Gå til innhold
🎄🎅❄️God Jul og Godt Nyttår fra alle oss i Diskusjon.no ×

Tråden for avvikling av overvåking!


Anbefalte innlegg

Tittelen sier det meste; dette er et opprop fra en som er bekymret for økende bruk av overvåkingsteknologi rundt omkring i verden. Mye av det for undertrykkende og menneskefiendtlige formål.

Vi lever i en tid der internett, digitalisering og apper er en større del av livene våre enn før. Vi kan kommunisere raskere og med flere mennesker enn før. Ulempen med det er at jo mer vi bruker internett og digital kommunisering, jo mer vil andre mennesker ha innsyn i våre liv og levevaner. Akkurat det siste i seg selv er kanskje ikke så farlig for enkelte, men hvis vi tar med i betraktningen de autoritære tendensene vi ser i noen steder i verden, kan vi raskt se hvordan denne teknologien kan bli brukt som et våpen mot demokratiet.

Regjeringer som sentraliserer makten til seg selv, kan få full innsikt og kontroll over våre vaner, liv og meningsytringer. Hva vi spiser, hva vi kjøper, hvor vi reiser, hvem vi snakker med, osv.

Kina er allerede et soleklart eksempel på hvordan ansiktsgjenkjenningsteknologi kan fange en hel befolkning i et Orwelliansk overvåkingsdystopi, komplett med en diktator som bruker vold, trusler og diverse former for sosial/økonomisk ekskludering mot dissidenter. Nylig leste jeg om myndighetene i Iran som planlegger å bruke samme teknologi for å tvinge hijab på kvinner. Og i mange steder i vesten har vi den økende kristennasjonalismen (som egentlig krever en egen tråd) som truer friheten og rettighetene til forskjellige folkegrupper, særdeles kvinner. I USA bruker konservative lovinstanser helseapper til å overvåke kvinners menstrasjonssyklus for å evt. hindre de i å utføre abort.

Disclaimer: Hvis du identifiserer deg som kristen eller religiøs, men ikke deler disse autoritære verdiene og er for egalitære rettigheter for alle, kan du ta det helt med ro, stikket mot religiøs nasjonalisme handler ikke om deg.

Så hva kan vi gjøre med dette? Vel, uavhengig av teknologisk setting må vi alltid fremme egalitære verdier for å bevare demokratiet. Kjempe, debattere, organisere, jobbe for å forme et sikkerhetsnett for samfunnet som hindrer at autoritære og antidemokratiske krefter vinner frem. Desentralisering av maktinstanser, lovparagrafer som bevarer personvern og avvikling av monopoler er bare noen av metodene.

Men vi må også kreve at teknologiske innovatører tar ansvar. At ikke alt av teknologi og alt vi gjør med livene våre er en del av The Grid. For ikke så altfor lenge siden var mye av teknologien analogt og dermed mer privat. Vi må jobber for og kreve mer privat teknologi. Regler som f.eks sørger for at tekstmeldinger og telefonsamtaler ikke blir tatt opp og dokumentert. Mobiltelefoner som ikke kan spores av maktinstanser. Innføring av lover og rettigheter som sikrer at ikke alle kan få innsyn i våre liv mot vår vilje. Vi trenger et beskyttende lovverk som gjør det mindre lettere for stater, regjeringer og diverse tredjepartsaktører å få informasjon over våre levevaner som kan brukes mot oss skulle maktapparater endres til det udemokratiske. Jeg leste for en stund siden at et statistisk byrå vil ha innsyn i hva slags varer folk kjøper i butikken ved å ha tilgang til pengetransaksjonen. Dette er noe jeg er sterk motstander av, og håper så mange som mulig står opp mot. Vi trenger en viss grad av privatlivskontroll for å bevare demokratiet.

Ikke misforstå dette som at vi ikke skal ha noen tillit til staten og regjeringen. For tillit til staten er viktig for demokratiet. Men da trenger vi gjensidig tillit og egalitær verdifremming fra statens side, noe som er essensielt for et demokrati.

Vi trenger også å alltid bevare fysiske kontanter som alternativ betalingsmiddel, skulle autoritære krefter komme til makten og fryse dine digitale betalingsmidler som straff for dissidens. Uansett hvor pes det er å gå med cash i lomma, er det alltid en slags trygghets/kontroll-følelse over det. Kjøper jeg f.eks en bok som utøver en kritisk analyse av Putin, og han skulle finne på å invadere Norge og lykkes med det, kan ikke bokkjøpet spores til meg, fordi jeg betalte med kontanter.

