Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
3 hours ago, JK22 said:

Stadig flere og flere ønsker nå å gjøre for å løse den ekstreme ulikheten i befolkningen med altfor mye penger samlet på altfor få og voksende fattigdom eller økonomisk usikkerhet for det store flesteparten. Mange har mistet troen, mange stemmer nå på ytterpartier og personer som kom med lovnader som de ønsker, og det får mange i etableringspartiene til å tenke seg om. Markedsliberaliseringen er blitt politisk upopulært. Spørsmålet er bare hvordan å gjenreise politisk kontroll på nytt, dvs. reversere til pre-1994 tilstand. Og saken med innvandring er nå blitt meget eksplosivt, Hamaskrigen med etterfølgende palestinerdemonstrasjoner og deretter opptøyene i Storbritannia har ført motsetninger til nye høyder. Dette tjener Putin på. 

 

Du har rett i mye av det du sier, men jeg føler du drar på for hardt i konklusjonen når du sier "mange ser misunnelig på diktaturer som følge av situasjonen i vesten" Selv blant de som stemmer på ytterpartiene på høyre og venstre siden vil du ikke finne mange som faktisk ønsker seg et diktatorstyre. 

Det er ikke demokratiet som har feilet, det er bare politisk utførelse som har bommet litt - det er politisk latskap og troen på at vi kan bevare fred uten å ha et forsvar som avskrekker. 

At makt og penger samles på få hender er uten tvil uheldig, og som vi har lært så er disse tingene selvforsterkende. Men det er jo ikke slik at fordi at eliten blir stadig rikere også i demokratiske land så er autokratier en bedre løsning. Se på putin og hans kriminelle elite. Det er ennå større forskjell i russland. 

Du blir noenganger så svart i tenkegang og måten du beskriver vår samtid på at det virker som du har gitt opp og tenker at alt vi står for er feil. Det er det ikke. Og ingenting blir bedre med et diktatorstyre. 

Og selv på ytterkantene i norsk politikk tror jeg ikke du finner mange som ønsker Norge var en diktatorstat. 

Endret av bojangles
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Bruk av atomvåpen er nok også det siste Russland ønsker. For i tillegg til at eliten tross alt setter verdi på egne liv (dog ikke andres), så er det et åpent spørsmål hvor mange fungerende atomstridshoder og raketter Russland i virkeligheten har. USA har opptil 3750 stridshoder. Alle er antatt å virke. Rakettene deres også. Russland? Rakettene deres har angivelig en feilrate på 20-60%. Det inkluderer raketter som er noe nyere samt mindre og mindre kompliserte enn flesteparten av de strategiske rakettene deres. Det å vedlikeholde stridshoder og raketter er veldig dyrt og komplisert. Russland har aldri gjort en atomprøvesprengning (siden Sovjet, 1990). Og de bruker mindre penger på atomvåpen enn Kina, som har 400 stridshoder.

Nå trenger man selvsagt bare noen få atomvåpen for å gi hele verden en meget dårlig dag, men Russlands atomvåpen er strengt defensive. De har overhodet ikke noe håp om å vinne en atomkrig, i den grad en slik krig kan vinnes, hvilket jeg tror vi alle egentlig vet ikke er mulig, inkludert Russland. Heldigvis står det også i hodene på de fleste politikere og militære i dag. Men det er nok viktig at vi kaller denne atombløffen deres. Kunne de finne på å gjøre noe i total desperasjon, f.eks hvis Kreml og Moskva var i ferd med å falle? Tja. Men det er strengt tatt det amerikansk ungdom kaller et "you problem". Med andre ord ikke noe vi kan ha noe håp om å forstå eller styre på noen måte. Særlig når regimet hele tiden kommer med slike trusler. Dersom USA eller Storbritannia noen gang kom med en trussel om å bruke atomvåpen ville det blitt tatt på det groveste alvor.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

 

AI sammendrag:

Spoiler
  1. Putin's Domestic and International Challenges:

    • Vladimir Putin is facing increasing pressure both domestically and internationally due to Ukraine's occupation of Russian land. This situation is weakening his image among the Russian populace, his inner circle, and international supporters like China’s Xi Jinping. Putin’s current strategy appears to be stalling for time and trying to maintain a strong front despite the setbacks.
  2. Ukrainian Incursion into the KK Region:

