Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

KalleKanin skrev (1 time siden):

Pratet akkurat med en greker som sa at Ottomanerne gjorde visstnok dette. De kidnappet greske barn og indoktrinerte dem til å bli krigere mot grekerne, for å svekke moralen hos grekerne. De færreste ønsker å sloss mot sine egne barn....

Den samme grekeren sa også at tyskerne stort sett ikke var så ille mot grekerne, og han dermed ikke hadde noe mot tyskere. 

Mens Ottomanerne var grusomme. (Og da underforstått at han ikke er særlig glad i tyrkere...)

(Edit: Og tviler egentlig ikke. Hitler var jo visstnok inspirert av Ottomanerne ift jødeutryddelsen)

Tyrkerne drepte hundretusenvis av grekere under og etter 1 verdenskrig, og armenerne fikk også gjennomgå. Dette var en del av en etnisk renselsesagenda. Tyrkia er forståelig nok ikke så godt likt av en del naboland. Men så kan man også si at denne type handlinger mer eller mindre var/er ganske normale i store deler av verden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_genocide

Aksemaktene drepte også direkte og indirekte gjennom sult flere hundre tusen grekere. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Markiii skrev (1 time siden):

Men de ble jo ikke trukket tilbake, men "ødelagt"?

Hvilken militær verdi hadde det å stå der i utgangspunktet?

Det gjorde at Russland ikkje kunne ta styrkane frå Kherson og setje inn andre stader. Russarane mista vel også mykje utstyr der, og heilt sikkert også ein del personell.

Samstundes var det vel ein general som fekk sparken nyleg fordi han tilsynelatande saboterte dei ukrainske styrkane, enten på grunn av udugelegheit eller kanskje til og med fordi han var i lommen til russarane. Det er mogeleg at det kan ha noko med saka å gjere.

Det er nok meir bruk for soldatane andre stader på fronten no. Så håpar eg at Ukraina kjem sterkt tilbake seinare og tek både den okkuperte delen av Kherson, Krim og dei andre områda som er okkupert av Russland.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

https://newsukraine.rbc.ua/news/zelenskyy-we-can-end-hot-phase-of-russia-1721382806.html

Zelensky ser ut til å være klar for å inngå et kompromiss med russerne inkludert å gi fra seg territorium. 
Det er jo dessverre helt usannsynlig at Ukraina skal klare å vinne denne krigen på slagmarken.

Håper at vesten fortsetter opprustningen selv om det skulle bli fred, for det er nok ikke det siste vi ser fra russerne. 

 

Lenke til kommentar

 

Chatgpt sammendrag:

Spoiler

Oppdatering fra Ukraina: Situasjonen i Vuhledar og Internasjonale Spenninger

Viktige Hendelser

  1. Russisk Fremrykking i Vuhledar:

    • Russland har gjort betydelige fremskritt i Vuhledar-regionen, spesielt på grunn av bruk av luftstøtte og artilleri.
    • Russiske styrker har klart å ta kontroll over flere områder, men kampene pågår fortsatt, og de har ennå ikke klart å etablere faste posisjoner.
  2. Terrengfordeler for Russland:

    • Russland har en taktisk fordel i terrenget, med høyere posisjoner som gir dem bedre utsikt og skytefelt.
    • Den ukrainske landsbyen Vuia ligger i en dal, noe som gjør den sårbar for angrep fra høyere terreng.
  3. Strategisk Viktige Veier:

    • Russiske styrker er nær en viktig forsyningsvei for ukrainske styrker, men har ennå ikke klart å avskjære den.
    • Kampene i området er intense, og kontroll over veiene er avgjørende for begge sider.
  4. Ukrainske Motangrep:

    • Ukrainske styrker gjennomfører motangrep for å hindre russiske fremskritt og beskytte viktige forsyningslinjer.
    • HIMARS-raketter har blitt brukt til å angripe russiske ammunisjonslagre nær Luhansk, noe som har ført til betydelige ødeleggelser.
  5. Politisk Utvikling:

