Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

 

Forsøkte en chatgpt summary. Ser ut som det er litt hit or miss om tjenesten klarer å lage en summary på første forsøket uten at det oppstår en eller annen form for error. Men når den virker er den jo fortreffelig. 

 

 

Spoiler

Oppdatering fra Ukraina

Introduksjon

Denne videoen gir en oppdatering om situasjonen i Ukraina, med spesielt fokus på en bisarr hendelse i Kharkiv oblast der Russland sendte en konvoi av Kina-produserte golfbiler for å gjenvinne tapt territorium.

Konvoihendelsen

Russland forsøkte å gjenvinne territorium nær Lypi og Liak ved å bruke en konvoi hovedsakelig bestående av Kina-produserte golfbiler. Golfbilene var tungt modifisert med store, klumpete bur, noe som svekket deres ytelse og reiste spørsmål om deres nytteverdi. Denne konvoien ble overfalt av ukrainske styrker.

Russiske Militærforsyninger

Videoen fremhever Russlands mangel på skikkelig militært utstyr, noe som tvinger dem til å bruke ukonvensjonelle kjøretøy og utilstrekkelige forsyninger. Dårlig kvalitet på rustning, inkludert treplater, har blitt gitt til russiske soldater, noe som viser betydelige forsyningsproblemer.

Ukrainske Motangrep

Ukraina har lansert motangrep i Kharkiv-regionen og rapporteres å ha gjort noen fremskritt i landsbyen Lypi.

Brann og Eksplosjoner

Det er pågående skogbranner i russisk-kontrollerte territorier på grunn av ekstrem varme og ukrainske angrep på russiske posisjoner. Dårlig kvalitet på nordkoreanske artillerigranater har ført til funksjonsfeil og ulykker innenfor russiske artillerienheter.

Internasjonal Dynamikk

Kina har sendt militære styrker til Hviterussland for felles øvelser, noe som indikerer støtte til den russisk-hviterussiske alliansen. Videoen berører de potensielle geopolitiske implikasjonene, inkludert Kinas holdning til Taiwan og deres ideologiske motstand mot vestlige demokratier.

Politisk Kommentar

Videoen nevner kort amerikansk politikk, med fokus på president Joe Bidens helse og offentlig oppfatning, og kontrasterer hans holdning til Ukraina med Donald Trumps. Den inkluderer også kommentarer fra Storbritannias statsminister Starmer som bekrefter støtten til Ukraina.

Støtte til Ukraina

Estland sender nye luftforsvarssystemer til Ukraina. Videoen nevner pågående ukrainske angrep på russiske oljefasiliteter og militære mål.

Militærkartoppdateringer

Videoen gir oppdateringer om den militære situasjonen med et interaktivt 3D-kart, som viser bevegelser og kamper i ulike regioner, inkludert nordlige Kharkiv og områder nær Donetsk.

Status for General Tolinski

Det er usikkerhet rundt statusen til den russiske generalen Tolinski, som har vært savnet siden et ukrainsk angrep på hans kommandosenter.

Oppfordring til Handling

Skaperen oppfordrer seerne til å støtte kanalen hans gjennom Patreon og til å abonnere på hans Telegram-kanal for flere oppdateringer.

 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

 

chat gpt sammendrag:

 

Spoiler

Oppdatering fra Tetk-regionen i Ukraina

I dag kommer de viktigste oppdateringene fra Tetk-retningen. Her har russerne utnyttet en ukrainsk brigade-rotasjon og tatt kontroll over en ukrainsk festning ved å snike seg gjennom forlatte rør. Denne retningen har vært relativt statisk siden starten av den russiske invasjonen på grunn av dype ukrainske befestninger som stammer fra krigen i Donbas, noe som viste seg uoverkommelig for russiske styrker.

Ukrainsk Brigade-rotasjon

Denne delen av fronten har ikke sett noen store russiske offensiver og ble kategorisert som en roligere del av fronten. En ukrainsk kommandør bestemte seg derfor for å rotere den utkjørte 41. mekaniserte brigade fra Chif Yard-retningen til her, og sendte den ferskere 24. motoriserte brigade for å forsterke kampene i nord. Lavere nivå ukrainske kommandører advarte om farene ved en slik samtidig rotasjon, og sa at det utvilsomt ville føre til tap av posisjoner.

