Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

oldboy skrev (1 time siden):

Hvis vi legger til grunn alle parametere rundt kraftproduksjonen med tanke på arealbruk, materialbruk, systemkostnader og ødelagt natur så tror jeg kjernekraft vinner klart.

Det er som regel et ensidig fokus på LCOE (som det har blitt påpekt utallige ganger, er noe helt annet enn faktiske kostnader).

Ref: https://www.europower.no/nett/kostnaden-ved-a-balansere-nettet-er-seksdoblet-pa-fa-ar/2-1-1666754
 

Sitat

Kostnaden ved å balansere nettet er seksdoblet på få år

Mens det tidligere kostet Statnett rundt halv milliard kroner i året å balansere nettet, koster det nå flere milliarder årlig.

Så kan man jo forsøke å tenke seg til hvem som dekker den kostnaden.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

På tide. Greit med vern, men ikkje for ein kvar pris. Flaumskadar kan bli svært kostbart i framtida.
Om ein kan finansiere flaumdemping med kraftproduksjon så er jo det bra.
Det kan vere magasinering oppe i fjellet og mindre elvekraftverk lenger nede i vassdraget med ein liten terskel med passasje for fisk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

Norge forpliktet seg til å kutte utslipp for å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene. Målet til politikerne er å skape grønne industrieventy, men det har Mogstad ingen tro på.

– Ingen teknologi av stor betydning kommer til å bli utviklet i Norge, sier han.

 

https://www.nrk.no/norge/okonomiprofessor-refser-milliarder-til-batterifabrikker-og-havvind_-_-det-blir-dyrt-1.16945696

  • Liker 1
Lenke til kommentar
32 minutes ago, Jarmo said:

Altså, teknologiutvikling i Norge kan god skje. Men det blir ikke slikt av at staten skal velge ut noen bransjer for så å la de konkurrere om hvem som er flinkest i å dra i land subsidier.

Staten bør bare legge til rette og ellers være minst mulig i vegen. Det sporet kan man trygt si man ikke er på nå 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

https://www.tn.se/article/37959/visselblasare-varnar-for-blackouter-sol-och-vind-utmanar-elsystemen/

Sitat

Väderberoende kraft som balanseras av fossilgas och import. Detta är ett dyrt och farligt sätt att bygga elsystem. Ändå är det exakt så som kraftsystemen numera byggs, varnar Meredith Angwin som förutsåg elkatastrofen i Texas 2021. Nu väntar samma utveckling i Europa. ”När roterande nedsläckning kommer är det bara konsumenterna som blir överraskade”, säger hon i en exklusiv intervju med TN.

 

Lenke til kommentar

Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Texas_power_crisis

Sitat

State officials, including Republican governor Greg Abbott,[13] initially blamed[14] the outages on frozen wind turbines and solar panels. Data showed that failure to winterize power sources, principally natural gas infrastructure but also to a lesser extent wind turbines, had caused the grid failure,[15][16] with a drop in power production from natural gas more than five times greater than that from wind turbines. Texas's power grid has long been separate from the two major national grids to avoid federal oversight, though it is still connected to the other national grids and Mexico's;[17] the limited number of ties made it difficult for the state to import electricity from other states during the crisis.

Min uthevelse

Lenke til kommentar
Skrevet (endret)

Rart eller ikke, så endrer faktisk ting seg raskt noen ganger.

Fra IEA, 2024:

Quote

Electricity consumption from data centres, artificial intelligence (AI) and the
cryptocurrency sector could double by 2026.
Data centres are significant
drivers of growth in electricity demand in many regions. After globally consuming
an estimated 460 terawatt-hours (TWh) in 2022, data centres’ total electricity
consumption could reach more than 1 000 TWh in 2026. This demand is roughly
equivalent to the electricity consumption of Japan. Updated regulations and
technological improvements, including on efficiency, will be crucial to moderate
the surge in energy consumption from data centres.

Hele dokumentet

Forventer egentlig at både lobbyister fra vannkraftsektoren, oljesektoren, politikere og media oppdaterer meninger og tiltak sånn som utviklingen er nå. Kart etter terreng, altså. Vi også, kanskje, men det er litt vanskeligere å se for seg endringer for seg selv enn for politikerne.

Mye har endret seg siden 2014. Den eksplosjonen av ønsker om nye datasentre - tør jeg si kryptomining - som gikk over hele landet her, og sikkert alle andre plasser der det fantes rimelig strøm. Her er en graf fra Goldman Sachs som illustrerer det:

image.png.da71a8456844bf930c24114b8190ea13.png

Det er grafer som det der som gjør at det virker helt usannsynlig at Norge AS vil tillate noen reduksjon i olje- og gassproduksjon. Selv om det altså er mange av oss som mener det er nødvendig. Det blir to nødvendigheter satt opp mot hverandre, og den ene står for hele inntektsstrømmen.

Edit:
Jeg har jobbet med IT og systemutvikling i hele dette årtusenet, og alt jeg vet og ser i bransjen tilsier at grafen for 2024 og 2025 kommer til å vokse _mye_ raskere enn grafen der tilsier. Bare siden inngangen til 2024 har tilgangen til AI-drevne rammeverk og tjenester gått fra litt for spesielt interesserte, til tilgjengelig og i bruk for alle som driver med IT enten de har interesse for AI eller ikke. Eventuelle planlagte energikriser i 2030 vil være her allerede i 2027, jeg kan ikke skjønne annet. Hypen i bransjen er nå større enn krypto-hypen og større enn dotcom-bobla. Samtidig beveger tjenester og teknologier basert på AI seg mye raskere gjennom Gartner Hype Cycle enn det man så for seg bare for få år siden, så mye av dette er kommet for å bli, samtidig som det stadig kommer nye tjenester som krever prosessorkraft.

