Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ukrainere må innta en passiv rolle i Kharkivfronten, de har allerede oppnådd hva de ønsker. For de må overføre styrker til Donetskfronten snarest mulig. 

Der har russerne tatt seg fram til østre Karlivka vest for Donetsk flyplass og tatt Paraskoviivka nordøst for Vuhledar. I sistnevnt har russerne prøvd i lang tid å ta byen Kostyantynivka uten suksess, nå vil de ta byen fra flere kanter. Ukrainerne har for dårlig med menn, glidebomber gjør det meget vanskelig å holde stand, og Lancet-droner har fulgt til at selv om det er mer enn nok ammunisjon, er det ikke lenge mange nok SP artilleri. Ukrainerne har mistet for mange.

Glidebomber og klasevåpen har fulgt til at det nå er enslige kampkjøretøyer, små stridslag ned til bare to-tre menn om gang og små angrepsgrupper på et dusin mann om gang som slåss mot hverandre i Ukraina - som gjør at FPV-droner kunne få store virkninger under stridighetene, men russernes evne for å fortsette til døden uten å stanse og bli stående i deres poster slik at de er nærmest mulig å tvinge ut, gir dem en fordel mot de langt færre ukrainerne. 

Det er nå bare en eneste våpentype som ikke er introdusert utover masseødeleggelsesvåpen. Moralødeleggende våpen. Det kan være dette som kan endelig få russerne til å stanse. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Biden skal møte Zelenskyj

PUBLISERT KLOKKEN03:10 IKRIGEN I UKRAINA

USAs president Joe Biden skal møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj to ganger de neste dagene, skriver nyhetsbyrået AFP.

Møtene vil skje i Normandie i Frankrike og på G7-møte i Italia.

Kyivs kamp mot Russland, står på agendaen, opplyste Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, tirsdag.

(Med forbehold om at omsetjinga stemmer). Kvifor snakkar han om Kyiv og ikkje Ukraina? Dette virkar nesten som eit ekko av russisk propaganda, der russarane snakkar om "Kiev-regimet".

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

 

 

  • Nok en gang benytter Ukraina droner på kreativt vis, og får rammet russerne før russerne klarte å mobilisere store nok styrker til å igangsette et planlagt angrep, UA fikk tatt ut masse russisk artilleri, kjøretøy og ammuisjonslagre. 
  • Dette ble fulgt opp av massiv artilleri som regnet ned mot russiske tanks, og glidebomber mot russiske soldater som befant seg i boliger, mens droner jaktet russere i skyttergraver. 
  •  
Endret av bojangles
  • Liker 3
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
10 hours ago, <generisk_navn> said:

Kan en stridsvogn hoppe?

Nei...

 

Russiske stridsvogner "hopper" mye og ofte på internasjonale våpenmesser, og det er noe de er svært stolte av, av én eller annen grunn. Men det krever jo en viss fart og en rampe som er spesialbygget ;)

 

3 hours ago, torbjornen said:

(Med forbehold om at omsetjinga stemmer). Kvifor snakkar han om Kyiv og ikkje Ukraina? Dette virkar nesten som eit ekko av russisk propaganda, der russarane snakkar om "Kiev-regimet".

 

Dette er ganske vanlig. Jeg vet ikke helt hvorfor. Men når man snakker om et lands regjering og myndighet bruker man ofte navnet på hovedstaden som substitutt. F.eks bruker vi i Norge ofte "Washington" om den amerikanske regjeringen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

https://www.space.com/russian-inspector-satellite-luch-2-close-approach-geostationary-orbit

Russian inspector satellite gets up close and personal with a spacecraft in orbit

The satellite "has a history of unusual maneuvering near other satellites in geostationary orbit, which has also generated suspicions regarding its mission."

"The Russian satellite, Cosmos 2576, "is likely a counterspace weapon presumably capable of attacking other satellites in low Earth orbit," U.S. Ambassador Robert Wood said on May 20 during a U.N. Security Council meeting. Russian Deputy Foreign Minister Sergey Ryabkov has denied the Pentagon's claims as fake news."

"Meanwhile the Russian Luch-2, alternatively known as Olymp-2, launched secretly in March 2023 and in October that year moved within 37 miles (60 kilometers) of another geostationary spacecraft. By early December, it had left this position and loitered near a different satellite, according to autonomous monitoring by Slingshot Aerospace, a space data analytics firm focusing on spaceflight safety. "

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

https://www.ft.com/content/4d583259-7565-4cbc-972e-ea77f4a76175

Russia has taken out over half of Ukraine power generation

Country’s electricity capacity has dropped below 20GW under barrage of attacks, raising fears of blackouts

"Prior to Russia’s full-scale invasion in 2022, Ukraine’s domestic energy production was around 55 gigawatts of electricity, among the largest in Europe."

"The latest strikes have also targeted pumping facilities for underground natural gas storage being used by EU customers. Though these pumps can be easily replaced, the attacks do highlight concerns about security of supply come winter — both for domestic use and exports to the bloc."

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Nøyaktig dette jeg mente Kongsberg burde gjøre også. NASAMS er en helt ypperlig plattform. Alt den trenger er mer rekkevidde. Det blir vesentlig dyrere, men vi ser i Ukraina at det er nødvendig og verdt prisen. Muligens ville den fremdeles bli en god del billigere enn Patriot. Kommunikasjon med andre plattformer er så vidt jeg vet allerede integrert. Men de bør også integrere droner og CIWS/CRAM kinetiske våpen som Phalanx, Skynex osv. og ikke minst forberede integrasjon av laservåpen. NASAMS er en slags hydra med mange hoder, som er nesten umulig å drepe, og som er et ekstremt fleksibelt system. Dette kan bli et norsk eksporteventyr samtidig som det kan gjøre verden tryggere.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (10 minutter siden):

Men de bør også integrere droner og CIWS/CRAM kinetiske våpen som Phalanx, Skynex osv. og ikke minst forberede integrasjon av laservåpen.

Tja...dette er vel mer våpentyper som egner seg for det såkalte kampluftvernet som hæren nå settes opp med? Altså taktiske enheter for bruk på svært kort hold?

CIWS er jo et akronym for Close In Weapon System, og er tenkt som en absolutt siste skanse mot missiler som har brutt igjennom de ytre perimeterne av luftvernet. Hærens nye kampluftvern settes opp med SHORAD, dvs panservogner med AIM-9X samt med HMMMV-vogner utrustet med NASAMS launchere og AMRAAM-missiler. Disse systemene er allerede under levering. Jeg tenker derfor at behovet er større på langdistanse enn det er på kortdistanse....foreløpig...

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...