Gå til innhold

Snedige duppeditter og saker "alle" hadde før i tiden


Sidekick

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (12 timer siden):

Må jo ha med gulvur her. Den yngre generasjonen blir nok ikke helt klok på disse.. er jo bare å dra opp mobilen nå til dags.

Gulvur.thumb.jpg.dfe8f9915a87f3bd95b134588f46b8fb.jpg

Veldig flott og ja, mamma og pappa fikk ei slik eldre gulvur etter noen slektninger, men var mørk brun og hadde en triumferende "nazi-ørn" på toppen, men funka kun nå og da. Kanskje like greit, for man ble rimelig lei av "KLA-BAAAAANG!" midt på natta, så mest til pynt.

Lenke til kommentar
1Dr.E skrev (1 time siden):

Lytt-og-les Disney kassett med bok (Youtube)

Wow, jeg ble plutselig 5 år igjen her nå 🥰

Du er så absolutt ikke alene om det. Tusen takk for nostalgien og påminnelsen, var ikke klar over at denne Disneybånd utgaven lå ute på Youtube. For hadde akkurat samme bok/kassett (de rød tapene) som guttunge, og skulle en trukket frem lyden av nostalgi, er det lite som slår den som ankommer rundt 18-19 sekunder ut i videoen.

Angrer på at jeg kvitte meg med alle, men klart, en ble jo eldre og etter gjentatte flytteturer, så forsvinner ting og tang. 

Herlig at det finnes de som likevel tar vare på slike gode minner, og bidrar i å spre dem til andre som ønsker å gjenoppleve litt barndomsmagi.

Her er to som jeg alltid spilte under lengre bilturer, noe med stemmene, historiene og ikke minst all den fengende og stemningsfulle musikken, som stadig gir meg nærmest gåsehud:

Elsker musikken helt på slutten av denne Disney kassetten, sender meg rett tilbake til 1991-92:

Skulle ønske noen hadde lagd ei forlenget versjon av intromusikken til denne Turtles kassetten, og det er det vel Nils Vogt som står for samtlige av stemmene vil jeg tro.

Sidekick skrev (4 timer siden):

a de askebegerene der var i alle røykehjem. Alle voksne i familien røyket når jeg var liten så de kom i forskjellige varianter, spørs bare hvor vi var.

Ja, røyking før var jo noe sosialt og litt "fint" blant de voksne, og gjerne en gjenganger under større og mindre familiesammenkomster. Farfar røyka pipe, og mamma var mer "festrøyker", mens pappa var vel mer tungrøyker en stund. Helt til han gikk lei av å våkne hver morgen, med følelsen av å nærmest hoste opp lungene, og dette var før han bikka 40, så ja, mulig han begynte å tenke litt over egen helse og fremtid. 

Enkelte av de voksne, husker jeg at som liten, så man dem aldri uten en røyk i hånda, og ser også gjennom eldre familiebilder, at røyken er med i hvert bidige bilde. 

På slutten ble nok askebegerne mest til pynt, men når mamma hadde sy lag med venninner, så kom nok den slags godt med.

Stinka røyk i flere dager, i hele leiligheten. Men alltids mye kaker og snop igjen til oss ungene.

Lenke til kommentar

Mer av typen matvarer, snop og snacks som ofte var å finne igjen i kjøleskap, fryser og kjøkken på 90 og tidlig 00-tallet, og godt mulig noen stadig er å finne igjen, eller har gjort et comeback, men ja, mye nostalgi og minner, selv om ikke alt kanskje ville smakt like godt, som det en ofte gjerne forbinder med gode minner:

5709152018066?w=1200&h=630&fm=jpg&q=90&f

Kiwikaken var en populær gjenganger i samtlige familiesammenkomster, og ble sjeldent noe igjen til overs. Tror det også fantes en og annen utgave, men den over er nok den mest spiste og kjente. Har dukket opp litt av og til, i ulike Europris butikker, men plutselig borte vekk i et par år, og nylig snublet man over den på ny, så hyggelig at den er stadig å oppdrive her til lands. Ikke noe som spises for mye, men her har nostalgien holdt seg godt, for smaker utmerket og nei, tror mamma eller farmor prøvde å lage en slik kake, men ble ingen stor suksess. Hvert fall i utseende, men fullt spiselig for oss ungene.

