Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

MegaMann2 skrev (1 time siden):

Kjipt å bo i sør nå.

August er en måned med moderate temperaturer i sør, med lite behov for både kjøling og oppvarming. Det kombinert med en pris på moderate 60 øre svekker påstanden din om at det er kjipt å bo i sør nå. Jeg vil påstå det er helt ok i sør.

I nord har vi lavere priser men allerede behov for oppvarming så forbruket er nok høyere enn i sør, i ellers like / sammenlignbare boliger.

Jeg tror kjipheten du beskriver først og fremst handler om misunnelse.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Simen1 skrev (5 minutter siden):

nord har vi lavere priser men allerede behov for oppvarming så forbruket er nok høyere enn i sør, i ellers like / sammenlignbare boliger.

Hvordan ser egentlig forbruket ut i nord, måned for måned? Jeg bor helt med kysten i sør og kan fort ha pluss grader frem til julaften. 

Lenke til kommentar
Sjørøver skrev (Akkurat nå):

Hvordan ser egentlig forbruket ut i nord, måned for måned? Jeg bor helt med kysten i sør og kan fort ha pluss grader frem til julaften. 

Det aller meste av befolkning i nord bor ved kysten så temperaturene utenfor det meste av bygningsmasse er styrt av Golfstrømmen. F.eks er gamle Østfold et mye kaldere fylke enn de tre nordligste, vektet etter hvor bygningsmassen fins.

Apropos situasjonen i nord så har det vært uvanlig tørt i lang tid og svært lav magasinfylling for årstiden. Det importeres strøm i store mengder fordi produsentene vil spare det lille vannet vi har til strømmen blir dyrere. Det gjør at Nord-Norge har vært dyrere enn f.eks midt, øst og vest i det siste. Nord vil nok holde seg dyrere enn midt, øst og vest utover vinteren.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
MegaMann2 skrev (5 timer siden):

Screenshot2024-08-30at10_57_13.png.4c8ce063b46987440aa031f56632bdaf.png

Kjipt å bo i sør nå.

Over 3 ganger så dyr strøm i snitt denne måneden som Øst, vest og midt. Nesten 5 ganger så dyrt som i nord.

Kan det være utenlandsforbindelsene som gjør det tro?

 

Nei, det er nok dyr gass som gjør det, men gassen er mye billigere nord for NO2, vet du, så det er dyrere å drive alle de massive gasskraftverkene i NO2. Eller så har Putin valgt å sette en lav pris i de andre regionene, kanskje 🤨 For utenlandsforbindelsene økte bare prisene med 3 øre, det vet jo alle!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gazer75 skrev (14 timer siden):

Batteriproduksjon i eit høgkostland er jo dømt til å feile.

Jeg er uenig. Ordet høykostland brukes som en slags joker for å kvele et hvert initiativ til norsk industri. Likevel har Norge massevis av produksjon i et stort spekter av næringer. Det virker jo som et paradoks mot jokeren.

Poenget er at mange mener høye lønnskostnader når de bruker det ordet. Lønnskostnader er bare en del av ligninga. F.eks er naturressurser en annen del som mange andre land mangler. Videre så kan lønnskostnader motvirkes ved hjelp av automatisering. Der vi bruker maskiner ville f.eks Kina brukt folk fordi det er deres konkurransefortrinn. Det gjør at noen bransjer kommer bedre ut i Kina og andre bedre ut i Norge. Videre så er det ikke sånn at alle typer jobber har høye lønnskostnader. Lederlønninger og ingeniørlønninger er ofte svært konkurransedyktig priset i Norge kontra utlandet. Jeg går altså ikke god for generaliseringen og retorikk-jokeren høykostland. Bildet er mer nyansert.

Om akkurat batteriproduksjon kan lykkes her kommer an på om kostnadsbildet til disse fabrikkene er konkurransedyktig. Jeg kan se for meg en høy grad av automatisering vil dempe konkurranseulempen lønnsnivå, men at energipriser fort kan bli et fortrinn. Andre fortrinn sammenlignet med Kina er nærhet til markedet, militær og økonomisk allianse (ingen risiko for sanksjoner) og tilgang til noen typer råstoffer, som selvsagt gir utslag i hvilke batterikjemier Freyr satser på, samt økt fokus hos kundene på sporbarhet og regnskap for klima, miljø og etiske faktorer. Europa og USA blir stadig mer fokusert på de skjulte kostnadene av å handle med diktaturer som driter lang vei i klima, miljø og arbeidsforhold.

Endret av Simen1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (8 timer siden):

Poenget er at mange mener høye lønnskostnader når de bruker det ordet. Lønnskostnader er bare en del av ligninga. F.eks er naturressurser en annen del som mange andre land mangler. Videre så kan lønnskostnader motvirkes ved hjelp av automatisering.

No var det vel snakk om 1500 stillingar i Mo i Rana. Då er det ein stor arbeidsstokk. Med automatisering så nærmar ein seg vel datasenter som knapt har tilsette og kun brukar masse straum. Då kan dei berre ryke og reise frå landet. Det blir ulempe med høgare straumpris og liten nytte for samfunnet.

