Gå til innhold

Nei, kraftkrisen er ikke enkel å løse


Anbefalte innlegg

Noen ganger lurer jeg på om folk vet hva forskjellen er på en Regjering og Stortinget. Hva tror dere egentlig utenrikspolitikk er? Hva mener dere politikere skal gjøre, om ikke legge til rette for norsk eksport? Hva tror dere ambassadører og kongehus gjør i utlandet?

Er dere på ekte?

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
5 hours ago, Morromann said:

Han går langt utover sitt mandat når han personlig lover bort VÅRE energiressurser til sine venner i EU.

Alle landene rundt Nordsjøen har gedigne planer for å bygge ut enorm kapasitet for havvind, tilsvarende 10 ganger dagens totale norske forbruk av strøm. Som de sier, "putting Europe on the path toward a green economy fueled by offshore green power plants".

Støre lover altså å eksportere til EU en stor andel strøm fra norsk havvind. I tillegg er Støre med på en enorm EU plan for å bygge ut og koble sammen elnettet i landene rundt Nordsjøen. See link nedenfor.

Det er vel og bra men nå er Nordsjøen innenfor den samme klimasonen. Hva er planen når det ikke blåser? 

Regjeringen med Støre lager avtaler uten at disse er forankret i befolkningen. Det bestemmes utbygging av 30GW havvind, men det mangler planer for elnettet og balansekraft? Dette er alt for viktig til at det "det skal gå seg til".
 
Dette enorme prosjektet mangler kompetent ledelse. Vi begynner å bli lei tåkepratet nå.
 
"Nine countries will meet for the next North Sea Summit — this time in the Belgian town of Ostend — where France, Ireland, Luxembourg, Norway and the United Kingdom will also put their political weight behind developing green energy in the North Seas, including the Atlantic Ocean and the Irish and Celtic Seas. Together, we will combine and coordinate our ambitions for deploying offshore wind and developing an offshore electricity grid linking our countries, putting Europe on the path toward a green economy fueled by offshore green power plants.

Collectively, our target for offshore wind in the North Seas is now 120 gigawatts by 2030, and a minimum of 300 gigawatts by 2050 — larger than any of the co-signatories’ existing generation capacity at a national level. And to deliver on this ambition, we are committing to building an entire electricity system in the North Seas based on renewable energy by developing cooperation projects."

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/the-north-seas-can-be-the-worlds-biggest-power-plant/id2973450/

 

(c) Ekspertkommentator

Storehavvind.thumb.png.83d579ff3c908ec41c71a5dcbf3118d5.png

 

Endret av Ekspertkommentator
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Musefella skrev (6 timer siden):

han jobber ikke for norske interesser og har aldri gjort det.

Han, i det här fallet, är Statsminister.

Det finns sådana, också i Sverige, som menar att väljarna har fel. Det finns de som inte tror på parlamentarism, och i Trumps anda inte tror på val och valresultat.

Jag menar att det är svårt att se något bättre än demokrati. Politiker får svara för sina gärningar i nästa val.

Nu menar man att Norge skall vara sig själv nog. Allt viktigt händer inom Norska gränserna. Inte nog med att Norge inte tillhör EU, man skall inte prata med andra - om jag uppfattar Musefella rätt. I vilket fall som helst skall man inte samarbeta.

Teorin är att det som är bra för andra är dåligt för Norge. Jag tycker att det är en grund och dåligt genomtänkt teori. Föga imponerande. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
3 minutes ago, germanwhip said:

vi har vel fortsatt vannkraften

Vi har ikke ubegrenset med kapasitet for å balansere vindkraft. Man må være politiker i den sittende regjeringen for å forstå logikken bak dette. Dette vil være en økonomisk katastrofe for Norge.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
tommyb skrev (5 timer siden):

Hva mener dere politikere skal gjøre, om ikke legge til rette for norsk eksport?

Eksport er supert, men det er vel en fordel (for Norge) at eksporten er lønnsom?
Å produsere strøm til over 1 kr pr kWh, for så å måtte selge den til Europa for 50 øre (sånn som i dag), det er vel ikke spesielt gunstig?