    • Zelensky og Trump hadde en telefonsamtale der Zelensky gratulerte Trump med den republikanske nominasjonen og fordømte attentatforsøket mot ham.
    • Trump uttalte at han ønsker å bringe fred til regionen og avslutte krigen gjennom forhandlinger, men det er usikkert hvordan dette vil påvirke USAs støtte til Ukraina.
  6. Amerikansk Politikk og Internasjonal Støtte:

    • Biden vurderer å stille til valg igjen, til tross for lav popularitet. Det er bekymringer om hvordan dette vil påvirke den amerikanske støtten til Ukraina.
    • Trump har høyere sjanser til å vinne valget ifølge nylige meningsmålinger, noe som kan endre dynamikken i internasjonal støtte til Ukraina.
  7. Propaganda og Desinformasjon:

    • Russiske medier sprer desinformasjon om angrepet på et barnehospital i Kyiv, og hevder at det var iscenesatt av Ukraina.
    • Det er også rapporter om strømbrudd i flere russiske byer på grunn av problemer med energigeneratorer og underlagsutstyr.
  8. Russiske Militære Tap og Strategi:

    • Russland har mistet mange soldater og utstyr i kampene. Det er rapporter om dårlig moral og utilstrekkelig utstyr blant russiske soldater.
    • Russiske styrker bruker improviserte kjøretøy og gammelt utstyr på grunn av mangel på moderne ressurser.

Konklusjon

Situasjonen i Vuhledar-regionen er svært dynamisk med intense kamper og betydelige tap på begge sider. Russiske styrker har gjort fremskritt, men møter sterk motstand fra ukrainske styrker. Internasjonal støtte til Ukraina, spesielt fra USA, spiller en avgjørende rolle i konflikten. Politisk usikkerhet i USA kan påvirke fremtidig støtte, noe som gjør den internasjonale politiske situasjonen enda mer kompleks.

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, bojangles said:

 

Chatgpt sammendrag:

  Reveal hidden contents

Oppdatering fra Ukraina: Atomkraft, Internasjonale Spenninger og Militærhandlinger

Viktige Hendelser

  1. Mulig Strålingslekkasje ved Rostov Atomkraftverk:

    • Det er rykter om en potensiell strålingslekkasje ved Rostov atomkraftverk i Russland. Panikk blant lokalbefolkningen har ført til at apotekene har gått tom for kaliumjodidtabletter, som brukes til å behandle strålingseksponering.
    • Den russiske regjeringen benekter at det har skjedd en ulykke, men det er bekreftet at det radioaktive nivået i området er 75 ganger høyere enn normalt.
  2. Sikkerhetsproblemer ved Rostov Atomkraftverk:

    • For noen dager siden ble en av kraftenhetene ved Rostov atomkraftverk stengt på grunn av en sikkerhetsmekanisme som ble utløst av feil i en turbingenerator. Dette har ført til strømbrudd i flere regioner, inkludert Krasnodar.
  3. Iran Nærmer Seg Utvikling av Kjernefysiske Våpen:

    • Amerikanske tjenestemenn har uttalt at Iran kan være bare en til to uker unna å utvikle funksjonelle kjernefysiske våpen. Dette er en alvorlig bekymring med tanke på Irans aggressive handlinger mot Israel og USA.
  4. Ukraina Skyter Ned Russisk Jagerfly:

    • Ukrainske styrker har skutt ned et russisk SU-25 jagerfly i Peremyshliany-sektoren. Dette markerer nok en seier for Ukraina, som snart vil motta F-16 jagerfly fra internasjonale allierte.
  5. Angrep på Israel fra Iran:

    • En iransk drone, skutt opp fra Jemen, traff en boligbygning i Tel Aviv, noe som førte til minst én sivil død og flere skader. Israelske myndigheter vil iverksette tiltak for å beskytte sine sivile i fremtiden.
    • USA hjalp til med å skyte ned fire droner på vei mot Israel.
  6. Evakuering fra Zaporizjzja Atomkraftverk:

