Diskusjon.no Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Vi sparte opptil 80 prosent på matlagingen.Les hele artikkelen på Tek.no her Lenke til kommentar
RRhoads Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Har merket det samme selv. Lenke til kommentar
itgrevelin Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Har hørt snakk om en studie som sier det er litt mer helseskadelig enn tradisjonelle måter å lage mat på, men usikker på svakheter med studien. https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3122019/hong-kong-consumer-watchdog-warns-air-fryers-can-still-pose Men studien tester vel bare french fries? Og mitt bruk er typisk 5min (pølse bacon f.eks), eller til og med hamburgere blir gode inni der, men det tar en 8-10min. Klarer ikke se for meg at dette er mer helseskadelig enn stekepannen, der får maten litt svimerker og. Når folk hører kreftfremkallende stoffer og airfryer i lag, så har de konkludert. Noen som har noen argumenter som taler for airfryer så eg kan roe disse folka? Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 itgrevelin skrev (37 minutter siden): Har hørt snakk om en studie som sier det er litt mer helseskadelig enn tradisjonelle måter å lage mat på, men usikker på svakheter med studien. https://www.scmp.com/news/hong-kong/society/article/3122019/hong-kong-consumer-watchdog-warns-air-fryers-can-still-pose Men studien tester vel bare french fries? Og mitt bruk er typisk 5min (pølse bacon f.eks), eller til og med hamburgere blir gode inni der, men det tar en 8-10min. Klarer ikke se for meg at dette er mer helseskadelig enn stekepannen, der får maten litt svimerker og. Når folk hører kreftfremkallende stoffer og airfryer i lag, så har de konkludert. Noen som har noen argumenter som taler for airfryer så eg kan roe disse folka? Lenken du postet ligger bak betalingsmur. Nå består vel ikke en airfryer av noe mer "kreftfremkallende" enn andre kjøkkenredskaper. Hva skulle det for eksempel være? Tilberedninsmetoden i seg selv? Når ble varmluft sett på som kreftfremkallende? Ekstremt mye vi driver på med er kreftfremkallende i store mengder. Alt handler vel bare om måtehold. En airfryer er designet (etter mitt syn) til å tilberede mye usunn mat. Altså; frossen prosessert mat type pommes frites og lignende. Så jeg tror det blir tilbredet vesentlig mer usunn mat i en airfryer enn vanlige tradisjonelle kokeredskaper. Kanskje er det også ekstra fristende til å spise mer pommes frites og annet fritert mat, nettopp fordi man har en airfryer? Jeg tipper det er den "største" kreftfremkallende risikoen her. Økt konsum av "feil" matvarer. Med min bakgrunn som kokk vil jeg si det er ekstremt vanskelig å lage mat fra bunn i en airfrier. Du "låser" inn maten, uten at du kan visuelt se eller tilpasse/smake til.... så veldig mye - uten å avbryte varmluftprosessen. Hele sjarmen med matlagning forsvinner litt. Når det er sagt (dama har airfryer) fungerer den ypperlig til å steke frosne rundstykker, varme opp mat og lignende. Så for meg er det et fint verktøy til å varme opp mat. Men å tilberede fra bunn - er fremdeles den tradisjonelle bedre. Er litt smålei alt det krefthysteriet. Det er tross alt maten du tilbereder og kvaliteten på den - som betyr noe. Veldig lite hvilken redskaper du bruker. 3 Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Det var treige saker den vart samanlikna med. Åtte minutt for å varme opp vatn til å koke to egg var lenge. Var det ein keramisk topp? Med ein liten kjele og ikkje så mykje meir vatn enn nødvendig så er nesten vatnet varmt før eg har funnet fram eggene. Induksjon er langt meir effektiv enn keramisk. Ovnen var heller ikkje så veldig kjapp. Lenke til kommentar
plankeby Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Milhouse85 skrev (8 minutter siden): Lenken du postet ligger bak betalingsmur. Nei.. Airfryer er sikkert fint for en person. For en familie så mister det litt meningen å kjøre mat i flere omganger i airfryer. Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 plankeby skrev (2 minutter siden): Nei.. Jo, jeg får beskjed om å betale 5 euro pr mnd for å få tilgang. 😜 Kanskje fordi jeg er i Tyskland med tysk IP. Lenke til kommentar
