Gå til innhold

Er norsk mat verdens dårligste?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Ardinur skrev (På 1.1.2023 den 10.21):

Jeg kom over en artikkel hvor alle verdens kjøkken / cuisines har blitt rangert basert på retter fra landet, og tror dere ikke at Norge kom på siste plass. Av alle de 95 landene som var med i oversikten ble Norge rangert som det landet i hele verden med dårligst mat. 

Er dette noe de fleste er enige i, eller fortjener vi å være høyere oppe på listen? Det er jo ingen overraskelse av mat fra Thailand, Italia, Hellas osv. er bedre rangert enn Norges fårikål og lapskaus som kun bruker salt og pepper som krydder, men er det virkelig ingen andre land i hele verden som har dårligere cuisine enn det Norge har? 

Helt uenig.
Smak er subjektivt og det gjelder å være stolt av lokale spesialiteter.

Norske råvarer, kvalitet og kompetanse ligger i verdenstoppen. Det er åpenbart på de forskjellige kokkemesterskapene.

Når det er sagt, så er det alltid spennende å smake på noe nytt, bare jeg slipper matforgiftning….

Lenke til kommentar

Om vi tenker kun kjøttkake i brun saus, så skjønner jeg rangeringen litt. 

Men vi har jo mye annet som topper mye, vi er jo (eller var jo i toppen) på spekemat feks? Hva med skikkelig god hjemmelaget gravlaks? (delt med sverige, men uansett) 

Osv. 

Smakte en reinsdyrpølse nå på nyttårsaften, fra det lokale slakteriet, og den alene topper mange av de pølsene jeg har smakt rundtomkring feks middelhavet 🤷‍♂️🤷‍♂️

  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 1/3/2023 at 4:48 PM, Frank Olsen said:

Gresk mat er kjedelig 🙂

 

Gresk mat er helt ok, men absolutt ikke noe jeg må ha. Veldig rart at det ligger så høyt, men det viser bare hvor dårlig alle slike kåringer som i stor grad er basert på brukerstemmer er. 

Lenke til kommentar
On 1/3/2023 at 5:34 PM, Duriello said:

Men vi har jo mye annet som topper mye, vi er jo (eller var jo i toppen) på spekemat feks?

Tradisjonell norsk spekemat er ganske middelmådig, men vi har lært endel av andre land som gjør at det også finnes gode produsenter i Norge. De regnes nok ikke som tradisjonelt norske, på samme måte som (frossen)pizza vel er norges egentlige nasjonalrett uten å regnes som norsk. 

Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (5 minutter siden):

Gresk mat er helt ok, men absolutt ikke noe jeg må ha. Veldig rart at det ligger så høyt, men det viser bare hvor dårlig alle slike kåringer som i stor grad er basert på brukerstemmer er. 

Matkulturen rundt middelhavet er i mine øyne spennende, litt eksotisk og regnes ofte som sunn. At resten av Europa gjerne drar dit på ferie (sol, fornøyde barn, positive opplevelser) bidrar kanskje til at vi forbinder maten med noe positivt. Sammenlignet med pizzaen man trøkker i seg på en jobbtur til Tyskland?

-k

Lenke til kommentar

Eg synest aldri norsk spekemat har vore i toppen. Fenalår er bra, men det meste er ikkje eg personleg så begeistra for. Smakar mest feitt og salt. Spania og Italia har langt betre spekemat. Gilde sin Siliana som kom for ikkje så lenge sidan er god. Der har dei fått inn litt andre smakar i produktet.

Lenke til kommentar
Reg2000 skrev (52 minutter siden):

Tradisjonell norsk spekemat er ganske middelmådig, men vi har lært endel av andre land som gjør at det også finnes gode produsenter i Norge.

Rart, jeg tenker motsatt. At Norsk spekemat var (kunne være, på det beste) god når man lagde spekemat til eget bruk eller til nevøen sin, men at når matvarekjeder og matvareforedlere i de siste 50 (?) årene har "rasjonalisert" produksjonen så får man pinnekjøtt som er tørket og "modnet" i ned mot 10 dager med vifter heller enn 6-8 uker. Mindre kapitalkost, mindre lagerkost, mindre svinn, rett inn - rett ut.

https://www.nettavisen.no/okonomi/kjendiskokk-kaller-pinnekjott-produksjonen-en-skandale-dette-forklarer-den-darlige-smaken/s/5-95-795400

https://www.nettavisen.no/okonomi/menys-pinnekjott-rad-far-kokken-til-a-stusse/s/5-95-799324

Når i tillegg landbruket har fokusert på å øke kjøttproduksjon relativt innsatsen, og helsemyndighetene har presset for at vi skal spise mindre fett og butikkene prioriterer long shelf life og stabile leverandører som kan levere ønsket vare hele året til hele landet (til lavest mulig pris) så havner man i dagens situasjon. Sleng så på Norske forbrukere som må leve med veldig høye matvarepriser (på en absolutt skala), og som prioriterer pris, kjørevei, egeninnsats over bedre kvalitet i mine øyne.

Parma-skinke og Ibéricoskinke kan vel sees på som reaksjoner på dette. Hvor man tar feite griser som vokser relativt langsomt, og modner spekematen over lang tid med lite salt til den egentlig er harsk. Litt på "gammelmåten"? Og folk blir overrasket over hvor godt spekemat kan smake og betaler i dyre dommer.

