Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Sitat

Nye angrep mot Odesa i natt

Ukrainske militære kilder opplyser at havnebyen Odesa er angrepet av russiske missiler for tredje natt på rad, skriver CNN. Minst åtte russiske TU-22M3 bombefly skal være observert i retning Svartehavet, og byen er angrepet med krysserraketter, melder forsvaret som ber folk holde seg i tilfluktsrommene.

Sent i går kveld gjentok den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj sin bønn til vestlige land om å få mer luftvern.

Han sier også at angrepene mot havna i Odesa viser at Russland ikke bare angriper Ukraina, men også millioner av mennesker andre steder i verden som er avhengig av matkorn. Angrepet natt til onsdag kostet 12 mennesker livet og ødela 60.000 tonn med matkorn.

Sitat

Zelenskyj med ny bønn om mer luftvern

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjentok sitt ønske om mer luftvern i kveldens tale til sitt folk.

– Takket være luftforsvaret ble konsekvensene av angrepene de siste dagene mindre enn de kunne ha vært. Men ved hvert angrep, ber vi igjen og igjen våre partnere om å hjelpe oss å styrke vårt skjold over himmelen, sier Zelenskyj.

Han sier også at angrepene mot havna i Odesa viser at Russland ikke bare angriper Ukraina, men også millioner av mennesker andre steder i verden.

I havnene var det lagret en million tonn matvarer som skulle eksporteres til Afrika og Asia. I en terminal ble 60.000 tonn matvarer som skulle til Kina, ødelagt.

– Alle blir påvirket av Russlands terror. Alle burde være interessert i å stille Russland til ansvar, sier han.

Eg meiner at eg las ein eller annan stad at berre halvparten av missila vart skotne ned natt til i går, men finn ikkje att kjelda. Russland sin terror viser at Ukraina må få meir luftvern, og slik kan ein kanskje beskytte både Odessa og skipstrafikk til/frå Ukraina mot Russland, slik at heile kornavtalen blir overflødig?

Sitat

USA: Russland planlegger angrep på sivile skip

En talsmann i Det hvite hus i Washington sier at Russland er beredt til å angripe sivile skip i Svartehavet, for deretter å legge skylda på Ukraina.

Ifølge talsmannen, Adam Hodge, skal det være planer om slike angrep, melde nyhetsbyrået AFP.

Kornavtalen som sikrer trygg transport av matkorn med sivile skip over Svartehavet, utløp søndag, og Russland har avvist å gi nye garantier for transportene.

Onsdag kveld erklærte Russland at de anser alle skip som seiler til ukrainske havner i Svartehavet som mulige transportører av militærutstyr. Russland sier også at alle land som har skip som går til ukrainske havner, vil bli ansett som part i konflikten på ukrainsk side.

Sitat

Fem EU-land vil forlenge importforbud for ukrainsk korn

Fem land i Ukrainas nabolag – Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Bulgaria – ber EU forlenge importforbudet for korn fra det krigsherjede landet.

– Vi har signert en felles uttalelse om forlengelse av importforbudet til våre land ut året, sier Polens landbruksminister, Robert Telus.

Landene, som med unntak av Bulgaria grenser til Ukraina, var tenkt som transittland for ukrainsk korn da krigen førte til begrensninger i eksporten til sjøs. Samtidig har landene opplevd at mye av kornet har havnet i deres eget landbruksmarked.

I et forsøk på å beskytte egne bønder mot fallende priser, som de fem landene mener skyldes det ukrainske kornet, stanset de kornimporten fra den krigsherjede naboen. I juni ble EU enig om midlertidige importrestriksjoner for de fem. Nå ber de altså om en forlengelse.

– Enten må EU-kommisjonen gå med på å utvikle regler for å utvide forbudet, eller så må vi gjøre det selv, sier Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Dette er ikke et tiltak mot Ukraina, men for polske bønder, legger han til og sier Polen tillater transitt for ukrainsk korn.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

Det er interessant at støtta til Ukraina forsvinn så snart den går ut over eiga lommebok. I staden for eit forbod mot korneksport via EU-land må det vere mogeleg å få på plass eit system der ein pålegg kontroll av eksporten ved inn- og utreise, slik at ein kan halde transportøren ansvarleg for at ikkje kornet skal hamne i EU. Kan dette vere så vanskeleg?