Og så må vi spørre oss selv, i hvor stor grad trenger vi å gjøre oss avhengig av internett. Trenger vi f.eks virkelig internett på kjøleskapet? Misforstå meg rett, jeg digger internett, men en symbiotisk avhengighet er ikke veien å gå. Jeg skjønner veldig godt at komfortfella er vanskelig å komme ut av, men vi klarte oss veldig bra uten internett for ikke så lenge siden, selv om det innebar at vi måtte bevege mer på oss og lete mer omfattende etter informasjon. Ikke tolk dette som at jeg vil avskaffe internett, for det vil jeg absolutt ikke. Jeg vil også at internett skal være åpent for alle. Jeg vil bare ikke at internett skal bli en slags ufrivillig livssupport for mennesker. Spesielt siden internett kan hackes. Og spesielt siden mye av tjenestene vi bruker derfra har utspring i USA, som for tiden trues av en stor autoritær bevegelse. Istendenfor å utbre bruken av internett, må vi desentralisere internett og bredbånd. Samt innføre sikkerhets-paragrafer i hvilke instanser som har innsyn til internett-trafikken. Husk, et av høyresidens hovedstrategier er å angripe og kontrollere informasjon. Jo mer kontroll den amerikanske høyresiden får i det landet, jo mer kan de overvåke og kontrollere informasjonsflyten, og ikke minst hvem som oppsøker hva slags informasjon, og attpåtil straffeforfølge dem for det. Noe de allerede er i gang med i stater som Texas, der man kan bli mistenkeliggjort for å oppsøke informasjon om abort på nettet.

Ansiktsgjenkjenningsteknologi nevnte jeg tidligere, men vil gjerne presisere at slik teknologi bør fordømmes i samme åndedrag som atombomber. Å innføre forbud mot slik teknologi over natta vet jeg er lettere sagt enn gjort, men vi må alltids begynne et sted. Vi ser jo konsekvensene av denne teknologiens misbruk. Uttrykk fordømmelse av det, og ikke kjør doomer-stil ved å si «ingenting vi kan gjøre med». Doomer-holdning er hvordan antidemokratiske krefter vinner. Vi kan i slengen snakke om å avskaffe smartmålere i husstander og heller overlate strømbruksoversikten til beboerne. Privat. Og så har du selvfølgelig smartteknologi i husstander som dørklokke med kamera, osv. Seriøst, hvorfor må det på liv og død være kameraer overalt?

Når det gjelder diverse butikker og bedrifter som ønsker videoovervåking for beskyttelse, skal de selvfølgelig få lov til det. Men vi må innføre et krav om at videosystemet skal være på en lukket server kun tilgjengelig for avdelingen. Ikke bedriften. Avdelingen. Kamerafeeden skal ikke være tilgjengelig på nettet for staten å se til enhver tid. Samme med offentlig transport. Når det gjelder sporingsenheter i produkter du kjøper, burde de vært utviklet for at kun forbrukeren kan aktiveres og deaktiveres, ikke for at ytre aktører skal kunne bruke de. Og man burde alltid kunne ha et valg om å kjøpe produkter uten sporingsenheter.

Jeg er klar over at å kun skrive om dette på et nettforum ikke vil utgjøre store forskjellen. Så spørsmålet er da; er det noen som vet om bevegelser, organisasjoner og grupper som allerede jobber for å forebygge dette? Noen som kan linke til disse gruppene, eller noen som planlegger å starte en slik gruppe? Gi hverandre gjerne tips om hvordan man kan leve off grid. På en lovlig måte, såklart. Vil også oppfordre folk til å si ifra hvis noen bruker den loslitte frasen «Har ingenting å skjule, så jeg har ingenting å frykte». For det som er lov nå, er kanskje ikke lov senere. Bare spør kvinner i USA. Eller alle kvinner som levde i Iran på slutten av 70-tallet. Alle har teknisk sett noe å skjule. Og det å kunne skjule noe er og burde være en menneskerett. Åpenhet i et samfunn er bra, men muligheten til å kunne holde noe for seg selv når den mentale og fysiske helsen tilsier det er en eksistensiell nødvendighet. Vi må ha mer omfattende og tydeligere privatlivsrettigheter.

Vil også presisere at det er viktig at denne debatten ikke blir kapret av udemokratiske ideologier. Husk at den første internettbevegelsen mot politisk korrekthet ved 10-tallsskiftet bestod stort sett av ateister, nå har den blitt kapret av antifeminister og kristennasjonalisme. Så jeg tenker mens jeg skriver dette, hvordan hindrer jeg i å åpne en dør for en antidemokratisk bevegelse som vil bruke denne debatten til å projisere sine hensikter på egalitære frigjøringsbevegelser? Vel, vi må bruke solid argumentasjon og fakta, og lære hvordan vi gjenkjenner projiseringstaktikkene til antidemokratiske (puh, er lei av å skrive det ordet) bevegelser. Blant annet.

