Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Mannen med ljåen skrev (44 minutter siden):

Når alle de etablerte, demokratiske partiene konkurrerer om å rasere økonomien og tryggheten på klimaets og mangfoldets alter, med fremtidsvisjoner om et fargerikt fellesskap uten privat eiendom, bil og forbruk, er det bare et tidsspørsmål før folk stemmer på en sånn kandidat som Putin liker for å redde landet. Jeg har spådd det lenge. Det er god grunn til at Trump, Putin og Orban ses på som redningsmenn for sine tilhengere. En sterk mann som kaller en spade for en spade og setter skapet på plass.

Jeg nevnte det helt i begynnelsen av denne tråden, men det ble moderert bort fordi det var splittende eller noe slikt. Men dette er relevant. Putin har makt her også. Og det er krise.

Det nyliberalistiske innsatsspillet var nødt til å gå galt om det ikke skulle toppe seg med en forhastende klimapolitikk preget av urealistiske ambisjoner og panikkhandlinger samt en altfor liberal innvandringspolitikk. Hadde de felleseuropeiske politikerne innført innvandringsstopp - det er jo gjeldende lov i de fleste EU/EØS land, Norge har et innvandringsforbud - stoppet de nyliberalistiske makroøkonomiske utpiningen av lokaløkonomi og nasjonale økonomikapasitet - og deretter stoppe "det grønne skiftet" som gikk katastrofalt galt fordi steingærne fanatiske atomkraftmotstanderne fikk bestemmer (hva var disse?!! Miljøfiender eller miljøvenner?!! Atomkraft erstattes med brunkull og olje/gass!) til fordel for en "grønn marsj" mot 2050. Men de europeiske bøndene er en del av problemet; det hadde hendt en industrialisering av landbruket i mange år som er i full gang med å ødelegge lokalsamfunn og skape alvorlige miljøproblemer som kan bli katastrofalt. Dette kan ikke selv "sterke menn" bortse i "all evighet". 

Kort sagt; man hadde forhastet altfor meget i 2009-2024, det var et meget stort feilgrep å velge tettere føderalisering da man hadde valget mellom flernasjonal fellessamarbeid og felleseuropeisk føderalisering under Hellaskrisen. For dette blir de etablerte politiske partiene uansett om disse er til venstre, i sentrum eller til høyre, straffet - ikke minst fordi disse hadde latt et ukontrollert system basert på nyliberalisme oppstå - som vist seg å være svært vanskelig å holde styr på. Dessuten hadde mange blitt mektig frustrert over innvandringen som sammen med fortetting av de innfødte i større befolkningskonsentrasjoner så store landområder endog på større med norske fylker er blitt folketømt, har fulgt til sosiale spenninger - og "de svenske tilstandene" skremte folk fra sans og samling. 

Så når det er sagt; Macron burde ha latt være med å lyse ut nyvalg. Etter fransk grunnlov er hans mindretallsregjering som hadde fått regjere fordi de andre ikke kunne samarbeide, legitimt for fem år om gang - og da betyr det at den franske regjeringen kunne bli sittende fram til 2027, da det forrige valget var i 2022. Det føles som en voldsom overreaksjon. I det minst er ikke presidentembetet berørt, Macron som har det fulle ansvaret for utenrikspolitikk og militæret, vil bli sittende fram til 2027.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Dragavon skrev (32 minutter siden):
Sitat

 

Browder sier «det første alle må forstå er at Putin ikke har noen intensjon om å gi seg».

- Putin startet Ukraina-krigen for å beholde makta. Det følger Machiavellis prinsipp: Om du er bekymret for at folk er sinte på deg, skaper du en utenlandsk fiende. Dette handler ikke om Nato, men om at Putin vil beholde makta, sier Browder.

 

https://www.dagbladet.no/bok/norge-bor-vaepne-seg/81491759

Hmmm... Eit velkjent triks dersom ein vil unngå kritikk og behalde makta er å skaffe- eller skape seg ein ytre fiende. Men var det no verkeleg difor Putin starta denne krigen, og ikkje stormannsgalskap og eit ynskje om å vere den som gjenoppretta Sovjetunionen?