    • The Ukrainian advance into the KK region has slowed down, likely due to reaching the limit of their operational capabilities without overstretching their resources. Despite this, Ukraine has managed to dislocate Russian forces effectively. The incursion was not just a tactical move but part of a broader strategy that may involve multiple phases.
  3. Putin’s Response and Russian Defensive Strategy:

    • Putin has designated the situation in the KK region as an internal security issue, managed by the FSB (Russia’s internal security service) rather than the military, allowing the use of conscripts. This has caused logistical and morale issues among Russian forces, particularly regarding pay and deployment conditions.
  4. Potential Future Ukrainian Operations:

    • There is speculation about where Ukraine might strike next. While Belgorod is one potential target, other options, such as another attack on the Kerch Bridge or operations in Crimea, are also considered likely. The Ukrainians are keeping their plans closely guarded to maintain the element of surprise.
  5. The Eastern Front and Russian Tactics:

    • On the Eastern front, Russia is focusing its efforts on capturing key locations like Pakros, using heavy attrition tactics similar to those employed in previous battles. The use of poorly trained conscripts and heavy casualties are taking a toll on Russian forces, but they continue to advance slowly.
  6. Winter’s Impact on the Conflict:

    • The coming winter will likely slow down both Ukrainian and Russian operations, particularly due to the challenging terrain and weather conditions. Both sides will face difficulties, but the Ukrainians are slightly better equipped to maintain morale and continue their operations during the colder months.
  7. Russian Missile and Drone Strikes:

    • Russia has continued to target civilian infrastructure in Ukraine with missile and drone strikes, including the use of North Korean ballistic missiles. These attacks are intended to break Ukrainian morale but have so far been ineffective in achieving significant military or psychological impact.
  8. Ukraine’s Request for Long-Range Strike Capabilities:

    • Ukrainian President Zelensky has requested permission from the West, particularly the U.S., to use long-range missiles to target Russian airfields and missile launch sites. This request is considered militarily legitimate but has not yet been granted.
  9. Loss of Ukrainian F-16:

    • Ukraine recently lost one of its newly donated F-16 aircraft, possibly due to mechanical failure or an incident involving friendly fire. The incident highlights the risks associated with deploying advanced aircraft in combat for the first time, but it has not significantly affected Western support for Ukraine.

Overall, the situation is highly fluid, with both sides facing significant challenges as they adapt to evolving military and political conditions. The transcript underscores the complexity of the conflict and the strategic calculations being made by both Ukraine and Russia.

 

  • Liker 3
Lenke til kommentar
superrhino skrev (38 minutter siden):

Det er dessverre et stort demokratisk problem når man ender opp med opposisjonspartier med millioner av stemmer som blir stengt ute fra så godt som all politisk innflytelse. I Norge har vi foreløpig vært spart for det verste fra den demokratiske krisen, men vi er så nært knyttet til EU at vi begynner å merke effektene nå.

Et godt eksempel er jo energi og industripolitikken. Vårt største konkurransefortrinn, billig, ren og stabil kraft, skusler vi bort for å dekke opp for Tysklands dumheter. Private, internasjonale selskap og lobbyer utnytter denne situasjonen og tjener grovt på f.eks. lureprosjekter som vindkraftutbygging. Den norske stat har ikke lenger full kontroll over sitt eget kontrollapparat, altså hvor våre skattemilliarder havnet. Kineserne er ikke så dumme at de tillater slikt. I tillegg devaluerer vi vår egen valuta ved å selge den billig. Det er nesten så man ikke tror det.

I stedet for et Europa av blomstrende nasjoner og sterke nasjonalstater, som man så for seg i 1991, har vi nå en markedsbasert nyliberalisme som svekker kontinentet fordi det nå har blitt en slags minste felles multiplum-politikk grunnet dårlig lederskap, avvikling av realøkonomi og ren utnytting av europeiske ressurser. Og derfor har Europa dessverre store problemer med å hjelpe ukrainerne, til tross for at viljen var til stede de første to årene av krigen. 

Sant. Disse partiene er den type som aldri ville ha fått disse stemmer under normale omstendigheter, og burde derfor aldri slippes inn, men som sett med SD i Sverige gjør det bare vondt verre. Etableringspartiene taper stort fordi de hadde gitt fra seg kontrollen - ganske enkelt fordi disse ikke innså at det er gode og dårlige tider, en ekstrem kortsiktighet hadde helt overtatt i slutten på 1990-årene. Det er hvordan en demokratisk krise som Putin fryder seg over, hadde kunne skje - og det var ikke tilfeldig at det hendt etter Finanskrisen. I USA hadde en kontrarevolusjonær bevegelse utnyttet det utdaterte topartisystemet for å vinne innflytelse. I EU hadde føderasjonstilhengerne ivret for sterkt, Merkels ledelse mer og mer virker som dumhet på høyeste nivå, man hadde valget mellom en løsere EU eller en tettere EU under Hellaskrisen - og det siste var valgt. Det var feil. 