plankeby Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 (endret) Milhouse85 skrev (11 minutter siden): Jo, jeg får beskjed om å betale 5 euro pr mnd for å få tilgang. 😜 Kanskje fordi jeg er i Tyskland med tysk IP. Å. Merkelig, men oppklarer kanskje noe at du er utenfor Norge. Positivt at svært lite på tek.no er bak betalingsmur. Endret 13. november 2022 av plankeby Lenke til kommentar
BadCat Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 (endret) Ugunstig for helsa. Dette er nok et tilfelle av "finne på noe nytt å selge til folk som har alt fra før". Et selskap vil selge flere produkter. Bruk eksisterende utstyr i stedet. TIl slutt har man så mange 1 trick pony gadgets på kjøkkenet at man må bygge på huset. Quote Not only does air frying still run the risk of creating acrylamides, but polycyclic aromatic hydrocarbons and heterocyclic amines can result from all high-heat cooking with meat. These compounds have associations with cancer risk, according to the National Cancer Institute Endret 13. november 2022 av BadCat Lenke til kommentar
plankeby Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 (endret) BadCat skrev (1 time siden): Ugunstig for helsa. Dette er nok et tilfelle av "finne på noe nytt å selge til folk som har alt fra før". Den skal jo erstatte fritering. Man skal lete svært godt etter norske familier med frityrkoker. Heldigvis har vi ingen tradisjon for å spise fritert mat i hjemmet, kontra andre deler av kontinentet. I Norge er det å spare strøm en viktig side nå. Er man singel så er dette en erstatter for stekeovn. Endret 13. november 2022 av plankeby Lenke til kommentar
BadCat Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 (endret) Man trenger kun ei gryte, olje og en trepinne til å sjekke temperaturen med. Det som funket for 50 år siden funker i dag også. I disse trakter har ukentlig fisk og chips vært tradisjon i over 70 år så det varierer. Det og fiskeball., eller blandet ball med fisk og potet er tradisjon. Før var det stekt sild også, men det dabbelt litt av mot slutten av 80-tallet. Kjøpesentrene har hatt frityutstyr i hyllene i årevis nå og det hadde de ikke orket hvis det ikke solgte. Endret 13. november 2022 av BadCat Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 plankeby skrev (2 minutter siden): Den skal jo erstatte fritering. Man skal lete svært godt etter norske familier med frityrkoker. Heldigvis har vi ingen tradisjon for å spise fritert mat i hjemmet, kontra, andre deler av kontinentet. Så i Norge er nok det å spare strøm en side nå. Er man singel så er dette en erstatter for stekeovn. Jeg elsker frityrstekt mat. Derfor har jeg aldri kjøpt frityrkoker. De to gangene i året jeg lager fish&chips eller vårruller fra bunnen er det akkurat så mye styr med å lage maten og vaske kjøkkenet at det blir lenge til neste gang. Rapporten fra de jeg kjenner som har airfryer er at det blir litt mindre godt enn ekte frityrstekt og antagelig litt mindre usunt. Da foretrekker jeg heller å fleske til (!) med ekte frityr en sjelden gang. -k Lenke til kommentar
BadCat Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Min favoritt er pekingand og frityrstekte pannekaker. Det er sinnsvakt godt. Lenke til kommentar
knutinh Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Milhouse85 skrev (3 timer siden): Ekstremt mye vi driver på med er kreftfremkallende i store mengder. Alt handler vel bare om måtehold. Enig. Det sagt, asbest er vel f.eks. såpass skadelig i såpass små mengder og gir såpass liten nytteverdi at det er like greit å kutte helt ut? Sitat En airfryer er designet (etter mitt syn) til å tilberede mye usunn mat. Altså; frossen prosessert mat type pommes frites og lignende. Så jeg tror det blir tilbredet vesentlig mer usunn mat i en airfryer enn vanlige tradisjonelle kokeredskaper. Kanskje er