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar

Den høyrekonservative EPP (Høyre-Frp etter norsk standard) har fått 185 seter ut av til sammen 720 seter, sammen med venstresentrumspartiene som har fått 136 stemmer, og de liberale som har fått 89 seter. De tre største fraksjoner, som kan samarbeide til en viss grad, har til sammen fått 410 seter og dermed majoritetsrollen. Men her vil EPP ha lederrollen, da disse kan samarbeide med nasjonalkonservative ECR som har 73 seter og høyrepopulistene "1D" som har 67 seter. Hvis EPP, ECR og 1D skulle gå sammen, vil de ha 325 - altfor lite, majoritetsgrensen er på 361 seter. 

EU-parlamentet blir mer høyreorientert, men med utgangspunktet i sentrum fremfor populismen. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Russiske styrker invadert Sumy oblast for andre gang. De skal ha gått til angrep på grensetettstedet Ryzhivka med artilleri og trolig var det kommet overraskende på de fåtallige forsvarerne. Lokaliteten er dårlig, det er tett skog og dype elveløp der i alle kanter slik at russerne må regelrett vade framover i møte med ukrainerne som kjente landskapet ut og inn, som i tillegg har i to år vært åsted for trefninger mellom små styrker. De tenker kanskje at hvis de kutte av regionalvegen ved Vorozjba, ville det få strategiske virkninger. 

Det er egentlige ikke gode nyheter; det er nå titusener av rekruttere under trening, men de kan ikke settes inn før langt utover sommeren slik at ukrainerne har for dårlige med menn å sette inn. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

Orbans parti taper oppslutning i EU-valget

PUBLISERT KLOKKEN01:02 IEU-PARLAMENTET

Ungarns statsminister Viktor Orbans parti Fidesz ligger an til å få 44 prosent, ned fra 52 prosent fra forrige EU-valg i 2019.

Fidesz' hovedutfordrer, det EU-vennlige, sentrum-høyre-partiet Tisza, som ledes av Peter Magyar, ligger an til å få nær 31 prosent av stemmene i EU-valget i Ungarn, ifølge foreløpige resultater etter at 40 prosent av stemmene er telt opp.

Prognoser før valget gikk ut på at Fidesz kunne sikre seg 50 prosent av stemmene. Tiszas oppslutning er langt høyere enn prognosene forut for valget tilsa.

(NTB)

Parti som har hatt makta gjer det dårleg. Heldigvis ser dette også ut til å gjelde for høgrepopulistane i Ungarn.

  • Liker 3
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Drogin skrev (3 timer siden):

Du har jo litt rett i dette, og derfor elsker jeg Mette Fredriksen. En sosialdemokrat som tar tak i det du nevner og frarøvet ytre høyres eneste innsalg som befolkningen vil støtte 

Tja...

Sitat

SF største parti i Danmark

PUBLISERT KLOKKEN23:02 IEU-PARLAMENTET

Socialistisk Folkeparti blir største parti i det danske EU-valget med en oppslutning på 17,2 prosent. Det er en fremgang på fire prosentpoeng, viser DRs prognose.

SF blir dermed større enn Socialdemokratiet som får en oppslutning på 15,6 %, en nedgang på 5,9 prosentpoeng.

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

 

  • Skipet som ble senket var en lekter, som russerne bruker som beskyttelse for Kertch broa
  • Glidebomber og Scalp blir nå brukt til flyangrep inne i russland
  • russisk ammunisjonslager tatt ut fra Ukrainsk jagerfly
  • Ukraina frustrert over hvor lang tid det tar å trene F-16 piloter
  • Om ikke noe skjer mtp opptreningen av piloter vil det ta ennå 5 år å få på plass piloter til å betjene alle 80 F-16 som er lovt Ukraina. 
  •  
Endret av bojangles
  • Innsiktsfullt 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

 