En annen 90-talls barndomsfavoritt (sikkert også en slager på 80-tallet), var jo den herlige banankaka, med gul marsipantopping. Denne fikk en jo også i ulike konditorier og enkelte butikker, men ikke sett på evigheter siden en bikka over i 00-tallet.

Spoiler

287-scaled.jpg

 
Findus Bake-Up Pizza, var jo et meget populært merke, hvert fall blant barn og ungdom i 1997-98. Og dukket opp i samtlige bursdagsfester, og tror det kom ut minst 2 ulike varianter. En med sjampinjong og bacon, og en med pepperoni og (noe annet). Førstnevnte var favoritten, selv om en ofte plukka av baconbitene, ettersom de hadde ei litt besk smak over seg, og ødela hva som kunne ha vært en mye bedre pizza, mente nå jeg da.

Mulig disse ville ha vært total nedtur å spist igjen så mange år senere, og hvor alle de gode minnene tvilsomt ville vært nok til å dekke over at pizzaen var jo dominert av en veldig fyldig og luftig deig/bunn.

Men i en tid, hvor man stort sett hadde Grændisen, Big One og En Skikkelig Hot Pizza som nærmeste rivaler, og fortsatt en del år unna, Dr. Oetker pizzaene, så var det jo kjekt med litt konkurranse innafor frossenpizza markedet.
De voksne virket å foretrekke Grændisen, mens ja, de yngre gikk mer mot Bake Upen, som forsvant mer og mer, utover i 1999-00. Mulig de selges fortsatt i utlandet, men ikke sett eller spist en, siden ja, årtusenskiftet.

Har vel i grunn mista litt lysten på frossenpizza, hvert fall i senere tid. Kan jo like gjerne mekke i stand en på rappen, billigere og velge påfyll og mengde osv, men var jo likevel noe med enkelte av frossenpizzaene på 90-tallet, der var litt mer spennende, særlig om en var konstant på farta, eller fikk besøk og måtte "kokkelere" så godt en kunne, og da var det å dra frem en Bake Up pizza, alltid en innertier.

Hjalp jo også på, at en vokste opp med Teenage Mutant Ninja Turtles, og de åt jo pizza som gærne, så hele pizza-manien fra favoritt programmet på tv, gjorde at det ble mye mas på mamma og pappa om pizza og mer pizza, og så endte det i stedet opp med den kjipeste maten en kunne tenke seg, nemlig fisk, og mer fisk. Heldigvis delte pappa min kjærlighet for pizza, så vi pleide å skeie rikelig ut i helgene, da til mammas irritasjon.
Bilde
Lenke til kommentar
Frank.N.Steen skrev (45 minutter siden):

Om de var eksakt like, det stemmer nok ikke, men lignet nå veldig i design og gullfargen. Uansett, husker at pappa og søsteren hans fikk hver sin lignende klokke, etter oldemor, og ingen av dem holdt særlig lenge, men endte til slutt opp som fin bordpynt.

Det var definitivt ulike klokker, sikkert fra ulike produsenter, men de hadde det nøyaktig samme utgangspunktet mtp. design , med glasskuppel, gullfarge, og disse fire kulene som spinner frem og tilbake. Det later til at det fortsatt selges nye?

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Frank.N.Steen skrev (45 minutter siden):

Ja, røyking før var jo noe sosialt og litt "fint" blant de voksne, og gjerne en gjenganger under større og mindre familiesammenkomster.

Forholdet vårt til røyk mtp. helse er virkelig noe som har forandret seg. Off-topic, men har lyst å dele en liten historie. Kanskje er dette noe som andre også opplevde hvor de selv bodde? Det var en kafé som familien vår pleide å stikke innom på lengre bilturer. En eller annen gang på 90-tallet så ble det litt større fokus på tobakk og helse. Frem til da hadde folk hatt lov til å røyke åpent i denne kaféen. Men en dag bestemte de seg for å ha et eget rom for de som røykte. Det var i en egen del av spisearealet, med egne vegger hvor alle veggene bestod av glassvinduer, og egen dør. Det var ingen ventilasjon i dette rommet, så når du så inn gjennom glasset så var det som å se et rom fullt av tåke. Greit at helsa til ikke-røykerne fikk det bedre, men disse stakkars jævlene må jo ha fått kolsen fremskyndet med flere tiår. Selv den dag idag har jeg vansker for å tro at dette var lovlig.