Endret av tommyb
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Det beste eksempelet på dette er Tysklands såkalte «Energiewende». Den massive satsingen på vind- og solkraft har langt fra innfridd forventningene om reduksjon i utslipp. Forklaringen er selvsagt at fossile kraftverk hele tiden må være i drift. En nylig forskningsartikkel opplyser at Tyskland kun har oppnådd én tredel i utslippskutt siden 2002 sammenliknet med en tenkt utvikling hvor Tyskland hadde beholdt kjernekraften og samtidig kunne ha nådd målet om utslippsreduksjon – og det til halve prisen av det «Energiewende» hittil har kostet.

https://www.aftenbladet.no/meninger/debatt/i/lw3vw9/aa-naa-utslippsmaalene-med-vind-og-solkraft-er-umulig?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR1cksaFVTXEUwKO2RYY68MneW_v5sNkhU_ErvB__JPQ8kaWDPOBYMN77RI_aem_wn-hvOSYJoN_orDFFPkyMw

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Skrevet (endret)
sk0yern skrev (24 minutter siden):

Siden 2021 har Hydro nå fått 6,9 milliarder kroner fra statskassen. I samme periode har aluminiums- og kraftselskapet hatt et overskudd på 41 milliarder kroner. Også et 40-talls andre bedrifter får CO2-kompensasjon.

Staten eier 34,26% av Hydro. Så, utbytte, selskapskatt, utbytteskatt, arbeidsgiveravgift, MVA, skatt  fra de ansatte osv. Staten lider ingen nød..

https://e24.no/boers-og-finans/i/8JRxm2/norsk-hydro-vil-dele-ut-135-milliarder

https://www.nettavisen.no/okonomi/rekordresultat-for-norsk-hydro-deler-ut-11-milliarder-i-utbytte/s/12-95-3424247861

https://www.hydro.com/no/global/media/news/2024/key-information-related-to-proposed-cash-dividend/

 

 

 

Endret av Jarmo
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Jens Kr. Kirkebø skrev (På 27.6.2024 den 11:07 AM):

Når ble kjernekraft billig? Den krever da en pris vesentlig over gjennomsnittprisen hittil i år for å være lønnsom. Eller mener folk at vi i Norge skal kunne bygge kjernekraft vesentlig rimeligere enn det andre europeiske land klarer? Personlig er det lite jeg har mindre tro på en akkurat det...

Godt poeng.

For få dager siden annonserte EdF, et stort fransk energiselskap som har masse erfaring kjernekraft, at de gir opp sitt prosjekt på å utvikle små modulære kraftverk. De får ikke ned kostnaden til akseptable strømpriser. 
https://www.tu.no/artikler/kjernekraftkjempe-forkaster-smr-planer-starter-pa-nytt/548627

Når selv ikke franske miljøer, som kan kjernekraft bedre enn de aller fleste, klarer å få til overgangen fra flotte power point presentasjoner til driftsklare konkurransedyktige kraftverk, er det en klar og sterk indikasjon på at veien til billig kjernekraft er langt fra så rosenrød og enkel som mange ser ut til å håpe og tro. 

Det som derimot er blitt billig, faktisk veldig billig er solceller. 
https://www.tu.no/artikler/den-gronne-energiomstillingen-nyter-veldig-godt-av-billig-solteknologi/548215

Tony Seba, en økonom med ekspertise innen disruptive markedshendelser (at ny teknologi tar over markedet fra eksisterende teknologi) har et foredrag jeg synes er meget interessant. 

 

Seba tar utgangspunkt i den lave solcelleprisen (og rimelig vindkraft) og kobler det opp mot batterilagring, og så beregner han kraftprisen som et nett bestående utelukkende av sol og vind pluss batterier vil gi med varierende installasjonsmengder relativt til forventet etterspørsel for strøm. Hans modell finner noe jeg synes er ekstra spennende:

Sebas modell sier at hvis man innstallerer 3- til 5-gangen så mye strømproduksjonskapasitet som samfunnet etterspør og kobler det med batterilagringskapasitet til å forsyne nettet (med bare batteri) i opptil 90 timer, så vil man få et strømnett som stabilt kan levere 100 % av etterspørselen 24/7. Men han finner også noe langt mer interessant og lovende. Et slikt kraftsystem vil mellom 60 til 95 % av tiden (avhengig av lokale værforhold) levere gratis kraft. 

 

Jeg tror Seba har et godt poeng. Vi ser allerede i dag i Europa at det er dager hvor våre innstallerte sol og vindkraftverk leverer så mye strøm at den blir gratis for oss strømkunder. Dette til tross for at vi er langt unna 100 % dekning med variabel fornybar kraft. Vi nordmenn har dessuten lett for å miste av syne at rundt 90 % av verdens befolkning bor i det såkalte solbeltet og har langt bedre solforhold enn oss i Norge. Kostprisen på batterier har, som Seba hevdet den ville gjøre, sunket kraftig de senere årene. Nå ser jeg stadig (gidder ikke søke opp dokumentasjon) pressenotiser etc. som forteller om innstallasjon av mange megawattimers batteribanker som skal balansere kraften i nettet. Jeg tror dette betyr at ballen har begynt å rulle. Energimarkedene har begynt omstillingen. Jeg ville vært forsiktig med å investere i nye varmekraftverk. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...