Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Espen Hugaas Andersen skrev (1 time siden):

De hadde ekstreme mengder utstyr på lager. Mange av lagrene er nå tomme. Andre lagre nærmer seg å bli tomme.

Finnes det en god og troverdig utsikt over hvilket materiell som er tapt? Jeg vet at de begynner og gå tom for angrepshelikopter. Men de har jo vanvittige mengder med kjøretøy, kanoner, fly. 

 

Espen Hugaas Andersen skrev (1 time siden):

Mitt inntrykk er at det meste av utstyret som sendes til frontlinjene er nå nyproduksjon og omfordeling fra aktive enheter ellers i Russland. Dette er ikke nok.

Det har jo blitt rapportert at det er skralt med utstyr langs grensene. De har også kjøpt mye utstyr dra in og nord Korea. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er verre enn jeg trodde. Det hendt akkurat slik jeg hadde beskrevet, og det gjør situasjonen i øst meget farefullt fordi russerne vil dermed ha økt tempo i deres avansement, de hadde deres raskeste vinning da de tok Ivanivka-Vesele området for bare få dager siden. Disse opplysningene fra WSJ-artikkelen gjort det meget klart at det ikke er snakk om en begrenset offensiv i Kursk, men mangel på uthvilte og beredte styrker i tilstrekkelig antall - som er de beste ukrainerne har - har medført en treghet som gjør at man ikke var i stand til å utnytte gapet som hadde oppstått før russerne sendt inn forsterkninger. Det har vist seg at de slitt meget sterkt i Sudzja-området og langs grensevegen på nordbredden av Psel-elven hvor russerne hadde gravd seg ned. 

Så det er en allout-offensiv som ikke kan avbrytes. Dessverre har mangel på uthvilte styrker og den korte forvarslingen gjort at DRG-troppene som infiltrerte Kursk oblast, ikke kan få støtte og ikke kan oppfølges av de regulære styrker som kom ganske sent etterpå. Det kan være dette som fulgt til ødeleggelsen av en panserkolonne i Giri, den hadde kommet for langt framover dypt inn i et nylig improvisert forsvar. I dag er ukrainerne nå nødt til å hamre seg rett gjennom de russiske forsvarslinjene, og da trenger de langt mer enn 6,000 soldater. De trenger opptil 35,000 soldater for å når sine strategiske objekter. Og de trenger disse soldatene i går. 

I det minst er det mye lettere for de ukrainske soldatene som har overlegent stridserfaring og utstyr i sammenligning med de russiske soldatene hvis bare små deler har bedre utstyr, i et relativt åpent landskap som tillatt manøvrering med lav tetthet av FPV-droner og speiderdroner. Så hvis ukrainerne har strategiske objekter i Kurskoffensiven, er de nødt til å ta seg fram til Rylsk-Lgov strekningen langs E38-vegen og Obojan-området langs E105-vegen mellom Kursk og Belgorod, det er lettere sagt enn gjort, da det kan ta dem mange dager, om ikke uker. Det er 50 km mot Obojan og 20 km mot Rylsk - som kunne være meget langt unna. Det er mulig at ukrainerne hadde i begynnelsen håpt på at de marginale vinningene skulle få russerne til å stoppe i øst, men om offensiven hadde startet i mai eller juni, ville denne ha effekt. I løpet av juli har situasjonen forverret seg i øst, spesielt etter to uventede gjennombrudd sør for New York (Toretsk) og ved Ocheretyne (Donetsk) da hele frontavsnitt rømmes av uforberedte ukrainske feltenheter. Så man kan ha satt seg hårede mål uten å ense den kritiske situasjonen. 

Et meget uventet angrep ved Lytsi i Kharkivfronten avslørt dessuten at de russiske generalene mente situasjonen i Kursk ikke er å bry seg om, fordi de stolte på at deres soldatenes fatalistiske natur gjør at de vil bli stående og slåss mot en fiende som ikke kan drepe dem mer raskere og effektivere. Den russiske storoffensiven kommer til å ta Pokrovsk og Tsjasiv Jar kanskje allerede i september. Så hva er det for en plan ukrainerne har i øst? De har store problemer med at russerne har sterk luftherredømme og for sterk tetthet av droner som gjør at de knapt kunne bevege seg i det åpne og dermed mistet all initiativ. Det er ikke bare Su-34 flybaser som må tas ut, de må ta ut de russiske soldatene mye raskere - men dette er ikke mulig fordi artilleri er for ineffektiv, FPV-droner har for kort rekkevidde, minefelter og feltfortifikasjoner virker ikke, og russisk ildkraft er for sterk. 

