Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

 

Chatgpt sammendrag:

 

Spoiler

Sammendrag av YouTube-videoen om militæroperasjoner i Kharkiv-regionen, Ukraina

Videoen rapporterer om intense kamper i nordlige Kharkiv-regionen, med særlig fokus på utviklingene rundt bosetningen Kupiansk. Ukrainske styrker har iverksatt en rekke taktiske motoffensiver og har vist fornyet angrepskapasitet ved å utnytte svakheter i de russiske forsvarslinjene.

Hovedpunkter:

  1. Ukrainske Fremskritt: Ukrainske styrker har gjenerobret territorium på den nordlige utkanten av Kupiansk, inkludert et landbruksområde på omtrent 0,5 km². Disse operasjonene viser Ukrainas evne til å forsterke og utnytte lokale muligheter.
  2. Nattoperasjoner: Ukrainske styrker har gjennomført gjentatte angrep på russiske posisjoner om natten, støttet av pansrede kjøretøy. Dette tyder på en bevisst strategi for å sondere og utnytte sårbarheter i de russiske forsvarene.
  3. Russiske Motangrep: Russiske styrker, inkludert 155. marineinfanteribrigade, har forsøkt å gjenerobre tapte posisjoner, men ukrainske tropper har holdt stand. Videoopptak viser russiske rekognoseringsteam som nærmer seg området på motorsykler og ATV-er, og senere utfører droneangrep.
  4. Bredere Taktisk Tilnærming: Ukrainske operasjoner er ikke begrenset til nordlige Kupiansk, men inkluderer også angrep i vestlige deler av landsbyen. Dette inkluderer luftangrep med vestlige glidebomber på russiskkontrollerte områder.
  5. Russiske Bekymringer: Russiske analytikere uttrykker bekymring for bærekraften i deres offensive operasjoner i Kharkiv-retningen, med estimater som antyder utilstrekkelig antall tropper (30,000-70,000) for en betydelig gjennombrudd i ukrainske forsvarslinjer.
  6. Intern Uorden: Nyrotterte russiske enheter sliter med koordinering og kommunikasjon, noe som har ført til hendelser med vennlig ild, spesielt under nattoperasjoner.

Strategiske og Geopolitiske Impliksjoner:

  • Ukrainsk Fremgang: Ukrainske styrkers evne til å gjennomføre effektive motoffensiver og utnytte russiske koordinasjonsproblemer kan gi dem betydelige fordeler.
  • Russisk Vedholdenhet: Til tross for utfordringene, hevder Kreml fortsatt sitt engasjement for å etablere en sikkerhetssone i Kharkiv-oblast, og omgrupperer tropper for å fortsette offensive operasjoner

 

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

 

Spoiler

Sammendrag av YouTube-videoen: "Lei’s Real Talk: A Mercenary's Story from the Ukraine War Frontline"

Den 24. mai 2024 publiserte YouTube-kanalen "Lei’s Real Talk" en video fra frontlinjene i Ukraina-krigen. Videoen var ikke propaganda og inneholdt ingen kampscener, men viste en mann som snakket om krigens brutalitet etter å ha tjenestegjort i noen få måneder. Mannen, Li Jianwei, er fra Zhengzhou i Henan-provinsen i Kina, og hadde tjenestegjort i den kinesiske hæren (PLA) før han ble leiesoldat for Russland i Ukraina.

Li Jianwei forklarer at livet som leiesoldat ikke innebærer spesialoperasjoner eller lettere arbeid enn de russiske troppene. Han beskriver krigen som en kjøttkvern hvor soldater raskt kan dø eller bli alvorlig skadet. I videoen forteller Li om de dårlige forholdene på slagmarken, inkludert mangel på medisinsk støtte og adekvat mat.

Li nevner også at Russland bruker flere leiesoldater fra ulike paramilitære grupper, som Wagner-gruppen og Redut, og nå til og med kinesiske leiesoldater. Dette viser at Russland er villig til å involvere alle som er villige til å kjempe for penger, muligens for å unngå en upopulær mobilisering av hele Russland.

I videoen beskriver Li sin tid på fronten, hvor han ble skadet, men overlevde. Han avslører de høye dødsratene blant russiske soldater, hvor gjennomsnittlig levetid fra de kommer til slagmarken til de dør er mellom åtte og ti timer. Han forteller om en rekognoseringsoppgave hvor de støtte på droner som utførte bombetokt, noe som er typisk for den ukrainske krigføringen.

Li påpeker også hvordan russiske tropper ofte er dårlig utstyrt med gammelt og ineffektivt utstyr, og at moralen blant soldatene er svært lav. Mange russiske soldater deserterer eller later som de er syke for å unngå kampene. Han beskriver krigens brutalitet, spesielt i bykamper, og hvor mange soldater dør unødvendig

 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

God artikkel om russlands økonomiske situasjon:
https://www.theguardian.com/commentisfree/article/2024/jul/24/russia-economic-growth-western-sanctions-vladimir-putin-moscow

Kort oppsummering:
The article argues that Vladimir Putin's regime is misleading about the Russian economy's resilience to Western sanctions. Despite claims of strength, the war economy is struggling, with sanctions proving effective. 

