Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

 

Den russiske presidenten har de siste åra hyppig minnet omverdenen på at han besitter verdens største atomvåpen-arsenal. Han har også mer eller mindre direkte truet med å ta dem i bruk, dersom Vesten krysser hans grenser for «akseptabel» støtte til Ukraina.

Litt etter litt har disse grensene blitt utfordret. Ukraina har fått stadig mer avanserte våpen - uten at truslene har blitt fulgt opp.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/vurderer-ny-atom-respons-skremmer-ingen/81976961

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (2 minutter siden):

Nye satellittbilder fra de tre ammunisjonslagrene i Russland som ble rammet av ukrainske angrep viser at det aller meste er helt jevnet med jorda. Inkludert toglinjer og infrastruktur for transport på alle tre stedene.

Nærbilde, Toropets før:

GYLhw6WWEAAmH7j?format=jpg&name=large


Etter:

GYLhvE-XQAA1bau?format=jpg&name=large


Langt mer her:

 

Skulle tro det var ICBM missiler i det første bildet... de to grønne sylinderliknende gjenstander på "før"-bildet er litt for stor til å være TBM missiler eller endog rakettcontainere for S-300/400.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
iMarius skrev (3 timer siden):

Slik jeg har forstått det, så skal ikke de ekstra 5 milliardene bevilges før i 2028-29? Ukrainapodden nevnte i hvert fall noe om dette i en av de siste podcastene sine.. Mulig jeg har misforstått.

Uansett når de får midlene, så er dette hårreisende lite fra Norge. Man blir flau, rett og slett.

Finner ikke noe mer enn VG-artikkelen i farta men der står det 5mrd ekstra i år, at programmet skal forlenges med 3 år og at totalrammen skal økes til 135mrd. Antar at vi får flere detaljer etter hvert, seinest når saken skal behandles i stortinget.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (9 timer siden):

Etter hva jeg hører er det helt motsatt, at nettopp Barth Eide og UD en av de største pådriverne i regjeringen for at Norge skal øke støtten til Ukraina betraktelig.

Barth Eide har gått hardt inn for økt støtte og brukt store ord i offentligheten, og skal nå føle seg lurt av at det ikke skjedde i denne omgangen.

Barth-Eide skrev for eksempel denne kronikken i vår (utdrag):

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ukraina-ikke-russland-ma-vinne-denne-krigen/id3035902/

Dersom Russland lykkes vil konsekvensene merkes langt utover Ukrainas grenser. Krigen må snus. Og den må snus nå. Skal det skje, må vi i Vesten trappe opp støtten til det kjempende ukrainske folket. Nære allierte av Norge, inkludert de baltiske landene, opplever dyp uro. Enda mer eksistensiell uro føler man lenger sør og øst i Europa.

Etter Ukraina besøkte jeg Moldova, der både president og statsminister kunne fortelle hvor intense russiske propaganda- og desinformasjonskampanjer de nå opplever.  Hybridkrigen er i full gang, og den strekker seg langt utover Ukrainas grenser. I Moldova hersker det ingen tvil om at de blir neste land ut hvis President Putin skulle lykkes i Ukraina. Kanskje nettopp fordi dette også er et land som nå er i full gang med å forberede seg på å bli EU-medlem.

Krigen i Ukraina er blitt eksistensiell.

Innsatsen må trappes opp, både kvantitativt og kvalitativt. Hva USA gjør, blir viktig, men vi europeere må være forberedt på å ta et enda større ansvar selv, uansett utfall i Kongressen. Vi snakker jo faktisk om freden på vårt eget kontinent.

At støtten knapt økes etter han gikk så hardt ut er et slag i trynet for utenriksministeren, som også må forsvare politikk han selv ikke er enig i.

Det jeg mistenker er dessverre at Vedum og Senterpartiet, som aldri sier så mye som et ord om Ukraina, er bremsen i regjeringen.

Er Støre noko betre enn Vedum?

