Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Jarmo skrev (22 minutter siden):

Vi vet at du har en tendens til bare å pøse ut linker uten kommentar (hvorfor vi skulle lese disse, hva de har å gjøre med det som diskuteres).

Men om du i det minste kunne ta vekk 'spam'-delen av linkene (alt bak og inkludert "?") så skulle det i alle fall være lettere å gjette bedre. 😫

  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

Astrup er i gang igjen: https://e24.no/energi-og-klima/i/XbK8GB/kabelkrangel-paa-stortinget-en-ganske-bratt-bakketopp

Sitat

Han mener det trengs mer kraft til grønn omstilling, og peker på Yara i Porsgrunn som alene kan kreve rundt tre prosent av landets samlede kraftforbruk.

Samtidig planlegger andre land rundt Nordsjøen å øke sin kraftproduksjon mye, som Danmark og Storbritannia.

– Prognosene fra NVE og Statnett tyder på at vi styrer mot et kraftunderskudd i Norge før 2030. Da blir utvekslingskapasitet med landene rundt oss enda viktigere for forsyningssikkerheten, sier Astrup.

Vi skal altså importere strøm (til Europeiske priser) for å drive norsk industri. Det høres vel særdeles tvilsomt ut.
Den industrien flytter til land med lavere kostnader.
Igjen gjentar han også dette med at vi styrer mot kraftunderskudd.

Samme journalist lagde denne saken: https://e24.no/energi-og-klima/i/pQ2aBX/nye-anslag-fra-nve-venter-dyr-stroem-lenge

Sitat

Dette betyr at Norge vil ha et betydelig kraftoverskudd på 12 TWh i 2040, ifølge NVEs analyse

Til tross for dette klarer han ikke stille Astrup noen kritiske spørsmål.
Det er jo bare trist.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det interessante med intervjuet er egentlig ikke import/eksport, men at statsråden faktisk får tøffe og gode spørsmål for en gangs skyld.
Men han snor seg unna som vanlig.

Sitat

 Det har vært dager med høy pris og dager med lav pris. Hadde vi ikke hatt mulighet for import så hadde prisen vært enda høyere. Da setter vannkraftprodusentene prisen ut fra at de må produsere på et tidspunkt og at de må være trygge på at de har nok vann.

- Vannkraftprodusentene kan jo holde igjen produksjonen til prisen er høy?

- Produsentene har også et ansvar overfor samfunnet, det vil si at når det er nok kraft i markedet kan de holde igjen på vannet.

- De kan også holde igjen på vannet når prisen er lav, under en forventning om at prisen skal opp igjen?

 

- Ja, det har de også mulighet til.

- Da holdes jo prisen høy uansett?

- Det er balansen i tilbud og etterspørsel som setter den prisen, sier Aasland.

 

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (34 minutter siden):

Hva mener du han vrir seg unna? Han forklarer jo akkurat hvordan det er og bør være.

Vel,prisen har hele tiden vært høyere i NO1/2 enn i SE4. Og det skyldes NSL,englandskabelen. Så Norge har i en periode i Januar vært transittland for vind på kontinentet og fått engelsk prissmitte. Poenget over tid er jo at så lenge kraftprodusentene har kontroll på vannet så vil NO1/2 prises nær høyeste pris av Tyskland eller England. Uansett så får vi i Norge prissmitte fra enten Tyskland eller England i store deler av året. Så vi snytes for superbillig kraft når det inntreffer og vi kan eksportere når behovet er stort. Uansett..over tid vil Sør Norge  ligge høyt,og høyere enn f.eks SE4.  Så AS Norge i Sør kan ikke lenger konkurrere for kraftintensive industrier..de får faktisk nå bedre vilkår andre steder. F.eks SE4 har jo helt siden 2021 når kablene kom ligget i snitt lavere enn Sør Norge. Så når de kraftavtalene som dagens industri har i Sør Norge opphører..da er det over og ut for Norsk kraftintensiv industri. Billigere å bo her vs Sverige blir det jo heller ikke. Så dagens og kommende regjeringer har litt av en utfordring å hanskes med..

 

Endret av FriskLuft
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
12 hours ago, sk0yern said:

Det interessante med intervjuet er egentlig ikke import/eksport, men at statsråden faktisk får tøffe og gode spørsmål for en gangs skyld.
Men han snor seg unna som vanlig.

 

Jeg vet hva jeg skal stemme ved neste Stortingsvalg 

Lenke til kommentar

Det er ingen kraftkrise alt er iscenesatt og notatene finnes på FN sine sider under "Agenda 2030" 
(utarbeidet i 2015 og er en mere drakonisk versjon av Agenda 21 som ble utviklet i 1992.)
Det er bare å lese de dokumente og putte to og to sammen så vil du se at "klimakrisen" var utarbeidet OFFISIELT for over 30 år siden, men fikk aldri mediadekning som så mye annet.

George Bush (Sr. ikke idiotsønnen) skal ha sagt i et intervju til Diane Sawyer (om jeg husker riktig) i 1994 at hadde folk vist hva de skrev under på i Brazil i 1992 ville de blitt dratt ut i gatene og lynsjet.
Jeg husker jeg leste det en gang på 90-tallet og har hørt folk dra det opp innimellom og det finnes sikkert en plass på nettet, men jeg orker virkelig ikke å lete fordi jeg gidder ikke prøve overbevise noen om de ikke kan finne sånt selv.

