Gå til innhold

De to nyeste kablene påvirker strømprisen 25 prosent


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det ligger noe viktig i detaljene selvfølgelig:

Sitat

Resultatene av analysene er at prisen i Norge ville vært omtrent 25 prosent lavere uten de nye kablene. Han understreker at dagens ekstreme situasjon med krig og lite vann gjør at utslagene blir større enn under normale omstendigheter.

De to nye kablene har selvsagt mye av skylden for at magasinfyllingen er såpass lav, dermed blir konklusjonen misvisende.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

"Norge hadde 15 kabler og linjer til utlandet også før Nordlink og NSL ble bygget,.." Det er helt riktig, og kapasiteten til de 15 før 2021 var tilstrekkelig etter manges mening. Siden en "utenlandsfobindelse" ikke er en enhet, så kan det være på sin plass å presisere at kapasiteten på de siste to tilsvarer omtrent de forrige 5 sjøforbindelsene - og til og med en kapasitetsøkning på nært opp til 25% påutenlandsforbindelsene totalt?

 Ut fra kapasitetsøkningen alene, så fremstår 25% økning i prispåvirkning fra europamarkedet som langt mer troverdig enn alle tidligere "prognoser". De 5 kablene som eksisterte før de to siste ble heller ikke introdusert samme år, og mange "forutså" at den formidable økningen i utvekslingskapasitet kunne føre til et like formidabelt utslag på prisene.

At man skulle bruke magasinvann som "europas batteri" og selge dyrt ble jo praktisert fra åpning av Nordlink og NSL, men detter er ikke mulig hvis man ikke fyller på batteriene med tilsvarende vann. Det ble slik som nevnt i artikkelen, at man ble fristet til å bruke for mye magasinvann.

Men kan man egentlig kalle det "fristet til" når man I årevis har solgt inn "batterihypotesen" som metode for å øke markedsverdien av vannkraft? Dett er  en fundamental misforståelse av vannkraftsystemets natur, avhengigheten av hydrologien gjennom åren.  Premisset for produksjonsvolum og timing av overskuddet, også til eksport, kan ikke bestemmes av pris hvis den opprinnelige tegulariteten/forsyningssikkerheten skal opprettholdes. Overskuddskraften man kunne eksportere siden 60-tallet har vært basert på optimal utnyttelse av systemet - og vannet. Men jeg er usikker på hva dagens markedsstyring av vannkraftsystemet vil bety av tap og vinning? Alt inkludert. Man taper vel minst 10% av energien hver vei over sjøen og landegrensene, mellom produksjonssted og brukeren.

Endret av NERVI
  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hva skal bedrifter budsjettere med i strøm hver måned fremover? Savner en samfunnsøkonom sette opp tilbuds- og etterspørselskurvene før strømkablene ble satt opp. Likeledes for det store distriktet i Nord-Europa. Deretter ett felles skjema der disse er slått sammen med utveksling (m beskrankning). Her vet vi allerede mye av fasiten idag. Hva kan man ut fra kurvene og beskrankningen si at vinteren bringer? 

Lenke til kommentar
K Leonidas skrev (27 minutter siden):

Hvordan forklares det at prisen var 4 kr/kwh og steg videre opp til 7 kr/kwh på høsten i fjor? Lenge før krigen i Ukraina?

 

Det forklares med at strømbransjen hadde en krystallkule der de så at Putin skulle kutte gassen i juni det neste året, gass som står for 23 % av strømforsyningen i EU, mens de resterende 77 prosentene hører vi ingenting om

 

Det er bare Putins og gassens skyld og har ingenting å gjøre med at EU-land har lagt ned atomkraft og annen pålitelig kraft og at Norge økte eksportkapasiteten kraftig til et Europa som hadde rasert strømproduksjonen sin.

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (11 minutter siden):

Tap i HVDC kablane ligg på rundt 3%

Jo, men det er vel kun kabelen. Mener ACER bruker et nettap på 7,5% I EU-nettet' og så kommer vel noen prosent fra den norske siden og konverteringstap I tillegg? Men likevel; 30 GWh/TWh I kabeltap skal jo betales av noen også, selv om det bare er penger. Energiøkonomisering er viktigere i disse tider, har tro på kortreist strøm! Bør vel ta med ressursøkonomisering også.

Endret av NERVI
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (9 minutter siden):

Russland begynte å strupe gassen for litt over ett år siden, som forberedelse til invasjonen.

Neppe så enkelt, bremsene var på i februar 2021 også. https://jpt.spe.org/gazprom-resumes-laying-nord-stream-2-pipe-as-germany-us-haggle-over-deal-to-end-new-sanctions   Tallene for russiske gassleveranser gjennom 2021 ble gjennomgått av DN i fjor høst https://jpt.spe.org/nord-stream-2-construction-wraps-up-but-politics-complicate-commissioning    

Endret av NERVI
Lenke til kommentar
1 minute ago, NERVI said:

Neppe så enkelt, bremsene var på i februar 2021 også.   https://jpt.spe.org/nord-stream-2-construction-wraps-up-but-politics-complicate-commissioning    Tallene for russiske gassleveranser gjennom 2021 viser når reduksjonen kom. 

Ja, men det var i september i fjor at alarmklokkene ikke bare på bakrommet begynte å ringe angående Russland, men også offentlig. Når vi vet nå i ettertid hva som skjedde et halvt år senere, så virker det veldig åpenbart hva som har skjedd fra Russlands side.

https://www.theguardian.com/business/2021/sep/21/iea-calls-on-russia-to-send-more-gas-to-europe-before-winter

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...