Russisk Artilleriangrep og Overraskelsesangrep

Enten ved god rekognosering eller feilaktig etterretning fikk russerne vite om den ukrainske rotasjonen før de nylig ankomne ukrainske soldatene rakk å bli kjent med deres nye plassering og sette opp et organisert forsvar. Russerne utløste et massivt artilleriangrep i forberedelse til deres kommende angrep og lanserte angrep fra to vektorer på bosetningen Piv Nishna fra nord og sør for å overraske ukrainerne med en plutselig knipemanøver.

Overraskende Angrep gjennom Forlatte Rør

På den nordlige angrepsaksen brukte russerne et forlatt rør som gikk fra Myor til vannpumpestasjonen, som ukrainerne hadde forvandlet til en festning. Russerne brukte dette røret til å flytte elite stormtropper direkte inn i den befestede posisjonen, noe som overrasket de ukrainske forsvarerne og førte til russisk erobring av denne posisjonen.

Forsvar av Flankene

For å kapitalisere på sine nylige gevinster, måtte russerne sikre sine flanker for å forhindre ukrainske motangrep i ryggen samt åpne opp flere angrepsretninger på Piv Nish. Russerne startet mange angrep på Dcha-bosetningen Shumi, som består av godt spredte hus som hadde blitt redusert til ruiner på grunn av tiår med kamper i området, noe som gjorde det relativt vanskelig å forsvare. Ukrainske forsvarere satte fortsatt opp stiv motstand her, og forsinket den russiske fremrykningen nok til å tillate andre enheter å organisere forsvaret i byen.

Forsterket Forsvar i Piv Nish

På den sørlige aksen brukte russerne deres forhøyede posisjon på Teron for å betegne med lasere ukrainske befestede posisjoner som de ikke kunne ta med infanteriet sitt direkte, og bombe dem med laserstyrte ammunisjoner. Med denne taktikken klarte russerne sakte å rykke frem, mens ukrainerne satte opp et forsvar i høyhuskvarteret i Piv Nish. Til tross for intens bombing av området med artilleri og FAB-glidebomber, lyktes ukrainerne i å forsvare seg mot alle russiske angrep.

Oppsummering

Selv om det innledende overraskelsesangrepet var godt utført, manglet russerne overveldende angrep og reserver. Etter den første sjokkbølgen klarte ikke russerne å overvelde de ukrainske forsvarerne på grunn av stiv ukrainsk motstand i de ytre bosetningene, da ukrainerne trakk seg tilbake til sine befestninger i Piv Nish. Selv russiske analytikere var forsiktige i sin optimisme og uttalte at det ville være en overdrivelse å kalle dette et gjennombrudd.

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

On July 6, 151 combat engagements took place on the front lines in Ukraine.

This is said in a situation update by the General Staff of the Armed Forces of Ukraine, Ukrinform reports.

Yesterday the Russian army launched two missile strikes at the positions of Ukrainian troops and populated areas, 58 air strikes (using 76 guided aerial bombs), carried out about 4,000 shelling attacks, including 138 MLRS attacks, and used 1,041 kamikaze drones.

https://www.ukrinform.net/rubric-ato/3882659-general-staff-151-combat-engagements-recorded-on-front-lines-in-ukraine.html

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Recent estimates suggest Russian military deaths in Ukraine have surpassed 100,000.

— Current losses in Ukraine far exceed Russian casualties from all post-WWII conflicts combined.

— Mediazona and Meduza (independent Russian media) estimate 106,000-140,000 Russian soldiers killed by June 21, 2024.

— French officials reported 150,000 by May, BBC Russia counted at least 113,000 by June.

— Approximately 2% of Russian men aged 20-50 may have been killed or severely wounded. Highest absolute losses: 35-39 age group (27,000 killed). Most affected as percentage of population: 45-49 age group.

— Including wounded soldiers, total casualties could be between 462,000 and 728,000.

French and British officials estimate: Around 500,000 (by May 2024).

— Despite heavy losses, Russia reportedly can recruit 25,000-30,000 soldiers monthly.

— President Zelensky confirmed about 30,000 Ukrainian soldiers killed, though the true number is likely higher.

— Civilian deaths are estimated at over 22,000, with at least 10,000 confirmed.