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Sitat

MI6 ber russere spionere for Storbritannia

Sjefen for den britiske etterretningstjenesten MI6, Richard Moore, oppfordrer russere som er mot krigen i Ukraina, til å spionere til fordel for Storbritannia. I en sjelden offentlig opptreden sa han at flere allerede har meldt seg etter at krigen startet, melder nyhetsbyrået AFP.

Moore pekte på at kunstig intelligens blir stadig viktigere innen etterretning, men at menneskelige spioner ikke kan erstattes. Han sa at MI6 bruker kunstig intelligens for å forstyrre og forhindre at Russland får våpen til bruk i krigen i Ukraina.

Ifølge Moore er Kina MI6s største interessefelt for tiden, og han advarte om misbruk av kunstig intelligens.

Han sa at «fiendtlige stater» bruker kunstig intelligens på «ødeleggende, hensynsløs og uetisk vis».

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Demonstrantar har storma den svenske ambassaden i Irak etter at det visstnok skal vere planlagt ei ny koranbrenning framfor den irakiske ambassaden i Stockholm. Det finst ein eigen lang separat tråd om temaet og eg har sagt nok om kva eg meiner før, men det irriterer meg grenselaust at vi framleis med opne auge lar idiotar og Putins hjelparar utnytte vårt demokrati og vår ytringsfridom til å fremje sin eigen agenda og autoritære tankesett. Når ikkje folk i den tredje verda kan ta til vitet burde vi setje foten ned! Det er nok no!

Endret av torbjornen
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

Minst ni skadd i angrep i Mykolaiv

Minst ni personer ble såret i et russisk angrep mot den ukrainske havnebyen Mykolaiv, ifølge den lokale guvernøren.

– Russland traff sentrum av byen. En garasje og et boligbygg står i brann, skriver guvernør Vitalij Kim på Telegram.

Han la til at fire voksne og fem barn har blitt såret, men ga ikke ytterligere informasjon om tilstanden deres eller om de var i boligbygget. Han ga heller ikke flere detaljer om angrepet.

Tidligere ble flyalarmen iverksatt i Mykolaiv og andre regioner.

Mykolaiv ligger ved Svartehavet, rundt 170 kilometer fra den annekterte Krim-halvøya. (NTB)

Sitat

En død i ukrainske droneangrep mot Krim

Ifølge en guvernør på den russisk-okkuperte Krimhalvøya er \en person drept i et ukrainske droneangrep. Det melder nyhetsbyrået AFP.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

Hackere tilknyttet russisk etterretning skal ha forsøkt å angripe flere utenlandske diplomater i Kyiv med skadevare ved hjelp av en falsk bruktbilannonse.

Norges ambassade i Kyiv skal ifølge Unit 42 ha vært en av utenriksstasjonene som ble forsøkt angrepet.

 

https://www.digi.no/artikler/russisk-etterretning-skal-ha-forsokt-a-levere-skadevare-til-norges-ambassade-i-ukraina/534193?key=YYMPvS5K

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Russland skal nå ha bekreftet at Denis Ivanov, aka Tashkent, skal ha blitt drept i et droneangrep.

"Near Luhansk a high-ranking commander of the 2nd separate motorized rifle brigade of the so called LPR, Denis Ivanov, was killed. There is some unclarity about how it happened (kamikaze drone on his car or a missile strike in Luhansk), but his death is reported by RU sources."

