Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Brother Ursus skrev (3 minutter siden):

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/lwznKG/putin-forventer-ikke-at-usa-valget-gir-endringer

Putin advarer: –⁠ En svært alvorlig utvikling

Vladimir Putin snakker til utenlandske medier nå. Han advarer Vesten mot å støtte Ukraina med våpen.

 

Mer av det sedvanlige vrøvlet og konspirasjonsteoriene fra Putin.

On that note, hør hva Prof. Sarah Paine ved US Naval War College har å si om Putin og Russland:

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
19 hours ago, torbjornen said:

Han kom her også inn på sikkerheitsavtalane som er gjort mellom Ukraina og ei rekkje land. Han meiner at desse er like lite verdt som avtalen om sikkerheitsgarantiar frå 1994. Det einaste som kan gje Ukraina varig sikkerheit er at ein greier å ta tilbake landområda og at ein deretter raskt får NATO-medlemsskap på plass.

Ja det er jo helt naturlig at han er svært skeptisk. 1994 Budapest memorandum skulle jo sikre Ukrainas sikkerhet og suverenitet mot at Ukraina ga fra seg atomvåpen. Spol frem 20 år og russland blåste i avtalen og både Storbritannia og USA falt for russisk propaganda eller led av atomfrykt og dommedagsprofetien fra russerne slik at Ukraina stod helt alene. Og 8 år etter det ble det fullskala invasjon og krig der russerne nå ville ha absolutt hele Ukraina. Fortsatt var det ingen hjelp å få, og støtten som etterhvert kom på plass kom med en mengde selvpålagte begrensninger og det bunnet nok i atomfrykt og redselen for den tredje verdenskrig - akkurat det propagandaen fra russland lovte.  Det var naturligvis kun russisk skremsel og det virket jo veldig bra veldig lenge. Nå er det jo bare Scholz og Sullivan som fortsatt er livredde. 

Det er helt naturlig at Ukrainas borgere er svært skeptiske til alle de forsvarsavtalene som er inngått. For dette kunne og burde vært løst på en helt annen måte. Ukraina bør få NATO medlemskap nå. Så kan man naturligvis diskutere om hvilke fylker som utelukkes akkurat nå. Men en slik avtale ville vært "sikker som banken" - og Ukraina kunne fått frigjort både personell og materiell, samt luftvern til fronten. Fordi NATO ville passet på alt av Ukraina som ikke er okkupert, og det ville blitt No Flight Zone over alle disse områdene. 

Endret av bojangles
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Sitat

Reuters: Fransk politi pågrep mann med eksplosiver på hotellrom

PUBLISERT KLOKKEN19:02 IFRANKRIKE

Fransk politi pågrep mandag en 26 år gammel mann med eksplosiver på hotellrommet sitt nord for Paris, sier den franske påtalemyndigheten.

Mannen skal ha både ukrainsk og russisk statsborgerskap.

En kilde i antiterrorenheten opplyser at kontoret har åpnet etterforskning på grunnlag av mistanke om deltakelse i en terrorsammensvergelse, og at fransk innenlandsk etterretning håndterer saken videre.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Menn med dobbelt statsborgerskap får ikke forlate Ukraina

PUBLISERT KLOKKEN17:13 IKRIGEN I UKRAINA

Menn mellom 18 og 60 år med dobbelt statsborgerskap får ikke lenger forlate Ukraina. Det opplyste talsperson for landets grensemyndigheter, Andrej Demtsjenko, tirsdag, meldte det ukrainske nyhetsnettstedet Strana på Telegram.

– Tidligere har vi tillatt at personer med dobbelt statsborgerskap får reise ut av Ukraina. Nå vil vi ikke tillate borgere i denne kategorien å passere, sa Demtsjenko.

Den amerikanske ambassaden i Ukraina sa tirsdag at regelen også gjelder personer som bor permanent i andre land enn Ukraina.

Endringen ble innført 1. juni.

 

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 4.6.2024 den 11:18 AM):

 

Denne russiske dama burde arresteres. Går ikke an. Selv om Ukraina ikke tar sikte på å skade eller drepe sivile, så kan det alltids skje ulykker, og disse barna skal da for faen ikke lide for det.

Til og med russere hater russere...

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

Lav tiltro til USAs sikkerhetsgaranti i Europa

PUBLISERT KLOKKEN22:23 INATO

Svært få briter, franskmenn og tyskere stoler på at USA i framtida vil være en garantist for europeisk sikkerhet, viser måling.

Bare 6 prosent av de spurte i de tre landene mener at USA det neste tiåret vil være «en svært pålitelig» garantist for europeisk sikkerhet, viser en meningsmåling utført for The Eurasia Group's Institute for Global Affairs.

24 prosent av de spurte i USA ser på sitt eget land som svært pålitelig når det gjelder dette.

(NTB)

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Sitat

IAEA kritiserer Iran for manglende samarbeid

PUBLISERT KLOKKEN22:42

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) kritiserer Iran for manglende samarbeid og uttrykker bekymring over nylige uttalelser fra landets ledere.

22 av de 35 landene i IAEAs styre stemte onsdag for den kritiske resolusjonen.

IAEA kritiserer Iran for manglende samarbeid, for å nekte flere erfarne inspektører adgang til landets atomanlegg og for å ha koblet ut flere overvåkingskamera som tidligere var installert ved slike anlegg.