    • Nesten 5000 arbeidere har blitt evakuert fra det russisk-okkuperte atomkraftverket i Zaporizjzja, ifølge den ukrainske energiministeren. Dette reiser spørsmål om hvor lenge Russland vil okkupere anlegget.
  7. Fremskyndet Levering av F-16 til Ukraina:

    • Den polske regjeringen har tatt en beslutning som vil fremskynde leveringen av F-16 jagerfly til Ukraina. Dette vil styrke Ukrainas luftforsvar betydelig.
  8. USAs Hypersoniske Våpenprøve:

    • USA har gjennomført sin første øvelse med Dark Eagle hypersoniske system, som har en kostnad på 41 millioner dollar per missil. Dette markerer fremgang i USAs hypersoniske teknologi etter tidligere fiaskoer.
  9. Russisk Dom mot Amerikansk Journalist:

    • Den amerikanske journalisten Evan Gershkovich er dømt til 16 år i en streng regime straffekoloni i Russland. Dette har blitt sett på som en politisk handling, og det er håp om å sikre hans løslatelse i fremtiden.
  10. Russisk Anti-drone Netting:

    • I den russiske byen Belgorod har en buss blitt sett med et anti-drone nettverk for beskyttelse. Dette viser Russlands kreative, men desperate tiltak for å beskytte seg mot droner.

Konklusjon

De siste hendelsene markerer en periode med økte internasjonale spenninger, teknologiske fremskritt og betydelige militære bevegelser. Fra mulig strålingslekkasje i Russland til Irans nærhet til kjernefysiske våpen, og USAs hypersoniske våpenprøver, er situasjonen preget av komplekse utfordringer og risikoer.

Det var en nettside som publiserte radioaktive målinger på kart, men klarte ikke finne tilbake til den akkurat nå. Skal se om jeg finner den og poste om det er noe der som tilsier at det kan være noe i dette. 

 

Deep State Map har en visst funksjonalitet her. Den har ukrainske målestasjoner. Ser foreløpig ikke ut til å være over bakgrunnsnivå på ukrainsk side i det minste.

https://deepstatemap.live/en#7/48.9982401/35.738525

  • Liker 3
Lenke til kommentar
4 hours ago, Homba said:

https://newsukraine.rbc.ua/news/zelenskyy-we-can-end-hot-phase-of-russia-1721382806.html

Zelensky ser ut til å være klar for å inngå et kompromiss med russerne inkludert å gi fra seg territorium. 
Det er jo dessverre helt usannsynlig at Ukraina skal klare å vinne denne krigen på slagmarken.

Håper at vesten fortsetter opprustningen selv om det skulle bli fred, for det er nok ikke det siste vi ser fra russerne. 

 

 

Zelenskyy var på telefonen med Trump i går. Slik at dette kan også være en finte / diplomatisk manøver for Trump.

Det er likevel ikke snakk om å gi opp territorier, men å få til opphør i kamphandlinger. Det dør mange ukrainske soldater også, og det er jo ikke noe vits om man ikke klarer å ta tilbake territorier med makt fordi man ikke får nok støtte av de allierte.

Som jeg skrev her om dagen så er nok tiden faktisk på Ukrainas side. For selv om Ukraina har mange demografiske, politiske og økonomiske utfordringer - så har Russland de samme utfordringene, i enda større grad. Russlands evne til å krige er permanent sabotert. Det er tvilsomt om de klarer å bygge det opp igjen.

Samtidig er Ukraina i ferd med å bli medlem av EU, og på sikt også NATO, mens de også bygger nye militære evner og doktriner som er overlegne russernes.

Gi Russland nok tid, så er det stor sjans for at landet råtner på rot og til slutt vil måttet gi fra seg territoriene uten kamp.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 7
Lenke til kommentar

 

https://www.theguardian.com/world/article/2024/jul/19/nationalist-campaigner-for-the-ukrainian-language-is-shot-dead-in-lviv

Nationalist campaigner for the Ukrainian language is shot dead in Lviv

Iryna Farion, 60, a former MP known for her opposition to officials speaking in Russian, was attacked on the street

 

Virker som om noen oppfattet henne som en meget stor trussel mot fremtidige russiske planer for "integrering".

