Gå til innhold

Splittelse i Nato, Putin jubler


Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Putin har fått en liten seier ved at interne spenninger i Nato kan bli avgjørende for Sveriges og Finlands søknadsprosess. Det vil han bruke for alt det er verdt.

https://www.nrk.no/nyheter/nato-1.11614875

Tyrkia og Kroatia er åpenbart villige til å gå svært langt for å fremme landets interesser. Disse soloutspillene kan få katastrofale konsekvenser. Samhold i vest er svært viktig for å avslutte Ukrainakrigen.

Hva blir det viktigste; å miste medlemmer eller å innlemme nye ?  Å bruke tid og energi på indre motsetninger eller å sette press på Russland?
Har Nato blitt for stort med for mange motstridende interesser ?

Mye hviler nå på Stoltenbergs skuldre som virkelig får vist sine egenskaper….

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp

Erdogan gjentar og konkretiserer sine krav overfor Sverige og Finland:  https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/erdogan-krever-konkrete-grep-fra-sverige.xw_fVL0DF?utm_source=vgfront&utm_content=hovedlopet_row2_pos1&utm_term=df-86-e97aec5d%3Adf-86-i05b966c

Er han klar over at han maler seg inn i et hjørne som blir vanskeligere og vanskeligere å finne utgangen fra ?
Dette lukter Putin-takter hvor han ikke er interessert i bærekraftige løsninger, kun eskalering inntil motparten ydmykt gir seg.

Erdogan må forstå at de fleste kravene ikke vil bli innfridd da de er på kant med grunnleggende menneskerettigheter. Et endelig veto fra Tyrkia vil isolere landet i lang tid og dette spiller Erdogan rett i fanget på Kreml.

Hva sier Nato om å bytte demokratiske Sverige/Finland mot et stadig mer krevende Tyrkia ?

Lenke til kommentar

Tyrkias veto kan omgås ved å lage et NATO-A, hvor Tyrkia inngår, men ikke Sverige og Finland, og et NATO-B, hvor Sverige og Finland inngår, men ikke Tyrkia. Det er liten fare for direkte konfrontasjoner mellom Sverige/Finland og Tyrkia, og samlet forsvarsevne vil fortsatt være svært god for henholdsvis Tyrkia og Sverige/Finland.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Cascada81 skrev (48 minutter siden):

Tyrkias veto kan omgås ved å lage et NATO-A, hvor Tyrkia inngår, men ikke Sverige og Finland, og et NATO-B, hvor Sverige og Finland inngår, men ikke Tyrkia. Det er liten fare for direkte konfrontasjoner mellom Sverige/Finland og Tyrkia, og samlet forsvarsevne vil fortsatt være svært god for henholdsvis Tyrkia og Sverige/Finland.

Da vil i så fall Nato være splittet for alltid, noe som er svært uheldig for vest, men en ønskesituasjon for Putin.
Erdogan har i så fall blitt brukt som nyttig idiot for Kreml med de konsekvensene dette vil få for Tyrkia.

Tyrkia eller Sverige/Finland eller Nato går snart på et ydmykende nederlag hvis dette eskalerer ytterligere.
Ydmykelser er sjeldent godt nytt for bærekraftig fred…..

Lenke til kommentar

Det rører ved hva en forsvarspakt er og skal være. Må man ha samme statsform, lignende økonomi, kompatibel kultur (religion?) for at forskjellige stater skal føle det samholdet som kreves for at man forsaker nasjonale interesser når det er i paktens interesse, inklusive det å sende unge menn (og kvinner) for å dø i forsvaret av et annet land?

Så lenge man har en avskrekkende felles fiende og denne gjør sitt beste for å framstå som reell så tenker jeg at dette må gå seg til.

-k

Lenke til kommentar

Ein må ikkje nødvendigvis ha like verdisyn og styresett for å være ein fungerande forsvarsallianse. Det vil være ein fordel å være mest mulig like for å auke sannsynlegheita for at dei andre landa er villige til å stille opp med eigne soldatar om det blir behov.

