Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

En teori er at F-16 venter på at luftvern og radarer er ødelagt, så de ikke skal bli skutt ned.
Men hvordan skal disse kunne ødelegges uten F-16 eller andre våpen med lang rekkevidde? Høna eller egget.
Kanskje kommer et stort, koordinert angrep, med en hel hønsegård av høner og egg samtidig. Min spekulasjon, og sikkert feil.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Lovende så langt man kan se. Det er tredje gang ukrainske dronesvermer angrep Morozovsk flybase som er trolig den viktigste Su-34 basen pga. direkte jernbaneforbindelse, og ut fra røyk og hysteriske rapporter om nedskutte droner - 75 - virker det som at ukrainerne kan ha gjort større skader. Det russiske luftvernsforsvaret virker helt utslått og desorganisert i Rostov oblast slik at det ikke fungerte som annet enn separate enheter hvert for seg. 

På tid, for situasjonen i Nordøstfronten og Donetskfronten har forverret seg, seks tettsteder falt til russerne i løpet av mer enn en uke, og i Kharkivfronten oppdaget ukrainerne til sin overraskelse at russerne bare kjøre rett på i åpen lend tross gravende tap tross tap i Vovchansk. Selv hvis ukrainerne skulle ha tre ganger mer ildkraft kunne de ikke stoppe de suicidale angrepene som bare fortsette og fortsette. 

Har lest at en russisk bokforfatter har utgitt en bok som kritiserte den sovjetiske krigføringsmodellen under 2.vk. Hva han ikke vet, er at de sovjetiske offiserene - som stort sett var russiskættede - ikke var først ut, meningsløse og blodige angrep var likedan sett i 1.vk. Helt tilbake til da Karl 12. levde under den store nordiske krigen var det bevitnet hvordan russiske tropper under pågående slag sloss i konflikt med allmenn forstand til mange offiserers forbauselse. De så hvordan russerne bli og slåss til døden. De så hvordan russerne angrep selv når det var håpløst. De så hvordan de russiske offiserer ledet sine soldater, og fant dette kvalmende. Det er med meget gode grunner tsarene foretrukket utenlandske og utenlandsktrente offiserer. For offiserer i Russland uansett utdanning og bakgrunn i de siste fem hundre år behandlet sitt folk som kveg. Det er mulig at dette skyldes det meget strenge stendersamfunnet som eksistert helt fram til mellomkrigstiden, da offiserene som regel kom fra aristokratiet som hadde slavebundet hele folket. Og de hadde kunne gjøre det fordi prestene villige samarbeidet med dem fremfor å kritisere som i hele den kristne verden - utenom Russland. Ikke rart at det russiske folket har blitt fatalister og individualister som ikke stolt på hverandre og på autoriteter med en sterk underkastelsestrang. Det forvrengte de russiske lederne som sett med Putin, for disse mistet kontakten med resten av Europa. De kunne ikke forstår ikke-russerne. KAN IKKE. 

Ukrainerne som vi nå vet, hadde inntil det var for sent, ikke forstått hvor dyp fatalismen stakk i den russiske folkesjelen. 

Fint. 

Endret av JK22
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
6 hours ago, bojangles said:

 

Chatgpt sammendrag:

 

  Hide contents
  • Vestlig militærstøtte: Vestlig militærhjelp fortsetter å strømme til Ukraina, og over 4 millioner ukrainske menn i militær alder har meldt seg til tjeneste.

 

 

Vent litt, leste jeg riktig?! 4 millioner har meldt seg til tjeneste? Er ikke det veldig mange? Har vi andre kilder på dette? Jeg var av den oppfatning av at Ukraina mangler menn og at mange forsøker å snike seg unna.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
5 hours ago, Mannen med ljåen said:

En teori er at F-16 venter på at luftvern og radarer er ødelagt, så de ikke skal bli skutt ned.
Men hvordan skal disse kunne ødelegges uten F-16 eller andre våpen med lang rekkevidde? Høna eller egget?

 

Det er vel bortimot umulig å nulle samtlige luftvern hos russerne. Det er allerede tatt ut enormt med luftvern, men russerne har hatt mulighet å flytte luftvern fra inne i russland til fronten fordi Ukraina har hatt forbud mot å bombe mål inne i russland. 

