Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Sitat

 

Røntgenskanning av en sending donasjonsmateriell til Ukraina på Widerøe Cargo Handling ved Bergen lufthavn Flesland gir mistanke om at den inneholder en improvisert bombe. Alarmen går, bygget evakueres. 

Kort tid senere ankommer Minedykkerkommandoen fra Marinen for å håndtere trusselen. De verifiserer at røntgenbildet viser en bombe, og sender inn en robot for å nøytralisere den.

 

https://www.tu.no/artikler/viljen-til-a-trene-beredskap-sammen-med-forsvaret-har-blitt-storre/547881?sharing_key=eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9%24eyJ1c2VySWQiOiI5ODYwMjBkYi05ODEwLTQwZmQtODNjMy00NDE2NmNmZTYwZTkiLCJhcnRpY2xlSWQiOjU0Nzg4MSwiaWF0IjoxNzE4NjA1NTAwLCJleHAiOjE3MTg2OTE5MDB9%24UPq4SeGkecp7ChVPr4nvfs5UmYzPKeWyTdJsoBk61Ds

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Quote

Norske databrikker havnet i Russland

Nordic Semiconductor produserer databrikker, også kalt halvledere. Disse brukes blant annet til PC-er, biler, smarttelefoner og helsesensorer.

Etter fullskala-invasjonen av Ukraina i februar 2022, ble det innført strenge restriksjoner for å eksportere slike databrikker til Russland.

Likevel har brikker fra norske Nordic Semiconductor funnet veien inn i landet. Det viser russisk importdata som E24 har fått tilgang til.

Fra 20. juni 2022 til 27. juli i fjor ble det registrert 20 leveranser der det børsnoterte selskapet er oppført som produsent.

https://e24.no/naeringsliv/i/bmMVGA/norske-databrikker-havnet-i-russland

 

Dette problemet har både jeg og @JK22 vært innom flere ganger. I praksis er det for enkelt for opportunister å skaffe til veie legale varer for eksport til sanksjonerte land som russland. Selv der produsentene forholder seg til regelverk og kutter kunder de mistenker kanskje kan sno seg rundt reglene har vi sett dette gjentatte ganger de siste par åra. 

Det verste er vel at det ikke eksisterer noen enkel fiks for å løse problemet. En håndfull fiktive selskaper hos de som ønsker å eksportere til russland og det blir svært vanskelig om ikke umulig for produsentene å opprettholde kontrollen på produktene de fabrikkerte. 

Dette er jo heller ikke noe som er nytt akkurat etter at russland angrep Ukraina. Dette har vært et problem i årevis, og med dagens globale marked er vel ingen snarlig løsning heller? 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

I dag klokka 15:00 spiller Ukraina sin åpningskamp i fotball-EM mot Romania.

Det er en stor bragd at Ukraina i det hele tatt har kommet seg til dette mesterskapet. Deltagelsen beskrives som viktig for krigsinnsatsen og ikke minst hvor samlende dette landslaget er for alle ukrainere.

Landslagssjef Rebrov sa på pressekonferansen i går:

“All the players, me personally, are getting lots of messages from our fighters, from our soldiers, from our friends who are now fighting for the freedom of Ukraine,” Rebrov said. “I’m sure they are very proud of us, we are very proud of them. They are telling: ‘Show the spirit of Ukraine.’ This tournament is really about the spirit of our country.”

Kampen skal spilles i München, og i sentrum av byen skal deler av tribuneseksjonen fra den utbombede fotballstadionen Sonyachny i Kharkiv bli stilt ut som et monument. Sonyachny ble bygget som et treningsanlegg i forkant av EM i 2012 som Ukraina arrangerte sammen med Polen. Legenden Andriy Shevchenko, nå Ukrainas fotballpresident, skal avduke monumentet i dag.

Ukraine to display destroyed stand in Germany as a reminder to Europe
https://www.theguardian.com/football/article/2024/jun/16/ukraine-campaign-reminder-destruction-inflicted-on-country-euro-2024

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 4
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Jalla21 skrev (11 timer siden):

Det var en meget dårlig sammenligning.
 