F1Y2I7-WAAITXrK.jpeg

  • Liker 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Ny pakke fra USA

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3463890/biden-administration-announces-additional-security-assistance-for-ukraine/

 

  1. Four National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS) and munitions;
  2. 152mm artillery rounds;
  3. Mine clearing equipment;
  4. Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided (TOW) missiles;
  5. Phoenix Ghost and Switchblade Unmanned Aerial Systems (UAS);
  6. Precision aerial munitions;
  7. Counter-UAS and electronic warfare detection equipment; 
  8. 150 fuel trucks;
  9. 115 tactical vehicles to tow and haul equipment; 
  10. 50 tactical vehicles to recover equipment;
  11. Port and harbor security equipment; 
  12. Tactical secure communications systems; 
  13. Support for training, maintenance, and sustainment activities.
  • Liker 5
Lenke til kommentar


 

"Ukraine’s Ambassador to Poland, says Poland could be about to decide to send another 20 MiG-29 fighter jets to Ukraine Polish President Duda has said it could be done but would need US approval as the planes have been upgraded with US tech"


Forklarer nok også hvordan de klarte å konvertere sovjetiske fly til å bære vestlige våpen som HARM, JDAM osv. så raskt, at de faktisk har en del erfaring fra før av.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (På 19.7.2023 den 4.40):

Dette kartet stemmer jo ikkje med verkelegheita, sidan både Norge, Danmark og det meste av Vest-Europa var okkupert av Tyskland.

Sorry. Takk for korreksjon. Jeg stjal det fra Wikipedia sin artikkel om de allierte, men på andre kart over WW2 er ofte nazi-kontrollerte områder markert nettopp slik. 

Jeg burde ha brukt mer enn ett sekund på å velge ut grafikk. Svakt av meg!

(Men om ikke annet, ser vi at svært få stater var helt nøytrale.) 

 

torbjornen skrev (4 timer siden):

Eg meiner at eg las ein eller annan stad at berre halvparten av missila vart skotne ned natt til i går, men finn ikkje att kjelda. Russland sin terror viser at Ukraina må få meir luftvern, og slik kan ein kanskje beskytte både Odessa og skipstrafikk til/frå Ukraina mot Russland, slik at heile kornavtalen blir overflødig?

https://www.nrk.no/nyheter/krigen-i-ukraina-1.11480927

Det er interessant at støtta til Ukraina forsvinn så snart den går ut over eiga lommebok. I staden for eit forbod mot korneksport via EU-land må det vere mogeleg å få på plass eit system der ein pålegg kontroll av eksporten ved inn- og utreise, slik at ein kan halde transportøren ansvarleg for at ikkje kornet skal hamne i EU. Kan dette vere så vanskeleg?

Hvorfor er det så viktig at ikke et eneste korn havner i EU? 

Ukraina er i krig. Da bør vi justere politikken litt. Må vi virkelig ha importvern mot et naboland i krig? De trenger all hjelp de kan få, og om vi hadde kjøpt et og annet tonn korn, ville det vært hyggelig for ukrainsk økonomi. 

Så får vi heller kompensere egne bønder på annet vis?

PS: hvis Europa skal ha importvern for å beskytte seg mot billig korn; hvorfor skal ikke alle andre nasjoner med kornproduksjon gjøre det samme? (Plutselig er det ingen kjøpere igjen...)

Under normale omstendigheter forstår jeg slike importvern. Men nå er det svært lite som er normalt i Ukraina om dagen!

  • Liker 4
Lenke til kommentar
qualbeen skrev (5 minutter siden):

Under normale omstendigheter forstår jeg slike importvern. Men nå er det svært lite som er normalt i Ukraina om dagen!

Jeg oppfattet at importvernet kom i stand for å unngå at billig korn havnet i Europa fremfor i f.eks. diverse kornhungrige land i Afrika. Altså var dette ikke først og fremst for å beskytte EU-bøndene, men snarere for å sikre at kornet kom dit det trengtes mest.

Om noen andre her inne vet bedre får de korrigere meg.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Trump ble nylig intervjuet av sin egen supporter Hannity på Fox News. Der fikk han spørsmål om hvordan han har tenkt til å klare å avslutte Russlands krig mot Ukraina på 24 timer, slik han gjentatt har hevdet han skal gjøre. Trumps svar var... dette:

“I would tell Putin, ‘Gotta settle.’ I would Zelenskyy, ‘You gotta settle.’ I would tell one, ‘You’re gonna load up with money.’ I’d tell the other, ‘You’re not gonna get any money."