Nå er det heldigvis en endring på det, Storm Shadow ftw. Og nå når russerne skjønner at det må ha luftvern til kritisk infrastruktur og militære installasjoner inne i russland så blir det mindre luftvern tilgjengelig på fronten noe som kan skape store muligheter for Ukraina. 

Noe luftvern vil russerne ha igjen, uansett hvor målbevisste UA er mtp på angrep på luftvern,  russerne jobber nok hardt for å holde produksjonen av nytt luftvern igang mtp utslagstakten. Så man kan ikke vente med F-16 skvadroner helt til russerne er uten luftvern. En får heller sette inn F-16 til tross for luftvernet også får F-16 bli endel av arsenalet mot russisk luftvern. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar
7 hours ago, Mannen med ljåen said:

Jake Broe-video fra i natt. Inneholder intervju med en tsjetsjensk offiser fra russisk TV. Han snakker om store tap og fredssamtaler, en overraskende ting for russisk propaganda å innrømme. Russisk propaganda forbereder folket på nederlag, er hans tolkning.

Russere protesterer mot stort strømbrudd i Rostov.

 

Enig med Jake i at dette var en utrolig bisarr seanse på russisk statlig TV der det virker som om publikum kanskje for første gang blir forberedt på realitetene i krigen - at Russland taper, og taper stort, og at man enten må gi seg eller mobilisere millioner som man ikke har noe særlig utstyr til bare for å holde på den man har tatt.

Alt tyder nå på at Russland er på vei mot "fredsforhandlinger". Ukraina KAN være åpne til deler av dette, eller i det minste å fryse linjene, dersom Trump blir blir president. Men Ukraina vil nok ikke gi fra seg territorier. Det blir en fastlåst konflikt. Men det kan også tjene Ukraina. Mange fokuserer alt for mye på at Russland kan ruste opp... men kan de det? Den russiske økonomien smuldrer, og det vil nok også det russiske samfunnet gjøre på sikt. I mellomtiden kan Ukraina bli medlem av EU. Og man kan rett og slett vente ut Russlands kollaps og Putins exit fra politikk eller denne verdenen, hvor noen andre tar over, og blir nødt til å gi tilbake territorier for å få en slutt på sanksjoner.

Russland kommer til å ende opp som en tredje verdens- vassalstat av Kina, mens Ukraina vil bli medlem av EU og kanskje også NATO.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
1 hour ago, Enceladus said:

Vent litt, leste jeg riktig?! 4 millioner har meldt seg til tjeneste? Er ikke det veldig mange? Har vi andre kilder på dette? Jeg var av den oppfatning av at Ukraina mangler menn og at mange forsøker å snike seg unna.


Som @Mannen med ljåen er inne på, så er dette mer eller mindre "frivillige". Når man melder seg til tjeneste så kan man også velge enhet og virke. De millionene som har meldt seg er stort sett folk som velger tekniske og logistiske posisjoner.

Dette er en brukbar fiks for å skaffe nok folk bak fronten, men jeg lurer på hva det vil gjøre med moralen til frontkjempere.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/i/1MMpLG/18-aar-gamle-kateryna-prykhodko-omkom-i-drukningsulykken-i-gjerstad

Kateryna Prykhodko (18) omkom i drukningsulykken i Gjerstad

Prykhodko fra Ukraina kom til Norge for rundt ett år siden. Lørdag kveld omkom hun i en drukningsulykke.

18-åringen var fra Zaporizjzja-regionen, sørøst i Ukraina.

Etter hendelsen ble det besluttet å stenge badeplassen.

– Vi stenger badeplassen så fort det lar seg gjøre. Så lenge vannstanden er så høy og strømmen så sterk så anser vi det ikke for trygt å holde den åpen, sa ordfører Steinar Pedersen til Agderposten søndag morgen.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
4 minutes ago, Mannen med ljåen said:

Fortsatt støtte til Ukraina. Vil bruke 2.5% av GDB på forsvar. 3 mrd pund årlig i militærhjelp til UKR. Jobbe for at Ukraina skal inn i NATO. Jeg er ikke stenograf, kan ha slurvet.

Fint sammendrag! Jeg prøvde å få oppsummert videoen med ChatGPT, men det går bare med videoer som har påslått transkripsjon. Det hadde ikke denne.

Jeg kan for øvrig gjenta linken vi bruker for å oppsummere YouTube-videoer: Free YouTube-summarizer. Den har nok spart oss for noen titalls timer i tråden her allerede, og som noen påpekte, er det ikke alle som har tid og/eller mulighet til å se YouTube-videoer alltid :) .

