Gå til innhold

ANNONSE: Slik er det unike bygget i Trondheim optimalisert for solstrømproduksjon


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Eneste som kan være i nærheten av unik , er at det er bygget for å få mest mulig ut av solkraft,, ellers er jo dette et hus uten møne, burde kanskje bli krav til nybygg med solceller, og så kunne man gjort som EU fjernet moms på og solceller, materialer, og arbeid, til slike anlegg,, og litt lettere for borettslag å samarbeide,, og litt bedre betalt, eller bytte en kilowatt for en kilowatt

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Xantippe skrev (1 time siden):

Er det mer hensiktsmessig å bruke energi på å lagre overskuddsenergien slik det er beskrevet enn å sende denne energien til naboene som kan redusere energiforbruket fra elverket?

Ikke så lenge vannkraftverkene produserer strøm. Da er det mer effektivt å sende strømmen ut på nettet og heller skru ned vannkraftproduksjonen tilsvarende.

Men merk at strøm bare er én måte å eksportere energi fra et bygg. Det kan også konverteres til varme og sendes ut via fjernvarmenettet eller et lokalt "fjernvarme"nett med de nærmeste byggene. Denne løsningen passer bedre i land som ikke har store vannmagasiner sånn som oss, fordi varmt vann er lettere og billigere å lagre enn strøm. Et eksempel er Svalbard. Der har de behov for varme året rundt, men behovet varierer med temperatur og vind. Varmeproduksjonen kan fint variere med sol og vind så lenge de har et stort nok varmelager som buffer. Vannbaserte varmelager er billige. Det går også an å bore hull i bakken for å bruke steinmassene som varmelager/buffer. Da tenker jeg ikke på å ensidig tappe borehull for varme, men også å aktivt etterfylle varme i lagret når det er overskudd av fornybar kraft.

Lenke til kommentar
MakeItBetter skrev (På 9.5.2022 den 17.17):

For å få noe noe ut av varmen fra taket er det kankje mulig å bruke NASA sin oscilerende stirling motor, og som kald resurs kan det kanskje brukes vanlig uteluft. De fleste dagene er jo kjølige her i landet.

Det er faktisk en temmelig energieffektiv måte å generere strøm på fra varme. Solfangere + gode sterlingmotorer gir i størrelseorden samme energieffektivitet som solceller. Stirlingmotorer bør ha omtrent like god tilgang på varme (Q-prikk) som kulde (Q-prikk). Har man en væskebasert solfanger så bør man nok også ha en væskebasert kjølesløyfe. For eksempel via en viftedrevet varmeveksler til luft, eller ved å sirkulere vann fra et nærliggende magasin.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...