Source: The Economist

Så 200,000-tallet over drepte soldater på russisk side er ikke urealistisk... mange ikke-russerne regnes ikke med, og det var en stor overvekt av soldater/militante i 2022-2023 ikke fra den russiske armeen. 

728,000 døde og skadde er så langt det høyeste estimatet over russisk tap. I et helt år har disse månedlige rekrutteringsrundene bare rett og slett erstattet tapsraten. Men i juni ser det ut at de har trolig mistet flere enn disse som rekrutteres. 

Bare to kriger i hele Russlands historie er blodigere; 1.vk og 2.vk. Til og med tsarene fra Tsarrussland ville ha blitt dypt sjokkert. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

Russia deployed the Irbis radar, detecting artillery 150 km deep
In a recent announcement, the Ministry of Defense of the Russian Federation highlighted the use of the Irbis radar station by servicemen of the North troop group during a special military operation—a term Russia uses to describe the conflict in Ukraine. This sophisticated system enables reconnaissance up to 150 kilometers into enemy territory, proving essential in combat scenarios. 

https://bulgarianmilitary.com/2024/07/07/russia-deployed-the-irbis-radar-detecting-artillery-150-km-deep/

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Dette er stor, trolig den største ammunisjonsdepoteksplosjonen på meget lenge - det vedvarer nemlig i flere timer etter å ha blitt truffet av droner 130 km fra grensen. Eldre satellittbilder vist at depotområdet var dels tømt, så de ganske mange sekundære eksplosjoner - og røyk tyder på rakettbrensel av sværkalibrede ammunisjon - kan betyr at russerne hadde tatt i bruk ammunisjonsdepotet i forbindelse med den russiske Kharkivfronten. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Sitat

 

Ukrainian anti-aircraft troops shot down a Russian Su-25 aircraft in the Donetsk region today, according to the Khortytsia operational and strategic group of troops.

Ukrainian forces shot down a Russian Su-25 aircraft in the Pokrovsk direction. It was firing at the positions of the Defense Forces.

 

https://newsukraine.rbc.ua/news/ukrainian-military-downs-russian-su-25-in-1720358203.html

  • Liker 1
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
Sitat

 

Yesterday, the movement of wives of mobilized Russian soldiers was announced a “foreign agent.”

Let the absurdity of it sink in: the families of Russian soldiers who are actually fighting in Ukraine with weapons in their hands, under artillery fire and missile hits, who obediently went to “defend the homeland” — whom Putin calls “the new Russian elite”, are branded “foreign agents”.

How good is that?
That’s a sensational success, in my books!

 

https://qr.ae/psQVqX

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

 

Russiske medier melder at to utskytingsramper for luftvernsystemet Patriot i nærheten av Odesa er ødelagt av iskander-raketter. Ukraina avviser påstanden.
Angrepet fant sted i havneområdet Juzjne, ifølge det statlige nyhetsbyrået Tass, som har det russiske forsvarsdepartementet som kilde.

Det ukrainske forsvaret opplyser på Telegram at to iskanderraketter ble avfyrt fra Russland, men de sa først ingenting om hvor de landet.

Sjefen for det ukrainske luftforsvaret, Mykola Olesjtsjuk, avviste senere at Patriot-systemet var rammet og fortalte at russerne traff et falskt Patriot-system som er utplassert for å lure angriperne.

Han la til at falske fly ble truffet av russiske raketter onsdag.

 

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2024/07/07/196013943/russland-hevder-utskytingsramper-for-patriot-luftvern-truffet-av-russiske-raketter

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
JK22 skrev (4 timer siden):

Hva slags dronefly var det? Disse vanligvis bare produsere et "lite" bang ved treff. 

Det andre opptaket viser et dronefly med en slående likhet med Shahed-droneflyet. Jeg synes å ha husket utseendet et sted, men kom bare på at det sannsynlig er den gåtefulle "1000 km-dronen" som det har vært mye snakk om, med et stridshode på 75 kg, mens Shahed-136 har et stridshode på 50 kg (medregnet ubrukt brensel i tankene). Det var i slutten på juni 2024 kommet erklæringer om at dette droneflyet settes i serieproduksjon. Det er mulig å se på opptaket at dette droneflyet oppfører seg som en Shahed og virker litt raskere.