Dette er et tema som omfatter mye, så det er sikkert noe jeg har oversett, noen aspekter jeg glemte å ta med. Så med det ute av veien, kjør debatt.

And no doomer please. Jeg kommer sikkert til å få mange tilbakesvar om at dette er for vanskelig, for utfordrende, at det ikke lar seg gjøre. Jeg vet at for noen vil jeg virke ufattelig naiv for å i det hele tatt tenke tanken om å forebygge dette.

Desto mer viktig at det snakkes om.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kommer helt an på. Nylig startet E-Tjenesten med masseovervåking av all norsk datatrafikk. Dette er naturligvis negativt i den forstand at man masseovervåker og lagrer data om alle uten rettsorde.

På den andre siden er det forståelig at det skjer overvåking av visse miljø, feks ekstremister eller voldelige kriminelle man tror kan være på vei til å utføre terror.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
FrihetensRegn skrev (5 timer siden):

Det kommer helt an på. Nylig startet E-Tjenesten med masseovervåking av all norsk datatrafikk. Dette er naturligvis negativt i den forstand at man masseovervåker og lagrer data om alle uten rettsorde.

Ja, og det burde det absolutt lages et bedre rettsystem og personvern mot. Leste om at det for det meste gjelder datatrafikk inn-og ut av landet. Men så mye som vi bruker utenlandske tjenester, er det mer enn bekymringsverdig.

FrihetensRegn skrev (5 timer siden):

På den andre siden er det forståelig at det skjer overvåking av visse miljø, feks ekstremister eller voldelige kriminelle man tror kan være på vei til å utføre terror.

Skjønner jeg godt også. Spesielt hvis det er offentlige forum tilgjengelige for alle. Det er flere måter å takle det på, som å infiltrere, debattere, organisere forskjellige grupper for å motvirke ekstremisme.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Terrorister må jo være temmelig "tette i nøtta" hvis dem faktisk finner på å skrive en epost- eller på Facebook, for eksempel da sprenger vi Stortinget (eller Slottet) klokken 10.00 i morgen, akkurat som planlagt. 

Alt som kan krype og gå av terrorister, eller vanlige kriminelle, ligger vel LAAAANGT unna alt som finnes av sosiale medier i løpet av planleggingen deres. Nettopp på grunn av all denne overvåkningen. Så de eneste som faktisk blir overvåket er vel helt vanlige, uskyldige innbyggere som aldri har noe å skjule.  

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...
WeirdFace skrev (På 26.9.2022 den 9.17):

Terrorister må jo være temmelig "tette i nøtta" hvis dem faktisk finner på å skrive en epost- eller på Facebook, for eksempel da sprenger vi Stortinget (eller Slottet) klokken 10.00 i morgen, akkurat som planlagt. 

Alt som kan krype og gå av terrorister, eller vanlige kriminelle, ligger vel LAAAANGT unna alt som finnes av sosiale medier i løpet av planleggingen deres. Nettopp på grunn av all denne overvåkningen. Så de eneste som faktisk blir overvåket er vel helt vanlige, uskyldige innbyggere som aldri har noe å skjule.  

De gjør jo ikke det så jeg får bare beklage om jeg oppfattes som paranoid, men det gir jo et glimrende påskudd til å drive overvåkning og spionasje på befolkningen uanset tog gjemme seg bak "frykt for terror". Og at PST får litt økonomisk påfyll.

Lenke til kommentar
WeirdFace skrev (På 26.9.2022 den 9.17):

Terrorister må jo være temmelig "tette i nøtta" hvis dem faktisk finner på å skrive en epost- eller på Facebook, for eksempel da sprenger vi Stortinget (eller Slottet) klokken 10.00 i morgen, akkurat som planlagt. 

Alt som kan krype og gå av terrorister, eller vanlige kriminelle, ligger vel LAAAANGT unna alt som finnes av sosiale medier i løpet av planleggingen deres. Nettopp på grunn av all denne overvåkningen. Så de eneste som faktisk blir overvåket er vel helt vanlige, uskyldige innbyggere som aldri har noe å skjule.  

Hvis alle kriminelle og alle terrorister var onde genier eller asosiale einstøinger så ville vel det være sant.

Nå er det vel noen som er bare middels smart (og knapt nok det), og også noen som gradvis radikaliseres og ganske åpent skriver om tankene sine?

Lenke til kommentar
knutinh skrev (2 minutter siden):

Hvis alle kriminelle og alle terrorister var onde genier eller asosiale einstøinger så ville vel det være sant.