Lenke til kommentar
O3K skrev (4 minutter siden):

Men en dag bestemte de seg for å ha et eget rom for de som røykte. Det var i en egen del av spisearealet, med egne vegger hvor alle veggene bestod av glassvinduer, og egen dør. Det var ingen ventilasjon i dette rommet, så når du så inn gjennom glasset så var det som å se et rom fullt av tåke.

Kan også banne på at en var vitne til lignende røykerom, med gjennomsiktige glassvinduer, og snakker vel rundt 1992-1994, og ja, heldigvis var verken mamma eller pappa så røyke sugne, at de måtte dra med meg inn dit, for å ta en "5 minutters" pause. Så nesten ut som noe fra en Leslie Nielsen parodi, (usikker på hvilken av filmene) der du knapt så annet enn toppen av hodene til de rundt pokerbordet, og alle røyka svære sigarer og dampen sto i taket. 

Pappa spøkte jo med at en del av de eldre sort hvit filmene han så som guttunge, ville ofte inneha så mye røyking, at du knapt så skuespillerne. Men den gang stilte jo selv de sunne sportsheltene opp, med "Nå røker også jeg Prince Mild" med perlehvite tenner og et stort glis om munnvikene.

Lenke til kommentar

zHsCNsz.jpg

Nok en typisk 90-talls ting, som sikkert plaget livet av mer seriøse artister og ikke minst musikkanmeldere. Men ja, snakker selvsagt om CD samleren, kanskje først og fremst de uhyre populære EVA Records Absolute Music serie, som en heiv seg på, via volum 12 (1994), og ble jo med nesten helt opp til volum 28 (1999), etter dette var det sjeldnere at man kasta bort pengene på den slags, selv om en fikk et par til bursdager og jul i tiden etter. Tror det stoppa helt på volum 32 (2000), og usikker på om samlerserien er i live enda, eller om den har gått dunken. 

Uansett, ei sikkert suksess, da en fikk noen av de største hitene inkludert, både fra det store utlandet og mer hjemlige trakter. Det pleide også å være ei rimelig grei blanding av mer ungdommelige hits, med de rette mot et eldre publikum, eller voksen musikk, og selvsagt noen reale slagere av noen landeplager. 

Men jo lenger ut de kom, desto mer ungdommelig gikk det, og nei, har nå beholdt enkelte, grunnet gode minnet og lignende, men selv da, er det veldig sjeldent man orker å høre gjennom ei hel skive av gangen. 

McMusic ankom vel som et litt mer "tøffere" alternativ til Absolute serien, også rettet langt mer mot de yngre platekjøperne, særlig med dance, trance og hip-hop fremfor pop og rock.

Dens popularitet nådde vel ei slags peak på midten av 90-tallet, hvor de mest solgte albumene oftest var Absolute Music utgivelser, og samtlige lå vel og bikka oppom 50 til 100, 000 eksemplarer, eller kanskje mer. Og hvor de ville klinke til med minst 4 i året, pluss ulike Absolute Music julehits, 80-talls hits, sommerhits, påskehits og dance hits, så det holdt ikke akkurat igjen, men kjøperne fikk tydeligvis aldri nok. 

Husker faktisk ikke at de også inkludert ei egen potetgull versjon, men den Absolute Music CDen hadde jeg, og mulig en av de bedre fra midten av 90-tallet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sidekick skrev (8 minutter siden):

Kalles fortsatt for hodetelefoner @Karltorbj 🙂 Jeg har et lignende i svart fra 1987, fungerer fortsatt utmerket, hadde det ikke vært for den korte kabelen.

Mine er japanske og lavd i 70 aarene, veldig gode.

 

Naar de vannkannonene kom var jeg for gammel til aa leke med dem. vi hadde bare en liten pistol, som fungerte som vanntank i seg selv. Ikke lenge foer det gikk tomt der. ikke rare trykket paa sprutene der heller.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Bytex skrev (2 timer siden):

litt klissete og fuktig.

Det høres riktig ut ja. Klissete og veldig søtt, men sikkert utmerket om en er lysten på den slags.

Har ei slik butikk ikke langt unna. Så får ta turen innom en dag, og se an om de har litt mer å by opp til, en det de typiske Rema og Kiwi sjappene har av kaker og søt bakst. Er vel mest Berthas og lignende, som igjen er vel ofte mer tørt og knudrete enn seigt og klissete.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...