Video:

Spoiler

 

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (Akkurat nå):

Jeg oppfattet at importvernet kom i stand for å unngå at billig korn havnet i Europa fremfor i f.eks. diverse kornhungrige land i Afrika. Altså var dette ikke først og fremst for å beskytte EU-bøndene, men snarere for å sikre at kornet kom dit det trengtes mest.

Om noen andre her inne vet bedre får de korrigere meg.

Ooh! I så fall er det fantastisk. 

Gikk kornet i tidligere tider som oftest til faste land i Afrika? Det er jo forsåvidt bra om tidligere kunder fortsatt kan få sitt korn. (Er jo ikke gitt de klarer å finne andre selgere med nok korn!)

 ---

Nå som samtlige russiske båter er definert som militære mål, kan ikke Ukraina gjøre noe lignende med kornet? Definere kornlagre og all infrastruktur rundt oppbevaring og transport av korn som ... tja ... Tyrkisk eiendom? Eller tysk/polsk/amerikansk/etc.? 

(Med noen hyggelige garantier om at dette er stengt midlertidig, og at Ukraina selvfølgelig får tilbake all kontroll når som helst, dersom de ønsker det.)

Dersom det poppet opp NATO-kontrollerte "småøyer" av landområder, vil det ikke være særlig klokt av Putin å angripe disse! (artikkel-5)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
19 minutes ago, Brother Ursus said:

Her har vi Schrødingers Sanksjoner igjen. De som ikke fungerer, men samtidig er nødt til å oppheves.

 

 

agojNMW_460swp.webp

Merkelig hvordan "sanksjonene har null effekt på oss" plutselig blir et forhandlingskort for å videreføre en avtale. Det sier vel noe om at sanksjonene merkes og at rasserne er villig til å bruke dette "ubetydelige middelet" til å forhandle om noe som egentlig ikke burde bety mye for dem. De ville antakelig kun tjene på å opprettholde den, siden de ikke ville fremstå som komplett psykopater som gladelig sulter en stor del av verden som er avhengig av kornet.

Fordelen Ukraina får av kornsalget er nok liten i forhold. Det hjelper ikke med penger når man ikke får nok varer. Og nå om dagen virker det som om land i verden støvsuges for relevante våpensystem.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Musefella skrev (9 timer siden):

Reaksjon fra Kina? Bare det å komme på tanken viser en stor naivitet.
Kina og Russland samarbeider tett, både militært og økonomisk.

Jeg har ikke inntrykk av at det hverken er noe særlig militært eller økonomisk samarbeid. Xi Jinping maler bare sin egen kake og utnytter Russland til sin fordel: Tyner ned prisen på olje, gass og kull til et nivå som gjør at Russland ikke klarer å hente profitt på det. (ref video her i tråden for ca en uke siden) Kina har gitt ubetydelig militær støtte, han jatter bare med Putin og skyver han mot å bli Kinas vasallstat. Selv Iran støtter Russland mer aktivt enn Kina, selv om de stort sett bare er Shahed-droner.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Tenker fremdeles vi kan innføre et nytt konsept. 

Stealthy Friday

NATO gir beskjed om at neste fredag vil NATO-fly bruke en enkelt dag på å skyte på så mye de rekker av alt som befinner seg på Ukrainsk territorie eller i Ukrainsk territorialfarvann.

Så vil Russland få en uke på seg til å flytte ut styrkene sine, før det samme skjer igjen.

Alle angrep på NATO-styrker utenfor Ukrainas grenser eller et NATO-land vil anses som et angrep på alliansen og vil besvares som et angrep på alliansen ved at militære anlegg eller enheter i Russland blir mål med en størrelse og frekvens som bedømmes av det Russiske angrepets art.

Endret av Serpentbane
  • Liker 2
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...