Et tap på 250,000 menn i en eneste offensiv ser ikke ut til å ha noe effekt på russerne, som er villig til å miste enda flere, og rykter om massemobilisering for det neste året tyder bare på at Putin nå har sluttet med å hykle; hans mål helt fra begynnelsen har alltid vært snakk om utslettelse av Ukraina, han vil utrydde det ukrainske folkets selvstendighet. Han har vennet det russiske folket til krig, og ved å regelrett bestikke dem har han gjort dem til et plyndringsfolk som anså krig og forbrytelse som en naturlighet. Iran og Nord-Korea hjelpe ham ut. Og; det vestlige sanksjonsregimet som har blitt en komplett katastrofe, avslørt at verdenshandelen har blitt meget sterkt korrupt som har gjort at det nå finnes meget mange troløse firmaer i Vesten som for hundre år siden ville ha blitt konfiskert gjennom forræderianklager. 

Vi vet ikke i sannheten hva å gjøre. Ukraina trenger å drepe mange flere for å vinne, men de får ikke lov til å bruke alle virkemidler og de har meget seriøse problemer med egne våpenproduksjon; angrepene på strøminfrastrukturen har ødelagt meget mye - de kan nå bare produsere 10 langtrekkende kryssermissiler per år. Man burde la alle symbolske mål som Kertsjbroen være i fred for å konsentrere seg om hvordan å eliminere russiske soldater mye raskere. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

89TTPIl.jpeg

 

Det renner ut rubler, ressurser og russiske rotter for putin. Russerne mistet kun 1 luftvern igår, men tapte til gjengjeld 5 MLRS, 57 artilleri og greit med panser. Og 61 kjøretøy. 

Det er lett å tenke at lite virker for å få has på russerne og jeg ser enkelte også her tenker at Ukrainas egen spesialoperasjon ikke virker. Men da er det greit å huske på at vi som står utenfor å kikker inn, vi vet ikke hva de snakker om rundt bordet. Vi ser stolene er befolket og vi kan registrere at munner åpner og lukker seg også uten at det skuffes inn mat. Vi kan likevel forstå at det er en samtale rundt bordet. 

Kanskje var okkupasjonen av russiske territorier endel av en plan? For det skal vel litt mer til enn en dårlig dag på jobben før du bestemmer deg for å invadere russland? Og en plan kan jo ha både hovedmål og delmål - vi som står utenfor og ser inn vet ikke hva de snakket om rundt bordet, og vi  vet jo heller ikke om delmål eller hovedmål er mulig å oppnå.

Og kanskje vil en nedgraving gjøre at russerne må endre lokasjonen til noen av styrkene sine? For når de russiske rebellene har hatt raid inne i russland har det vært over på et par tre dager. Og de russiske militære har nesten kunne avfeie dem som en reell trussel. Men okkupasjonsstyrker som graver seg ned? Det er vanskelig å avfeie. 

Om Ukraina nå tar disse områdene, graver seg ned og minelegger og kanskje også får kontroll på deler av jernbanen og andre logistikk-knutepunkt - vel da er de Ukrainske okkupantene et problem for putin. Kanskje ikke målt i areal på okkuperte områder i russland, men dersom det skaper logistikk problemer over tid skaper det også hodepine over tid. 

Dessuten kommer det jo flere F-16, og kanskje finnes det tidligere F-16 piloter som ønsker å bidra til å frigjøre Ukraina. Større aktivitet fra F-16 vil raskt skape hodepine for russerne, og spesielt om de også klarer verve erfarne piloter med mange skarpe tokt bak seg. 

Vi vet jo heller ikke om Ukrainas spesialoperasjon kan påvirke UK og USA til droppe de kunstige begrensningene de har pålagt Ukraina. Først var vestlige tanks til Ukraina en rød linje putin forsøkte å skremme vesten fra, og sånn har det vært. Mange ganger. Og nå ruller vestlig panser over okkuperte områder i russland og russerne har ikke fyrt av atombomber. 

Ukraina trenger grønt lys for å bruke long range raketter og missiler også inn i russland, slik at de kan knuse russiske angrep på Ukraina allerede før angriperne tar av fra russiske rullebaner. Slik at Ukraina effektivt og raskt kan ta ut alle russiske depoter de klarer å spore opp. Og slik at Ukraina kan ta ut alle russiske fabrikker som avhjelper den russiske krigsmaskinen, inkludert alle olje og gass installasjoner. 

