Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/PpRqaz/frykter-russisk-sabotasje-en-stadig-mer-aggressiv-holdning

Frykter russisk sabotasje: –⁠ En stadig mer aggressiv holdning

I Sverige holder pensjonister øynene åpne for mistenkelige personer.

  • Sikkerhetsmyndigheter i Europa advarer om økt risiko for russiske sabotasjeaksjoner.
  • Russland er stadig mer agressiv, melder sikkerhetsmyndigheter.
  • Pensjonister og innbyggere er bedt om å følge med.
  • Togavsporinger i Sverige ble i lang tid etterforsket som sabotasje, men nå er mistanken svekket.

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Over 300 HIMARS raketter i Belgorod/Kharkiv-fronten. Dette er veldig imponerende om det skulle stemme. Det er kjent at årsproduksjonen for GMLRS er trolig mellom 9,000 og 10,000 - så det kan mene at flere tusen er i Ukraina, og at en hel årsproduksjon kan være underveis. Det kan betyr at GMLRS benyttes ikke bare for dybdeangrep, men også på felten hvor Lancet-trusselen har gjort bruk av kortavstands artilleri problematisk. 

Ved Kharkiv har ukrainerne stabiliserte den nye fronten og skapt en sterk forsvarsbastion i Vovchansk og deretter gjenvunnet store deler av den første forsvarslinjen. Ennå er det sett at russerne bare presser enda hardere på.

Og i Donetskfronten er situasjonen ikke blitt mye bedre. Til tross for voldsom sterk motstand merkes det at mangel på avløsningstropper som var sendt nordover, tærer sterkt på ukrainerne i møte med russerne som ikke bare angrep ved Umanske, men også Ocheretyne, og det meddeles at man sliter med å holde stand i Sokil sørvest for Ocheretyne. Til tross for klasevåpen og mer ammunisjon virker det som at ingenting biter på russerne. Mer må til. 

Annetsteds presser russerne på, i Søndre Donbass-fronten har de dels stoppet i Robotyne til fordel for nye angrep mot Orikhiv fra sørvest og ved Vuhledar - og i Bakhmutfronten hadde russerne lidd så mange nederlag mot ukrainerne i den østre forstaden at de valgt å rykke forbi fra nordøst og nådd en viktig bro over kanalen ved Kalinina som vist seg å være meget svakt forsvart. Dette overrasket de ukrainske soldatene som ikke var klart over at Kalinina var forlatt, eller at forsvarsverkene omkring broen var folketømt. Her hadde noen gjort en meget alvorlig feil. 

Det siste kryssermissilangrepet på Ukraina natten til 1. juni var katastrofalt; stadige flere kraftanlegg blir slått ut og et demningsanlegg ble påført alvorlige skader. Det vist seg at russerne gladelig ofret kryssermissiler og droneflyer som skjerm for at et fåtall skulle bryte gjennom. Ukrainerne besvart dette med voldsomme angrep på Belgorod/Kursk oblast blant annet med HIMARS og enda flere angrep på strategiske posisjoner dypt inn i Russland. Men ødeleggelsen av kraftproduksjonen betyr i realiteten at den ukrainske forsvarsindustrien vil få for lite kraft, og man må ha erstatningsløsning om et halvt år når vinterkulden vil begynne. 

Produksjonsproblemene omkring luftvernmissilsystemer er blitt så stor at USA og NATO realisere at dette er en meget alvorlig trussel for dem, spesielt når de må få levert SAM til Ukraina. Minst et par dusin SAM-systemer som har vært lovet, utebli til allmenn frustrasjon for alle. Fra Sverige er kommet lovnader om at to AEW&C fly av type Saab S 100B Argus skal leveres til Ukraina, som vil være til meget stor hjelp for det ukrainske luftvernsforsvaret. Disse S-100B flyene var oppgradert i 2006-2009 og deretter omtalt som S-100D eller "ASC-890". Bare to "nye" AEW&C fly var bygd for det svenske flyvåpenet som må gir disse til Ukraina. Det var bygd 6 S-100B fly, to ble solgt til Thailand og bare to var oppgradert til D-standard mens to var satt i reserve. Men i 2022 hadde Saabs elektroniske avdeling startet hasteproduksjon av Erieye-radarutstyret og kan allerede nå ha to sett utstyr klar for de to planlagte erstatningsflyene av type Saab Globaleye. 