Russland har i flere uker nå ungått å bruke Kerch-broen til militær logistikk, muligens pga. reparasjoner eller for å få Ukraina til å miste interesse for den. Men tog lengre nord og skip gjennom Svartehavet er ikke trygge, og de ser nå ut til å ha tatt i bruk broen igjen til å transportere militært materiell.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/9522781,ten-kraj-prosi-o-pomoc-militarna-i-stabilizacje-od-rosji.html

(Google-oversatt fra polsk)

Zimbabwean President Emmerson Mnangagwa complained to Putin that the US was building military bases in neighboring Zambia, threatening the security and integrity of his country. He asked the Russian dictator for military support so that he could defend Zimbabwe from its Western-backed neighbor.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Krasikov er kjent som «sykkelmorderen» fra Tiergarten i Berlin og skal tilhøre en av Putins hemmelige tjenester. Han er derfor dyrebar for regimet i Kreml. Gershkovich er journalist i Wall Street Journal og sitter fengslet i Moskva.

– Tyskerne foreslo da å bytte Krasikov med Aleksej Navalnyj. Og Putin drepte ham for å vise at «nei, jeg kan insistere på mitt, alt vil skje etter mine regler. Hele verden vil spille etter mine regler, danse etter min pipe». Putin drepte for å vise hvor tøff og sterk han er og at det er umulig å forhandle med ham om noe som helst. Derfor drepte Putin Aleksej, sier Volkov til VG.

 

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/RzyyA2/navalnyjs-tidligere-stabssjef-om-de-siste-timene-av-hans-liv-det-finnes-ingen-opptak

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

 

One of the biggest problems for Ukraine is disagreement with the U.S. about the endgame of the war. Ukraine wants victory, but the Biden administration is concerned about escalation management. In this video I explain the American policy, and what Biden is trying to achieve. There are several types of potential escalation that the American government is trying to balance, and to some extent they are trapped: They must support Ukraine to avoid one type of escalation, but it can lead to another type of escalation if Ukraine is too successful. I also discuss why the policy of escalation management probably won't work in the long run.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (15 timer siden):

Hmmm... Eit velkjent triks dersom ein vil unngå kritikk og behalde makta er å skaffe- eller skape seg ein ytre fiende. Men var det no verkeleg difor Putin starta denne krigen, og ikkje stormannsgalskap og eit ynskje om å vere den som gjenoppretta Sovjetunionen?

En kombinasjon. Men frykten for tanker om demokrati og frihet skulle spre seg til Russland var nok det viktigste. Det ville truet både makta og inntektene til Putin. Putin er verdens rikeste mann. Det har han ikke blitt på ærlig vis.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/dRmP1J/russisk-avis-17-000-wagner-soldater-fra-fengsler-drept-paa-slagmarken

17.000 Wagner-soldater fra fengsler drept på slagmarken

Den uavhengige russiske avisen Mediazona og BBC har brukt Wagners egne dokumenter til å undersøke hvor mange russiske fanger som ble rekruttert til krigen i Ukraina.

Det har lenge vært kjent at både den russiske hæren og den private Wagner-gruppen rekrutterer soldater blant fanger.

De fleste soldatene skal ha blitt drept i kamper i Bakhmut.

Undersøkelsen til Mediazona og BBC viser imidlertid at hele 88 prosent av dem skal være fanger hetnet fra russiske fengsler. Det tilsvarer 17.175 fanger.

Wagner-leder Jevgenij Prigozjin skyldte de store tapstallene på det russiske forscarsdepartementet og mangelen på granater. Han hevdet også at bare halvparten av de 19.547 soldatene som ble drept i Bakhmut var fanger.

Les også: Her er «Putins kokk» i en straffeleir for å verve soldater til sin egen hær

Jevgenij Prigozjin stiftet Wagner-gruppen i 2014. Gruppen er en privat militær organisasjon i Russland, som har deltatt i flere militære operasjoner.

Prigozjin var en nær alliert av Putin, før han startet et væpnet kuppforsøk mot Kreml i fjor sommer. Like etter kuppforsøket, døde han i en flystyrt.

 

Wagner skal på det meste ha hatt 50.000 soldater i slutten av 2022.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...