Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Quote

Zelenskyj har ankommet Brussel – skal signere tre sikkerhetsavtaler

 

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ankommet Brussel, der han etter planen skal signere tre sikkerhetsavtaler, den ene med EU.

– For første gang kommer denne avtalen til å forankre alle de 27 medlemslandenes løfter om å gi Ukraina omfattende støtte, uansett interne institusjonelle endringer, skriver Zelenskyj på X/Twitter.

– Jeg skal møte ledere fra EU og EUs medlemsland og ha bilaterale samtaler. Vi kommer til å signere tre sikkerhetsavtaler, hvorav én med hele EU, skriver han.

 

Det Ukraina trenger er håndfaste, konkrete og forpliktende sikkerhetsavtaler. Avtalen med EU kan være det, vi får vel se etterhvert. Men det vil være langt sikrere å bare sørge for at Ukraina er EU medlem, og også NATO medlem. 

Slike sikkerhetsavtaler intensjonsavtaler har Ukraina svært dårlig erfaring med, og såvidt jeg vet ut av det jeg har lest i pressen om alle de sikkerhetsavtalene Ukraina har inngått i det siste er det sålangt ikke en eneste som fullstendig forpliktende. Dvs at at feks et politisk skifte i et land som har signert "sikkerhetsavtale" med Ukraina kan være nok til at en eller flere nasjoner trekker seg fra avtalene. Ukraina trenger ikke flere Budapest memorandum, Ukraina trenger NATO og EU medlemskap. 

Samhandel, sameksistens og felles og solidarisk forsvar. En for alle og alle for en. Det er både konkret, håndfast og forpliktende. Ukraina inn i NATO og EU. Det vil gjøre Ukraina til en temmelig drøy potensiell fiende for alle diktatorer og imperialister, som gjør at gærningen vil tenke seg om mange ganger før han invaderer Ukraina igjen. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Skal ein velje mellom to dårlege alternativ er det vel nesten slik at det beste som kan skje er at ein Trump gjev Russland litt, får resten av Ukraina inn i NATO og får ein slutt på krigen, i staden for ein Biden som satsar på at krigen skal vare evig?

Men så er det Ukraina som til sjuande og sist må bestemme om dei er villige til dette. Og dersom krigen held fram vil vel Russland før eller sidan gå tom for ein eller annan ressurs og kollapse. Trur Biden og ekspertane hans at dei kan redde Ukraina frå å bli russisk samstundes som dei kan redde Russland frå å kollapse?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (1 minutt siden):

I ein slik situasjon er det vel nesten slik at det beste som kan skje er at ein Trump gjev Russland litt, får resten av Ukraina inn i NATO og får ein slutt på krigen, i staden for ein Biden som satsar på at krigen skal vare evig?

Men så er det Ukraina som til sjuande og sist må bestemme om dei er villige til dette. Og dersom krigen held fram vil vel Russland før eller sidan gå tom for ein eller annan ressurs og kollapse. Trur Biden og ekspertane hans at dei kan redde Ukraina frå å bli russisk samstundes som dei kan redde Russland frå å kollapse?

Skrekkscenariet for Biden-adminen er et Russland oppløst i borgerkrig med kjernefysiske våpen på avveie.

Drømmescenariet er at krigen svekker Putin-regimet så mye at en annen fraksjon innad i Russland, som USA har inngått en eller annen bakroms-avtale med, overtar styringen på en fredelig og kontrollert måte (altså ikke Prigozhin-style). Men det vil trolig ta lang tid. Har Ukraina den tiden? Demografisk er landet fullstendig kjørt, dessverre, med millioner av flyktninger og en kronisk døende fødselsrate.      

  • Liker 3
Lenke til kommentar
3 hours ago, Enceladus said:

Horfor forbyr vi ikke TikTok og lignende tjenester fra autoritære land? Tjenesten er nå forbudt på Stortinget og i NRK leser jeg.

Unges ukritiske mediebruk skremmer meg.

I hvor stor grad er kildekritikk på læreplanen i skolen?

Det er ganske sentralt i pensum på slutten av videregående, kommer ann på lærer selvfølgelig. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
1 hour ago, .berZerk said:

Det er ganske sentralt i pensum på slutten av videregående, kommer ann på lærer selvfølgelig. 