Lenke til kommentar
Simen1 skrev (På 21.5.2023 den 11.51):

Ny dag - nye gleder. I dag settes det prisrekord! Aldri før har strømprisen vært så lav som mellom kl 13 og 14. Da blir det negativ pris med -5,886 øre/kWh

Nå settes det rekorder tett som haggel! Bare en uke senere dobles forrige rekord. Nå med ned til ca -12 øre/kWh kl 11-15 søndag 28. mai.

Screenshot2023-05-27at18-39-11Marketdata.png.e3ae2c85017e16e1e2fb4fba81e91b68.pngScreenshot2023-05-27at18-40-01Marketdata.thumb.png.2baa61df163505bacdbdda5da61647a4.png

Endret av Simen1
Lenke til kommentar

Dette er nok kanskje en god nyhet for noen i noen timer på en søndag.
Spørsmålet er om det er en god ide hvis man ser litt lenger fram i tid.

https://www.europower.no/kraftmarked/markedet-kollapset-sondag-far-du-12-ore-kwh-for-a-bruke-strom-i-fire-timer/2-1-1457686

Sitat

Lave priser for sol gjør at investeringslysten kan få seg en knekk, advarer Lilleholt.

– Det er mange som har fått seg en aha-opplevelse nå.

Selvsagt. Sånn går det når du satser på kraftproduksjon som ikke kan følge forbrukssignalet.
Er løsningen å subsidiere solkraft i Norge?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
sk0yern skrev (2 timer siden):

Dette er nok kanskje en god nyhet for noen i noen timer på en søndag.

Nyheten gjelder de aktuelle timene på søndag, så ja, det er en god nyhet for noen timer på søndag. Hadde nyheten gjelt f.eks hele mai, så hadde det fortsatt vært ganske positivt for forbrukere sammenlignet med januar-april.

sk0yern skrev (2 timer siden):

Selvsagt. Sånn går det når du satser på kraftproduksjon som ikke kan følge forbrukssignalet.
Er løsningen å subsidiere solkraft i Norge?

Sluttsummen på strømregninga vs geometrisk gjennomsnittspris pr måned er et slags mål og belønning for å bruke strøm på riktige tidspunkt og straff for feile tidspunkt. En slags "rating" av hvordan hver forbruker og produsent gjør det. Jeg ser for meg at produsenter vil kjøpe forbruksdata fra forbrukere og teame opp med kunder som forbruker når deres strøm er dyrest. En hel rekke finansielle akrobater vil nok kunne finne mye lurt med slike markedskombinasjoner. Det vil også dukke opp muligheter for flytting av energi i tid og da tenker jeg ikke bare på batteri-batterier.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
22 minutes ago, Simen1 said:

Hadde nyheten gjelt f.eks hele mai, så hadde det fortsatt vært ganske positivt for forbrukere sammenlignet med januar-april.

3 hours ago, sk0yern said:

Hva tror du konsekvensene av dette er da?

Litt morsomt at dere skal komme med slike poster om "gratis" strøm hele tiden når vi alle vet at dette er et sykdomstegn og ikke en ting vi forbrukere skal være glad for. 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Postene om stadig nye lavprisrekorder er en motreaksjon på den til tider ganske ensporede fokusen på høye priser, både her i tråden og i media generelt. Det er jo lite nytt at media tjener mange flere klikk på krisemaksimering enn på positive saker. Forbannelse selger godt!

Joda, minuspriser er et sykdomstegn. Eller investeringssignal om du vil. Jeg tror det er såpass store svingninger for tida at mange teknologier for å motvirke det vil være lønnsomme. Men det tar tid fra markedssignal, til finansiering, bygging og idriftsettelse. Det kan altså bli flere år med økende sykdomstegn før det bedrer seg. De som investerer først vil nok få best avkastning.

