Gå til innhold

Philips Hue i nytt hus?


Anbefalte innlegg

Vi bygger nytt hus, og Hue har jo mange fine (og dyre) produkter jeg kunne tenkt meg å hatt. For eksempel vanlige downlights (RGB naturligvis), Ensis taklampe og litt sånt, men hvordan er det da med dimmere og slikt? Vanlig av/på-bryter generelt på el-anlegget og så Hue-knapp/app-styring beste alternativ, eller? En kan vel bytte ut den vanlige Elko av/på-bryteren (og pærene/lampene) om en med tid og stunder velger å skrote hele prosjektet.

 

Takker for svar og erfaringsdelinger

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Bygd nytt i 2019 og kjører Hue og Ikea i de fleste rom. Ensis over spisebord. 

Planen min var å minimere fysiske av/på brytere men elektriker insisterte på å legge opp til dette i hvert rom/sone. 
Hadde en tanke om å bruke sensorikk og veggmontert nettbrett til lysstyring, men oppdaget etter å ha flyttet inn at de fysiske bryterene er det som fungerer i hverdagen for alle i huset. 

Montert wall switch bak hver av disse bryterene for å unngå at noen kutter strømmen og kan konfigurere disse etter ulike soner og scener. Fungerer veldig bra men savner litt mer avansert konfigurering feks ut i fra tidspunkt etc. 
Kjører også noen trådløse brytere for å kunne slå av hele etasjer/flere soner. 

Lenke til kommentar

Min erfaring er at man trenger de fysiske bryterne i hvert rom. Som @Marzo sier så lønner det seg å gjøre de smarte ved å legge inn en switch i de. 

Selv har jeg standardisert alt på z-wave, så jeg har slike i alle brytere. Det er vanlige brytere, men med en liten fjær montert, slik at det blir klikkbrytere. https://www.komplett.no/product/952917/hjem-fritid/smarte-hjem/smartbelysning/lysbrytere-og-dimmere/fibaro-dimmer-2

Til sentral bruker jeg Athom Homey, den kan også styre hue og ikea pærer.

Lenke til kommentar

Merk en fordel med å bruke Philips sine Hue Wall Switch er at de virker selv om man mister nettverket eller Homeyen. 

Og verdt å nevne at hver switch har to innganger slik at man bruker bare en switch selv om det er to eller en dobbel bryter. 
Handler man på kampanje får man en 2pk til under 500,- slik at pris pr byter blir lav. 

Mange smart brytere oppleves også som veldig simple i kvaliteten.
En Elko (evt Elko plus) bryter med impuls fjær og Wall Switch oppleves som flere hakk over mange smartbrytere på markedet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Takker for svar. Tenker vanlige brytere minimum ja, og så eventuel Hue-brytere i tillegg. Kan dere finne disse produktene dere refererer til? :)

Er det en Elko WL Plus dere snakker om? 

Hvilke innfelte spotter til stue/kjøkken?

Hvilke innfelte spotter til bad? Kan en bruke samme? Ser de har noen som er IP-sertifisert. 

 

Tenkte å svi unna noen lapper nå om vi får dette klart kjapt siden det var mye bra tilbud på Hue-produkter hos Elkjøp og Komplett.no i disse black week-dager. 

Lenke til kommentar

Her er Hue Wall switch https://www.elektroimportoren.no/philips-hue-wall-switch-module-2-pack/60356/Product.html

Og her er standard Elko Plus bryter https://www.elektroimportoren.no/bryter-innfelt-endevender-plus-6-1-so-elko/1410721/Product.html

Totalprisen blir altså 461,5 pr bryter med disse og har du to brytere over hverandre kan du bruke en Hue "pille" på begge siden den har to innganger.

Hvis du skal bruke Hue evt Ikea pærer med Hue så er det GU10 spotter du må ha. Det finnes i alt fra 30,- på ebay https://www.ebay.co.uk/itm/304406935562?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=711-127632-2357-0&ssspo=_1GqmCVrRIe&sssrc=2047675&ssuid=&widget_ver=artemis&media=COPY

Evt her https://www.elektroimportoren.no/namron-artos-matt-hvit-gu10-u-paere/3202127/Product.html

 

Lenke til kommentar

Med en Hue Wall Switch bak en Elko Plus bryter, kan en da bruke den Elko WL Plus-saken jeg linket til for å justere lysene? Uten at jeg har satt meg så veldig inn i ting enda (Venter på Hue Hub og en Ensis samt ei E27-pære for å begyenne å leke med Home Assistant), men la oss si vi bare har en bryter for kjøkkenet og en bryter for stua, altså to fysiske soner, så kan vel alt likevel konfigureres med scener/soner i softwaren? 