Det må da være tema før videregående? Det burde komme inn pensum i småskolen eller i det minste på ungdomsskolen. 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Dette er eg einig i. Eg hugsar at vi var borti dette i historie på ungdomsskulen på byrjinga av 90-talet, og historieboka inneheldt etter det eg kan hugse to identiske bilete, men der Lenin Trotskij var på det eine men ikkje det andre. Kva for eit av bileta var ekte?

Med internett og sosiale media er kritisk tenking viktigare enn nokon gong. Når ein kjem på Vidaregåande er forståing, haldningar og meiningar allereie forma. Då kan det allereie vere for seint.

Retting: Det var Trotskij som ikkje var med på det eine biletet. Gamle skulebøker finn ein i dag i den digitale bokhylla på nb.no.

https://www.nb.no/items/1cc9f190fd763bd7e7d1fe61334acb93?page=266&searchText=Lenin

Endret av torbjornen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (4 timer siden):

Akkurat der sliter jeg litt med å få bitene til å passe sammen. Det er valg i USA snart og om vi skal stole på lekkasjene ønsker den ene kandidaten å stoppe all støtte til Ukraina. Rart da at ikke den sittende administrasjonen ønsker å påføre russland et nederlag før de reddes av en ny president? Anser USAs planleggere at risikoen og konsekvensen av en russisk kollaps er værre en at Ukraina sultes på støtte til konflikten fryses?

Dette er jo egentlig ikke så vanskelig å forstå. Dersom Ukrainerne nå er i stand til å utløse krigshandlinger som setter Kremlin under betydelig press, så kan det utløse motreaksjoner som skremmer amerikanske (og europeiske) velgere i så stor grad at de av de av ren frykt vil samle seg bak den kandidaten som "tilbyr" en ende på konflikten, og dette kan derfor gavne Trump. Den potensielle gevinsten er at Ukraina faktisk vinner da, men risikoen kan anses å være for høy. For å unngå denne risikoen, kan det derfor være bedre for Biden å dure på til etter valget med å gi grønt lys for potensielle aksjoner som kan endre krigens gang dramatisk. Dersom dette skulle stemme, så vil heller ikke en nyvalgt Trump kunne stanse dette all den tid flyene og utstyret allerede er levert og ikke minst at Trump må vente i nesten to måneder før han faktisk tar over. Jeg tror Trumps velgerbase for det meste ikke ønsker at Russland skal vinne, men velgerbasen utgjøres av en avveining mellom de som er lei av amerikansk krigføring og America first, men samtidig er også America first definitivt ikke å la deres gamle hovedrival å vinne terreng globalt. Det er også derfor Trump er ganske nølende og tåkete i sine uttalelser, han kjenner godt til disse motsetningene i egen velgerbase og er derfor forsiktig, det er lett å bli oppfattet som en forræder hvis man trår feil, og da er det over for han.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, bojangles said:

Det må da være tema før videregående? Det burde komme inn pensum i småskolen eller i det minste på ungdomsskolen. 

Det er tema og brukes før videregående, men det er på videregående det er et sentralt krav å ha riktig kildehåndtering og fokusere på bruk av troverdige kilder, tolke hva som er troverdige kilder osv. Igjen, det er invidividuelt hvor mye fokus det settes på av lærere.

Endret av .berZerk
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 25.6.2024 den 12:39 PM):

https://www.yahoo.com/news/first-ammunition-shipment-czech-initiative-095852861.html

First ammunition shipment from Czech initiative arrived in Ukraine, says PM

Reuters
Tue, June 25, 2024
 

PRAGUE (Reuters) - The first shipment of ammunition from a Czech initiative has arrived in Ukraine, Prime Minister Petr Fiala said in a post on social media platform X on Tuesday.

The Czech Republic has led an effort to buy ammunition, with funding from NATO allies, to make up for shortage on the frontlines with Russia.

"The first shipment of ammunition from our initiative arrived in Ukraine some time ago," Fiala said on X. "We are doing what it takes."

The Czechs said in May that the first 50,000 to 100,000 artillery shells would reach Ukraine in June.

They said they so far had around 1.7 billion euros in payments or firm commitments from 15 donor countries, which was enough for half a million artillery rounds to be delivered to Ukraine by the end of the year.

About 20 countries have pledged to take part in the Czech initiative, but only five had delivered payments by the end of May: Germany, the Netherlands, Denmark, Portugal and Canada.