 

Ved å lage mer av maten selv så kunne man kanskje bedre sette pris på både teknikkene og dyret som må dø for at vi skal bli mette. Ved å spise 50g god spekeskinke heller enn 150g kjip spekeskinke så øker ikke nødvendigvis kostnaden, men vi kan kanskje få en bedre smaksopplevelse, bedre helse og bedre dyrevelferd. Gitt at man fyller på med potet eller noe annet inntil man blir passe mett og får den næringen man trenger. Dette er stikk i strid med matkulturen jeg kommer fra hvor "alle skal bli mett" var altoverskyggende ved måltidet.

Likestilling er en flott ting for samfunnet. For matkulturen isolert sett tror jeg at det har vært negativt. Når mor var hjemmeværende og dro på slakteren/fiskebutikken/brygga/... og kjøpte råvarer som hun kokte til klokka 4 så var det rom for en levende Norsk matkultur. Når nå begge voksne i husstanden jobber så må man nødvendigvis bruke mindre tid på mat. Og da blir det fort enkle, kjappe løsninger som barna ikke klager på (lite å tygge, mild smak, mye karbohydrat/fett/protein).

-k

Endret av knutinh
  • Liker 2
Lenke til kommentar
36 minutes ago, knutinh said:

Rart, jeg tenker motsatt. At Norsk spekemat var (kunne være, på det beste) god når man lagde spekemat til eget bruk, men at når matvarekjeder og matvareforedlere i de siste 50 (?) årene har "rasjonalisert" produksjonen så får man pinnekjøtt som er tørket og "modnet" i ned mot 10 dager med vifter heller enn 6-8 uker. Mindre kapitalkost, mindre lagerkost, mindre svinn, rett inn - rett ut.

Når i tillegg landbruket har fokusert på å øke kjøttproduksjon relativt innsatsen, og helsemyndighetene har presset for at vi skal spise mindre fett og butikkene prioriterer long shelf life og stabile leverandører som kan levere ønsket vare hele året til hele landet (til lavest mulig pris) så havner man i dagens situasjon. Sleng så på Norske forbrukere som må leve med veldig høye matvarepriser (på en absolutt skala), og som prioriterer pris, kjørevei, egeninnsats over bedre kvalitet i mine øyne.

https://www.nettavisen.no/okonomi/kjendiskokk-kaller-pinnekjott-produksjonen-en-skandale-dette-forklarer-den-darlige-smaken/s/5-95-795400

https://www.nettavisen.no/okonomi/menys-pinnekjott-rad-far-kokken-til-a-stusse/s/5-95-799324

Parma-skinke og Ibéricoskinke kan vel sees på som reaksjoner på dette. Hvor man tar feite griser som vokser relativt langsomt, og modner spekematen over lang tid med lite salt til den egentlig er harsk. Litt på "gammelmåten"? Og folk blir overrasket over hvor godt spekemat kan smake og betaler i dyre dommer.

 

Ved å lage mer av maten selv så kunne man kanskje bedre sette pris på både teknikkene og dyret som må dø for at vi skal bli mette. Ved å spise 50g god spekeskinke heller enn 150g kjip spekeskinke så øker ikke nødvendigvis kostnaden, men vi kan kanskje få en bedre smaksopplevelse, bedre helse og bedre dyrevelferd. Gitt at man fyller på med potet eller noe annet inntil man blir passe mett og får den næringen man trenger.

Likestilling er en flott ting for samfunnet. For matkulturen isolert sett tror jeg at det har vært negativt. Når mor var hjemmeværende og dro på slakteren/fiskebutikken/brygga/... og kjøpte råvarer som hun kokte til klokka 4 så var det rom for en levende Norsk matkultur. Når nå begge voksne i husstanden jobber så må man nødvendigvis bruke mindre tid på mat. Og da blir det fort enkle, kjappe løsninger som barna ikke klager på (lite å tygge, mild smak, mye karbohydrat/fett/protein).

-k

Amen til siste delen her, det er vel ingen som har gjort mer for å ødelegge Norsk matkultur enn Toro. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Eg kjøper mykje heller eit betre produkt til 2-3 ganger prisen og brukar 2-3 ganger mindre av produktet.

Toro berre tilbyr det folk kjøper. At begge dei vaksne i ein familie jobbar 100% går sjeldan opp med eit spanande kosthald i heimen. Ikkje det at alle hadde brukt tida på mat om dei jobba litt mindre, men sjansen hadde i alle fall vore der.

Lenke til kommentar

Folk flest velger kvantitet over kvalitet. Det må nå amerikanske nivåer (enkelte kjeder har dratt strikken alt for langt for å være billige) før folk begynner å klage og synes ting smaker så ille at de er villige til å betale et par cent mer for å få et produkt med bedre kvalitet.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-7QKwQIfm

Dette er den mest tullete kåringen jeg har lest.

Ost, melk, sjokolade (pga. norsk melk), rotgrønnsaker, bær og urter vekser/produsert i Norge er i verdensklasse.

Kornprodukter er også høyt på listen.

Mange mikrobryggeri med lokalprodusert øl er bra.

Kjøtt.. Storfe (som alle har..) hva med elg, hjort, rådyr, reinsdyr. Nydelig Kjøtt. Speket Kjøtt, fantastisk.

Hva med fisk? Ingen diskusjon... Best i verden vil jeg påstå

Skalldyr?

Som nevnt, rotgrønnsaker, med kald vinter og lang modningstid, helt fantastisk.

Norge er god på mye. Vi er kanskje ikke beste på råvarer. Men likevel, vi er gode, ikke dårlige 

Endret av Slettet-7QKwQIfm
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...