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

https://mil.in.ua/en/news/russian-il-76-aircraft-out-of-service-due-to-defective-components/

Russian IL-76 Aircraft Out of Service Due to Defective Components

In Russia, the supply of poor-quality bearings led to the failure of five IL-76 transport aircraft.

The supply of low-quality parts was confirmed by the Investigative Committee of the Russian Federation.

An investigation is being conducted against unidentified persons from among the management of the Balashikha Casting and Mechanical Plant (JSC “BLMZ”) , located in the industrial zone on the Enthusiasts highway in Moscow.

According to investigators, representatives of the enterprise, in order not to disrupt the defense order, bought bearings of unknown origin from 2017 to 2022 and supplied them as part of the wheels of the aircraft to the branch of the enterprise “IL” – “Aviastar.”

The products were accompanied by forged documents,stating that the parts were purchased from the “Saratov bearing plant” and were accepted by the military mission of the Ministry of Defense of the Russian Federation.

As a result, the use of poor-quality components in the wheels led to the failure and cessation of operation of five IL-76MD-90A aircraft.

 

2017-2022, altså korrupsjon, ikke sabotasje. Og nå som disse flyene har måttet fly mye, særlig i mangel av sivil lufttransport, så sliter det hardt på disse lagrene.

  • Liker 4
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2024/07/19/dismantled--for-spare-parts-russians-attack-with-their-best-tanks-and-worst-war-bikes-and-run-into-heavily-armed-ukrainian-paratroopers/

Russians Attack With Their Best Tanks And Worst War Bikes—And Run Into Heavily-Armed Ukrainian Paratroopers.

A Russian assault toward the eastern town of Kurakhiv ends in bloody disaster for the attackers.

 

 

 

  • Liker 5
Lenke til kommentar

https://www.businessinsider.com/ukraine-abrams-better-than-russias-best-tanks-in-war-commander-2024-7

US-made Abrams are better than Russia's best tanks in the war, Ukrainian commander says, and it's not even close

  • A Ukrainian M1 Abrams commander said the American tank was better than Russia's best in this war.
  • He said the Abrams was better than Soviet tanks and even the T-90 that Moscow has deployed.
  • Putin touted the T-90M, specifically, as the "world's best tank."

Ukraine is operating a small fleet of US-made Abrams tanks, combat-proven vehicles that were built to destroy Russian armor.

The war in Ukraine hasn't really featured the kind of tank-on-tank engagements that the M1A1 Abrams was designed to win. And instead of leading massive armored breakthroughs, another function they were built to carry out, these tanks are primarily being used in more of a supporting role.

But a Ukrainian tank commander said the Abrams was still a dominant tank on the battlefield — better than the Soviet-era ones Kyiv fielded at the start of the war and even Russia's top and most celebrated tanks.

"It's better than T-72, T-62, and even Russian T-90," the commander, who goes by the call sign Zakon, said through a translator during a recent interview with Business Insider from an undisclosed location near the front lines in eastern Ukraine.

The US initially planned to send Ukraine the newer M1A2 variant but decided to send the older M1A1s, tanks that run $10 million a unit, to speed up the delivery process. Kyiv received all 31 Abrams in the fall, and they're now in service with the seasoned 47th Mechanized Brigade. Zakon commands one tank and oversees a crew that consists of a driver, a loader, and a gunner.

He said the M1A1, even though it's an older model of the Abrams that has been the main US battle tank for decades, was twice as good as Russia's T-90. "It's like a mouse against a big cat, if we compare these tanks," he told BI this week.

None of Russia's tanks stack up

Russia has fielded multiple variants of the T-90, a main battle tank in service since the early 1990s. The newest — and most technologically advanced — is the T-90M, which Russian President Vladimir Putin once claimed was the "world's best tank."