Hvor er Norge i denne listen?!

 

 

  

Dragavon skrev (På 25.6.2024 den 12:57 PM):

Her har man en gyllen mulighet til å foreta atomvåpennedrustning. Bomb all infrastruktur relatert til atomvåpen i Russland og sett det ut av spill en gang for alle. For den saks skyld, bare invader Russland og ta over hele dritten. De kan ikke gjøre noe med det. Avsett Putin. Ødelegg alle atomvåpen og alt som har med det å gjøre. Sett inn en leder som ikke er nazist.

Man kan jo drømme...

Russland er jo allerede i krig med oss. De angriper stadig mål i NATO-land:

 

 

  

Homba skrev (På 25.6.2024 den 7:52 PM):

Selv om bare 1/100 bomber er vedlikeholdt så er det mer enn nok 
 

De kan skytes ned. Og de vil ikke klare å ramme målene de er rettet mot uansett.

Russland har allerede angrepet NATO-land. Både med fysiske militære angrep (se over), og med cyberangrep og lignende. Snart må det faktisk være nok. Skal vi være feige og veike og bare se på at nazistaten hele tiden angriper oss?

Bomb Russland til helvete, sier jeg bare.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (3 timer siden):

Det må da være tema før videregående? Det burde komme inn pensum i småskolen eller i det minste på ungdomsskolen. 

Det er tema allerede på barneskolen.  Problemet er at foreldre gir unger telefon før vi rekker å forebygge. Mvh lærer

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 26.6.2024 den 8:33 AM):


Han:
Hyller Russland
Hyller Putin
Forsvarer det russiske systemet
Har jobbet direkte for Kreml propaganda
Har spionert på USA
Har kostet amerikanske og allierte sivile, soldater, agenter deres liv
Fremmer anti-amerikanske konspirasjonsteorier
Antisemitt som hater Israel og USA
Deltok i Russlands desinformasjonskampanje mot Hillary Clinton og for Donald Trump i valgkampen opptil 2016
osv. osv. osv.

Julian Assange er en russisk agent og det er et spesielt sted i helvete reservert for folk som ham.

Russiske agenter hadde også en plan for å eksfiltrere ham fra ambassaden i Ecuador, før han ble tatt i britisk varetekt. Å skape en internasjonal diplomatisk krise er ikke noe et land gjør for hvem som helst.

Jeg tok grusomt feil av Assange. Jeg pleide å tenke at han gjorde en viktig jobb. Nå har jeg sett hva han egentlig har drevet med. I tillegg til det du skriver så har han altså nektet å publisere lekkasjer på Russland og Syria, og han bare lo da han ble konfrontert med at hjelpearbeidere ble drept som følge av lekkasjene hans. Det var helt greit for ham!

Han er en hensynsløs drittsekk. Passer altså perfekt inn i Russland.

 

  

Feynman skrev (På 26.6.2024 den 12:20 PM):

Jeg kjøper gjerne at Assange er russisk aktiva (asset), men agent/spion vil jeg gjerne bevis for. Om å bli sperret inne så lenge at man blir alvorlig syk er å slippe billig unna tror jeg blir vanskelig å enes om.

Om man legger til side hva Assange har gjort, så er reaksjonene mot ham noe som jeg mener skader omdømmet til Vesten. Verdier som pressefrihet og rettsvern settes i tvil. Han er ikke alene om å spre propaganda, og det at han har sittet inne har fungert som skyts for dem som er fri. Så med frifinnelsen håper det blir litt enklere å velge side for dem som syns det er vanskelig, og det blir mer stillhet rundt saken. Han har jo nærmest fungert som en Jesus-figur for tankies.

Dette har ikke noe med pressefrihet og rettsvern å gjøre. Han er ingen journalist, men en russisk propagandist som bevisst har søkt å ødelegge vestlige land og demokrati.

Nei, å holde Assange ansvarlig for ugjerningene sine skader ikke omdømmet til vesten.

 

  

qualbeen skrev (På 26.6.2024 den 2:46 PM):

Julian Assange har absolutt gjort seg til uvenn med amerikansk militær toppledelse, ja. Sistnevnte likte svært dårlig at førstnevnte jobbet hardt med å fremskaffe bevis på krigsforbrytelser begått av amerikanere. Derfor ble han stemplet som spion og landsfiende og hva verre er. Men egentlig har han kun lett etter sannhet i amerikansk krigføring. Litt på samme måte som at du (og resten her inne) selvfølgelig ønsker å få offentliggjort sannheten av russisk krigføring, og deres krigsforbrytelser. 

