Gå til innhold

Vil ikke kobles fra strømnettet: – Fallitterklæring for norsk industripolitikk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Vist fanken er det fallitt.  Steng langdistanseoverføringene midlertidig og på ubestemt tid. Åpne kun ved nødsituasjoner på den ene eller andre siden av grensa. 

Selv om man importerer kraft nå, er det disse som setter premissene. Fordi man regner med å eksportere den enda dyrere igjen senere når NO2 skal dra rundt et par ekstra byer på størrelse med Oslo, på bekostning av bedrifter som denne. Uten denne muligheten vil prisene raskt normalisere seg. En permanent gjenåpning kan vurderes når situasjonen tilsier det. EU og deres ACERavtaler bør tilsidesettes inntil premissene for disse avtalene er på plass. Sunn fornuft bør seire.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

«Til tross for at bedriftene ville bli kompensert ved en eventuell utkobling, …»

 

Hvem skal betale for en eventuell utkobling? Statnett sender nemlig kun regningen videre.
 

Jeg forventer at regningen for eventuell utkobling av bedrifter sendes til KRAFTPRODUSENTENE som tjener vanvittig mye penger på de katastrofale eksportkablene, som de har lurt politikerne til å si ja til. Jeg frykter imidlertid at norske strømforbrukere lures nok en gang, og at vanlige husholdninger og næringslivet må betale for utkobling av kraftkrevende industri.

 

De katastrofale eksportkablene må fjernes.

Endret av TorHansen
Lenke til kommentar

Helt utrolig å foreslå å stoppe vannkraftbasert industri, når tilsvarende industri drives med kullkraft andre steder på kloden! Her har Statnett og energiselskapene et særdeles ansvar for situasjonen. Har de solgt vannkraft som ikke finnes i begeistring over høye priser, så er det naturlig at de tar tapene på egen kappe.

Det er slik handel med opsjoner og børsspekulasjon i lange kontrakter fungerer. Aas- affæren er ikke veldig mange år tilbake, bare for å nevne det. 

For å ta et eksempel, så ilegges olje- og gassselskaper på britisk sokkel, en særskatt på 25%, for ekstraordinær fortjeneste på energikrisen.

Forvaltningen av vannkraften de siste to årene har vært ekstremt risikabel, og gitt store ekstrainntekter til energiselskaper og Statnett. Det er prioriteringen av eksport og disponeringen av tilsig/magasiner som er forklaringen på ekstraordinær fortjeneste. Det er da naturlig at myndighetene griper inn, og at Stortinget gransker disposisjonene som er gjort av Statnett og kraftprodusentene de siste årene.

Endret av NERVI
  • Liker 2
Lenke til kommentar

En ting som kan fungere, hvis det lar seg gjøre avtalemessig, er et topris-system, der utlandet betaler en ekstraordinær avgift i tillegg til spotprisen. Dette vil begrense eksporten og presse ned spotprisen for alle norske kunder, inklusive bedrifter. En slik avgift kan være hensiktsmessig så lenge det er en stram kraftsituasjon i deler av landet.

På lengre sikt vil nok økt kraftproduksjon i takt med forbruket i samme prisområde gjenopprette Norges tradisjonelt svært lave strømpriser, i europeisk målestokk.

Lenke til kommentar

Jo hvis man skal gå inn politisk i denne suppa er det bedre å gjøre en clean cut, fremfor å lage diverse subsidie og toprisordninger som direkte forfordeler markedet til Norge. Kablene kan f.eks stanses av tekniske beredskapsårsaker mens undersøkelser pågår.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...