Var det en dårlig sammenligning å påpeke at navigasjonsfeil kan skje? Det er jeg ikke helt enig i. Forøvrig har P-8 tokt langs grensen til russisk luftrom i Barentshavet. Så er det slik at selv om det aldri har skjedd, så betyr ikke det at det kommer aldri kommer til å skje.

Men jeg observerer at det tilsynelatende ikke skjer at russerne krenker norsk grense på samme måte som dem driver mot Sverige, Finland og de baltiske landene. Det er jo litt interessant.

 

Endret av Nedward
Lenke til kommentar
Nedward skrev (53 minutter siden):

Men jeg observerer at det tilsynelatende ikke skjer at russerne krenker norsk grense på samme måte som dem driver mot Sverige, Finland og de baltiske landene. Det er jo litt interessant.

De øver dog på å angripe Norge, og dette var før krigen og før vi ble en "uvennlig nasjon".
https://www.nrk.no/norge/_-russland-simulerte-angrep-pa-vardo-radar-1.13946450

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
oddeh skrev (34 minutter siden):

De øver dog på å angripe Norge, og dette var før krigen og før vi ble en "uvennlig nasjon".
https://www.nrk.no/norge/_-russland-simulerte-angrep-pa-vardo-radar-1.13946450

Ja. Akkurat det har pågått lenge før krigen. Men de bryter av før dem er i Norge, og så vidt jeg kunne se av søkeresultatene, så har dem ikke til vane for å for å krenke grensen til Norge. Om det er frykt, respekt, høflighet eller noe annet vet jeg ikke. Men jeg finner det interessant at Russland ikke har betenkeligheter med å krenke andre grenser, bare ikke den norske.

Kanskje de er redd for at vi kommer til å følge opp med å militærisere øst-finnmark? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

I et større intervju med den britiske avisa The Telegraph går generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, inn for å vise mer åpenhet, og dermed styrke, i møte med østlige motstandere.

- Noe vi aldri har møtt
Det innebærer blant annet å utplassere flere atomvåpen på «standby». Han er av oppfatningen at det vil ha en avskrekkende effekt overfor land som Kina og Russland.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/har-selvsagt-konsekvenser/81557790

  • Liker 3
Lenke til kommentar
12 hours ago, Jalla21 said:

Nå er dette godt kjent, og fly er ikke avhengig av GPS for navigasjon.
Dessuten er det ikke spoofing de er mest kjent for, men jamming av GPS.

 

12 hours ago, bojangles said:

Men flygere setter vel heading etter kompasset? Og russerne klarer vel ikke å spoofe nordpolen? 

Det russerne har gjort i nord norge er vel strengt tatt å jamme gps signalene. 

I praksis betyr det at flygere som opererer i nord-norge eller mer korrekt øst-finnmark flyr nok neppe etter GPS fordi de er kjent med at GPS ofte ikke virkere så nært russer-grensa. Så tipper at gps er sekundær navigasjonshjelpemiddel. Kompasskurs og visuell kontroll på området om været tillater, og gps som backup. Er det drittvær kan de bare lande på flyplasser lengre vest i finnmark. 

det er jo et kjempeproblem at russland stadig tester grenser i nord-norge. Det er mange grensekrenkelser hvert eneste år, både på havet og i luften. Og at de troller med gps er vel strengt tatt et angrep på kritisk infrastruktur, selv om de bare settes ut midlertidig. 

De er kjent for jamming i Nord-Norge og Østersjøen, men i Svartehavet har de bedrevet utstrakt spoofing, og vi må anta at de også kan spoofe i nord om de ønsker.

Det som gjør spoofing mer skummelt enn jamming er at man ikke nødvendigvis legger merke til at man blir spoofet. Jamming er sånn sett mye greiere å forholde seg til, man ser at GPS faller helt ut eller gir åpenbart urimelige opplysninger, og så tar man en beslutning om å ikke tro på det GPS viser. Hvis spoofing er godt utført legger man ikke nødvendigvis merke til at noe er galt, eller man blir i tvil om det er GPS eller den andre navigasjonen som er feil.

Heading er greit nok, vanskelig å gjøre noe med utenfra enten det er magnetisk eller gyro, men det viser flyets pekeretning, ikke flyets bevegelsesretning. Sidevind vil påvirke bevegelsesretning. Tilsvarende for hastighet (IAS), som er relativ til luften rundt flyet, ikke bakken, og dermed påvirkes av medvind/motvind. Hvis spoofingen skal fungere vil man legge seg på å gradvis trekke posisjonen i ønsket retning ikke raskere enn hva som realistisk kunne skyldes vind.

