å prøve de forskjellige og tilberede på samme måte. Så veie. Airfryer feks. Ift vann.

Men å kjøpe kylling til 3-4 eller kanskje 500 kroner kilen er sykt når en kan få det ned i 100(om en trekker i fra bein).

Lenke til kommentar
29 minutes ago, knutinh said:

Brød i pose mugner. Brød i papir blir tørt. For meg.

Loff og fint brød er fint til toast eller brødterninger eller som lokk på suppe eller arme riddere når det er blitt tørt.

Grovt brød med mye korn er langt vanskeligere å gjøre noe av nær det ikke er ferskt lengre. Grovt bakerbrød har rett nok lengre levetid men koster da også der etter.

Løsningen er nok å fryse inn ferdige skiver. Kanskje jeg blir flinkere til det når barna flytter ut.

-k

Det er jo kun for å slippe å få tørt brød at jeg bruker posetrikset og jeg spiser stort sett kun grovt brød. Glemte kanskje å nevne det, men jeg er veldig nøye på å få ut all luft inni posen og "stenge igjen" før jeg pakker bort brødet. Så lenge jeg ikke ser tegn til muggsopp så er brødet ok. Ihvertfall 5 dager holder det seg på denne måten hvis det ikke blir oppspist først. Fryser aldri skiver, men for all del om det funker for deg så.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...