Saab Globaleye i Bombardier Global 600 var oppriktig tenkt å komme i tjeneste senest i 2027, men de er allerede dels i utprøving i dag og det var bestilt et tredje fly så 3 S-106 AEW&C fly vil være i tjeneste i det svenske flyvåpenet. Ettersom Sverige er i NATO, kan de dermed få AWACS fly underlagt NATOs kommando så kapasitetstapet vil ikke være alvorlig mens man allerede har to flyer som bare trenges å sluttføre innfasingen for å komme i operativ tjeneste. 

For ukrainerne vil de to AEW&C flyene bli meget viktig, ikke minst når disse har kommunikasjonsutstyr som gjør at de kan ha lenke med kommunikasjonsfly - som Ukraina har. Derfra kan man holde bakkeradaroperatører underrettet om fiendtlige luftbevegelser opptil 400 km vekk slik at det bli mulig å skyte med Patriot ganske dypt inn i Russland - og kanskje S-200 som holdes i reserve for å holde de russiske AEW&C flyene og Tu-22M3 vekk. (så langt har de ikke vist seg) Det bli også mulig for ukrainske fly - også F-16 - å unngå snikangrep av russiske MiG-31 og Su-35S, minst tre fly var skutt ned i de siste tre måneder.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://www.kyivpost.com/post/33664

Ukhta Oil Refinery in Russia Rocked by Explosions and Fire, Casualties Reported

In Ukhta, in the Russian Republic of Komi, a fire broke out at a local oil refinery owned by Lukoil, following a series of explosions, as reported by the Russian Telegram channels.

At the same time, Russian media reported that the possibility of a UAV attack is not being considered.

 

Uhkta er langt nord i landet, rett nordvest for uralfjellene, ca. 1700km fra den ukrainske grensen. Vi har sett droner med den rekkevidden tidligere, men om det skulle være tilfelle er det vel for ydmykende for Russland. Kan også selvsagt være sabotasje av ukrainske agenter eller russiske opprørere.

  • Liker 4
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/zAgv91/navalnaja-i-oslo-for-aa-kjempe-mannens-sak-videre-en-blodig-gangster

Navalnaja i Oslo for å kjempe mannens sak videre: –⁠ En blodig gangster

I dag er Julia Navalnaja (47) i Norge for å motta Oslo Freedom Forums menneskerettighetspris på vegne av sin avdøde mann. Hun har bestemt seg for å føre hans kamp mot Vladimir Putin videre.

  • Liker 2
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Quote

Juridisk rådgiver for Ukraina: Kraftig økning i russiske krigsforbrytelser

 

Totalt rundt 133.000 tilfeller av russiske krigsforbrytelser er for tiden under etterforskning, sier Klaus Hoffman, rådgiveren til den ukrainske riksadvokaten.

Tallet er en «enorm økning», sier tyske Hoffmann til avisa Neue Osnabrücke Zeitung, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Mange av dem er ekstremt omfattende dokumentert, legger han til.

Ifølge Hoffmann er tallet steget fra 56.000 tilfeller ved utgangen av 2022. Han peker på russiske luftangrep mot sivile mål og tvangsadopsjoner av ukrainske barn som eksempler på krigsforbrytelser, skriver NTB,

Siden den russiske invasjonen i februar 2022 har Hoffmann fungert som rådgiver for den ukrainske riksadvokaten. Han er for tiden lånt ut fra statsadvokatembetet i den tyske delstaten Baden-Württemberg.

 

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Quote

Russland åtvarer USA 

Det russiske utanriksdepartementet åtvarer USA mot å tillate Ukraina å angripe mål på russisk jord, som de seier «kan få fatale konsekvensar» ifølgje det russiske nyheitsbyrået Interfax.

USA tillot forrige veke Ukraina å bruke våpen dei har fått til mål på russisk territorium.

russerne fortsetter å synge på den samme gamle sangen. Ikke holder de tempo og ikke treffer de tonen. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
bojangles skrev (17 minutter siden):

russerne fortsetter å synge på den samme gamle sangen. Ikke holder de tempo og ikke treffer de tonen. 

Russerne tegner nye røde linjer etter som det passer seg. For 2 år siden var det *all* vestlig hjelp som ville føre til 'alvorlige konsekvenser', å slå til på russisk territorium var ikke et tema. Det har blitt et tema fordi vestlige givere satt den begrensningen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...