Endret av Simen1
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Si så mye lett gjennomskuelig tull at folk blir passive, slutter å protestere mot løgnene og blir apolitiske.

 

Putins strategi. Vi kommer aldri videre med å diskutere krigsforbrytelser i Bucha, så lenge vi hele tiden må diskutere at Nato ekspanderer, Ukraina styres av nazister og USA står bak for å true Russland.

Lenke til kommentar
5 minutes ago, Simen1 said:

Joda, minuspriser er et sykdomstegn

Til og med du forstår det. 

Hvorfor tror du folk er forbannet over de høye strømprisene vi har fått da? Er det ikke rett og rimelig av nordmenn å reagere når de blir flådd av sine egne kommuner og stat?

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Ingen betalingsmur: https://www.tu.no/artikler/svaert-billig-strom-sondag-det-kan-vi-takke-nederland-for/531657

Nederland ville slitt med overspenning på nettet eller måttet gjøre andre kostbare tiltak for å redusere leveransene fra vind- og sol-kraft til kraftnettet, hvis ikke vi hjalp til med det. Nederland betaler altså for en nyttig tjeneste og vi leverer. Tjenesten har en varighet på noen timer i dag, men er forholdsvis sjelden så om man ser det over året så er det ikke nødvendigvis en dyr tjeneste, sammenlignet med å investere i infrastruktur som skal ta unna den samme energien f.eks i vind- eller sol-kraftverk, eller separate anlegg. Infrastruktur som selvsagt koster penger og bør ha en viss driftstid å fordele kostnaden over.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (20 timer siden):

Selvsagt. Sånn går det når du satser på kraftproduksjon som ikke kan følge forbrukssignalet.

Skall kraftproduktion ske med nya eller gamla tekniker?

Elektricitet som sådan kom först i bruk på 1830-talet, men flera av produktionsmetoderna är mycket äldre.

Väderkvarnar eller vindmöllor har använts sedan 600-talet efter Kristus. Att mala säd var viktigt för överlevnad. Vinden skapade kraften (om än något väderberoende). Vi har använt detta mer än tusen år.

Vattenkvarnar, skvaltkvarnar eller vad man kallar det för kan ha använts lika länge där det fanns sådana förutsättningar. Tydligare belägg finns från i alla fall 900-talet, och här i Norden. Vattnet skapade kraften. Ofta skapades dammar för att kontrollera flödet.

Solen har använts på annat sätt, främst till uppvärmning. Det har länge funnits stor kunskap - kanske mer än nu - var och hur man skulle bygga hus för att ta tillvara solenergin.

Till nyare tekniker räknas kärnkraft. Atombomben kom först, och sedan den fredliga användningen av kärnenergi. Den högteknologiska energimetoden utvecklades under senare delen av 1900-talet, men avstannade runt år 2000. Det finns inte fler kärnkraftverk nu än då, och den el som skapas är på ungefär samma nivå som då.

Vattnet och vinden har vi använt uppemot 1500 år. Kärnkraften hade kort blomstringstid, när det gäller byggande av verken, under ca 25 år från ca 1970.

Endret av Ronerik
  • Liker 1
Lenke til kommentar
On 5/27/2023 at 6:07 PM, sk0yern said:

Eksport er supert, men det er vel en fordel (for Norge) at eksporten er lønnsom?
Å produsere strøm til over 1 kr pr kWh, for så å måtte selge den til Europa for 50 øre (sånn som i dag), det er vel ikke spesielt gunstig?

Det regjeringen gjør er å påvirke lovbetingelsene i EU for å legge til rette for eksport slik at norsk næringsliv kan selge til bedre betingelser. Det du snakker om har ikke et fnugg av relevans for om man skal gjøre slik arbeid eller ikke. 

Det har naturligvis relevans for om eksporten er lønnsom, men dersom ikke de norske organene legger til rette for eksport først, er det vanskeligere å oppnå lønnsomhet for næringslivet. 

En hvilken som helst regjering gjennom tidene har hatt plikt for å legge til rette for næringslivet, og det gjelder nå også. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...