Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

23 hours ago, Brother Ursus said:

https://www.wsj.com/articles/u-s-close-to-approving-long-range-atacms-missiles-to-bolster-ukraines-fight-cc4e389c

U.S. Considers ATACMS Long-Range Missiles to Bolster Ukraine’s Fight

Officials see new urgency after long reluctance to provide the advanced missile system

WASHINGTON—The U.S. has been considering approving a long-range missile system for Ukraine, American and European officials said, a move that would come as Russia grapples with unrest in its military leadership and uncertainty on the battlefield.




Det kommer til å skje :)

Nå er det på tide at amerikanerne slutter å snakke om ATACMS og bare pakker og sender ATACMS. I snart et år har de snakket frem og tilbake om ATACMS. Få de gjort klart og få det sendt. Så kan Ukraina få fortgang i å jage de morderiske russerne ut av Ukraina og sikre alt av okkuperte områder. 

Nå snakker amerikanerne om å donere klasebomber til Ukraina. Javel, i en knipe er det sikkert greit å ha for Ukraina. Men jeg ville foretrukket at UA fikk hvit fosfor sammen med ATACMS. Den komboen vil gjøre ting vanskelig og kjipt for de russiske okkupantene. 

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

- Russlands angrepskrig i Ukraina er ikke bare ukrainernes problem. Den er vårt problem. Også Norges, dere som er langt oppe i nord, ikke langt fra Russland, sier Harding på telefon fra England.

Han er urolig for utviklingen av krigen og forventer hele tida det verste fra Russland og Vladimir Putin.

- Pass på rørledningene deres. Helt alvorlig. Om Russland kan sprenge dem, gjør de det. Ideen bak Kremls tankegang er noe jeg kaller fuck-you-ism. Norge er Russlands fiende, og da vil de ødelegge dere - og olje- og gassindustrien. Fuck you.

 

https://www.dagbladet.no/bok/du-kjenner-ondskapen-hans/79560497

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

For de som trodde det Russiske militæret gikk på felgen før krigen. Velkommen til 2023, eller i Russlands tilfelle 1950

 

Lenke til kommentar
Gjest slettet-ld9eg7s96q skrev (7 timer siden):

For de som trodde det Russiske militæret gikk på felgen før krigen. Velkommen til 2023, eller i Russlands tilfelle 1950

 

Det har vel vært snakket om at disse gamle MBT'ene gjerne graves ned som en slags mobil bunker, og da er de på ingen måte ufarlige for hverken folk eller stridsvogner. De får lavere profil, og de kan utmerket godt klare å ta ut beltene på en moderne MBT. Men det er jo et soleklart defensivt trekk av det som en gang ble ansett som verdens nest sterkeste militære styrker.

Hva de gamle artillerigranatene angår så er de gjerne umoderne på mange vis, men de (fleste) eksploderer fortsatt som de skal. Risikoelementet med å bruke gamle granater går kun ut over soldater, og det har aldri bekymret naboen særlig mye.

Men dette viser at Valdemar er på ville veier (merk den gode bruken av alliterasjon her ;) ) med sitt felttog. Han hadde for dårlig etterretning, for dårlig planlegging, for dårlig logistikk, for lite soldater, for gammeldags doktrine....generelt for lite/dårlig av det alt. Det eneste russerne hadde nok av var menneskeforakt. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
6 minutes ago, <generisk_navn> said:

Men dette viser at Valdemar er på ville veier (merk den gode bruken av alliterasjon her ;) ) med sitt felttog. Han hadde for dårlig etterretning, for dårlig planlegging, for dårlig logistikk, for lite soldater, for gammeldags doktrine....generelt for lite/dårlig av det alt. Det eneste russerne hadde nok av var menneskeforakt. 

Det kan man si, men det er også mulig at Valdemar var nær i å lykkes med å ta Ukraina?

Endret av lada1
Lenke til kommentar

https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/O8XObw/wagner-gruppen-i-afrika-gull-diamanter-og-sosiale-medier

Wagner-gruppen har ikke bare vært en viktig aktør i Russlands krigføring i Ukraina. Den har også stor virksomhet i Afrika:

De er tungt til stede i Mali og Den sentralafrikanske republikk.
I Libya har de kriget på general Khalifa Haftars side mot regjeringen i Tripoli.
De er involvert i gullgruvene i Sudan. De kontrolleres av Al-Gunade, familieselskapet til lederen av den paramilitære militsen RSF (Rapid Support Forces), general Mohamed Hamdan Dagalo, mest kjent som Hemetti.
Og de har hatt større og mindre oppdrag i en rekke andre afrikanske land.

Skal vi forstå denne virksomheten, må vi erkjenne at i Afrika opererer gruppen som et privat sikkerhetsselskap innenfor det vi kaller nisjesikkerhetsmarkeder. Et område vestlige land, men også private sikkerhetsselskaper, har betakket seg for å gå inn i.