det også ekstra fristende til å spise mer pommes frites og annet fritert mat, nettopp fordi man har en airfryer? Jeg tipper det er den "største" kreftfremkallende risikoen her. Økt konsum av "feil" matvarer. Med min bakgrunn som kokk vil jeg si det er ekstremt vanskelig å lage mat fra bunn i en airfrier. Du "låser" inn maten, uten at du kan visuelt se eller tilpasse/smake til.... så veldig mye - uten å avbryte varmluftprosessen. Hele sjarmen med matlagning forsvinner litt. Frossen pommes frites kan vel (potensielt) være ren potet som er skåret i pinner? Det høres ganske uprosessert ut for meg. Hvis du kjenner koketida så burde det være mulig å bruke fersk potet med kjente dimensjoner? Jeg lager endel sous vide og da er det også vanskelig å se/smake etter at man har vakumert råvarene. Det er litt «industrikjøkken», men samtidig så er det utrolig deilig å kunne servere perfekt kokt fisk når gjestene faktisk setter seg, og samtidig ha muligheten til å ha minglet litt med dem når de kom. -k Lenke til kommentar
BadCat Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 (endret) Nei, pommes frites skal forstekes flere ganger på ulike temperaturer og helst skal det inn i kjøleskap mellom også. Det blir ikke noe resultat av å varme opp ubehandlet potet ved i en enkelt operasjon gjøre det om til pommes frites. Jeg hadde i alle fall ikke greid å spise det. Det hadde blitt vassent, smaksfattig og med uappetittelig konsistens. FIsk og Chips skal lages av ferske varer og hvis ei chipsbod bruker frossen fisk, frossen chips, ferdig røre og ferdig tilbehør, da vet de ikke hva de holder på med. Air fryer er den type apparat folk som ikke kan å lage mat kunne ha kommet på å bruke. Quote He said fish and chips are a national disgrace. You said, 'get out of town'. Well, super-fry guy Terry Durack has done just that. He's travelled Britain rating famed chip shops (including Rick Stein's). This is what he found... "Most fish and chip shops buy everything from a manufacturer and processor - frozen chips, batter mix, recycled oil, curry sauce, pre-battered fish, pre-portioned fish, mushy peas..." he shakes his head. Endret 13. november 2022 av BadCat Lenke til kommentar
Zeph Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Kvifor er det så mykje snakk om at ein Airfryer erstattar frityrkoking? Det er vel berre ein liten steikeovn? Utan olja så forsvinn jo heile poenget med å fritere, altså varmebehandle i eit oljebad. Dei fleste steikeomnar kan steike med varmluft, om enn litt andre eigenskapar mtp. temperatur og tid. Om eg skal ha pommes frites så puttar eg ikkje oppkutta potet i ovnen. Då skal det friterast, men helst blir det kjøpt ute sidan det er for tidkrevjande og mykje styr til at eg lagar det heime. Ikkje er eg så stor tilhengar av pommes frites eller frityrsteikt mat uansett, så eg kan nok telje på ei hand kor ofte eg et det ila. eit år. No er kanskje “fry” vidt nok omgrep til å inkludere varmebehandling utan feitt, men for min del er ingenting fritert om det ikkje badar i olje. Lenke til kommentar
Gjest Slettet-Lk8eL7iw Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Tro om det er mulig å lage potetgull i en airfryer? Lenke til kommentar
Dubious Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Slettet-Lk8eL7iw skrev (35 minutter siden): Tro om det er mulig å lage potetgull i en airfryer? Ja det er mulig, og ja jeg har gjort det. Bedre enn butikken, men krever mer arbeid. Samme med chips, billigere er det også. Lenke til kommentar
Dubious Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 Putte chips i Airfryer, sette på og vente til den piper, så legger jeg i fisk eller kjøtt, og setter på igjen, neste gang den piper så er middagen ferdig. Lenke til kommentar
BadCat Skrevet 13. november 2022 Del Skrevet 13. november 2022 48 minutes ago, Slettet-Lk8eL7iw said: Tro om det er mulig å lage potetgull i en airfryer? Det er umulig, det kan bare Maarud lage, men du kan lage potetchips. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå