Gå til innhold

Ekspert: Norge kan kutte gassprisene uten problemer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

EU "I dag bestemmes prisene for strøm på det europeiske markedet av den dyreste strømkilden".  Som er prisen på elektrisitet produsert med gass. 

Hadde vi vært store nok kunne vi solgt billig gass til EU.  Så kunne EU produsert billig strøm, og da ville til slutt vår strømpris falt.  😉 Dessverre er vi miniputt på laget så det hjelper ikke.

Lenke til kommentar

Problemet er egentlig ikke prisen, problemet er mengden tilgjengelig gass.

Om man setter pristak, så betyr det at etterspørsel blir tvunget høyere enn tilbud, noe som fører til at noen kunder av gass ikke vil kunne kjøpe gass, ettersom leverandørene ikke har gass å selge. Altså det blir en form for tvungen rasjonering.

Konsekvensene at dette er litt vanskelig å si. Hvilke kunder vil ende opp med gassen? Gasskraftverkene, privatkunder eller andre?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis vi skal selge gassen på billigsalg, noe som faktisk være solidarisk, bør vi f skjære meg kreve ihvertfall NOE tilbake. Som f.eks tilbakeføring av kontrollen med vannkraften til nasjonale kontrollorgan, som legger føringer for døgnbasert eksportkapasitet basert på en sanntidsvurdering av eventuelt tilgjengelig kraftoverskudd.

Hvis regjeringen har ambisjoner om å overleve bør de begynne å jobbe for egen befolkning også, ikke bare andres.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Meget interessant å høre på Spetalen i går! Det var jo mildt sagt oppsiktsvekkende opplysninger som fremkom. Nyttige detaljer som de fleste aldri før har hørt. Det forundrer at ikke flere AP-folk (og politikere for øvrig) fra Vestlandet har stått frem. Tamburstuen fremstår i likhet med Spetalen som en solid og toverdig mann.

https://www.document.no/2022/09/02/se-intervjuet-med-trygve-tamburstuen-pa-doctv-i-kveld-kl-21-00/

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis det er snakk om å kutte prisene på spesifikke kontrakter på gass til tyske gasskraftverk, så tenker jeg eneste resultat er at man beriker eierne av gasskraftverkene. Det er ikke mer gass, og det blir ikke mer strøm, så strømprisen vil ikke reduseres. Det blir bare slik at gasskraftverkene kjøper billig gass, og selger dyr strøm, dermed sitter de igjen med differansen.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 5
Lenke til kommentar

kjøper mener selger skal og kan selge billigere.... 

 

Nå var det vel EU som ikke ville ha fastpris kontrakter (1), så hvis det skal være noe pristak, så forventer jeg "solidaritet" fra EU når gas/olje blir billig igjen og folk må permitteres og/eller oppsigelser som for noen år siden (2) (eller andre kriser)

 

1: Ref Energiministeren: https://e24.no/olje-og-energi/i/1OQj7W/energiministeren-avviser-priskutt-paa-gass

2. https://www.dn.no/-oljesmellen/olje-og-gass/nor-shipping/oljejobbene-forsvinner-vi-er-alle-veldig-bekymret/1-1-5389948

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Vi tømmer våre vannmagasin for å hjelpe Tyskland, men de fortsetter å stenge atomkraftverkene sine.

Fortjener de hjelp? Det er som å ta opp lån for å hjelpe noen med gambling-gjeld. Da spiller de bare bort de pengene også, så går vi alle konkurs.

Får vi strøm tilbake fra Tyskland via de mye omtalte kablene, når vi selv er gått tom, og de har lagt ned sine atomkraftverk?

Var ikke det (hoved?)argumentet for at Norge trenger kabler til Tyskland? Slik at vi selv får importere ved vannmangel?

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Dubious skrev (3 timer siden):

La de få kjøpe billigere gass, men samtidig struper vi kablene.

Det er ingen strøm å hente i utlandet så vi får ingenting tilbake. 

Frykter at spådommen i siste setning, vil være resultatet om vi tømmer magasinene for å eksportere masse nå. Jeg har sagt det før at vi må prioritere å spare opp så vi vet vi har nok til vinteren.

Og med nok til vinteren, så regner jeg og med nok til å eksportere til Europa om de f.eks. får  "dunkelfleuthe" eller vil slite med nok produksjon ved russisk gasskutt. Det burde og være i EU sin interesse, om de klarer å ta av seg de skyggeluene de nå sitter med.

Den byttehandelen om at EU, om så bare midlertidig (til vi har reforhandlet avtalene), lar oss styre energiproduksjon og eksport ut fra de naturgitte forutsetninger som vårt vannkraftsystem er bygget opp rundt, burde være et minimum av hva vi må forvente tilbake.

Og så må Tyskland gjøre det ulovlig for tyske selskaper å betale f.eks. danske vindkraftprodusenter for å kutte produksjon, når disse kan produsere. Dessuten må man fjerne eller endre forutsetningen for kraftprisingen, både så vi slipper unna disse ekstreme prisene som gjør at billig norsk, ren vannkraft i sør går får blodpriser samtidig som Nord-Norge f.eks. får ekstremt lave priser.

Jeg ser ikke bort fra at man i tillegg setter regler for både makspriser og minimumspriser, slik at man unngår at produsenter taper penger på å produsere strøm. På den måten ville det være større grunn til å produsere for eksport fra nord, fremfor å slippe ut vann, i slike merkelige markedssituasjoner som vi er oppe i nå.

Jeg skjønner at det kan bli litt vanskelig med minimumspriser i perioder der det produseres mer enn man klarer å både forbruke internt i produksjonslandet og det man klarer å eksportere pga flaskehalser i markedet. Men det ville vært i hele Europas  (minus Russlands) interesse at vi sparer vann i magasinene om vi kan, og heller forbruker av importert overskudd, om det er mulig.

Så bør vi fremover få økt kapasitet på strømnettet til at vi kan sende strøm fra Nord til Syd eller motsatt via egne kabler, men samtidig slik at vi ikke utsettes for ekstrempriser.

Selv om det sikkert er kjempehyggelig å få tilnærmet gratis strøm, eller endog få betalt for forbruk, men jeg tror ingen hadde lidd om vi f.eks. må betale 15 øre kWh, som burde dekke kost og litt variable kostnader. Spesielt om man samtidig fikk tilsvarende garanti at vår billigproduserte strøm ikke ville koste mer enn f.eks. 50 øre innenfor et visst forbruk basert på boenhetens forventede normale forbruk, med et godt slingringsmonn for de kalde dagene.

Dette må selvsagt ta hensyn til geografiske forhold, altså at en tilsvarende bolig vil ha noe høyere forbruk om den ligger nær vidda i Finnmark, sammenlignet med samme bolig i f.eks. kystområder i Stavangerområdet. Men dette kan man finne ut ved å se på historisk forbruk, eller for nye enheter et estimat på hva boligen bør klare seg med av forbruk. De fleste nye bygg, ihvertfall eneboliger, skal vel minimum være null-hus eller er det nå krav om å være plusshus? Uansett, forventet forbruk bør være lavt.

Og forbrukere som bruker utover det som må forventes å være normalt forbruk, må i tilfelle vise at "overforbruk" har sine gode forklaringer for å få samme pristaket, slik at man skiller reelt behov med abnormale tilstander, som miningfabrikk eller gartneri i kjelleren. Så kan man sette stigetrinn på pris for overforbruk, som vil stimulere til å redusere forbruket.

Lenke til kommentar

Bruk heller gassen som et forhandlingsmiddel der vi reforhandler EØS avtalen til vår fordel. I dag betaler vi EU mange milliarder kroner hvert år for å få lov til å ha frihandel med Europa. La heller EU betale oss for å få lov å ha handel med oss inkl. kjøp av olje og gass, eller selg til andre land som India og Kina om de ikke er villig til å reforhandle.

Endret av FrihetensRegn
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis gassprisen skal settes ned bør samtidig Norge kreve å få tilbake selvråderetten over vannkraften!!!

Tyskerne skyter seg selv i foten ved å avvikle atomkraftverkene. (De har midlertidig utsatt stengningen av to av dem.) Dette er hinsides vett og forstand, og jeg synes ikke synd på folk som ikke har bedre vett.

Hvis selvråderetten over vannkraften ikke gis tilbake, bør Norge ikke fire en millimeter på gassprisen! Det er det ingen grunn til!
Men med en så svak statsminister vi har, kan vi kun forvente det verste. Støre er mer opptatt av å bli likt av europeerne enn sitt eget folk.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

En måte å innføre makspris på gass er at de betaler markedspris, men at differansen mellom markedspris og makspris tilfaller den norske stat istedet for gass selgeren. Pengene kan så sendes til gass kjøperen som energistøtte.

Endret av Svein M
Lenke til kommentar

Uten å bli veldig konspiratorisk her så er jeg fortsatt redd for at en mild forhandling med EU gir bedre muligheter for toppjobber i Europa når den norske politikerkarrieren vurderes slutt. Ergo øker viljen for å selge norske interesser på billigsalg istedet for å stå knallhardt på kravene og ikke gi bort norsk kraft og fiskeri til grådige EU-pamper.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

EU klarer kansje å narre Norge til å gå med på lavere faste priser over tid. 
Men hva med LNG importert og gass fra Russland. Disse leverandørene er antagelig ikke like enkle å narre.

Norsk rabatt vil derfor ha liten effekt hvis f.eks. 50% av gasskraftverkene fortsatt kjøper gass til markedspris.
Dette fordi Nord Pool beregner strømprisen på basis av prisen fra den DYRESTE produsenten som må inkluderes for å balansere produksjon med etterspørsel! Og for tiden er det gasskraftverkene som forklart under.
 
Problemet er derfor.
1. EU sanksjonerer Russland med resultat at Russland struper gasseksport.
2. Europa stenger ned atomkraft. Tyskerne har stengt ned alle atomkraftverk (unntatt 2) og fordi Frankrike har stengt ned 32 av 56 atomkraftverk pga vedlikehold (27 av disse ventet tilbake i service slutten av 2022).

Norge exporterer kansje 15% av kraften og importere kansje 5% (på natta).
På grunn av utenlandskablene som forbinder Norge til Europa skal sør-Norge betale Europeisk strømpris styrt av gasskraftverkene. Dette er jo meningsløst og må stoppe nå!
 
Nord Pool sin prismodel er helt uegnet i "tight market" og må erstattes av fast pris pluss påslag. De som kjøper vindkraft, vannkraft og atomkraft får tilgang til mye billigere strøm enn de som kjøper strøm fra kull og gasskraftverk. Miljøvennlig og akkurat slik vi vil ha det!

Vi er fortsatt solidarisk så det holder da vi eksporterer mere enn 2000 TWh via naturgass og olje! Vi vil bare betale en fair pris som reflekter kostnad ved vann og vindkraft!
 
https://www.eria.org/RPR_FY2012_No.26_chapter_2.pdf
 

Nordpool pricing.jpg

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 1
Lenke til kommentar
8 hours ago, Ekspertkommentator said:

EU klarer kansje å narre Norge til å gå med på lavere faste priser over tid. 

Trenger ikke å narre Norske politikere til å foråde sitt folk for egen vinning i form av lukrative internasjonale verv gitt. Det gjør de med entusiame.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...