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

En viktig reparasjonsbase har blitt tatt ut. Med tanke på at det er hundrevis av panserkjøretøyer og assistansekjøretøyer som må repareres, overhales og oppgraderes hver eneste DAG etter to år med intensiv krig er disse fåtallige reparasjonsbaser blitt veldig viktig for russerne, ikke minst disse med jernbane- og veg transportmuligheter samt stor arealområde. Det er dessuten også der kanskje opptil halvparten av alle deployerte kampkjøretøyer er i krigstid - mange stridsvogner har bare ett tusen kjøretimer per motor og opptil ett tusen skudd per kanonløp og enda kortere varighetstid på komponenter som mindre delvarer. Det er også hvorfor smertegrensen for den russiske stridsvognarmeen går ved 2,200-tallet, for minst halvparten skal være beredt til enhver tidspunkt og av dette kunne bare halvparten være ledig for øyeblikkelig kamp. For et så stort land som Russland er enhver under tusen-tallet grensen mot forsvarsløshet. 

Vi ser aserbajdsjanerne viser den største fingeren i historien mot russerne. Hvis aserbajdsjansk olje skal gjennom det russisk-ukrainske oljerørnettverket, vil russerne bli nødt til å bare få betalt for "leie" av volumet - og det kan bli alt de får uten å kunne selge egne olje. Det vil bli ydmykende for russerne, som i det siste ser ut til å ønske å selge skipstransport av gass (hva for?). I EU har Ungarn og Slovakia protestert mot Ukrainas handlinger, men det er tegn på at selv om EU kunne motta klager, er det lite de kunne oppnå utenom å synke seg ned til seriøse forhandlinger med ukrainerne fordi Polen er sterkt fiendtligsinnet mot dem. Polen har blitt Øst-Europas sterke mann, som nå har kommet med trusler om å sette Belarus under total blokade om grenseprovokasjonene ikke stanses - og de vil ha en migrant som myrdet en polsk soldat, utlevert. Polske soldater kan nå skyte ned alle inntrengere uten forvarsling. Så ukrainerne og EU vil kun høre på det som kommer fra Orban og Fico om disse skulle nedverdige seg til å be om troverdige samtaler. I første omgang, lite sannsynlig. For Orban hadde vært for provoserende. 

Endret av JK22
  • Liker 5
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
1 hour ago, Mannen med ljåen said:

Forverret økonomi og inflasjon for russere. Combat Veteran Reacts

Oppsummering fra ChatGPT: 

Spoiler

Videoen diskuterer den økonomiske situasjonen i Russland som et resultat av Putins krigsmaskin og de pågående sanksjonene. Her er hovedpunktene:

  • Økende Inflasjon: Russlands inflasjon stiger ukontrollert, drevet av sanksjoner og redusert oljeproduksjon. Britisk etterretning indikerer alvorlige økonomiske problemer.
  • Redusert Oljeproduksjon: Ukrainas angrep på russisk oljeproduksjon har redusert produksjonen med opptil 17%, noe som tvinger Russland til å øke innenlandske oljepriser for å kompensere.
  • Økte Gasspriser: Gassprisene i Russland har økt med 11% i starten av juli 2023, etter en tidligere økning på 34% siden invasjonen av Ukraina.
  • Inflasjonstrykk: Transportkostnader øker på grunn av høyere drivstoffpriser, noe som fører til økte priser på varer og tjenester i hele landet.
  • Arbeidskraftsproblemer: Mange arbeidsdyktige menn blir sendt til krigen, noe som skaper arbeidskraftmangel og ytterligere inflasjonspress.
  • Sentralbankens Tiltak: Sentralbanken øker renten for å bekjempe inflasjonen, men dette forverrer situasjonen for låntagere og forbrukere.
  • Sosiale Konsekvenser: Økonomiske vanskeligheter kan føre til offentlig misnøye mot Putin, noe han frykter mest. Mobiliseringen av soldater har allerede forårsaket en "brain drain", hvor mange velutdannede russere har forlatt landet.
  • Ukrainas Økonomiske Tiltak: I kontrast har Ukraina restrukturert sin gjeld, noe som sparer dem milliarder av dollar og stabiliserer økonomien til tross for krigen.