Wagner-soldater har operert fra en hjemmebase i Russland. De har i liten grad vært nødt til å ta hensyn til kritiske analyser eller offentlig opinion. For dem har det ikke vært et problem om et regime bryter menneskerettigheter. Det har gitt et fortrinn overfor tilsvarende selskaper fra vestlige land, som har vært nødt til å legge ned virksomheten sin da det ble kjent at de sto bak overgrep mot sivile. Det amerikanske selskapet Blackwater i Irak er ett eksempel. Slike bekymringer har ikke Jevgenij Prigozjin og Wagner-ledelsen vært nødt til å ha i tankene.

Hva er så modellen Wagner-gruppen har operert etter?

Den har vært mer avansert på forretningssiden og hatt en mye mer aktiv og bevisst sosiale medier-strategi enn tilsvarende selskaper. Forretningsmodellen er basert på to elementer. Det ene er kontrakter med oppdragsgivere etter avtalt betaling.

Med unntak av Hafter i Libya har dette vært med statsledere. Mot månedlige utbetalinger har Wagner-soldater utført sikkerhetsoppdrag. Det varierer fra opplæring, livvakttjenester for presidenter og tiltak for å trygge et regime til aktiv deltagelse i kamp mot opprørere, enten sekulære eller, som i Mali, jihadistisk inspirerte opprørsgrupper.

Disse kontraktene skal ikke kun dekke Wagner-gruppens operative utgifter, men også gi gruppen fortjeneste. Det er imidlertid ikke der de store pengene ligger. Gull og diamanter gir store inntekter

Her er vi ved et av de innovative grepene Wagner-gruppen har tatt, som vi ikke tidligere har sett fra andre private sikkerhetsselskapers side.

Gruppen har sin egen avdeling av geologer som undersøker hvilke muligheter for gruvedrift som finnes i land den er involvert i. Der slike muligheter synes økonomisk gunstige, søker Wagner-gruppen privilegert adgang til mineralforekomster. De er spesielt interessert i gull og diamanter, som er lett omsettelig på ulike internasjonale markeder. Dette har Wagner-gruppen oppnådd i Den sentralafrikanske republikk. Gjennom ulike selskaper kontrollert av ledere i gruppen driver den selv diamantgruver og eksporterer det som utvinnes. Dette gir store inntekter.

Akkurat hvor store verdier det er snakk om, er vanskelig å estimere nøyaktig. Men det grunn til å tro at det kan dreie seg om tilnærmet like mye som det Wagner-gruppen bidrar til at illegalt forlater Sudan gjennom samarbeidet med general Hemetti. Det er estimert til halvparten av hva Sudan årlig produserer av gull, et sted rundt 1,3 milliarder dollar.

Det blir penger av slikt, og i Den sentralafrikanske republikk har Wagner-gruppen bygget videre på dette. Den er nå involvert i en rekke sektorer fra handel med alkohol, matvarer og andre forbruksvarer og har begynt å investere også i jordbruk, kveg og skog.

I Mali har gruppen til nå ikke klart det samme. Landet har store reserver av gull. Det er Wagner-gruppens geologer klare over, de har vært der og gjort undersøkelser.

Problemet er at gullforekomstene sør i landet allerede er i drift av store selskaper fra blant andre Frankrike, Canada og Sveits. Skal Wagner-gruppen overta noen av disse, må den først nasjonaliseres. Så langt har ikke regimet i Mali vært villig til dette.

Det er også oppdaget nye forekomster av gull, men her er problemet at de ligger enten i områder som ingen har kontroll over, eller i områder som kontrolleres av jihadistene. Skal Wagner-gruppen få tak i disse, må de først kjempe seg frem til dem, så kontrollere dem over tid og deretter begynne å organisere utvinning.

Dette vil være en utvinning som i startfasen må være basert på gammeldags gullgraving. Det betyr spett, spade og vaskebrett under åpen himmel. Selv om Wagner-gruppen skulle klare å slå seg frem til disse forekomstene, vil det bli svært krevende å kontrollere dem. I Mali går nok dermed Wagner-gruppen nå i beste fall med et lite overskudd.
Sosiale medier-eksperter

Forretningsmodellen forklarer hvordan Wagner har skaffet seg midler til å vokse til en stor aktør i Afrika, men like viktig er bruken av sosiale medier.

De som driver denne delen av virksomheten, har kunnskap og en forståelse for den frustrasjonen mange unge i land som Mali føler ovenfor Vesten og spesielt den tidligere kolonimakten Frankrike.

Deler av kommunikasjonen treffer godt en bølge av ungdommelig patriotisme. Den passer også ledere i land som Mali svært godt.