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Thor. skrev (5 timer siden):

Fant svar her:

Estimations go as high that 40,000 tons in ammunition have been destroyed over the past few days, which accounts for 12% of Russian stockpiles, or the equivalent of 1 month in ammunition.

Hele tweeten under, interessant analyse.

En kanskje litt i overkant positiv tweet, men det er noen lysninger i Ukraina sin situasjon om dagene.

Då får ein håpe at Ukraina kan ta ut nokre depot til, slik at det verkeleg byrjar å monne.

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (2 timer siden):

Hva foreslår du at vi skal gjøre? Skal vi buzze det russiske fartøyet ved å fly over det med en F35? Det ville vært kult men ganske pubertalt, nedsiden er nok større enn oppsiden. Faktum er at russerne er noen j* rævhål og vi kan rett og slett ikke forvente at sivile ubevæpnede sjømenn risikerer livet mot den russiske marinen. Våre piloter bør heller ikke risikere livet mot den russiske marinen med mindre vi har en god grunn. Dette er ingen god grunn.

Om vi føler for å 'hevne' oss på russerne burde vi kjøpt og donert 100 pent brukte bradley-vogner. Det burde vi kanskje gjort uansett men signaleffekten ved å sende hjelp til Ukraina hver gang russerne lager kvalm ville vært helt fantastisk. :D

Det ein etterlyser er litt folkeopplysning. Saker som dette burde ha blitt gitt større merksemd i media, slik at det vart ein del av den offentlege debatten.

Redigert: Også Nrk har plukka opp saka: https://www.nrk.no/mr/russisk-krigsskip-skaut-varselskot-mot-norsk-fiskebat-1.17055139

Endret av torbjornen
  • Liker 6
Lenke til kommentar
Sitat

Norge vil bruke 100 millioner på å evakuere flere syke fra Ukraina

Publisert klokken22:52 iKrigen i Ukraina

Støre-regjeringen ønsker å bruke 100 millioner kroner på å forlenge avtalen med EU om å fly sårede ukrainere til behandling i Europa.

– Det er veldig viktig å fly noen av de alvorlig sårede ut til behandling. Vi har et fly og et mannskap med stor internasjonal anerkjennelse for å kunne gjøre den jobben, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

Norge har bestemt seg for å forlenge avtalen fra 2022 om å fly sårede ut fra Ukraina for sykehusbehandling i andre land i Europa. Avtalen mellom Norge og EU skulle egentlig avsluttes i november.

Kostnaden for å forlenge avtalen til april vil komme på inntil 100 millioner kroner.

– Dessverre er det fortsatt stor etterspørsel. Derfor forlenger vi den, sier Støre.

Ifølge statsministeren er nesten halvparten av pasientene som er evakuert fra Ukraina for sykehusbehandling, fraktet med det norske flyet. Dette utgjør 1931 pasienter.

(NTB)

 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Skaper frykt: - Russland tester oss
Den «flytende bomben» skaper frykt. Eksperter mener det kan være en russisk hybridoperasjon.

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/skaper-frykt-russland-tester-oss/81976956

Sitat

 

Lasteskipet «Ruby» har i flere døgn ligget i internasjonalt farvann sørsørvest for Mandal, i påvente av å få seile inn i Østersjøen og til destinasjonshavna, Klaipeda i Litauen.

Tirsdag har det Malta-registrerte skipet satt seg i bevegelse - men nå sørover, med destinasjon Malta, ifølge MarineTraffic.

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/ruby-har-endret-kurs/81980319

Sitat

 

Mandag satte skipet kursen mot Malta, etter flere døgn i internasjonalt farvann sørvest for Mandal, i påvente av å få seile inn i Østersjøen og til destinasjonshavna, Klaipeda i Litauen, for å få utført reparasjoner.

Etter å først ha fått avslag fra litauiske myndigheter, bekrefter nå også maltesiske myndigheter at de vil nekte skipet å legge til der.

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/kaos-ikke-kom-hit/81981600

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...