The T-90M is the most sophisticated tank Russia has deployed to Ukraine since Moscow has withheld its T-14 Armata from combat. It has thermal sites, multilayered armor, a sophisticated fire-control system, and electronic-warfare capabilities, among other tools.

Though capable, they're not invincible. According to the open-source intelligence site Oryx, Russia has lost at least 100 T-90Ms and more than 50 other T-90 variants. They have fallen victim to Ukraine's small attack drones and armored vehicles.

Another sophisticated Russian tank is the T-80BVM, which, according to Oryx, has suffered at least 150 losses. Overall tank losses for the Russian army since the start of the war are estimated to be more than 3,000.

Zakon did not specify T-90 variants when he compared the American-made Abrams with Russian armor. However, Gian Gentile, the associate director of RAND's Arroyo Center and a retired US Army officer with experience in the Abrams, previously told BI that even the T-90M was "inferior" to the Abrams because it's less heavily armored, making it more vulnerable, and has worse technology, particularly the optics and fire-control systems.

The Abrams is a powerful machine. It has thick armor, but its gas-turbine engine can get the 60-ton tank up to 45 mph. And its depleted-uranium rounds can pierce holes in enemy armor.

"Probably the best thing about it is its speed. It's really quick," Zakon said. "It's easy to get into the fight and get out of the fight."

The Abrams hasn't really had a chance to do much of what it was made for in Ukraine, though. Zakon said that more tanks could help Kyiv deliver more of an armored punch, echoing comments made by Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy last week.

"For our tanks, we use them to ensure that our infantry or foot troops can be deployed or that our vehicles or equipment can be deployed where it's necessary," Zakon said. "Unfortunately, we do not use these tanks as breakthrough tanks, but we mostly use them to strengthen and support our positions."

Though the Abrams is widely recognized as a top tank, the American armor is also not without vulnerabilities and has been a high-profile target for Russian threats such as anti-tank missiles, rocket launchers, and first-person-view drones, which are all over the battlefield. Ukraine has lost as many as 10 Abrams, according to Oryx.

In Ukraine, these tanks have been equipped with electronic-warfare capabilities, explosive reactive-armor tiling, and anti-drone protective screens donated by Rinat Akhmetov's Steel Front initiative to help them defend against inbound munitions.

Zakon said that the Abrams could take a hit, but he repeatedly said that Ukraine needed more-dynamic systems to protect the tank's exterior and the crew inside. He stressed the importance of having more Abrams Reactive Armor Tiles or the Soviet Kontakt-1, technology that can defend against explosives.

"We do need Abrams tanks, we do need people, and, first of all, we do need dynamic protection," Zakon said, adding: "We need them as much as possible."

 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (1 time siden):

Gi Russland nok tid, så er det stor sjans for at landet råtner på rot og til slutt vil måttet gi fra seg territoriene uten kamp.

Det er et stort problem at land som USA og Tyskland ønsker business as usual etter krigen. Da kan Russland bygge seg raskere opp igjen. Russland bør behandles som Nord-Korea, Iran og Cuba, uten sluttdato. Kun et eventuelt kraftig regimeskifte kan få vesten til å revurdere sanksjonene. Siden det neppe vil skje før om 50-100 år så er det beste vi kan håpe på en sovjetisk oppløsning nr 2. Et kjerne-russland med halvert innbyggertall og areal ville vært svakere og enklere å håndtere. Jeg synes det er synd at ikke USA og Tyskland ser dette som et av de beste scenariene.

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (55 minutter siden):

https://english.nv.ua/nation/80-of-russians-cancel-crimean-tours-in-droves-over-fears-of-their-own-air-defense-50436056.html

Over one-third of all booked trips to Crimea were canceled in June 2024.

This rate is significantly higher in Sevastopol, where nearly 80% of organized tours scheduled for June were abandoned by Russian tourists.