Nå er det vel noen som er bare middels smart (og knapt nok det), og også noen som gradvis radikaliseres og ganske åpent skriver om tankene sine?

Har du hørt om noe terrorangrep som ble annonsert med fullt navn og profil på sosiale medier? Det har ikke jeg.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
AtterEnBruker skrev (På 25.9.2022 den 13.54):

Så spørsmålet er da; er det noen som vet om bevegelser, organisasjoner og grupper som allerede jobber for å forebygge dette? Noen som kan linke til disse gruppene, eller noen som planlegger å starte en slik gruppe? Gi hverandre gjerne tips om hvordan man kan leve off grid.

https://www.eff.org Synes relevant for mye av det du tar opp.

Jeg sympatiserer med mange av poengene dine, men jeg tror at det er for sent å skulle promotere det å leve off the grid. De økonomiske og praktiske fordelene er for store, mens de negative sidene er for lite håndfaste for folk flest.

Jeg tror at løsningen er et sterkt nasjonalt lovverk og et EU med tyngde bak som stiller krav til hva som skal lagres hvor og på hvilken måte, med trussel om utestengelse fra ett av verdens viktigste markeder. Det kan fungere mot banker og nettleverandører som vil støvsuge data.

Det funker ikke nødvendigvis like godt ovenfor egne myndigheter. Der tenker jeg at «skam» kan være løsningen. Staten eier ikke skam, men det gjør kanskje karriære-mennesker. Hvis _du_ jobber i e-tjenesten og søker på porno-vanene til nabo-dama så vil jeg at du skal vite at dine søkevaner blir offentliggjort innen 10 år. Hvis du signerer på at noen skal settes under overvåkning så vil jeg at du skal vite at han kan bruke det mot deg om 10 år. Er argumentasjonen sterk nok til at du vil forsvare avgjørelsen på forsiden av vg om 10 år?

Til slutt har man valg som den individuelle bruker tar. Som en «smart» termostat som benytter en SoC som kjører linux/android som i praksis ikke lar seg patche. Og som kun fungerer om alle dine data går innom en sky i gudene-vet-hvor. Det er en vanskelig nøtt for fritt marked gir oss mange fordeler. Og friheten til å gjøre «dumme» valg er sentral for meg. Så er svaret at vi må lære opp barna i it-sikkerhet, at vi må regulere dippedutter langt tyngre eller at vi bare må leve med det?

-k

 

Endret av knutinh
Lenke til kommentar
knutinh skrev (På 20.10.2022 den 9.45):

Jeg tror at løsningen er et sterkt nasjonalt lovverk og et EU med tyngde bak som stiller krav til hva som skal lagres hvor og på hvilken måte, med trussel om utestengelse fra ett av verdens viktigste markeder. Det kan fungere mot banker og nettleverandører som vil støvsuge data.

Enig i den. Vi trenger sterk og tydelig privatlivspolitikk. Det gjelder å finne smarte løsninger å promotere det på. Lage musikk, rock eller rap-låter om å avskaffe smartmålere f.eks, bare et forslag i løse lufta. Nerding om dystopisk sci-fi har kanskje ikke hjulpet på dette, men det kan iallefall gjøre folk bevisst? Men det beste er å promotere det mer i politikken generellt...

knutinh skrev (På 20.10.2022 den 9.45):

Så er svaret at vi må lære opp barna i it-sikkerhet, at vi må regulere dippedutter langt tyngre eller at vi bare må leve med det?

Vet ikke om du har abbo, men denne synes jeg er relevant.

https://www.morgenbladet.no/ideer/kommentar/2022/10/19/konsekvensene-av-a-vokse-opp-i-smarte-hjem/

Det burde ihvertfall være en evigvarende mulighet for å velge det bort, i form at man kan skru av informasjonsflyten fra privatlivet til tech-firmaer, at det produseres mer privatlivsjustert teknologi hvor selskapene kun kan få tak i denne informasjonen hvis brukerne velger det 100% av egen fri vilje.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg er opptatt av privatliv både opp mot staten og opp mot private aktører. Selv aktører som har «do no evil» som motto og stater som er relativt veldrevne kan endre karakter eller datasettet deres kan bli stjålet.

Når sosiale medier vet nok om oss til at de vet «hvilke knapper de skal trykke på» for å få mange av oss til å stemme på en annen politiker så handler det ikke lengre om nyttige nettsøk eller gode boktips på nettbutikken men noe langt mer skremmende. Som selvsagt interesserer kremmere, hysjhysj-organisasjoner og politiske aktører.

-k

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...