Flyplassene i Finnmark har inntil videre stasjoner for bakkebasert radionavigasjon, så får vi håpe at den planlagte/forventede nedstengning av disse ikke blir gjennomført nå som det er tydelig for alle hvordan Russland holder på.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 14.6.2024 den 2:24 PM):

 

 

Kanskje en idé her hjemme også?

 

Helt klart. Da inkluderer jeg også Kremls menn som misbruker det norske passet som en slags joker. Før eller siden må vi sette ned foten å si at det papiret og personens praksis ikke henger sammen. Glenn Diesen bør settes på første buss til Murmansk og fratas det norske passet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg synes denne videoen fra Vlad Vexler forklarer godt hvordan russisk propaganda og påvirkning fungerer, og hvordan Russland ser ut til å lykkes med sin strategi.

Vexler har også en oppskrift på hvordan russisk propaganda kan bekjempes, men lett er det ikke.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (På 14.6.2024 den 3:25 PM):

Du sier det som om det var en dårlig idè?

Jeg tenker det er en finfin idè, da bruker vi vår forbrukermakt til å vise avsky for grådige opportunister som ønsker å tjene penger i russland, til tross for at ingen burde gjøre noe som helst av forretninger i eller med russland. Har boikottet mange og coca cola havner også på listen min. 

Ingen av disse selskapene som fortsatt er i russland har noe å tilby som er så viktig for meg at jeg bryter med mine prinsipper. Og for hva, drikke en iskald cola som setter tenna i syrebad, og nesten fyller hele dagens kaloriinntak? Eller hva med freia? Har de noe jeg bare må ha? Niks. Og heller ikke Gillette osv. 

Helsa er viktig, både rent kostholdsmessig og via indirekte sikkerhetspolitikk. Freia var gift for min helse en periode, men takket være Mendolez aktivitet i Russland lever jeg nå bedre. Å kutte Coca cola, Fanta etc er nok også bare til det bedre, rent helsemessig. Jeg sier til meg selv at jeg skal ha god helse til jeg blir 100 år og da passer ikke de produktene inn i mitt liv. Takket være Mendolez og Putin fikk jeg et par spark bak til å få et lengre og bedre liv.

Jeg tvinger ingen til å følge mine fotspor. Det er helt frivillig og opp til hver enkelt hvordan de vil leve sitt liv med tanke på helse, livslengde og indirekte støtte til Putin-regimet.  Men det er jo hyggelig selskap at vi er mange som velger å gå samme vei. 😄

  • Liker 6
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
9 hours ago, Nedward said:

Men jeg observerer at det tilsynelatende ikke skjer at russerne krenker norsk grense på samme måte som dem driver mot Sverige, Finland og de baltiske landene. Det er jo litt interessant.

?? Joda, hvert eneste år er det grensekrenkelser i nord norge av russiske fly. Både russiske jagerfly og awacs har i flere tiår krenket den norske grensen i nord. Pluss at russiske skip gjør det samme, og da snakker vi ikke bare russiske trålere, men og krigsskip.

Se forklaring under. 

 

Det er en bevist handling fra russernes side. Og det som vanligvis skjer er at noen jagere fra Bodø går på vingene og avskjærer de russiske flyene. Slik har de holdt på i år etter år i det minste siden sovjetunionen ble russland. 

Og også gps jamming har russerne trent på slik at østre del av finnmark mister gps signaler, det har russerne også holdt på med i over 10 år nå. 

Uten at jeg kjenner til hva som skjer mtp diplomatiske reaksjoner så kan jeg tenke meg at Norge ikke har gjort noe stort nummer av disse grensekrenkelsene. For da hadde vel kanskje russland respektert vår grense i øst? Og vi kan vel heller ikke ha reagert noe særlig på jammingen av gps signaler. Og det har jo russerne blitt så gode på at der må Ukraina betale prisen for at vi har vært unnlatende i forhold til russerne i alle år. 