 

  • Liker 8
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Roland Bartetzko

How long will Ukrainian fighting capacity will be depleted by Russian tactics before the Russians simply walk to Kiev?
This question is worded terribly, but its premise is valid. Let me rephrase it:

If the Russians continue with their current strategy, is there a danger of a Ukrainian defensive line collapse?

The answer is a clear “no”, for the following reasons:

 

https://qr.ae/p27mOw

  • Liker 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, Dragavon said:

Oppsummert på norsk av ChatGPT:

Spoiler

Spørsmålet om hvor lenge Ukrainas kampevne vil bli utmattet av russiske taktikker før russerne enkelt kan marsjere til Kiev, kan besvares med et klart "nei", av følgende grunner:

  1. Russiske taktikker: Russland angriper med små infanterigrupper (maks 30 soldater) uten tungt panser (hovedstridsvogner og infanterikampkjøretøy), for å minimere tap av soldater og kjøretøy.

  2. Spredte angrep: Russland gjennomfører angrep på mange steder langs frontlinjen for å trette ut de allerede undermannede og overbelastede ukrainske forsvarslinjene.

  3. Ukrainsk forsvar: Ukraina mangler infanteritropper, og noen ganger kan ikke steder som er tatt av russerne gjenerobres umiddelbart.

  4. Langsom fremgang: Russerne tar kun én eller to små landsbyer hver uke og noen få hundre kvadratmeter med territorium. Med denne fremdriften vil det ta dem rundt 1 000 måneder å nå Kiev, noe som viser at det ikke er noen umiddelbar fare for hovedstaden.

  5. Russisk begrensning: Russland mangler nesten alt som trengs for å gjennomføre en vellykket storoperasjon: veltrente soldater, luftoverlegenhet, god logistikk og dyktige kommandører. Deres eneste fordel er artillerioverlegenhet, men dette gjelder kun mengde og ikke kvalitet.

  6. Logistiske utfordringer: Jo lengre frontlinjene trekker seg tilbake mot sentrale Ukraina, desto kortere blir frontlinjen (som favoriserer forsvarerne) og lengre blir logistikkruter for angriperne. Dette har vist seg å svekke den russiske kampevnen betraktelig.

  7. Tidligere erfaringer: Skulle russerne nærme seg Kiev igjen, vil deres tropper sannsynligvis møte samme skjebne som sist: et fullstendig nederlag.

Så selv om russerne forsøker å trette ut de ukrainske styrkene, er det ingen umiddelbar fare for at de ukrainske forsvarslinjene vil kollapse eller at Kiev vil falle.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (22 timer siden):

Ja, men det gjør vi allerede på lovlig og diplomatisk vis med sanksjoner, leveringsplikt til Norge for fisk som fiskes i vår økonomiske sone, mye strengere visumregler, osv. Lista kan bli lengre på lovlig og diplomatisk vis.

Ja, vi kunne sikkert sunket ned på Russlands nivå, men jeg mener at det ikke er noen smart måte å gjøre det på. Da kan de peke på oss og si "Norge bryter avtaler" og "truer russland i Nord" for å legitimere sine egne avtalebrudd og aggresjon mot oss. I siviliserte land er avtaler til for å holdes. Press kan utøves på mange andre måter i stedet for.

Du vet godt at Russland ikke forholder seg til disse reglene. De fisker alt de vil og holder på uten konsekvenser. Det nytter ikke for Norge å følge lover og regler når Russland ikke gjør det. Russland har opphevet reglene.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
7 hours ago, Enceladus said:

Vent litt, leste jeg riktig?! 4 millioner har meldt seg til tjeneste? Er ikke det veldig mange?

Bakgrunnen for tallet kommer ikke skikkelig frem, så det fremstår umiddelbart som store tall. Årsaken er at de som frivillig melder seg til tjeneste i større grad selv kan påvirke hvilken type tjeneste de vil utføre, kontra det å forholde seg passiv og gamble på å ikke bli trukket ut til mobilisering. 

Et land som kjemper for sin fremtid, sitt folk og sin kultur har behov for alle tenkelige typer mennesker for å holde hjulene i gang. Noen av de som har meldt seg til tjeneste ender kanskje opp i logistikken, med kontorjobb eller andre oppgaver der risikoen for en kule i hjertet eller bombe i hodet er langt lavere enn for de som havner på fronten. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...