Nå er det en stemning for å gjenskape kontrollapparatene som hadde blitt nedbygd i de siste tretti årene. Men timingen for dette er usedvanlig dårlig, veldig dårlig. Selv ikke under kriseårene 1935-39 hadde så ufordelaktige forhold oppstått. 

Skal Russland beseires, må det strammes til. Og; når klimakrisen utløse alvorlige klimatiske katastrofer i 2030-årene, kan det kaste demokratiet ut i historiens skraphaug fordi folk som Trump kan sette menneskehetens overlevelse i fare, så et teknokratisk styre kan bli nødt til å overta. Putin ignorere hele saken omkring klima fordi han bryr seg ikke om det som skje etter hans død, mens folk som Trump er for dumme. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Kan Russland finne på å skape egne terroristgrupper som skal fremstille seg selv som uavhengiget og ikke tilknyttet til landet, men brukes til å destablisere vesten med å angripe militære og viktige infrastrukturer? Hvis de er så dum å finne på noe sånt, er det nok til å iverkseette artikkel 5 selv om Russland benekter de står bak gruppen? 

Endret av ForTheImperium
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
superrhino skrev (2 timer siden):

Det er dessverre et stort demokratisk problem når man ender opp med opposisjonspartier med millioner av stemmer som blir stengt ute fra så godt som all politisk innflytelse. I Norge har vi foreløpig vært spart for det verste fra den demokratiske krisen, men vi er så nært knyttet til EU at vi begynner å merke effektene nå.

Et godt eksempel er jo energi og industripolitikken. Vårt største konkurransefortrinn, billig, ren og stabil kraft, skusler vi bort for å dekke opp for Tysklands dumheter. Private, internasjonale selskap og lobbyer utnytter denne situasjonen og tjener grovt på f.eks. lureprosjekter som vindkraftutbygging. Den norske stat har ikke lenger full kontroll over sitt eget kontrollapparat, altså hvor våre skattemilliarder havnet. Kineserne er ikke så dumme at de tillater slikt. I tillegg devaluerer vi vår egen valuta ved å selge den billig. Det er nesten så man ikke tror det.

I stedet for et Europa av blomstrende nasjoner og sterke nasjonalstater, som man så for seg i 1991, har vi nå en markedsbasert nyliberalisme som svekker kontinentet fordi det nå har blitt en slags minste felles multiplum-politikk grunnet dårlig lederskap, avvikling av realøkonomi og ren utnytting av europeiske ressurser. Og derfor har Europa dessverre store problemer med å hjelpe ukrainerne, til tross for at viljen var til stede de første to årene av krigen. 

Du er dessverre inne på noe veldig sentralt og sant her. Da jeg studerte økonomi andre halvdel av 2000-tallet vet et norsk universitet så var det full juba juba stemning blant økonomer. Alt handlet bare om overdreven tro på "badekarmodell" og hvordan økonomien hele tiden kunne fordele ressurser og dermed gjøre alt så innmari effektivt. Samfunnsøkonomisk nytte.

Men det er bare så altfor få "eksternaliteter" (eksterne virkninger) som tas med i regnestykket. Alt alt for få. Selv idag vil jeg slite med å overtale mine medstudenter fra denne tiden, alle sammen fullstendig hjernevasket, til å forstå at økonomi som fag er svært begrenset hva gjelder å ta store beslutninger som å knytte norge til europas energinettverk. Samfunnsøkonomi er inne på riktig spor, men det er et altfor begrenset fag den dag i dag til at det er i nærheten å ha oversikt til å kunne danne grunnlag for slike beslutninger. Stoltenberg og hele den gjengen der kommer fra denne tiden. 

Selvfølgelig skulle vi ALDRI knytt vår ENORME fordel med evig tilgang på energi til Europa !! Kun for å tjene mer penger her og nå. Det er alt det er, kun for å tjene mer penger på kort sikt uten noen form for hensyn til hva som skal skje hvis verden endrer seg. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
sjamanen skrev (3 minutter siden):

Selvfølgelig skulle vi ALDRI knytt vår ENORME fordel med evig tilgang på energi til Europa !! Kun for å tjene mer penger her og nå. Det er alt det er, kun for å tjene mer penger på kort sikt uten noen form for hensyn til hva som skal skje hvis verden endrer seg.

