Gå til innhold

Hva er det Norge prøve seg på med VM i Qatar?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
ForTheEmperor skrev (1 time siden):

Deres land, deres kultur og deres lover. Vi trenger ikke å like at homofili er forbudt der, men det er realiteten og vi må godta det. 

De holder en internasjonal konkurranse i regi av et internasjonalt forbund der de har rettet seg inn under deres regler. Så det er i grunn Qatar som må rette seg inn, ikke omvendt

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, ForTheEmperor said:

Deres land, deres kultur og deres lover. Vi trenger ikke å like at homofili er forbudt der, men det er realiteten og vi må godta det. 


Nja, vi vel ikke invandere Qatar over det, men vi trenger heller ikke godta det. Vi kan sanksjonere dem på andre måter. Og det er ikke bare det at det er forbudt i Qatar, men det faktum at folk blir forfulgt på grunn av det.

Et mye større problem er det at Qatar benytter seg av slavearbeid og tvangsarbeid, under særs usikre forhold, hvor tusenvis av fremmedarbeidere har dødd. Men for fotballforbundet, som har spesielt mange lesbiske spillere og medlemmer, er tydeligvis den minimale risikoen for å bli arrestert for å være homofil som turist i Qatar under et VM et viktigere spørsmål.

Hykleri i min oppfatning. Er det noen som kunne trengt en Pride parade, et Black Lives Matter og en Stop Asian Hate, så er det den arabiske halvøya, men selv i vesten gidder de ikke engang demonstrere mot ambassadene.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man kan da helt fint fokusere på begge deler uten at det er "hykleri", begge deler et stort problem. Det ene gjør ikke det andre problemet noe mindre.

Har vært ekstremt mye fokus over mange år på Qatars bruk av gjestearbeidere som slaver, under umenneskelige forhold der flere tusen har blitt drept. Dette var det utrolig vanskelig å gjøre noe med når det er så stor motstand i resten av FIFA til å flytte mesterskapet, og anleggene er nå faktisk ferdigstilt.

Det som er enklere å få nå til er å gjøre sikkerheten bedre for homofile under selve mesterskapet, fordi det vil bli spilt i Qatar uansett og det er her fotballen har størst påvirkningskraft. Norge har fokusert på både gjestearbeidere, LGBT (og en hel rekke andre problemer), men det er først etter Lise Klaveness tok over som generalsekretær i NFF at man har fått fart på det. Talen hennes til kongressen var utrolig bra, og man kan håpe at dette over tid vil inspirere flere land til å gjøre mer og stille sterkere krav i fremtiden.

Hun nektet også å stille på den konstruerte seansen med gjestearbeidere fordi pressen ikke fikk lov til å være tilstede der. Bra.

Når FIFA arrangerer fotball-VM bør minstekravet være at forbundets (påståtte) verdier møtes av vertslandet for selve turneringen, og at alle supportere uansett legning eller kjønn kan føle seg trygge. Per nå så vet man ikke hvordan myndighetene der vil håndheve de lokale lovene under VM, og dette er ekstremt bekymringsfullt. 

Lenke til kommentar

FIFA har stått i et dilemma de siste årene. VM er et internasjonalt sportsarrangement på lik linje med OL, og derfor kan ikke alle VM holdes i Vesten. Men hvis VM blir lagt til utenfor Vesten, får man problemer med korrupsjon og brudd på menneskerettigheter. Det er selvfølgelig særlig uheldig i de tilfellene det er direkte knyttet opp mot selve VM-arrangementet, slik som slavearbeid under stadionbygging i Qatar. Kan jo minne om at når søkelyset ble satt mot Russland, Brasil og Sør-Afrika, ja, så viste det seg at de var ikke akkurat noen englebarn, de heller. Kort sagt: Hvis VM skal holdes uten kritikk, så må det holdes i Vesten, eller i et land som Japan f eks. Kanskje på tide at dette skjer, slik at fotball igjen kan bli fotball, uten å blande inn politikk? 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...