Dette er samtidig ledere som nok kan føle at posisjonen deres er utsatt. Det å bringe inn en ekstern, væpnet gruppe som Wagner kan være en effektiv form for beskyttelse både mot kupp og opprør.
Hva nå?

Hva vil skje med Wagner-gruppen i Afrika dersom den blir lagt ned i Russland? Den kan forsvinne, noe som kan føre til nye konflikter der den er tungt til stede. Men det er like mulig at Wagner-gruppen forblir en aktør i Afrika. Spesielt i Den sentralafrikanske republikk er den så tungt forankret og tjener så mye penger at dette kan bli det nye senteret for gruppens aktiviteter. Det gjenstår å se. Men det som er skjedd i Russland, trenger ikke å bety slutten på en forretningsmodell som har skapt et privat sikkerhetsselskap. Nå minner Wagner-gruppen mest om et væpnet multilateralt selskap med personlige politiske kontakter der den er involvert.

 

Endret av Brother Ursus
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Det sies at et ukrainsk raid skal ha kommet helt ned Ocheretuvate.

Fra Ocheretuvate til Tokmak er det 20km. Det går en hovedvei mellom dem. Denne veien er da parallell til skyttergravene og minefeltene og er forsyningsvei for russerne og antagelig ikke minert.

Om ukrainerne kunne få et gjennombrudd her...

 

 

 

 

Untitled.jpg

Endret av Brother Ursus
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
lada1 skrev (59 minutter siden):

Det kan man si, men det er også mulig at Valdemar var nær i å lykkes med å ta Ukraina?

Det må du nesten grunngi. Det var helt klart kritisk i begynnelsen av krigen, men det var samtidig lite som tydet på at de russiske styrkene hadde det nødvendige overtaket for å kunne ta Ukraina så raskt som planene forutsatte. Og UA kom relativt raskt i gang med defensive operasjoner, og det på tross av at de da enda ikke hadde begynt å motta vestlige våpen.

Derfor er jeg sterkt i tvil om at det var så veldig nære på.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Mer om det mulige ukrainske gjennombruddet mot Klishchiivka ved Bakhmut og hvordan de skal ha omringet et helt VDV-kompani. Artikkelen inkluderer en video med klipp fra det som skal være fra Klishchiivka nylig.

Frontline report: Ukraine captures stranded Russian airborne company near Bakhmut
https://euromaidanpress.com/2023/06/29/frontline-report-ukraine-captures-stranded-airborne-company-near-bakhmut-uses-increasibly-flexible-tactics/

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Sitat

 

Wagners fremferd i land som Libya, Mali, Sudan, Syria og Den sentralafrikanske republikk, viser at frykt som våpen virker.

Du trenger ikke den største hæren med de beste våpnene når du kan trekke ut negler på folk, kutte av armer og bein og helle bensin på levende mennesker og tenne på. Ifølge en rapport fra The Sentry, er det slike metoder Wagner-gruppen skal ha lært bort til soldater og militser i Den sentralafrikanske republikk, ifølge Sky News.

 

https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/8JVaA2/wagner-gruppen-bruker-frykt-som-vaapen

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (1 time siden):

Det må du nesten grunngi. Det var helt klart kritisk i begynnelsen av krigen, men det var samtidig lite som tydet på at de russiske styrkene hadde det nødvendige overtaket for å kunne ta Ukraina så raskt som planene forutsatte. Og UA kom relativt raskt i gang med defensive operasjoner, og det på tross av at de da enda ikke hadde begynt å motta vestlige våpen.

Derfor er jeg sterkt i tvil om at det var så veldig nære på.

Hvor nær får vi aldri vite. Men planen til russerne var ikke først og fremst å okkupere Kyiv med tanks, men å sende inn spesialstyrker for å skjære hodene av flest mulige av den ukrainske ledelsen, og deretter ta over alle TV og radiostasjoner og erklære at det var nye sjefer i byen. Herunder å få med seg flest mulige russisk vennlige folk fra de ukrainske sikkerhetstjenestene for å påbegynne undertrykkelsen.

At russerne ikke lykkes med det, skyldes bl.a. at russerne fikk grisebank på Anatov flyplassen rett nord for Kyiv, denne var planlagt benyttet for å få inn styrker.

Hvor krigen hadde vært i dag hvis russerne hadde lykkes med det, blir en øvelse i såkalt kontrafaktisk historie. I dette bildet kan en legge inn i ligningen at nesten ingen i vesten trodde noe annet enn at russerne ville ta Kyiv raskt og enkelt, men at det deretter ville bli en blodig geriljakrig. At Ukraina fortsatte som en stat med en fungerende regjering, og at Kyiv har satt verdensrekord i statsbesøk på ett og et halvt år, kan neppe undervurderes. 

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...