Endret av Guy
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sjørøver skrev (1 time siden):

Tidligere CEO i siemens med kontroversielle ytringer om energi 

Det er egentlig ganske interessant at dette er kontroversielt.
Fornybarlobbyen går selvfølgelig får selvfølgelig kaffen i halsen når de ser sånt.
Gasskraft er ekstremt fleksibelt, og kan hurtig levere kraft når det trengs. Stikk motsatt av vind og sol.
Det her er egentlig det samme som Ola Borten Moe sier.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 12.2.2024 den 8:20 PM):

Hva mener du han vrir seg unna? Han forklarer jo akkurat hvordan det er og bør være.

Det er ingen naturlov som sier at elektrisk kraft må omsettes i en børs regulert etter tibuds- og etterspørselsbalansen. Dette er ene og alene et politisk valg det norske stortinget har gjort ut i fra en politisk ideologisk overbevisning om at det er beste løsning både i et samfunnsøkonomisk og forbrukerøkonomisk perspektiv. Jeg er langt fra sikker på at dette var et klokt valg av stortinget - jeg tror vi ville vært langt bedre tjent med at både omsetning og produksjoin av elektrisk kraft var et statslig ansvar drevet etter selvkostprinsippet.  

For det første, om jeg har forstått dette riktig, så betinger en markedsregulering at også produksjonen av kraften skal fritt  reguleres av det samme markedet. Ideen er at når det blir et underskudd i tilbud-etterspørselbalansen som driver prisene oppover oppstår det forretningsmuligheter som andre vil utnytte ved å sette i gang egen strømproduksjon som metter markedet og presser prisene nedover. Men det er etter hva jeg vet ingen land i Europa som har sluppet løs markedskreftene på produksjonssiden. Den er underlagt politisk kontroll ved at man må ha konsensjon til å bygge og drifte kraftverk. 

Jeg tror mye av årsaken til de ustabile strømprisene vi har hatt de senere årene skyldes denne hybride løsningen hvor politiske myndigheter har det avgjørende ordet over hvor mange kraftfverk vi skal ha, mens prisfastsettelsen gjøres "blindt" etter tilbuds-etterspørselsbalansen. Som mange har påpekt har det blitt gjort uheldige politiske valg ved å stenge ned kull- og kjernekraftverk før man hadde innstallert nok alternativ kraftproduksjon og så hadde man "uflaks" ved at det politiske tøværet mellom øst og vest gikk over i en ny kald-krig-fase som medførte at tilgange til Russisk olje og gass ble strupt. Det har skapt et kraftunderskudd i Europa/EU/EØS som igjen gir en "hysterisk nervøs" strømbørs med vilt varierende priser fra en dag til neste.  

 

For det andre, og dette er hovedbegrunnelsen for mitt syn, er energiforsyningen kanskje den mest vitale og grunnleggende samfunnsressursen av alle. På ungdomsskolen lærte vi at (utnyttbar) energi er et mål på et fysisk systems evne til å utføre arbeid. En annen måte å si det samme på er at hvis man vil ha noe gjort - uansett hva det måtte være - så krever det tilgang til (utnyttbar) energi. Uten energi vil bokstavelig talt alt i den fysiske verden stanse opp. Energiforsyningen handler derfor om så grunnleggende ting i våre liv som å kunne få mat på bordet, kunne ha tak over hodet, kunne ha en jobb å gå til osv. En stabil og forutsigbar energiforsyning er derfor en grunnleggende og vital faktor som har avgjørende betydning fornæringslivet, enkeltindividet og samfunnet forøvrig. 

Dette mener jeg er en for viktig og vital ressurs for samfunnet til at ansvaret for å sikre energiforsyningen kan overlates til markedet. Dette bør definitivt være et statlig/politisk ansvar fordi det er både sikkerhetspolitiske, forsyningssikerhets , samfunnsutviklings, miljø, m.m. perspektiver i valget av hvilken energi skal vi satse på, hvor skal den produseres etc. Et marked reguleres i høy grad av kortvarige prisehensyn. Markedsaktører velger løsninger der de ser det er mest å hente ut i avkastning i nærmeste fremtid. Dette er på langt nær alltid samsvarende med de andre. for samfunnet, viktige hensynene nevnt ovenfor. 

Derfor mener jeg at å overlate til en konkurranseregulert markedsøkonomi å skaffe oss elektrisk kraft er en dårlig og farlig dum løsning. Staten bør ha maonopol på å levere og ta seg betalt for energiforsyningen etter selvkostprinsippet. Kanskje gir det en noe høyere strømpris enn hva et fritt marked kunne gi, men det ville gitt en stabil og forutsigelig pris. 

Kanskje gjør politikerne nye tabber ala å satse på Russisk olje og gass, etc. Men da kan vi i det minste holde politikerne til ansvar ved neste valg. 

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Interessant om tysk havvind i 2023.
22% av all produksjon fra havvindfarmene gikk til spille.
Til tross for dette har altså Tyskland bare ett prisområde.

Statnett beregnet i 2022 at manglende prisområdeinndeling i Tyskland gjør strømprisen i Norges sydligste prisområde betydelig høyere, hele 20 til 30 øre høyere per kilowattime.

https://twitter.com/simonwakter/status/1757474181644448075

image.thumb.png.610185e310a7ac9139470c61a093c294.png

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...