Vi har økt kapasiteten på utenlandskablene til det nivået at de er i stand til å eksportere et eventuelt kraftoverskudd. Det ville i utganspunktet bedret vår egen forsyningssikkerhet og hadde vært nesten problemfritt om vi samtidig hadde økt egen kraftproduksjon i takt med kapasitetsøkningen til kablene. Det har vi ikke gjort. Hovedårsaken er 'motvind'. Det er nesten så jeg mistenker at de er en russisk påvirkningsoperasjon. Bare nesten. 'motvind' hadde ikke fått den innflytelsen de har om utbygging av vindkraft hadde blitt håndtert bedre. Det største problemet er at konsesjoner ble tildelt tilsynelatende uten mulighet for å trekke dem tilbake når vi fikk ny kunnskap om negative virkninger fra vindkraft. Det har skapt et inntrykk av at vindkraft *skal* bygges uansett og har gitt 'motvind' en langt lettere jobb enn de fortjener.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Quote

Russian President Vladimir Putin has arrived in Mongolia, his first visit to an International Criminal Court (ICC) member since it issued a warrant for his arrest last year.

https://www.bbc.com/news/articles/cwy527yex0no

Kjipt at han ikke arresteres, men heller ikke uventet. Mongolia ligger ugreit til inneklemt mellom Kina og Russland på alle kanter. Om han så hadde blitt arrestert hvordan skulle han blitt ført ut av landet? Kina og Russland kan blokkere et hvert forsøk både fysisk og diplomatisk.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Eksportkablene ble brukt hele tiden, ikke bare for å eksportere overskudd når magasinene rant over. Så fikk vi underskudd og prisene galopperte. 

Så skal vi satse på vindkraft for å kunne produsere nok strøm til å forsyne Tyskland, og på grunn av de viktige, internasjonale avtalene (som alle nordmenn er fornøyd med og Norge er avhengig av),  kan vi IKKE flå tyskerne uten å kreve samme pris av nordmenn. 

Eksportkablene er blitt en hellig ku. Det er ikke mulig for Forsvaret å sprenge dem, Politiet tør ikke å aksjonere mot århundrets ran, kraftselskapene klarer ikke å ansette kompetente folk som styrer import/eksport på en fordelaktig måte. De har økonomiske insentiver til å gjøre en dårligst mulig jobb, og når de forårsaker prisvekst får de mer profitt.

Vi må bygge mer ulønnsom og ustabil vindkraft for å mette disse kablene som ingen klarer å fjerne. Og så bygger de enda flere kabler.

Ironisk nok kan Putin bli løsningen, som med Nord Stream. Men han er nok best tjent med at strømkrisen fortsatt sprer seg til Norge. Han kommer ikke til å hjelpe oss.

Det dysfunksjonelle "demokratiet" skaper grobunn for nasjonalsosialisme.

Resultatet kan bli at vi får en regjering som lover å løse strømkrisen og migrantkrisen, gir fingeren til EU og samarbeider med Russland. Det tror jeg Putin håper på.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (1 minutt siden):

Så skal vi satse på vindkraft for å kunne produsere nok strøm til å forsyne Tyskland,

Tull, vil skal produsere for å forsyne oss selv. Også må vi produsere nok tli at kablene stort sett ikke klarer å tømme landet for energi.

Mannen med ljåen skrev (2 minutter siden):

Eksportkablene er blitt en hellig ku.

Forutsetningene endret seg underveis. Det ene er at utbygging av vindkraft har stupt, det andre er at Putin strupet gassforsyningen til Europa høsten-21. Vi tok ikke høyde for det da kablene ble vedtatt bygget.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Tull, vil skal produsere for å forsyne oss selv.

Hvor kommer kablene inn i bildet? Vi har allerede vannkraft til oss selv.

Før noen sier det er off topic, dette påvirker politikken til Putins fordel.

Merkel og Schrøder var antakelig russiske agenter. Schrøder jobber nå for Gazprom / Nord Stream.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gerhard_Schröder

Jeg kjøper ikke ideen om at ingen kunne forutse at Putins balletak på Europa var farlig. Dette har vært planlagt lenge.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...