Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

 

Her er det mange vestlige politikere som er indirekte delaktige i dødstallene ved at de motarbeider store nok støttepakker til Ukraina, eller på annet vis trenerer hjelpesendinger, eller nekter å bistå med våpensystemer som Ukraina selv etterspør. 

En får håpe det kan bli mer fokus rundt akkurat dette i media fremover. At politikere må stå til ansvar og svare for sine valg i aviser, på nyhetene osv. Ukraina gjør så godt de kan, men alltid med minst en hånd bundet på ryggen. Og det er først og fremst våre politikere i frie demokratiske land som har makten til å endre dette. 

Det er jo også all grunn til å tro at de sivile tapene i Ukraina vil vokse fremover, pga av at russerne får ballistiske missiler fra iran. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar
oddeh skrev (17 minutter siden):

russiske tapstall de siste månedene har ligget på over 35000. Helt vilt.

I vinter og vår lå tapene av russiske soldater i underkant av 1000 per dag. De siste 3 månedene har det økt til drøyt 1200.

Utstyrstapene har steget jevnt og trutt fra november i fjor med ca 100 pr dag, til et snitt på over 150 i sommer. Rundt 20. august stupte disse tallene ned mot 100 igjen.

Tapene av soldater og utstyr så ut til å henge sammen (logisk nok), men de siste tre ukene er sammenhengen brutt. Jeg spekulerer i at det kan bety at russerne sliter med å finne nok utstyr til soldatene. Putin er nok meget klar over situasjonen ettersom både pratet om forhandlinger og atomvåpen tiltar.

https://lookerstudio.google.com/reporting/dfbcec47-7b01-400e-ab21-de8eb98c8f3a/page/p_c5qlea6e4c

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

"Våren 2022 donerte Norge 22 artillerivogner av typen M109 til Ukraina. Ukrainerne vil ikke gå i detalj på hvor mange vogner de har i full drift, men kan avsløre at over halvparten av de norskdonerte vognene ikke lenger kan brukes i krigen. 

Hoveddelen av feilene skal skyldes at kanonløpene er helt utslitt fordi de skyter mange granater, samtidig som de ikke har reserveløp.

Det er også store utfordringer med reservedeler fordi den norske versjonen av M109 har tysk-produsert våpen. Det skiller seg fra øvrige land, som den opprinnelige modellen fra USA, og dermed har noen «særnorske» deler. Det gjør at deler fra samme type vogn fra andre land ikke passer med den norske versjonen som flere ukrainske avdelinger har fått."

https://www.forsvaretsforum.no/artilleri-forsvarsdepartementet-krigen-i-ukraina/norskdonert-artilleri-ubrukelig-over-tid/391626

 

Trodde samtlige var tatt ut ettersom stille rundt de lenge, men ser ut til at noen fortsatt er operasjonelle. Hvorfor har vi særnorske deler? Kan det være klimatilpasninger? 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
oddeh skrev (11 minutter siden):

Trodde samtlige var tatt ut ettersom stille rundt de lenge, men ser ut til at noen fortsatt er operasjonelle. Hvorfor har vi særnorske deler? Kan det være klimatilpasninger? 

 

Dragavon skrev (2 minutter siden):

Det norske forsvaret har desverre altfor ofte en ide om at vi MÅ ha spesielle tilpasninger. Derfor kan vi ikkje kjøpe hyllevare som er lik det andre har, vi må ha svindyre og spesielle løsninger som ingen andre har. Då ender vi, eller no Ukraina opp med dyrt skrot.

Norge kjøpte vognene med tyskproduserte våpen:

Sitat

Det er også store utfordringer med reservedeler fordi den norske versjonen av M109 har tysk-produsert våpen. Det skiller seg fra øvrige land, som den opprinnelige modellen fra USA, og dermed har noen «særnorske» deler. Det gjør at deler fra samme type vogn fra andre land ikke passer med den norske versjonen som flere ukrainske avdelinger har fått.

Jeg kjenner ikke til bakgrunn og vurderinger fra den gangen, men jeg antar at disse vognene ikke nødvendigvis er særnorske som sådan, men at det kanskje kun er Norge som har donert denne varianten av vogner til Ukraina.

Men rent generelt har det vært en tradisjon at man har bedt om skreddersøm i litt for mange våpenkjøp i Norge, ja.

Dette ser det heldigvis nå ut til å være slutt på med F-35, Leo 2A8NO (norskprodusert kampsystem, ellers std AFAIK), nye ubåter (norskprodusert ildledningssystem, men ellers likt som Tyskland AFAIK) og nye fregatter (man ser etter eksisterende fregattmodeller som egner seg til våre formål).

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Nok et eksempel på at særnorske tilpasninger fra fabrikk er både dyrt og problematisk. Dette er kjent fra blant annet tidligere innkjøp av busser, trikker og togvogner. Feilen er at tilpasningene bestilles fra fabrikk, noe som fordyrer veldig og splitter produkt-seriene i flere varianter.

Løsningen burde være å bestille hyllevare og så i ettertid montere det ekstra utstyret som trengs og demontere det som blir overflødig (og sette det på lager for evt senere tilbakemontering). Da får vi lavere totalpris og enklere vedlikehold.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Kan det være så banalt som metrisk vs imperial på alt av festemidler, gjenger etc?

Ikke en ny problemstilling, geværet FN FAL er kjent for å eksistere i to hovedfamilier, alt etter om den er metrisk (belgisk opprinnelse) eller imperial (britisk/commonwealth opprinnelse). Da er det enkelte moduler som kan byttes helt eller delvis (feks imperial magasiner virker kun i imperial rifler, men metriske magasiner virker i begge), og enkelte moduler som er helt ombyttbare, men har enkeltkomponenter inni seg som ikke er ombyttbare.

Norsk NH90 skal ha vært en orgie i sære tilpasninger som ingen andre skulle ha. Nå var ikke det helikopteret et sunt prosjekt i utgangspunktet, mange andre land har slitt stort også med sine, men vi gjorde det ikke bedre for oss selv ved å kreve betydelige tilpasninger for Norge.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Fuck "peaceful settlement", i hvertfall så lenge det muligens medfører territorial concessions. Folkemorderen Putler fortjener ikke en jævla meter med ukrainsk jord, ikke engang en halvmeter gangvei i sønderbombede Mariupol.

Han kan ta med seg den imperialistiske røkla si på en meget lang ferie til et sted ingen solfaktor har virkning!

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Droneoperatørene liker å angripe med sola i ryggen fra oven. Denne vepsdronen var helt opp i 3,650 meter da det begynte å stupe mot sitt mål og detoneres så snart den kom nær nok. Det hjalp ikke russerne å la sine speiderdronene flyr høyere, dessuten bli observasjonskvaliteten betydelig dårlig - det er snakk om småkalibrerte sensorutstyr. 

Jihad Julian slår til på nytt med hans evne for dårlige nyheter. Han hadde måtte reversere flere ganger i det siste, og saken omkring Vodyane er merkelig fordi dette tettstedet er meget godt beskyttet, når russerne aktuelt avansert på sørflanken for å kutte av vegen mellom Vuhledar og Vodyane. Selv om denne vegen ikke er en logistisk hovedrute fordi det er mange småveger i nordlig og nordvestlig retning fra Vuhledar. Vodyane har i mange dager blitt utsatt for bombing med glidebomber, og russiske styrker klart å når utkantene fra sørøst, men hadde siden blitt stoppet. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...