Det viktigaste for NATO er at medlemslanda ikkje kan ha pågåande grensestrid som aukar sannsynlegheita for at eit medlemsland enten blir invadert eller sjølv invaderer eit land utanfor alliansen. Korleis landet styrar seg sjølv internt speler eigentleg liten rolle, det er utanrikspolitikken som er viktig.
Utfordringa opp mot Tyrkia er at Tyrkia er eit historisk medlemsland som resten av NATO i dag har lite til felles med, noko som har blitt særleg tydeleg etter det misslykka kuppforsøket i 2016, og at AKP kom inn som regjeringsparti før det.
Etter Golf-krigen i 1991 så fekk også kurderane eit sterkare fotfeste og med det eit ønske om å opprette ein kurdisk stat i det som i dag er områder som tilhøyrer Tyrkia, Irak, Syria og Iran.
Dette gjer at Tyrkia i dag er eit problematisk alliansemedlem. Ein ting er at Tyrkia i dag køyrer ein heilt anna politikk enn resten av NATO, det kan vi forsåvidt leve med sjølv om banda til Russland nok er litt sterkare enn dei burde være. Dette kan sjølvsagt også ha sin fordel ved at Tyrkia på den måten er i posisjon til å være ein deeskalerande faktor ovanfor Russland.
Det som er problematisk er at Tyrkia er i konflikt med kurdiske separatistar, noko som aukar faren for krig. Hadde Tyrkia søkt om NATO-medlemsskap i dag så hadde dei nok ikkje fått medlemsskap.

Samtidig så er det ikkje berre å sparke ut Tyrkia. Tyrkia er ein betydeleg militærmakt som bidreg sterkt til at NATO som allianse er slagkraftige nok til å være avskrekkande. Samtidig har Tyrkia ein viktig strategisk plassering.
I tillegg så er det sjølvsagt ikkje ønskeleg å miste heilt kontroll på Tyrkia, det er ingen ønskesituasjon dersom Tyrkia melder seg ut og i verste fall inngår ny allianse med Russland eller andre statar som utgjer ein trussel for Europa og NATO.

 

Den forhandlinga som foregår no er nok mest eit maktspel. Tyrkia vil prøve å få mest mogleg ut av den maktposisjonen som dei no sitt på med muligheita for å nekte Sverige og Finland medlemsskap. Sverige og Finland må nok svelge ein del kamelar og gi etter for delar av Tyrkia sine krav, samtidig har ikkje Tyrkia råd til å stille så sterke krav at dei risikerer å forhandle seg ut av NATO.
Nettopp på grunn av Tyrkia sin politikk, interne spenningar og geografiske plassering så er Tyrkia veldig utsatt dersom dei ikkje har sikkerheitsgarantiar frå NATO.
Så sjølv om Sverige og Finland nok må gi etter for Tyrkia, så vil heller ikkje Tyrkia få innfritt alt dei ber om.
Resultatet blir nok fort at denne prosessen kjem til å ta lang tid. Tyrkia vil nok ikkje seie nei til Sverige og Finland når resten av NATO seier ja. Om Tyrkia seier klart og tydeleg nei så setter dei seg sjølv i ein veldig vanskeleg situasjon. Reint formelt sett så kan nok ikkje Tyrkia bli kasta ut av NATO, men om NATO manglar forsvarsvilje ovanfor Tyrkia så vil dei i praksis miste beskyttelsen frå NATO. Samtidig kjem nok heller ikkje Tyrkia til å gi eit tydeleg ja til å innlemme Sverige og Finland ettersom dei har reelle innvendingar mot å ta inn statar som på grunn av sin nøytralitet har vært uttalt kritiske mot det moderne Tyrkia.

Tyrkia vil nok ha mest å tene på å holde Sverige og Finland for narr ved å la forhandlingane dra ut i tid og heile tida kreve noko nytt.
Sett frå Tyrkia sin side så er ikkje dagens krav så urimelege. Det som ein er ueinige om er definisjonane, kven er terroristar/kriminelle og kven er flyktningar, og kva er humanitær støtte og kva er militær støtte. Kravet om å oppheve sanksjonane som mange EU land ila Tyrkia er eit forståeleg krav men er nok eigentleg mest eit krav som er retta mot EU.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Inspector skrev (2 minutter siden):

Putins jubel varte ikke lenge https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/5G2xWz/historisk-dag-for-norden

Nå er jubelen snudd til latterlige og banale forsvarstaler. Han har selv stilt seg og Russland lagelig til for latterliggjøring og ydmykelser i lang tid, noe vestlige ledere vet å bruke…..

Dette blir nok ikke den siste morsomheten vi får se som går på bekostning av den selvoppnevnte lille tsaren….

https://www.tv2.no/nyheter/14907243/

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-ZwZXKsIXQp
Inspector skrev (5 timer siden):

Dette blir nok ikke den siste morsomheten vi får se som går på bekostning av den selvoppnevnte lille tsaren….

https://www.tv2.no/nyheter/14907243/

Løsningen i striden mellom Tyrkia og Finland/Sverige er et eksempel til etterfølgelse. Iflg Putins overbevisning skulle dette blitt en evighetsvarende og ødeleggende konflikt for Nato. I moderne demokratier derimot setter man seg ned under kyndig ledelse og finner gode/omforente løsninger.  En bærekraftig kultur som skaper enda bedre styrke og samhold.

Tro om den lille tsaren noen gang kommer til å forstå denne koden ?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...