Dette er et sjeldent og viktig innblikk i russernes evne til å se forbi Kreml-styrt media. Dette er nok mye mer ærlig enn noen meningsmåling.

Endret av Simen1
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
7 minutes ago, Simen1 said:

Dette er et sjeldent og viktig innblikk i russernes evne til å se forbi Kreml-styrt media. Dette er nok mye mer ærlig enn noen meningsmåling.


Én ting er tross alt "noe som foregår et stykke unna", en annen ting er når det begynner å påvirke ens eget liv, lommebok og sikkerhet. Der er russerne mer følsomme.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Chatgpt sammendrag:

Spoiler

Oppdatering fra Ukraina: Forsvaret av Kanaldistriktet

Viktige Hendelser

  1. Ukrainsk Motstand i Kanaldistriktet:

    • En liten tropp på åtte ukrainske soldater forsvarte seg mot russiske forsøk på å omringe hovedstyrken i Kanaldistriktet i 70 dager.
    • Deres heroiske innsats kjøpte tid for hovedstyrken til å trekke seg tilbake, mens troppen klarte å koble seg til hovedstyrken og evakuere.
  2. Forsyningslinjer og Skogdekning:

    • Ukrainere opprettholdt sterke forsvarsposisjoner i Kanaldistriktet, avhengig av to hovedforsyningsveier. Den primære forsyningslinjen var en bro direkte til Kanaldistriktet, og den sekundære veien gikk gjennom en skog i nord.
    • Skogen ga betydelige fordeler ved å skjule ukrainske bevegelser fra russiske droner, noe som hindret russisk artilleri og luftstyrker i å målrette dem.
  3. Russiske Angrep og Ukrainsk Forsvar:

    • Selv om skogen ga dekning for ukrainske styrker, brukte russerne den også til å maskere sine angrep.
    • En ukrainsk gruppe på minst åtte soldater ble avskåret fra hovedstyrken, og russerne prøvde å eliminere dem for å få informasjon om ukrainske forsvarsposisjoner.
  4. Forsyning via Dråper fra Droner:

    • Ukrainere klarte å forsyne den beleirede troppen med mat og medisiner via dronedråper, noe som gjorde det mulig for dem å holde ut i over 70 dager.
    • Til slutt klarte hovedstyrken å rydde vei til den avskårne troppen, og de klarte å evakuere til nye forsvarsposisjoner.
  5. Strategisk Tilbaketrekning:

    • Alle ukrainske styrker i Kanaldistriktet trakk seg tilbake til skogen for å reorganisere og forberede seg på videre operasjoner.
    • De nye forsvarsposisjonene i Noi-distriktet er strategisk plassert foran en 10 meter bred kanal, noe som gjør russiske angrep svært vanskelige.
  6. Betydning av Forsvaret:

    • Forsvaret av Kanaldistriktet, med bare åtte soldater, hindret en russisk omringing og gjorde det mulig for hovedstyrken å trekke seg tilbake på en ordnet måte.
    • De tilbaketrukne styrkene vil fortsette å spille en viktig rolle i dybdeforsvaret mot russiske angrep.

Konklusjon

Den ukrainske motstanden i Kanaldistriktet viser betydelig taktisk dyktighet og utholdenhet. Tross overveldende odds klarte en liten tropp å hindre en russisk omringing og sikre en strategisk tilbaketrekning. Dette forsvaret har bidratt til å beskytte nordflanken og kjøpe tid for reorganisering av ukrainske styrker i området.

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

GS6YjRUXUAARiSN.jpg.10d922734396d409905b352b0cdabb7a.jpg

 

Øst-Europeiske EU-land vil potensielt forbigå middelhavslandene i EU i løpet av dette tiåret.

Dette kan være nok en god grunn til å bringe Ukraina inn i EU.

Imidlertid er det problematisk for særlig polske bønder, som vil få lavere pris for sine varer. Da vil skoen være på den andre foten for Polen, som lenge har nytt godt av å eksportere landbruksvarene sine.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...