 

Lenke til kommentar

Hue Wall Switch module var jeg ikke klar over at det fantes, selvom jeg har Hue pærer-GU10/E27/strips/lamper i hele huset, takk for tipset :) 

Hue Sensor har jeg i nesten samtlige rom så brytere brukes svært lite her i gården, i stue har jeg de trådløse brytere som er kjekt å ha på bordet hvis man vil fort endre stemning ved film etc. 
Google home for stemmestyring, er noe praktisk enkelte ganger for å  styre lysene.

Sjekk youtube for app guides, er mye som kan konfigureres og ja, scener og zoner kan konfigureres. 

Lenke til kommentar

Den Hue trådløse dimmeren er jo hvit og passer jo ikke inn i et ELKO Pluss-miljø i sort ;) Derfor jeg tenker å droppe den, om det er mulig åbruke den WL-saken til ELKO, men må kanskje ha ELKO sin hub også, da. 

 

Edit: Ser ut som denne korte videoen (ritkig nok basert på Namron og ikke ELKO, men det spiller vel ingen rolle) svarer på spørsmålene, dog ikke med en fysisk bryter på veggen.

Hvordan koble Namron Zigbee dimmer og Namron Zigbee bryter mot Philips Hue (El.nr: 4512700+4512702) - YouTube

Endret av Joachim Vadseth
Lenke til kommentar

Elko sine brytere fungerer kun med Elko sine produkter.
Hvis man skal bruke Hue så må man enten kjøpe Philips sine produkter eller det som heter "friends of hue" som feks en del Namron produkter. Se etter "FOH" i produktnavnet.

Her er Namron sin modell av Elko dimmeren som fungerer i Hue. Har en selv.
https://www.elektroimportoren.no/namron-zigbee-foh-bryter-k4-sort/4512732/Product.html

Som nevnt har jeg testet flere av disse og selv om utseende gjør dem aktuelle så er den opplevde kvaliteten veldig dårlig på flere.
Knappene føles billige og ikke behagelige å bruke.

Hvis man på død og liv skal velge Elko sine dimmere så vær obs på at Elko nylig har lansert denne serien og det gjerne ikke er gode nok tilbakemeldinger å finne på nettet enda. Elko er som kjent også norsk og selv om de har stor markedsandel på elmateriell her i landet så er de en liten aktør når det kommer til smarthus utvikling og man risikerer derfor mindre fokus på feilretting og kompatibilitet ved feks IOS oppdateringer osv hvor store internasjonale aktører ofte er kjappere og bedre stilt når det dukker opp bugs osv.

I tillegg er det et 230v system så da må man kable sonene slik man ønsker det på forhånd, selv om det kan være lurt når man først skal bygge slik at man kan reversere om det skulle være ønskelig. Og da bruke vanlige 230v spotter og ikke smart pærer.

Lenke til kommentar

Det kan du. 

Vil anbefale å handle inn en av hver å teste disse. Som nevnt må man trykke "riktig" på namron knappene da de er litt ustødige. 

Merker at det er stor forskjell på hvordan jeg så behovet før jeg flyttet inn og nå 2 år senere. 
Kort oppsummert, keep it simple.

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Har kjøpt ei farget og ei hvit GU10 pærer, ei farget E27, Bridge og Motion sensor, samt en Namron 4K og en Signe-lampe. 
 

Når jeg har satt opp alle pærer i et rom og satt opp Namronen til å feks velge en scene, så vil ikke GU10 pærene være med. Feks knapp 1 til å skru på ‘dimmed’ og knapp 2 til å skru på ‘bright’ så vil de ikke bytte. Velger jeg knapp 3 for en annen custom scene så kommer de med, men bytter jeg til ‘dimmed’ igjen så vil de henge igjen på den forrige custom scenen. Fw er oppdatert og alt er i samme rom. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...