Jeg ønsker ikke å leve i en totalitær stat. Jeg ønsker at mediene skal ha lov og rett til å grave og undersøke i øst og vest. Inkludert grave litt i militærelitens lommer. Såpass må vi tåle! 

Assange har fått uskyldige mennesker drept, og han har nektet å "lekke" informasjon som ikke er til fordel for Russland. Han har ikke lett etter sannhet, men har lett etter ting han kan plukke ut for å angripe vestlige land mest mulig.

Han er ikke journalist, og det er ikke noe totalitært ved å holde en krigsforbryter som Assange ansvarlig.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
VifteKopp skrev (6 timer siden):

Skrekkscenariet for Biden-adminen er et Russland oppløst i borgerkrig med kjernefysiske våpen på avveie.

Kjernefysiske våpen som uansett ikke fungerer, eller som går i lufta i trynet på dem selv?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Markiii skrev (54 minutter siden):

Kjernefysiske våpen som uansett ikke fungerer, eller som går i lufta i trynet på dem selv?

Aldri undervurder fienden. Ingen seriøse militæreksperter som tror på det du har pushet her i dag. 

Virker mer som et troll

 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Homba skrev (5 minutter siden):
Markiii skrev (1 time siden):

Kjernefysiske våpen som uansett ikke fungerer, eller som går i lufta i trynet på dem selv?

Aldri undervurder fienden. Ingen seriøse militæreksperter som tror på det du har pushet her i dag. 

Virker mer som et troll

Da e jeg veldig interessert i få vite nøyaktig hva du mener er feil. Her stiller @Markiii et spørsmål. Og du kommer med et utsagn om militæreksperter og kaller hen et troll.

Hvilke militæreksperter har lest det @Markiii har skrevet i dag?
Med din norsk, hvor kommer du fra?

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ukritisk sluking av "nyheter" uansett kilde er et problem i seg selv, legg så til den uheldige tendensen hos mange som ikke evner å innse eller innrømme når de gjør en feil, så ender man dessverre opp med mange som biter på propagandaen autokratiske regimer pøser ut som om de får betalt for å lese/høre det.

Hvem vet, sikkert en del som får det også.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (2 timer siden):

Hvor er Norge i denne listen?!

Det kan være et 'taktisk' valg fra Tsjekkerne. Når de diskuterer økonomi og betaling med potensielle selgere så skader det ikke å ha de antatt sikreste betalerne i bakhånd til slutt.

Markiii skrev (2 timer siden):

Russland har allerede angrepet NATO-land. Både med fysiske militære angrep (se over), og med cyberangrep og lignende. Snart må det faktisk være nok. Skal vi være feige og veike og bare se på at nazistaten hele tiden angriper oss?

Vi kan tenke at det ikke virker sånn nå men så lenge det ikke er erklært krig mellom russland og Nato så må også russerne holde seg i skinnet til en viss grad. Det vi har sett så lang er det de kan utføre med svært lav sannsynlighet for å bli tatt. Om det blir krig vil terskelen for hva de kan tillate seg senkes dramatisk.

Personelig mistenker jeg at Nato-land allerede leverer 'tips' til Ukraina om mål vi gjerne ser bli angrepet. ;) 

Markiii skrev (1 time siden):

Kjernefysiske våpen som uansett ikke fungerer, eller som går i lufta i trynet på dem selv?

Vi vet jo at i følge de offisielle tallene så bruker russerne vesentlig mindre penger per stridshode enn det USA gjør. Dessuten kan vi trekke fra 30% i kommisjon til den generalen som sitter med ansvaret for dette. Selv da vil det fortsatt være igjen nok penger til å holde en mindre andel av stridshodene operative. Jeg velger å tro at en korrupt general med ansvar for atomvåpnene vil ha nok selvoppholdelsesdrift til å sørge for at i det minste 5-10% av stridshodene fungerer. 

Kreml har jo byttet ut noen ministre og generaler i det siste. Om han med ansvar for atomvåpen fortsatt har i samme jobb kan det kanskje tolkes som et tegn på at de russiske atomstridshodene ikke er 100% rust?

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...