 

Edit:

Det ser ut til at en gammel manns minne kanskje ikke er helt til å stole på, og jeg har trolig blandet grensekrenkelser med avskjæringer, våre jagere har passet på at russerne ikke krysser og foretar grensekrenkning. Jeg skal forsøke å se om jeg kan komme fram til hva som er korrekt. Men inntil videre kan dere anse dette innlegget som en gammel manns babbel. 

Endret av bojangles
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Skulle ønske at tåkefyrsten hadde baller nok til å gå offentlig ut å gi klar beskjed til ruzzland, at dette er siste advarsel, neste gang et ruzzisk fly eller båt(militært) krenker Norges grenser, blir dem skutt! Slik som Tyrkia gjorde!

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

De/vi/alle naboland kunne i det minste startet med å låse AA på ruzzerflyene som krenker luftrommet og se hva som skjedde.

"Do we now have your attention..?!"

 

Altså, kreml har selvsagt manuset klart med "vi bare øvde på vår egen side av grensen" men det er faktisk mulig å bevise hvor flyet var i sammenheng med uttalelsen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
bojangles skrev (57 minutter siden):

?? Joda, hvert eneste år er det grensekrenkelser i nord norge av russiske fly. Både russiske jagerfly og awacs har i flere tiår krenket den norske grensen i nord.

Jaha? Jeg finner ikke umiddelbart noe som støtter den påstanden. Jeg vet dem operer langs grensen, det er viden kjent. Men at dem krysser over, inn i norsk luftrom, det er nytt.

Sitat

– Vi har ingen eksempler der russiske fly krenker norsk luftrom. Operasjonene i nordområdene har over tid stort sett foregått i veldig ryddige og kontrollerte former. Vi som nordmenn har jo kontinuerlig tilstedeværelse i nordområdene og russerne vet at det er vi som ivaretar luftromskontrollen på vegne av Nato, sier han

https://www.forsvaretsforum.no/beredskap-f-35-forsvaret/faerre-russiske-bombefly-truer-norsk-luftrom/299035?noLog=1

Edit: Lagt til sitat fra artikkel.

 

GPS-jamming og skip er en annen diskusjon. Men jeg finner det rart om russiske skip rutinemessig krysser inn i norsk territorium uten at det nevnes. Sånn som med fly... 

Endret av Nedward
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg husker faktisk ikke siste gang et russisk fly krenket norsk luftrom. Norske jagerfly sendes opp i god tid for avskjæring før de russiske flyene når luftrommet vårt. Når russiske fly flyr langs grensen følges de av jagerflyene, men det er ingen dramatikk i det. Derfra til krenkelse er det normalt en lang vei. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Pop skrev (14 minutter siden):

Jeg husker faktisk ikke siste gang et russisk fly krenket norsk luftrom. Norske jagerfly sendes opp i god tid for avskjæring før de russiske flyene når luftrommet vårt. Når russiske fly flyr langs grensen følges de av jagerflyene, men det er ingen dramatikk i det. Derfra til krenkelse er det normalt en lang vei. 

Om jeg skal spekulere litt så kan det være at Norge som et kjent NATO-medlem har kraftigere klør å slå tilbake med enn Sverige og Finland. Nå er de to sistnevnte ferske medlemmer i alliansen, og Russland bøller så langt som de tør med de nye barna i gaten. Men det er bare inntil et punkt der f.eks. svenske JAS klarer å overraske russerne og får "lock on target" på de russiske flyene. Russerne tester rett og slett svenskene og finnene her.
...blir min spekulasjon over dette :) 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Pop skrev (37 minutter siden):

Jeg husker faktisk ikke siste gang et russisk fly krenket norsk luftrom. Norske jagerfly sendes opp i god tid for avskjæring før de russiske flyene når luftrommet vårt. Når russiske fly flyr langs grensen følges de av jagerflyene, men det er ingen dramatikk i det. Derfra til krenkelse er det normalt en lang vei. 

Trur du vi som ikkje er i Forsvaret får vite alt?

Lenke til kommentar
4 minutes ago, Dragavon said:

Trur du vi som ikkje er i Forsvaret får vite alt?

Godt mulig noe utelates, men normalt har det vært omtale av selv små og ubetydelige hendelser både på sjø og i luft. Og en krenkelse kan være såpass alvorlig at det hadde kommet en pressemelding om det. Ville jeg forventet i dag i hvertfall. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...