Sålenge Ukraina fortsatt okkuperer russisk land så tenker jeg det kan bli noe mer enn det vi ser nå. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

Måtte det bli flere! 100 dronefly per døgn inn i Russland er hva ukrainerne trenger mer enn noe annet. Disse Lyutyv og Dragon droneflyene virker helt ustanselig selv om det ikke er sett Shahed-liknende dronefly som har så langt bare vært sett en eneste gang. Tre flybaser har blitt angrepet med en viss suksess ifølge russiske kilder. Og ettersom det er snakk om sivil-militære flyplassområder med mindre ammunisjonsdepoter når våpen vil komme utenfra, ment det at man vil konsentrert seg om flyparkene med militærfly. 

Men dessverre er de russiske angrepene inn i Ukraina på nytt blitt destruktivt, 85-89 % av alle Shahed droner blir skutt ned, så 10-15 % kom gjennom. 

Ukrainerne må kunne masseprodusere rundt 10,000 dronefly bare i dette året. 

  • Liker 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
16 minutes ago, VifteKopp said:

Interessant hvordan noen i denne tråden beskriver Kursk-offensiven som en suksess for Ukraina, andre som en katastrofe. 

Hvem skal en stakkar lekmann tro på...

Om man ved en manøver på fiendens territorium får fienden til å trekke styrker bort fra området som er ditt og du egentlig vil ha, så må det kunne kalles en god ting så lenge du ikke øker tapene dine og svekker deg selv mer enn fienden. Skulle jeg tro. :)

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Det har vist seg at russiske motangrep hadde lykte med å ta tilbake flere tettsteder som var holdt av DRG-tropper, for så å miste dem til de regulære troppene som kom til. Det betyr at det var fram-tilbake på periferien omkring Korenevo og Sudzja i flere dager mellom små styrker. Nok en gang demonstrert dette at de regulære styrkenes sløvhet er et stort taktisk problem for de ukrainske offiserene. De mistet Snagost til russerne bare for å ta den tilbake så snart større styrker kom fram. 

Men nå har de regulære styrkene nådd ytterkantene av ukrainernes vinningene i Kurskfronten og ettersom det er nå klart at enda flere menn og mer våpen overføres dit fordi de har satt for seg ganske hårede mål, er de nødt til å presse seg gjennom mot nord og øst. De har tatt tettstedene langs et grunt våtmarksområde øst for Korenevo og DRG-styrker er på den andre siden mens de er i full gang med å rulle opp det russiske forsvaret langs grensevegen. De har tatt Cherkasskaya Konopel'ka og avansert mot Ulanok, utvilsomt med assistanse fra andre styrker på sørbredden av Pselelven. 

Sør for elven hadde ukrainerne avansert fram til Kamyshnoe, denne gang i styrke, og dermed engasjerte forsvaret omkring Giri sør for Belitsa - men dårlige veger og behovet for flere menn for å skape dybde er et stort problem. Dette gjør grensevegen på nordbredden av elven strategisk viktig, for derfra kan man slå langt østover. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Pop skrev (11 minutter siden):

Om man ved en manøver på fiendens territorium får fienden til å trekke styrker bort fra området som er ditt og du egentlig vil ha, så må det kunne kalles en god ting så lenge du ikke øker tapene dine og svekker deg selv mer enn fienden. Skulle jeg tro. :)

Ikke hvis du trekker dine egne styrker vekk fra det samme området... 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Selv russerne begynner å bli lei av den kroniske løgnaktigheten som Putin har vært en forkjemper for, de ser med egne øyne at myndigheter gang på gang lyver for dem uten stans i total virkelighetsfrakobling. Det er forresten interessant at ukrainerne skulle ha brukt ballistiske missiler som Tochka-U i Kurskfronten, som kan betyr at ukrainerne i sannheten har strategiske mål for sin offensiv inn i Russland. Og det er voksende frustrasjon over situasjonen i Kursk, de russiske generalene kunne ignorere Kurskoffensiven - men det kunne ikke den russiske sivilbefolkningen og dermed den politiske ledelsen i Kreml. Putin har så langt latt generalene fått bestemt. Det som gjør at det er frustrasjon, er alle løgnene og de meget mange selvstendige kilder. 