Lyutyy-dronen som har vært en stor suksess, har mindre stridlast i sammenligning, og det mindre Dragon-droneflyet med litauisk opprinnelse, (2,500 droner leveres akkurat nå til Ukraina fra Latvia) var likedan en stor suksess. Lyutyy og Dragon droneflyene har tvillinghaler, det har ikke droneflyet som heller ikke har flatvingekonfigurasjon som andre dronefly fra Ukraina. Dette er helt nytt.

Bare tre dronefly var sendt ut, og alt tyder på at de traff deres mål med trolig samme virkning som Shahed-droner slik at de kunne forårsaker store ødeleggelser. Det kan tyder på at ukrainerne endelig har deres egne Shahed-svar.

Hvis disse settes i masseproduksjon, vil det bli meget interessante tider, for nå har ukrainerne tre vellykkede droneflytyper; Lyutyy for områdeangrep på lengre hold, Dragon for raske presisjonsangrep på kort hold og allsidig dronefly for de fleste scenarioer liksom Shahed-136. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Noen her er som kan si noe om hvor avgjørende det kan bli for Ukraina at venstresiden gjør det så bra? Og hva med Macron og hans sentrum? Ytre Høyre gjengen virker i hvert fall veldig skuffet. Så jeg tar det som godt nytt. Håper bare resultatet holder seg nå hvis jeg tolker dette riktig som godt nytt!

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (20 minutter siden):

Sjokk på sjokk i Frankrike uten stans. I første valgomgang vant RN flertallsplassen med ganske gode utsikter om å vinne majoritetsrollen i parlamentet. I andre valgomgang vant Melenchons NFP-koalisjonen førsteplassen, deretter Macrons ENS med andreplassen og RN med tredjeplassen. Ingen av de tre partiallianser vil få flertall i parlamentet, og dessverre er Melenchon og Macron bitre fiender.

Melenchon er ikke en venn av Ukraina, han har en meget problematisk fortid med Putin og russerne. Macron misliker ham sterkt fordi han mener den venstrevridde mannen er for radikalt med dårlige skjulte antivestlige holdninger. Så det vil være klokt for de forskjellige partilederne i de to partiallianser å innlede samtaler med hverandre for å finne fram til en løsning så en ny regjering kan dannes, de vet altfor godt at RNs suksess skyldes omfattende misnøye i det franske folket som ikke lenge kan ignoreres, og de vet dessuten at både Macron som er for liberalt, og Melenchon som er for radikalt, ikke har folkets tillit. Macron trenger allierte, men Melenchon har en lei tendens med å være kranglevorent. 

Macron rotet det i sannheten til. Nå er det nærmest garantert at RN vil ta makten i den nære fremtiden fordi han har skapt en situasjon hvor venstresiden og sentrum tvinges inn i en umulig catch-22 situasjon. Alt tyder på at Frankrike må eventuelt settes i administrasjon til det neste valget, som kan bli en kopi av 1933-valget i Tyskland mellom sosialistene og nazistene. 

Hva Frankrike trenger er å gjenreise industrialiseringen og få nasjonaløkonomien på stø kurs, samtidig som det må innføres et innvandringsstopp slik at det vil ikke komme flere migranter fra utenfor EU. Sentrum må gjenreises, og da må Macron frarøves all makt så nye krefter kan komme til. 

Men er det tid nok? 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Hva er ytre høyre, høyre, sentrum og venstre i denne konteksten? Tidligere var det offentlig vs privat eierskap over bedrifter, helse, skole og infrastruktur. Men nå er det mye mer.  Kunne vi ta i bruk nye begreper?

At høyre støtter Trump, Putin, privatisering og tradisjonelle verdier som heterofili og kjernefamilien, mens venstre støtter LGBTQ+++, islamsk innvandring, abort, feminisme, Putin (av gammel vane, Russland er ikke kommunistisk lengre, men fortsatt autoritært) og tidligere var opptatt av arbeidernes rettigheter.

Det er forvirrende å blande dette, og hvor på skalaen plasserer man noen som vil ha offentlig helsevesen, men er imot masseinnvandring?

Kan man industrialisere uten klimaskam? Kan man begrense innvandringen uten rasismeanklager?

Dette er vanskeligere enn det høres ut. På grunn av EU-forpliktelser kan man ikke gi egen industri urettferdige konkurransefortrinn, som billig strøm.

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...