Lenke til kommentar

Einaste måte batteri produksjon i Norge vil fungere utan nær 100% automatisering er med høge avgifter på batteri basert på CO2/kWh. Men det må vere i regi av EU eller noko slikt. Norge er alt for liten til å innføre slikt på import av bilar med "skitne" batteri.

Blir litt som USA som legg avgifter på bilar som ikkje blir produsert der borte. Dermed skapar det også arbeidsplassar. Det hjelper jo heilt klart dei amerikanske bilprodusentane sidan andre merker ikkje kan bruke billig arbeidskraft i Asia.

Lenke til kommentar

En slik skatt/avgift/toll er en forutsetning for at at en grønn omstilling ikke skal føre til at resten av industrien i Europa blir flyttet til steder som ikke har samme strenge regelverk som her.

Endret av TAC-2
Lenke til kommentar
trikola skrev (9 timer siden):

En slik avgift er jo vedtatt og innføringen nær forestående om jeg husker rett: https://taxation-customs.ec.europa.eu/carbon-border-adjustment-mechanism_en

EU landa har god grunn til å innføre toll. Dei vil verne bilindustrien sin.
Slik eg forstår det så er det ingen planar om dette her i Norge. Då kan det bli vanskeleg for dei Europeiske merka å konkurrere på pris mot Kina-bilane.

Ser det berre her lokalt kor vi har VW og MG forhandlar. Ein ID3 er mykje dyrare enn ein MG4. 20-40k alt etter utstyr og batteri på dei vanlege modellane. Rimelegaste MG4 er 80k under rimelegaste ID3.

Lenke til kommentar

Statnett har gjort "metodeforandringer", og kommet til at vi ikke får kraftunderskudd med det første alikevel.

https://www.statnett.no/om-statnett/nyheter-og-pressemeldinger/nyhetsarkiv-2024/behov-for-a-styrke-stromnettet-og-stor-verdi-av-nettiltak--kortsiktig-markedsanalyse-2024-2029/

Det jobbes på spreng hos Fornybar Norge, for å finne ut hva nye talepunkter skal være.
Når Statnett har bommet så kraftig som de har gjort til nå, så kan man jo egentlig se helt bort fra deres markedsanalyser.

image.png.09892d90cf395e738e4446504eb1f136.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Senast i raden av företag som tvingas stänga är Solcellen.nu/Solcellen Sverige AB, en av de största aktörerna på den svenska marknaden. Enligt Bolagsverket är denna konkurs den största i alla kategorier under augusti månad. Kunderna står nu inför en svår ekonomisk smäll, då de har betalat för solcellsutrustning som de sannolikt inte kommer att få installerad och i många fall inte heller få pengarna tillbaka för.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://e24.no/energi-og-klima/i/xmJq4G/norske-vinnere-i-rekordstor-britisk-fornybar-auksjon

Quote

Prosjektet vant frem med et bud på 139,93 pund per megawattime. Dette er målt i 2012-priser, og tilsvarer om lag 194,5 pund i dagens verdi. Det tilsvarer om lag 2,70 kroner per kilowattime.

Her ser vi altså hva uregulerbar og ustabil flytende havvind ender opp med å koste.

Men stabil kjernekraft er visstnok for dyrt. Ikke blir det industrieventyr av det heller.

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Smule8o skrev (15 minutter siden):

Her ser vi altså hva uregulerbar og ustabil flytende havvind ender opp med å koste.

Fornybar Norge er ikke enig (surprise):

image.png.5db1df593fa9ee9fa14b5475be2f14a8.png

Man kan jo lure på hva grunnlaget er for at prisene skal synke så mye.
Blir betongen billigere? Stålet?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
6 minutes ago, sk0yern said:

Fornybar Norge er ikke enig (surprise):

image.png.5db1df593fa9ee9fa14b5475be2f14a8.png

Man kan jo lure på hva grunnlaget er for at prisene skal synke så mye.
Blir betongen billigere? Stålet?

Om det ikke blir noe industrieventyr så er de i alle fall flinke til å fortelle eventyr.

Edit:

Og i tillegg til dette kommer kostnaden med alle de fantastiske "det er bare å" løsningene for lagring og styring av forbruk. Men er vel bare å si som Kristin Halvorsen sa: Detta har vi råd til!

Noen må tross alt gå foran å vise verden hvordan grønn omstilling IKKE skal gjøres.

Endret av Smule8o
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

I løpet av forhandlingene med EU, der departementet altså holdt dokumentene skjult, presset EU-kommisjonen Norge til å støtte EUs sosiale klimafond med inntekter fra salg av utslippskvoter. Det vil si at kvoter til en verdi av mer enn 5,5 milliarder kroner i løpet av årene 2025–2027 skal overføres til EU.

https://www.nationen.no/ap-statsrader-ansvarlige-for-ulovlig-hemmelighold-av-over-30-eu-dokumenter/o/5-148-567651?fbclid=IwY2xjawFFTmNleHRuA2FlbQIxMQABHf_2_zGs45EgQzSllggEdL4hYhL1yG73t3doM3--HzJPOUv_m-KeC9Qvpg_aem_W7B_nN1tyP-Kruhue2Fx_A

Endret av Jarmo
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...