For det russiske folket er ekstrem individualistisk; deres mangel på solidaritetsfølelser og ignoranse for hverandre ment at de er vanskelig å holde styr på, som en katteflokk i praksis. Dermed er det tusenvis av alternative kilder for å få rede på det som skjer i Russland, i meget grell kontrast til Ukraina hvor solidaritet og samhold er langt mye sterkere. Dermed kan de lett kalle ut de usannsynlige og håpløse løgnene som kom fra myndighetene. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Han mente rundt 40 dronefly ut av 130 som var lansert, traff deres mål - og at de denne gangen konsentrert seg om flyparkene i flybasene. Som sagt er disse sivil-militært, slik at det ikke er mulig å slå ut sensitive funksjoner som kan erstattes i kort varsel, og for små og spredt depoter ettersom mye av våpnene vil komme utenfra, så luftvern, radar og fly vil være foretrukket å angripe. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (5 timer siden):
  • Ukraina holdt kortene om Kursk tett til brystet, og denne gangen lekket ikke planene slik de gjorde i fjor sommer. Det er åpenbart at det er en del NATO-representanter man ikke uten videre kan stole på.

Ukraina gjør rett i å ikke stole på vestlige land, i det minste. Vi har sviktet dem totalt, på alle måter. Jada, vi sender støtte, men for lite og for sent. Ukraina bør fortsette å være ekstremt forsiktig med å gi noe informasjon til vestlige land. Litt usikker på hvordan det er lenger øst, men frykter egentlig at det er mange russiske agenter der også. Så kanskje står Ukraina ganske alene i realiteten fordi Russland har forræderske kollaboratører over alt.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Pop skrev (10 minutter siden):

Leste noe om at Ukraina mente de ikke hadde tatt styrke fra Kharkiv til denne operasjonen.

Mulig, men dette er altså uansett soldater som ikke kan brukes i øst-Ukraina. 

Jeg har ingen idé om hva som er rett å gjøre, jeg bare bemerker at folk med mye mer peiling enn meg har to helt forskjellige syn på hvorvidt denne Kursk-invasjonen var smart eller ikke. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (11 timer siden):

Når det kommer til russernes respons og reaksjon så må vi ha i bakhodet at russisk reaksjon på militære invasjoner historisk sett har vært å bytte land med tid. Naturlig nok da land er noe de har mer enn nok av. Derfor anser trolig ikke den russiske overkommandoen (heter den fortsatt STAVKA mon tro?) at å miste 1000 kvadratkilometer landjord i sørvest som et stort nederlag.

1000 kvadratkilometer høres mye ut og er mye i form av innsats, men mengden areal er helt uten betydning sett opp mot Russlands 75 000 000 kvadratkilometer. Det er kun en symbolsak. Det er kun tre punkter av verdi (Atomkraftverk, ICBM-base og gasspumpestasjon) der Ukraina kun har tatt sistnevnte. Dette har dessverre liten betydning i den store sammenhengen. Det trengs massivt økt støtte for å gjøre vei i vellinga.

JK22 skrev (10 timer siden):

3) Ingenting nytter ikke fordi russerne har mange menn og utstyr, men fordi desimeringen av dem er på et altfor lavt tempo pga. forholdene på felten - det er altfor få angriperne om gang. Mesteparten er for langt bakover til man kan få has på dem. Deres taktikk er som en ustanselig mur med menn etter menn i uante dybde, de døde og skadede bare bli trampet ned uten den minste nøling av de som fulgt etter. Dreperevnen må improviseres.

Enig i det. Ratio of casualties må forbedres kraftig. 3:1 er ikke i nærheten av bra nok for en langvarig krig. Russiske tap må opp og ukrainske ned. Men Ukraina gjør mye riktig i øst. De trekker seg rolig tilbake mens russerne lider store tap. Det er et godt bytte, men bør bli ennå bedre. RU mister et titalls soldater per meter framgang.

JK22 skrev (10 timer siden):

Det er dette som gjør at Russland kunne vinne, selv hvis alt kollapser for dem. Så det eneste som gjenstår, er å drepe så mange som mulig og sette skrekk i de russiske soldater med størst mulig brutalitet. Dermed må man ha moralødeleggende våpen i stor skala. Ukrainerne må gjøre det samme som karolinerne, prøysserne, franskmennene og tyskerne før dem har gjort; kastet til siden alle regler for aktverdig krigføring. 

En liten nyansering: UA bør presisere at de holder seg ett skritt bak for å holde sin moralske høygrunn. Men hver gang RU eskalerer med et nytt våpen så bør det åpne for at UA svarer med samme våpen. Det var en tabbe av NATO å nærmest love å svare på atomangrep med konvensjonelle våpen. De burde gjort det klinkende klart at det vil åpne for bruk av kjernevåpen på russisk jord.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...