Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

«Er statsråden kjent med at skipslast med forsvarsmateriell fraktes av norskregistrerte skip med russisk mannskap og kaptein i forbindelse med Nato-øvelser, og hva vil forsvarsministeren eventuelt foreta seg for å få slutt på denne praksisen?», spør Tybring-Gjedde i det skriftlige spørsmålet.

https://www.tu.no/artikler/gram-ma-svare-pa-om-russiske-kapteiner-har-fraktet-forsvarsmateriell/548254

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Quote

Forhandlingar om EU-medlemskap startar neste veke

 

Neste veke går EU-landa i gang med forhandlingar om EU-medlemskap med Ukraina og Moldova, skriv nyheitsbyrået AFP.

Forhandlingane markerer første steg i vegen mot medlemskap i unionen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er glad for at forhandlingane går i gang.

– Millionar av ukrainarar og generasjonar av folket vårt realiserer nå sin europeiske draum. Ukraina vender tilbake til Europa, der det har høyrt heime i hundreår, seier han i ei fråsegn.

EU medlemskap og NATO medlem er den sikreste veien til varig fred i Ukraina. Og atomvåpen på toppen, for sikkerhetsskyld. 

De sikkerhetsgarantiene Ukraina har fått fra forskjellige land er vel strengt mest å regne som en intensjonsavtale, da det ikke foreligger konkrete, og håndfaste forpliktelser. Og akkurat dette er nok Ukrainas befolkning veldig vare på. Det har de jo erfart med Budapest Memorandum,  at selv ikke sikkerhetsavtaler med 3 store nasjoner er nok til å sikre fred. 

Og hadde Ukraina aldri gått med på Budapest Memorandum i 1994 så hadde nok heller ikke Ukraina blitt invadert 20 år senere og den krigen vi ser idag hadde neppe eksistert. Fordi da ville Ukraina hatt atomvåpen - og selv ikke putin ville våget å gå til krig mot Ukraina. 

Eller om USA og Storbritannia hadde gitt aktiv støtte til Ukraina allerede i 2014 ville nok ikke invasjonen i 2022 funnet sted. Så hele Budapest Memorandum var ikke verdt en dritt, og alt den gjorde var å gjøre Ukraina mer sårbar enn de var før sikkerhetsavtalen ble signert. 

Derfor vil NATO medlemskap og artikkel 5 være den eneste langsiktige sikkerheten av verdi for Ukraina. Og Ukraina kommer nok til å ruste opp med egne atomvåpen - klok av skade. 

Endret av bojangles
  • Liker 8
Lenke til kommentar
Sitat

USA: Ukraina kan skyte amerikanske rakettar lenger inn i Russland

PUBLISERT KLOKKEN18:03

Det amerikanske forsvarsdepartementet seier at Ukraina kan skyte amerikanske rakettar lenger inn i Russland i sjølvforsvar.

Russiske styrkar har skote mot ukrainske mål frå eige territorium, og på grunn av restriksjonane som var lagde på bruken av blant anna amerikanske våpen, hadde Ukraina avgrensa høve til å skyte tilbake. I praksis fungerte dermed russisk territorium som ei trygg sone for angrep mot Ukraina.

– Ettersom vi ser styrkane utføre slike operasjonar frå andre sida av grensa, har vi forklart at Ukraina òg kan ha rett til å skyte tilbake for å forsvare seg, sa Pentagons talsperson general Pat Ryder på ein pressekonferanse torsdag.

Pentagon opplyser at Ukraina har løyve til å bruke langtrekkande rakettar frå USA til å ramme mål i Russland, og at dette ikkje berre gjeld like over frontlinja ved Kharkiv i nordaust. Føresetnaden er at det er snakk om sjølvforsvar.

– Viss Russland angrip eller er i ferd med å angripe frå territoriet sitt og inn i Ukraina, er det rimeleg å la Ukraina slå tilbake mot styrkane som angrip frå den andre sida av grensa, seier han.

(NTB)

https://www.nrk.no/

 

  • Liker 9
Lenke til kommentar
2 hours ago, torbjornen said:

https://www.nrk.no/fotballem/soldatane-hyllar-ukraina-stjernene-_-folger-em-med-denne-1.16929400

Ukrainske soldatar ved fronten følgjer fotball-EM via Starlink mellom slaga.


Veldig bra at de gjør ting for å holde en del av psyket sitt i "normalen". Det er viktig når man er i krig å innse at resten av verden ikke er slik, og at det man kjemper for er normalitet.

  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Russiske propaganda-kanaler hevder at tretonnsbomba FAB-3000 M-54 for første gang er tatt i bruk i angrep mot Ukraina.

En video delt av en prorussisk militærblogger hevdes å vise den første bomba treffe et mål tilhørende det ukrainske luftforsvaret i landsbyen Lyptsi i Kharkiv fylke torsdag.

- Det er vanskelig å si ut fra videoen. Vi må undersøke stedet for å fastslå med sikkerhet hva slags ammunisjon som ble brukt, sier Illia Jevlasj, talsperson for det ukrainske luftforsvaret, ifølge Ukrinform.

- Hvis våre undersøkelser bekrefter det, vil det være en av de første gangene at russerne har brukt en så kraftig flybombe.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/russland-hevder-megabombe-er-tatt-i-bruk/81580533

  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

 

  • Krimhalvøya er i ferd med å bli uholdbar for Russland pga. manglende luftvern og at de ikke kan bruke marinen sin i vestre Svartehavet.
  • Situasjonen vil sansyneligvis bli desto mye verre når F-16 ankommer.
  • Ukrainske spesialsoldater raidet allerede i fjor kysten av Krim. (https://www.bbc.com/news/world-europe-66603644)
  • Ukraina trener allerede ytterligere marinestyrker på landinger med båter de har fått av bla. USA, Sverige og Finland.
  • Det er tvilsomt at det blir noen stor landingsoperasjon fordi det er vanskelig å holde logistikk over sjøveien, men det kan bli flere raid.
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...