Russia's supposed economic growth is unsustainable, driven by a war-focused economy and fiscal stimulus. Inflation is high, labor markets are tight, and the national wealth fund is depleting. Extreme measures like export bans and capital controls echo Soviet-era policies, which are unsustainable long-term.

  • Liker 7
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

25. juli 2024 - 07:46
En russisk satellitt beryktet for nærgående manøvreringer rundt vestlige satellitter, er i ferd med å nærme seg tre norske telekomsatelitter i geostasjonær bane. Det skriver det amerikanske nettstedet Satnews.

https://www.digi.no/artikler/russisk-spionsatellitt-truer-norske-kommunikasjonssatellitter/549223?sharing_key=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9%24eyJ1c2VySWQiOiI5ODYwMjBkYi05ODEwLTQwZmQtODNjMy00NDE2NmNmZTYwZTkiLCJhcnRpY2xlSWQiOjU0OTIyMywiaWF0IjoxNzIxOTAzNjk5LCJleHAiOjE3MjE5OTAwOTl9%24ISZM3BA0K49KnnBSDfGvdqNhpOeH7DV23rbNnCbIZXs

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, Dragavon said:

Bak betalingsmur så får ikke lest den. 

Nær er en ting, det får vi kanskje ikke gjort noe særlig med. Men dersom russerne sender sin(e) satellitt(er) slik at de renner andre satellitter i senk så må en vel bare få tatt ut faenskapet? 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

Uralvagonzavod to produce only 90 T-90M tanks from scratch in 2025
Experts suggest that Russia’s weapons industry can handle the monthly loss of armor on the Ukrainian battlefield. According to British Ministry of Defense intelligence, Moscow can deliver around 100 tanks a month to its forces—roughly matching its losses in Ukraine. 

https://bulgarianmilitary.com/2024/07/25/uralvagonzavod-to-produce-only-90-t-90m-tanks-from-scratch-in-2025/

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
54 minutes ago, Dragavon said:

Linken min skulle dele artikkelen i 24 timer 🤔

De krever at en registrer seg for å få lest. Det skjer jo aldri. Så viktig er det ikke.

Digi har jo ikke kommet opp med denne artikkelen på egenhånd, det er jo bare noe de har oversatt, så om de oppgir kilden så kan du jo gi oss kilden så kan vi lese det direkte der.  

Sammendrag av saken:

Spoiler

Det norske selskapet Aldoria sporer den russiske satellitten Luch-2 som nærmer seg telekommunikasjonssatellitter i geostasjonær bane. I juli ble Luch-2 oppdaget nær en norsk kommersiell satellitt, og avstanden har nå blitt redusert til 20 km, noe som vekker bekymring for dens hensikter. Aldoria overvåker satellittens bevegelser nøye for å beskytte viktige kommunikasjonstjenester. Selskapets observasjonsstasjoner sikrer kontinuerlig romdomene-bevissthet (SDA) og varsler satellittoperatører om potensielle trusler.

For mer informasjon, besøk SatNews.

Men alt som er kommet opp i bane rundt kloden kan også komme ned. Så om russerne forsøker å ta ut kritisk infrastruktur selv om det er i geostasjonær bane så må en vel se på det som et angrep på kritisk infrastruktur?

 

50 minutes ago, oddeh said:

Du må ha Ekstra-konto.

 

Nei ikke om en går direkte til kilden eller nettstedet de har hentet saken fra ;)

Det er helt greit å støtte god journalistikk men klipp og lim orker jeg ikke betale for. Digi, itavisen m.fl var ok da de produserte egne saker, dybdeintervjuer, store tester, osv. Men det no så langt mellom slikt at det blir til at en kutter de ut. Også forsøker de tvinge folk til å registrere seg for å lese saker som kanskje kunne drevet trafikk til siden??

Endret av bojangles
  • Liker 3
Lenke til kommentar
bojangles skrev (30 minutter siden):

Nei ikke om en går direkte til kilden eller nettstedet de har hentet saken fra ;)

Det er sant, men han delte en "delelink". Regnet med at de som ville lese artikkelen klikket på linken og ikke går via forsiden. 

Lenke til kommentar
1 hour ago, bojangles said:

Nær er en ting, det får vi kanskje ikke gjort noe særlig med. Men dersom russerne sender sin(e) satellitt(er) slik at de renner andre satellitter i senk så må en vel bare få tatt ut faenskapet? 

 

Det er fremdeles usikkert hva denne satellitten driver med. Om den forsøker seg på avlytting, eller om det dreier seg om rene øvelser på å nøytralisere andre lands satellitter. Det er også helt tydelig at de benytter den i hybridkrigføring for å true.

USA, Kina og India har også diverse kapabiliteter til å nøytralisere satellitter. Slik sett er Russlands fremferd mindre ødeleggende for rommet rett rundt jorden enn det f.eks India har gjort, som ødela en satellitt i 2019 og sendte vrakdeler overalt, noe som på sikt kan føre til "Kessler-syndrom" f.eks hvor alt som er i bane rives i filler og danner et belte av vrakdeler rundt jorden som gjør det vanskelig eller umulig for mennesker å reise ut i rommet eller sende opp nye satellitter.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...