IAEA er også bekymret over at Iran siden 2018, da USA trakk seg fra atomavtalen, har trappet opp anrikningen av uran, og etterlyser «en teknisk troverdig forklaring» på funn av uranpartikler to steder der Iran angivelig ikke har atomanlegg.

(NTB)

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Russisk økonomi er overopphetet som følge av overstimulering pga statlig etterspørsel etter militære produkter.

Det er stor mangel på arbeidskraft. 4,8 millioner arbeidstakere iflg. en rapport fra det russiske Vitenskapsakademiet

Styringsrenten ventes å økes til 17 %, men det kan se ut til at befolkningen allikevel låner som før, og det gjør de fordi de forventer at spesialoperasjonen krigen fortsetter. Og med det vil lønningene også fortsette å vokse.

Inflasjonsmålet er 4 %, men det ventes at den vil lande på det dobbelte.
 

Sitat

Den russiske økonomien er overopphetet. Den statlige aktiviteten må ned. Det sier Herman Gref, sjef i landet største bank, Sberbank.

Sitat

Banksjef Gref er forsiktig med kritikk. Men han gjorde det klart at landet er inne i en ond spiral.

– Det finnes ingen mirakelkur. Vi forstår hvorfor det skjer, og vi må midlertidig tåle det. Men det er ikke bra for økonomien, sa han og fortsatte med det som kan høres ut som tåketale:

– På et eller annet tidspunkt må impulsen fra budsjettsektoren ta slutt.

Sagt med rene ord: de enorme, statlige bestillingene til forsvarsindustrien må ta slutt. Russisk økonomi tåler det ikke i lengden. Annen virksomhet tåler det ikke. Eksportdelene av økonomien vil slite, selv om den i stor grad består av olje og gass.

Sitat

Putin er raus med løfter som koster for tiden. Det gjelder også til folk som bygger veier og fly, folk som bor i det kalde nord, og folk som tar seg av barn.

Men framfor alt gjelder det løftene om at Russland skal vinne krigen.

Han vil alt på en gang. Trass i hundretusener ødelagte liv. Trass i en økonomi hvor det helt sikkert kommer en «dagen derpå».

Om det bare det fantes en løsning...

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
10 hours ago, torbjornen said:
Quote

Lav tiltro til USAs sikkerhetsgaranti i Europa

 

Vel etter at Trump startet med å devaluere NATO fra innsiden og at tullingen også nærmest anmodet putin om å angrip USA's allierte i alliansen og også har snakket offentlig om at NATO kanskje ikke er noe for USA så skjønner jeg skepsisen veldig godt.

Vi så videre hvordan rot og kaos i eget hus satte støtten fra USA til Ukraina på hold helt fra august 2023 til april 2024. Og vi så konsekvensene av at politikere i USA brukte krigen i Ukraina som en brekkstang for å vinne billige politiske triks - helt uten tanke og forståelse for at treneringen kostet Ukraina tusenvis eller kanskje titusener av tapte liv, og tusenvis av skadde. Både militært og sivilt. Og den indre spliden og treneringen dro ut så lenge at det alene økte trusselfaren for hele Europa. Alle disse skjebnene og tapene av fedre, brødre, sønner og ektemenn for Ukrainas befolkning som økte markant all den tid støtten fra USA stoppet opp, dette er blod på USA's hender de aldri kan vaske vekk. Det vil for alltid bli husket. 

Er det slike allierte bør forholde seg til angrep på demokratiet?

Og dette går jo også lengre tilbake i tid. Budapest memorandum, der USA signerte på at de ville støtte Ukraina om Ukraina ble angrepet. Vel hvorfor klarte ikke USA ta ansvar i 2014 da den russiske aggresjonen først startet?

USA har jo vist hele verden at de ikke er til å stole på. Og den tapte tilliten vil det nok ta lang tid for USA og opparbeide seg igjen. Om de noen gang klarer det. 

 

Endret av bojangles
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Quote

Russian agents deploy AI-produced Tom Cruise narrator to tar Summer Olympics

With only weeks until the Games start, expect more to come, Microsoft says.

Skrivefeil i overskriften "tar" skal antagelig være "target"

https://arstechnica.com/security/2024/06/kremlin-influence-op-goes-all-in-to-disrupt-summer-olympics/

Uansett, det vil bli bare mer og mer av denne typen ai genererte trusler fremover. Jeg er dypt redd for konsekvensene. Særlig i forhold til alle valgene fremover.

Vi må ruste oss kraftig mot denne faren! Kildekritikk blir enormt viktig å lære seg! Jeg forsøker så godt jeg kan å gjøre alle jeg kjenner oppmerksom på dette og gi de gode verktøy i kampen, særlig mine gamle foreldre som er utsatte. Faktisk.no er et fint sted å begynne: https://www.faktisk.no/

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (8 minutter siden):

Skrivefeil i overskriften "tar" skal antagelig være "target"

Antageligvis ikke ref. denne definisjonen av uttrykket:
 

Sitat

When you tar something, you spread tar on it. Long ago, to tar and feather someone was to apply painfully hot, burning tar and feathers to their skin, as a brutal kind of vigilante punishment.

Kan vel kanskje best oversettes med å ødelegge, straffe eller sverte i den aktuelle konteksten.

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...